Tjäreborgin lennoilla omat eväät kielletty?

by Anna | TÄMÄ MATKA

Tjäreborgin lennoilla omat eväät kielletty – perustuuko mihinkään?

Kappas. Tuli sitten varattua Tjäreborgin lennot Madeiralle. Varausta tehdessä hekottelin miehelleni, että onko hän valmis lomalennolle. Odotukset eivät siis ole järjestelyjen suhteen kovin korkealla. Varaus tehtiin, koska se oli kokonaisuudessaan kustannustehokas. Hymy kuitenkin hyytyi, kun etenin varauksessa eteenpäin.

Tjäreborgin lennoilla omat eväät kielletty?

Laita rasti ruutuun: Ei Aterioita (oma ruuat ei sallittuja lennolla). Siis mitä ihmettä?! Kohta piti oikein etukäteen rastia, jotta varausta pääsi jatkamaan. Melko tylyä, kun kuitenkin on ostamassa kallista matkaa.

Tjäreborgin lennoilla omat evät kielletty?

”Herkullisen ruuan tuoksun leijaillessa nenääni ja naapurin rapistellessa aterialaatikkoa, Anna mietti olisiko sittenkin pitänyt tilata ennakkoon maukas ateria Tjäreborgilta… NOT ”

Mikä laki kieltää omat eväät lennolla?

Käsitykseni mukaan FAA:n lait kieltävät omien (ei lentoyhtiön tarjoamien/myymien) alkoholijuomien nauttimisen lennolla. Omia eväitä kieltävää lakia en kuitenkaan tiedä olevan.

Kahlailin hieman Tjäreborgin sivuja ja googlailin asiaa. Löytyi perusteluita, jotka nyt eivät oikein olleet perusteluita, vaan enemmänkin selityksiä. Vuosina 2011 ja 2012 Tjärborgin tiedotuspäällikkö oli päässyt muutamaan lehteen asti avaamaan rajoituksia.

Tjäreborg: Omat eväät pois lomalennolta Tjäreborg lähetteli tuolloin Kanarian-matkoja varanneille suomalaisasiakkailleen ennakko-ohjeita, joissa muistutetaan omien eväiden kiellosta lennoilla – TS/2010.

Saako lennolle ottaa omat eväät? Tjäreborgin tiedotuspäällikkö kertoo, että Tjäreborg perustelee suositusta hygienia- ja allergiasyillä. Tiedotuspällikön mukaan vastaavanlaiset rajoitukset ovat ”aika laajasti käytössä” – SS/2012.

Thomas Cook lisää lomaasi mausteita erinomaisilla makuelämyksillä?

Träreborg kuskaa lomalennoilla asiakkaitaan lukuisilla lentoyhtiöillä maailmalle. Suomalaiset istuvat useimmiten Thomas Cook Airlines Scandinavian tai Jet time:n kyydissä.

Thomas Cook maalailee sivuillaan: Maittava ateria on tärkeä osa matkaa. Thomas Cook Airlines Scandinavia lisää lomaasi mausteita erinomaisilla makuelämyksillä. Myös ruoan houkutteleva esillepano on tärkeä. Matkustajistamme 96 % on tyytyväisiä lentoaterioihin.

Minun on liki mahdoton uskoa, että Thomas Cook Airlines Scandinavia kykenisi tarjoilemaan minulle erinomaisia makuelämyksillä. Empiirinen tutkimukseni perustuu satoihin lennettyihin lentoihin ja päätelmänä on, että lentokoneissa tarjoiltava ruoka on harvoin hyvää edes busineksen puolella.

IMG_2614

Turkish Airlines business class ja oma kokki. Täällä ruoka oli hyvää, ellei erinomaista.

Huoli allergioista ja hajuhaittahöpinä on aivan kukkua

Mutta jätetään lentokoneruualle irvailut ja palataan näihin perusteluihin takaisin. ”Meidän on oltava mahdollisimman hyvin selvillä siitä, millaisia elintarvikkeita lennoillamme kuljetetaan. Syynä tähän on mm. se, että elintarvikeallergioista kärsivien matkustajien määrä kasvaa, ja joukossa on matkustajia, joille elintarvikkeiden tuoksu voi aiheuttaa allergisia reaktioita. Sen vuoksi ei ole suotavaa, että matkustajat tuovat koneeseen omia elintarvikkeita. Ne saattavat aiheuttaa allergisten reaktioiden lisäksi myös mahdollisia tuoksuhaittoja.

