Tierna peli (ARVONTA) ja Oulun torielämää

by Anna

Laita pukinkonttiin Tierna peli ja muita paikallisia pienyrittäjien tuotteita

Tierna peli | Torielämä saa mukavasti virtaa joulusta Oulun kauppatorilla. Uusittu ja upeasti restauroitu kauppahalli on tietenkin pakollinen käyntikohde. Ei voi kuin ihailla, miten kaikki ikkunat, lasijulkisivut, ovet ja myyntitilat on jaksettu kunnostaa perinteisin menetelmin restaurointimestareiden ja museoviranomaisten tarkan ja valvovan katseen alla.

Kun kauppahallista puhutaan, tulevat mieleen ensimmäisenä ihanat kalaherkut. Mutta on Oulun kauppahallilla paljon muutakin tarjottavaa. Uusitussa kauppahallissa on yhteensä 13 myymäläpaikkaa. Ravintolapuolelta kannattaa katsastaa ainakin Puistola Bakery, joka myy oman kivijalkaleipomonsa juurileipiä, pullaa, kakkuja, itsevalmistettuja artesaanijäätelöitä ja tarjoilee Hailuodon panimon oluita. Leipomon leipätarjonta on uskomattoman runsasta. Vai miltä kuulostaisi esim. nokkos-parmesanvuokaleipä, vehnä-mallaspolakka tai savujuurileipä?

Oulu_Market_Hall_20151215

Puistola Bakery. Kuvat heidän kotisivuiltaan.
Oulun kauppahalli
Oulun kauppahalli
Oulun kauppahalli
Oulun kauppahalli
Oulun kauppahalli
Oulun kauppahalli

Pohjolan lähiruoka

Pohjolan lähiruoka myy puhdasta ja lähellä tuotettu ruokaa ilman turhia välikäsiä. Nettikaupan rinnalle on avattu myymälä Oulun kauppahallissa lokakuussa 2020. Asiakas voi tilata toimituksen noudettavaksi myös kauppahalliin.

Oulun kauppahalli
Oulun kauppahalli
Untitled

Tiernatori – Tue paikallista pienyrittäjää

Kun jaksaa kävellä toripolliisin ohitse, löytyy joulukuusien rivistöjen takaa monta pientä punaista mökkiä täynnä kaikenlaista kivaa. Perinteinen tiernatori Rotuaarilla piti koronan takia perua tänä vuonna, mutta osa tiernatorin myyjistä on myymässä kauppatorilla. Nyt on oikea aika tukea kotimaista pienyrittäjää, joten itse ainakin kannustan tekemään joululahjaostokset paikallisissa liikkeissä, kauppahallissa sekä kauppatorilla. Tässä muutama poiminta:

 • ArtPetrushka on tullut Pieksämäeltä myymään tunnettuja ja erittäin laadukkaita lampaanvillatuotteitaan.
 • Design JaanaÖ myy suomalaisesta koivun tuohesta valmistettuja tuohikoruja, tuohisia käyttö- ja sisustustuotteita sekä askartelumateriaalia. Lisäksi valikoimasta löytyy käsin vedostettuja grafiikan kortteja.
 • Tuomirantakorut edustaa kotiteollisuutta Siikajoen rannalta. Erilaiset korut ja käyttötuotteet valmistetaan mm. kaislasta ja ylijäämätekstiileistä.
 • Mäkelän Puukonttori valmistaa pääasiassa männystä ja haavasta maalauspohjia. Pihlaja, tuomi tai lehtikuusi on leikkuulautojen ja pannunalusien materiaali. Puukonttorilla valmistuu lisäksi taidokkaita (tonttu)kuvituksia.
 • Artesaaniruokaa valmistava Ranuan Kalajaloste myy torilla kalaherkkuja.
 • Nam.Sukka ja Seppele on kolmen eläkeläisen ja heidän lastensa käsitöitä. He myyvät villasukkia, lapasia, nuken vaatteita, pipoja, seppeleitä sekä kuivakakkuja ja koristeita.
 • Kaamos Shop ja Kaamos-tuotteet tulevat Tunturi-Lapissa, Kolarissa. Päätuotteet ovat nahkarukkaset, erilaiset tossut ja avaimenperät. Lisäksi myynnissä on poron taljoja.
 • Tarkkis14 on oululainen vintageputiikki, jossa myydään kierrätettyä ja valikoitua vintagea. Myynnissä on myös Emilia Originalsin käsintehtyjä koruja sekä lahjatuotteita.
Tiernatori
Tiernatori
Tiernatori
Tiernatori
Tiernatori
Tiernatori

Pörröisiä alpakoita ei vaan voi vastustaa

Villasukkien, lapasien, pipojen, kuivakakkujen, korujen ja puutuotteiden joukosta oma suosikkini ovat Linnunradan tilan tuotteet. Öljyhampputuotteet ja luonnonkosmetiikka ovat tietenkin kivoja lahjaideoita, mutta itse tilalle on jotain vielä parempaa – nimittäin alpakoita. Torilla ei alpakoita nyt ollut mukana, mutta erilaisilla markkinoilla ja esim. palvelutaloissa nämä uteliaat kamelieläimet ovat useinkin vierailleet. Tila viljelee öljyhamppua Tyrnävällä ja kasvataa alpakoita Kempeleessä. Pihamaalla tepastelee alpakoiden seurana myös kissat, kanoja ja kukko. Sateen Tupa tilamyymälän aukioloajat ja tuotteet löydät täältä.

