Teide, Teneriffan ikoni

by Anna | TÄMÄ MATKA

Teide, Teneriffan ikoni

Teneriffan maisemaa hallitsee tulivuori Teide. Sen siluetti näkyy pilvettömällä säällä hyvin kaikkialle Teneriffan rannikkoalueille. Vuorta voi ihailla jopa naapurisaarelta. Teiden siluetti näyttää Gran Canarian saarelta katsottuna uskomattoman hyvältä, kun ilta-aurinko saa vuoren kiiltämään kuin kiiltokuvan.

El Pico de Teide on 15 kilometriä leveä ja lukemattomien purkausten tulosta. Sen korkein kohta on 3 718 metriä merenpinnan yläpuolella, ja se on koko Espanjan korkein vuori ja maailman kolmanneksi suurin tulivuori.

Puistoon on neljä pääsisäänkäyntiä. Suurin osa turistibusseista ajaa Cañada Blancan vierailijakeskukseen, jonka vieressä on kallis Teide Parador -hotelli heille, jotka haluavat yöpyä täällä. Omalla autolla saapuvien kannattaa suunnata La Ruletan sisäänkäynnin pysäköintialueelle, josta löytyy myös näköalatasanne sekä infopiste.

Teiden köysiradan ala-asemaa sijaitsee 2 356 metrin korkeudessa. Sään salliessa voi lisämaksusta (n. 30€) nousta köysiradalla vielä ylemmäs, 3 555 metrin korkeuteen. Köysirata ei vie aivan huipulle, mutta tätä ylemmäs ei ilman erillistä lupaa pääse. Näitä lupia ei saa välittömästi, joten jos huiputus on mielessä, asioi kansallispuiston toimiston kanssa jo muutamaa viikkoa ennen toivottua ajankohtaa.

Hissillä ylös nouseminen vaatii usein melkoista kärsivällisyyttä, sillä jonotus voi kestää tunteja. Kun vierailimme Teidellä vuonna 2014, oli jono edessämme heti aamusta noin 30 metriä. Kun palasimme autolle, kiemurteli jono jo yli sadan metrin pituisena. Vuodessa kansallispuistossa vierailee 2,5 miljoonaa turistia.

Hissiin mahtuu kerrallaan 35 henkilöä ja matka ylös kestää noin 10 minuuttia. Kannattaa varata riittävästi lämmintä vaatetta mukaan. Huipulla tuulee aina ja lämpötila painuu helposti lähelle nollaa.

Teiden voi huiputtaa myös kävellen. Reitti lähtee Montaña Blancasta ja patikointi ylös vie noin kuusi tuntia. Tämä reitti on erittäin haastava. Jos huiputuksen sijaan haluaa ihastella tasangon maisemia, vaihtoehtona on mm. Siete Cañadas eli seitsemän laakson kävelyreitti, joka on pidempi mutta helpompi reitti.

Teide , Teneriffa

Teide , Teneriffa
Teide , Teneriffa

Teide , Teneriffa

Teide on toimiva tulivuori

Se mikä monasti unohtuu on, että Teide on edelleenkin toiminnassa oleva tulivuori. Viimeksi se on purkautunut vuonna 1909, jolloin sivukraateri Chinyeron purkaus 1500 metrin korkeudessa kesti kymmenen päivää. Purkautumisväli tulivuorella on historiaa taaksepäin katsoen n. 70 vuotta, eli se on jo myöhässä.

Teiden päähuippu on romahtanut voimakkaissa purkauksissa satojatuhansia vuosia sitten. Nykyinen huippu sijaitsee romahduksen myötä muodostuneen kraaterin pohjoisreunalla. Kun paikan päällä ihailee mittasuhteita, tajuaa, että ennen romahdusta vuori on ollut valtava. Alla Nasan kuva, joka hahmottaa hyvin alueen laajuutta.