Firma tarjoilee ruokana itse mm. lämminsavulohta ja jokainen tietää, että se haisee nenään, etenkin jos kalasta ei pidä. Pelkkä kalan tuoksu voi myös aiheuttaa todellakin myös allergia-reaktion.

Nyt päästäänkin mielenkiintoiseen pohdintaan. Miten Finnair, Norwegian, SAS ja Lufthansa näin muutaman mainitakseni, saavat matkustajansa silti säilymään hengissä lennoillaan, ilman sen suurempia rajoituksia omien eväiden suhteen?

Veikkaan, että siellä käytetään ihan normaalia menettelyä. Jos lennolla on matkustaja, jolla on esim. hengitysteitse reagoiva pähkinäallergia, asiakas informoi miehistöä asiasta. Tällöin henkilökunta voi pyytää muilta matkustajilta, että pähkinäpusseja ei avattaisi. Kukaan ei kuitenkaan voi taata, että näin ei kävisi.

Tuoksuhaitat ovatkin sitten ihan oma asiansa. Väestöstämme 10-40 % kärsii tuoksuyliherkkyydestä. Silti koneiden vessoissa on erilaisia ilmanraikasteita käytössä ja hajuvesiä myydään yleisesti koneissa. Samaan satojen lentojen kokemukseeni pohjautuen totean myös, että tuoksuhaitat koneessa tulevat kyllä ihan muualta kuin ruuasta. Alkoholilla ja hiellä itsensä marinoinut kanssamatkustaja haisee koko lennon ajan, ei vain mussuttaessaan omia eväitä.

Tjäreborg omat ruuat

Onko tämä ongelma? Pitäisikö huolestua?

Pitääkö mennä järsimään eväsleipää vessaan? Onko pakko piilottaa roskatkin, että ei jää kiinni omista eväistä? Ottavatko ne kinkkusämpylän pois? Mikä on rangaistus?

Viiden tunnin syömättömyys ei ole kohdallani ongelma. Ongelma on se, että tällainen kielto ei perustu mihinkään. Ei lakiin, eikä oikeaan huoleen esim. allergioista tai tuoksuhaitoista.

Ongelma on se, että monasti tuhansia euroja matkasta maksavaa asiakasta pidetään tässä hölmönä. Kielto on sivuilla siksi, että ihmiset tilaisivat 21 euron hintaisen aterian itselleen.

Ehdotankin Tjäreborgille uusia ”laita raksi ruutuun”- kohtia: Ei kuulokkeita (omien kuulokkeiden käyttö ei sallittua lennolla, vuokraamme niitä 5 euron hintaan). Perusteluna kuuloon kohdistuvat mahdolliset haitat. Myös ei niskatyynyä (oman tyynyn käyttö kielletty, vuokraamme niitä 7 euron hintaan), voisi olla harkinnan arvoinen. Perusteeksi esim. huoli asiakkaan oman niskatyynyn mahdollisista kissankarvoista.

Tjäreborgin lennoilla omat evät kielletty?

PS: Parhaat omat eväät on tuonut koneeseen Helsingistä lähtiessä muutama poika. Kone oli muutenkin myöhässä ja varmasti monen vatsassa kurni jo nälkä. Puoli konetta katseli kateellisen, kun nuoret miehet kantoivat koneeseen tuoksuvat pizzalaatikot. Tuli mieleen kysäistä, millä hintaa irtoaisi slaissi.

 

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

31 comments

Usvala 19 helmikuun, 2020 - 7:52 pm

Olen kerran törmännyt samaan ”sääntöön” Aasiassa matkustaessa. Lentoyhtiö oli Air Asia ja lentoemäntä todellakin pysähtyi kieltämään minua omien eväiden syömistä. En totellut. Nyt edessä on Ruotsin Tjäreborgin lento Karibialle ja lippuun sisältyy ”kevyt ateria” eli otan mukaan täydentävää.

Reply
Juha 20 helmikuun, 2018 - 7:09 pm

En ole Tjäreborgilla matkannut vuosikymmeniin, mutta taitaa nytkin vaihtua Finnairin matkaan. Tuo tuntuu vähän loukkaavaltakin jos karamellitkin napataan käsistä, kun ei ole koneesta ostettuja. 🙁

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 21 helmikuun, 2018 - 8:36 am

Kiitos Juha

Tuo on tosiaan omituinen käytäntö ja kuten arvata saattaa, eivät asiakkaat sitä kovin hyvin ymmärrä.