Tiernatori
Tiernatori
Tiernatori
Tiernatori

Tierna peli – ”Saako tulla pelaamaan?”

Torin yllättävin kauppias on Jatuli Games. Kyseessä on yritys, joka toi myyntiin 12. joulukuuta tiernapoikakulttuuria edustava Tierna lautapelin. Idea sopii Ouluun loistavasti, sillä historiatietojen mukaan tiernapoikaperinne tuli Oulun seudulle jo 1800-luvulla ja esitysperinne on säilynyt elävänä ja katkeamattomana 1800-luvun loppupuolelta saakka. 

Tiernapoikalaulunäytelmä oli alkujaan osa kolmen kuninkaan mysteerinäytelmien perinnettä, joita alettiin esittämään jo keskiajalla. Kyseessä on laulunäytelmä, jonka sisältö perustuu pääasiassa Matteuksen evankeliumiin. Esitys kertoo itämaan tietäjien matkasta Jeesus-lapsen luo uhraamaan kultaa, mirhamia ja suitsukkeita. Tarinan ydin on kuningas Herodeksen yritys tappaa Jeesus-lapsi, sekä tietäjien loppiaiseen liitetty tähden viitoittama matka lapsen luo.

Nykyisin esiintyjiä on neljä: Knihti, Murjaanien kuningas, Herodes ja Mänkki. Aikanaan esiintyjiä saattoi olla yli kymmenen. Suurimmillaan kokoonpano on työllistänyt edellisten lisäksi kolme itämaan tietäjää, Juudaksen, Marian ja Joosefin, juutalaisten kuninkaan, paimenen sekä kyttyräselkäisen hahmon ”Kyppä Kiinanmaasta”, joka keräsi yleisöltä rahat.

Koska kilpailu poikaryhmien joukossa oli kova ja tappeluilta ei voitu välttyä, päädyttiin Oulussa lupajärjestelyyn. Ryhmien tuli ennen virallista tierna-aikaa käydä Oulun poliisin kuultavana ja nähtävänä. Vasta kun sekä laulutaito että asut oli virallisesti hyväksytty, saivat ryhmät itselleen laulanta-alueen ja luvan esiintyä.

tierna_tiedotekuvitus_01_-a92020jatuligames-960x9999
Tierna-peli

ARVONTA – Tierna peli

Onko tiernaperinne sinulle tuttu? Vastaa kommenttikenttään ja olet mukana Tierna pelin arvonnassa. Suoritan arvonnan 27.12.2020. Jos kommentoit blogin kommenttikenttään, muista jättää toimiva sähköpostiosoite (jota ei julkaista), jota saan sinut kiinni.

 • Tierna pelin tavoitteena on koota tiernapoikajoukkue eli tiernaroikka erilaisia resursseja ja kortteja keräämällä. Pelaajan resurssit kasvavat joka kierroksella. Pelin voittaa aina ensimmäisenä neljä eriväristä tiernatähteä kerännyt pelaaja. Vaihtoehtoisesti pelin voittaa pelaaja, joka kerää eniten pisteitä.
 • Päähahmoina pelissä ovat tiernapojat: Herodes, knihti, mänkki ja hyvä kunigas. Hahmojen arvovalta, kulta, suitsukkeet ja mirhami toimivat symbolisina pelinmerkkeinä. 
 • Tierna on nopeasti opittava perhepeli 2-7 pelaajalle. Ikäsuositus pelaajille on yli kymmenvuotiaille. Peliaika 20-60 minuuttia pelaajamäärästä ja kokemuksesta riippuen.

Lisätietoja: www.jatuligames.fi

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

9 comments

Sirpa 26 joulukuun, 2020 - 5:46 pm

Ei ole tuttu, mutta entisenä oululaisena peli kiinnostaa

Reply
OutiH 26 joulukuun, 2020 - 3:46 pm

Ei ole tuttu.

Reply
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 25 joulukuun, 2020 - 3:24 pm

Ei ole tuttu, enpä ollut pelistä kuullutkaan.

Oman kaupunkini kauppahallissa tulee käytyä mahdollisimman harvoin. Joskus aikoinaan kauppahalleissa on tullut käytyä useamminkin, pitäisi aloittaa perinne uudestaan. Tuleehan sitä matkoillakin niissä usein käytyä.

Alpakat on kyllä huippuja itsessään ja lisäksi niiden villa on erittäin miellyttävää. Ostettiin Perusta muutama viltti ja ainoa mikä niihin liittyen on jäänyt harmittaan, että emme ostaneet niitä useampia. Onneksi Peru on niin mukava matkakohde, että sinne lähtee mielellään uudestaan.

Reply
Päivi 25 joulukuun, 2020 - 9:49 am

On tuttu.

Reply
Heinik 24 joulukuun, 2020 - 11:09 pm

Ei ole tuttu perinne.

Reply
Marjo-Riikka Ilmonen 23 joulukuun, 2020 - 9:32 pm

Tuttu perinne. Poika oli koko alakouluajan Knihti tiernapojissa. Katsoimme esityksiä Jyväskylässä kauppakeskuksissa ja koululla, kävivät myös vanhusten palvelutaloissa esiintymässä.

Reply
Kukka 23 joulukuun, 2020 - 3:15 pm

Ei ole tuttu, mutta kiinnostaa!

Reply
SatuR 23 joulukuun, 2020 - 1:58 pm

Etäisesti tuttu perinne.

Reply
Hansku H 23 joulukuun, 2020 - 12:16 pm

On osittain tuttu 🙂

Reply

Leave a Comment