Nykyinen päähuippu on asiantuntijoiden mukaan liian korkea purkautuakseen, joten seuraavaksi odotetaan purkautuvan jokin Teiden lukuisista sivukraattereista. Vuorelle on sijoitettu useisiin paikkoihin dynamiittia, jotka räjäytetään tulivuorenpurkauksen alkaessa. Näin on tarkoitus saada laava ohjattua ennalta suunniteltuja uria pitkin asumattomille alueille.

Urbaanilegenda tai sitten ei. Älä istu kiville. Ne voivat polttaa housuihisi reiän maasta purkautuvan rikin takia. Itse jätin vihreät kuparioksidi kivetkin kiltisti poimimatta mukaan, koska ajatus käsilaukkuun tulleesta reiästä ei houkuttanut.

Teide , Teneriffa

Kansallispuisto Parque Nacional del Teide

Kansallispuisto Parque Nacional del Teide ympäröi tulivuorta. Sen kalliomuodostelmat sekä moniväriset tasangot ovat valokuvaajien ja elokuvaohjaajien suosiossa. Mm. Jonathan Liebesmanin ohjaama Titaanien taistelu (2012) ja Don Chaffeyn ohjaama Miljoona vuotta eKr. (1966) on kuvattu näissä erikoisissa, karun kauniissa maisemissa.

Roques Garcíana on tunnetuin Teiden kansallispuiston maisemista. Monoliiteista kuuluisin on Roque Cinchado, joka näyttää valtavalta, painovoimaa uhmaavalta sieneltä. Paikka sijaitsee lähellä Cañada Blancan vierailijakeskusta.

Teide , Teneriffa

Teide , Teneriffa
Teide , Teneriffa

Teide , Teneriffa
Teide , Teneriffa

Teide , Teneriffa

Vilafor

Vilaflor on lähin Teideä olevista kylistä ja soveltuu hyvin yöpymiseen, jos tarkoitus on tehdä päiväreissu Teidelle. Kylä sijaitsee 1400 metrin korkeudessa, ja omaa hieman varmistamattoman maineen saaren korkeimmalla sijaitsevasta kylästä. Ainakin 2000 asukkaan kylä on saaren pienin kunta.

Koska Vilafor sijaitsee pilvien yläpuolella, aurinko paistaa täällä usein. Ilma tosin ei ollut kovin lämmin, tuulensuojassa tarkeni iltapäivään asti shortseilla, jonka jälkeen piti laittaa sukat jalkaan ja villatakki päälle. Meillä hotellina oli Hotel Alta Montana 65 eur. yö, sis. aamiaisen.

Laavakiven peittämä maa pidättää hyvin kosteutta ja näinkin ylhäällä voidaan viljellä tomaattia, perunaa ja viinirypäleitä. Hotellin ympärillä kasvoi hedelmäpuita, joista sai käydä poimimassa satoa vapaasti.

Teneriffa Anagan niemimaa


Teneriffa Anagan niemimaa
Teneriffa Anagan niemimaa


Teneriffa Anagan niemimaa
Teneriffa Anagan niemimaa

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

16 comments

Asta Paljakka 31 joulukuun, 2018 - 8:38 pm

Täällä sitä ollaan jo kolmatta kertaa, mutta ei nappaa Teide visiitti yhtään. Olen Lanzaroten kaksi kertaa kiertänyt, ja se riittää. Kaiketi tuo maailman kiertäminen nähtävyyksineen on aina mielialasta kiinni, ja nyt vaan olemme jo valmiiksi väsyneitä. Kylmät ja koleat illat ja yöt vie loputkin mehut. Tämä kerta jää varmaan viimeksi täällä.

Reply
Anna 2 tammikuun, 2019 - 6:39 am

Hei Asta

Viileys kyllä verottaa ikävästi fiilistä. Jotenkin sitä tykkäisi ulkomailla istua lempeän lämpimässä illassa, ei palella.
Ja paljon on tosiaan kiinni mielialastakin. Itse olen Kuala Lumpurissa juuri nyt ja reissuväsymystä pukkaa. Ei jaksa enää innoxtua mistään.