Reply
Salla 13 kesäkuun, 2017 - 9:05 pm

Kuinka kävi voikkaleivän kanssa? 🙂

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 13 kesäkuun, 2017 - 9:10 pm

Ai niin. Päivitys puuttuu kokonaan :/

Meille tuli pari päivää ennen lentoa tarjous, että voidaan ostaa ateriat puoleen hintaan. Hinta oli siis yhteensä 11 euroa meno-paluu.
Ruoka oli aika kamalaa, mutta salaatit ja lisukkeet, eli leivät ja juustot ja olikohan siinä jotakin muutakin … noh ihan OK.

Menomatkalla meillä olis kurkkuja ja tomaatteja, kun ei haluttu jättää niitä pilaantumaan kotiin. Saatiin syödä ilman ongelmia ne. Paluumatkalla mukana iso kasa mandariineja ja suolapähkinöitä, kun oltiin ostettu ne ja ei viitsitty heittää menemään. Ei niistäkään tullut mitään mutinaa.

Eli meni ihan OK 😀

Reply
Petri 8 huhtikuun, 2017 - 10:08 pm

En tiedä FAA:n säännöistä mutta ns. kuiville lennoilla voi usein tuoda oman alkoholin mukaan juotavaksi.

Esimerkiksi http://onemileatatime.boardingarea.com/2017/03/17/im-having-a-glass-of-wine-on-a-dry-airline/

Reply
Arja 8 huhtikuun, 2017 - 12:21 pm

Mekin kesällä Madeiralle lähdössä ja samaan rastitukseen törmättiin. Törkeetä! Miten perusteltua oikeasti on, että allergikot saavat ottaa omat eväät, kun hehän voivat ottaa muita ihmisiä allergisoivia eväitä, mitä itse voivat syödä? Otetaan kaikki omat eväät Madeiralle ja katsotaan, heitetäänkö meidät kaikki ulos koneesta!? Kertokaa omat kokemukset, kuinka teidän kävi omien eväiden kanssa, kiinnostaa tietää! Ja hyvää lomaa, eväistä huolimatta!

Reply
Maiju 6 huhtikuun, 2017 - 9:00 pm

Lentokoneruuat on meikäläiselle aika kirosana 🙂 Tilasin juuri Lontoon reissulla koko gluteenittoman tarjonnan ihan kuttuuksissani… Sain taffelshipsejä, suolapähkinöitä ja brownien… Onneksi en ollut huonolla tuulella, muuten olisi hatuttanut 🙂

Reply
Anna 6 huhtikuun, 2017 - 9:15 pm

Just :/ Tuo nyt ei varsinaisesti ole mikään ateria……?

Reply
Virpi /Täynnä tie on tarinoita 6 huhtikuun, 2017 - 8:34 pm

Törmäsin tähän sääntöön viime kesänä etsiessäni meille kesälomareissua. Matkaa ei sitten otettu Tjäreborgilta eikä syynä siihen ollut tämä kielto, vaikka se täysin hölmö ja kohtuuton onkin.

Reply
Anna 6 huhtikuun, 2017 - 8:53 pm

En ensin meinannut tästä kirjoittaa, mutta sitten pisti jotenkin niin vihaksi… Niitä jotka muutenkin vähemmän matkustavat, eli lomalentoja käyttävät, rahastetaan ihan sumeilematta :/

Reply
Mira 6 huhtikuun, 2017 - 6:35 pm

Lapsista puhumattakaan. Olen kerran vuosia sitten tehnyt sen virheen, että ostin lapsille ateriat lomalennolle. Paketista kyettiin syömään vain valkoiset sämpylät, loppua eivät suostuneet syömään ja sitä nälkäähän itkettiin koko loppumatka. Joten, eväät tulossa mukaan myös seuraavalle Tjäreborgin matkalle syksyllä!

Reply
Anna 6 huhtikuun, 2017 - 8:52 pm

Omat poikani eivät ole mitenkään vaativia ruuan suhteen. Silti Finnairin busineksen aamiainenkaan ei ollut mikään herkku heille. Eli tosiaankaan en usko, että lomalennon sapuskat olisivat mieleisiä kaikille lapsista. Helpommalla pääsee, kun ottaa lapsille vieraaseen tilanteeseen tuttuja eväitä syötäväksi.

Reply
Annika - Tarinoita Maailmalta 6 huhtikuun, 2017 - 6:11 pm

No ohhoh! Matkaajana, joka aina tuo omaat eväät mukaan, niin tää kyllä särähtää korvaan aika pahasti! Myös tuo hinta hirvittää, millaisenhan vegaaniaterian saan 23€ hintaan? Epäilen, ettei se mitään ravintolalaatua ole, hinnastaan huolimatta. On myös sattunut kerran jos toisenkin eri lentoyhtiöillä, että vegaaniateria ei olekaan aivan vegaani, vaan tarjolla on esim. voita, hunajaa, jogurttia jne. Mutta ehkä mä menisin Tjäreborgilla tuohon ”allergiset saa tuoda omaat eväät” kategoriaan 😛

Toisaalta kyllä ymmärrän sen, että halutaan rajoittaa esimerkiksi maapähkinöiden mussuttamista, koska niille voi olla pahastikin allerginen. Tosin minusta täällä Pohjois-Amerikassa ollaan niille paljon enemmän allergisia kuin Suomessa. Kuitenkin, täälläkin vaan lennot pelaa, vaikka allergisia on paljon. Joskus olen tosin nähnyt ihan kehoituksen tai kuullut kuulutuksen, että maapähkinät pitäisi jättää avaamatta lennolla ja minusta tää on ihan hyvä idea.

Onnea matkaan eväiden kanssa 😉

Reply
Anna 6 huhtikuun, 2017 - 8:46 pm

Jep, melko ikävän kuuloinen on tuo hinta… Ja tuskin todellakaan on hintansa arvoista.

Ymmärrän ihan täysin, että allergisia suojellaan allergioilta, mutta muilla firmoilla se onnistuu silti rajoittamatta matkustajien omia eväitä. Tämä yksinkertaiseti tuntuu rahastukselta.

Reply
Anni 6 huhtikuun, 2017 - 4:52 pm

No onpa älytön sääntö.
Kiinnostaisi tosiaan tietää mikä on rangaistus tästä hurjasta rikkeestä, itse en ainakaan suostuisi tuota noudattamaan.

Reply
Anna 6 huhtikuun, 2017 - 8:40 pm

Sääntö on täysin älytön, koska se valvominen on mahdotonta ja se ei perustu mihinkään.

Reply
Heli / Heli voyage 6 huhtikuun, 2017 - 3:12 pm

Aika jännä… Jäi mietityttämään toi että ”allergikot ja diabeetikot voivat ottaa lennolle omia eväitä tarpeen mukaan”. Tarkastaakohan cabin crew esim. lääkärintodistukset sitten lennolla omia eväitä syöviltä vai miten… Aikamoisia skenaarioita saan mielikuvissani kuviteltua tästä sääntöpykälästä. En tiedä nauraisko vai itkiskö.

Eipä ole tullut about 30 vuoteen lennettyä lomalennolla. Eikä tämä nyt saa sitä vaihtoehtoa houkuttelevalta tuntumaan.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 6 huhtikuun, 2017 - 3:33 pm

Itse olen lentänyt lomalennoilla paljonkin, koska usein pelkkiä lentoja saa etenkin maakunnista todella edullisesti äkkilähtöinä. Tässäkin vertailimme monia vaihtoehtoja ja totesimme, että lennot ja hotelli olivat näin ihan kilpailukykyiset hinnaltaan ja päälle tuli bonuksena puolihoito, jota käytetään, jos käytetään.

En hyväksy asiakkaiden pitämistä tyhmänä missään ja tässä tämä asenne tulee jotenkin todella räikeästi esille. Erityisen moitittavaksi asian tekee se, että lomalennoilla nimenomaan on niitä, jotka eivät usein matkusta ja heitä rahastetaan räikeästi.

Reply
Teija / Lähdetään Taas 6 huhtikuun, 2017 - 1:11 pm

Mitä ihmettä?! Entäs sitten, jos ostaa äkkilähtölennot edellisenä päivänä, eikä lentoyhtiö enää myy valmiiksi maksettua ateriaa? Pitääkö sitten pitkälläkin lennolla tyytyä niihin sipseihin, mitä myyntikärryssä myydään? Ja toisaalta, vaikka pitkällä lennolla olisi ateria ostettunakin, tarvitsen silti enemmän ja useammin ruokaa, kuin mitä siihen pieneen kippoon mahtuu. Ja ei, ne sipisit (tai kuihtuneet kolmioleivät ynnä muu myyntikärryn tavara) ei riitä.

Ensin pitäisi saada tarjoiluvalikoima sellaiseksi, että sieltä on mahdollista ruokkia itsensä, ennen kuin voi tällaisia sääntöjä lähteä luomaan. Raha ei niinkään haittaa, laatu sen sijaan on melko tärkeä seikka.

Reply
Anna 6 huhtikuun, 2017 - 3:06 pm

Ilmeisesti pitää. Ja tosiaan, kaikki eivät lähde liikenteeseen Helsingistä, vaan voivat matkustaa jo ennen lomalentoa pitkälti. Eli vähänkin isompi ihminen voi olla oikeasti nälissään koneeeen päästessään ja sitä tuskin pikku ateria korjaa.

Itse ostan mielelläni koneesta ruokaa, jos tiedän, että se on hyvää. Norwegianilla on myynnissä oikein hyvä kanasalaatti, jonka saatan ostaa, jos tulee nopeita vaihtoja, ja ei ennätä tankkaamaan muualla. Mutta pakosta en halua ostaa yhtään mitään.

Reply
anumorchy 6 huhtikuun, 2017 - 12:49 pm

Anna, jannityksella odotan miten sun evaiden kay!

Reply
Anna 6 huhtikuun, 2017 - 2:42 pm

Tjäreborg vei suosikkibloggaajan voikkaleivät! 😉

Reply
Ruoka-aineallergikko 6 huhtikuun, 2017 - 11:01 am

Ja entas me ruoka-aineallergikot, joille lentoyhtiolla ei ole tarjota mitaan ruokaa ja on tauti, minka vuoksi on syotava saannollisesti? Taman vuoksi minulla on omat evaat pakko olla mukana. Juuri lensin business-luokassa ja mitaan syotavaa ei koneesta loytynyt. Onneksi oli omat evaat. En ole allerginen ruoka-aineiden hajuille.

Reply
Anna 6 huhtikuun, 2017 - 2:41 pm

Veikkaan, että allergikot saa olla rauhassa omine eväineen. Tuskin kukaan rupeaa selittämään, että voithan sä vähän maistaa tätä ja tätä. Että tuskin siitä haittaa on ….

Reply
Heidi / Seikkailujen helmiä 6 huhtikuun, 2017 - 10:53 am

Siis älytöntä! Meilä on tiedossa toukokuussa Tjäreborgin valmismatka ja törmättiin samaan. Ystäväni varasi sen meille enkä meinannut millään uskoa, että ei saa viedä omia eväitä. Unohdin sen samoin tein kunnes luin tämän. Allergia ja hajuhaitat! Just.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 6 huhtikuun, 2017 - 10:58 am

Aion kyllä olla tottelematon ja viedä sinne eväitä mukana. En itsekään meinannut tuota uskoa ensin, mutta tosiaan siitä varauskohdasta ei pääse edes eteenpäin, ennen kuin on laittanut raksin ruutuun.

Reply
Meidän matkassa / Monna 6 huhtikuun, 2017 - 10:12 am

No onpa erikoista! Ja siis itse otan aina eväät, koska gluteeniton ruoka on aina järjestäen täyttä pa**** kuivaa leivän könttänää jota ei koiratkaan suostuisi syömään. 🙁 Täytyykin olla tarkkana minkälaisiin sääntöihin jatkossa törmää 😀

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 6 huhtikuun, 2017 - 10:37 am

No eikös? Ihmettelen, miten 2010-luvulla vielä harrastetaan tällaista…

Reply
Toni 6 huhtikuun, 2017 - 9:54 am

Ihmettelin tuota samaa joskus kun selailin Tjäreborgin matkoja ja en kyllä aio kieltoa totella mikäli sieltä matkan varaan tulevaisuudessa! 🙂

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 6 huhtikuun, 2017 - 10:02 am

Tämä kielto tulee nyt testattua toukokuussa. Katsotaan viedäänkö minulta voikkaleipä suusta 😀

Reply

Leave a Comment