Reply
Timo Ruhlmann 12 helmikuun, 2018 - 9:03 pm

Hei!

Olemme suunnittelemassa elokuvausreissua, ja Teide on vaihtoehto kaksi Almerian jälkeen. Onko siellä puistoalueella kuinka rauhallista?

Terv. Timo

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 13 helmikuun, 2018 - 10:30 am

Terve Timo!

Jos tarkoitat koko Teiden kansallispuistoa, niin eipä siellä muutamaa vaeltajaa lukuunottamatta tungosta ole. Turistit tulee bussilla sinne ja palloilee siinä turistikeskuksen tietämillä ainoastaan. Kannattaa nyt teidän selvittää missä siellä ylipäätänsä saa kulkea. Teidehän on toimiva tulivuori, ja kyseessä luonnonpuisto, joten varmasti voi olla rajoituksia.

Reply
Jenni / Globe Called Home 6 syyskuun, 2016 - 4:24 pm

Muistatko, tuliko tuolla minkäänlaisia vuoristotaudin oireita? 3,5 kilometrissa ei itselle tule mitään, mutta asun jo valmiiksi melkein kahden kilometrin korkeudessa. Meren ääreltä saman päivän aikana noustessa voisin kuvitella tilanteen olevan eri?

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 7 syyskuun, 2016 - 4:03 pm

Ei tullut mitään. Enkä ole kuullut, että kelleenkään olisi tullut. Eli turvallinen paikka.

Reply
Pirkko / Meriharakka 3 syyskuun, 2016 - 11:35 am

Yhden ainoan reissun verran olemme Kanarialla käyneet – ja senkin siskon kanssa ja hänen toiveillaan, eli Puerto Rico on nähty. Varmasti saarilla olisi paljon muutakin nähtävää, mutta maailman mittakaavassa emme ole vielä sitä listan kärkeen nostaneet 🙂

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 3 syyskuun, 2016 - 8:32 pm

Jep. Ymmärrän : )

Itse olen ihastunut kanariaan sen helpon saavutettavuuden takia. Se on paikkoja, johon jopa Oulusta voi löytää äkkilähtöjä halvalla tai ainakin edes suoria lentoja. Nostaa kummasti paikan haluttavuutta…

Reply
Heidi Stillman 1 syyskuun, 2016 - 2:21 pm

Olen joskus hyvin nuorena käynyt vanhempieni kanssa Kanarialla ja sittemmin matkat ovatkin vieneet ihan muualle. Mutta hyvinkin voisin kuvitella käyväni uudelleenkin siellä ja mulla on se käsitys, että se elää jonkinlaista nousukautta matkailijoitten keskuudessa? Upean karut kuvat olet ottanut ja Teide vaikuttaa mielenkiintoiselta. Mulla tulivuoret jää yhteen kokemukseen Santorinilla ja mielenkiintoistahan se olikin.

Reply
Tanja/Levoton Matkailija 1 syyskuun, 2016 - 9:33 am

Pakko sanoa ettei jotenkin näytä yhtään Kanariansaarila! En ole sillä suunnalla koskaan käynyt, ei jotenkin ole ollut kiinnostusta. Jotenkin Kanarian mieltää yhä sellaiseksi turistipaikaksi, mutta olisihan siellä paljon muutakin tekemistä kuin rannalla makoilu. Ihanan näköisiä maisemia, mä tykkään juuri tuollaisista karummista maisemista.

Reply
Hanneli /duunireissaaja 31 elokuun, 2016 - 5:40 am

Teneriffa on ollut minusta kiinnostavin saarista, tosin kokemusta ei ihan kaikista ole. Maisemat jo Teidelle vievän tien varrelta olivat erikoiset. Varsinkin havumetsäosuuksissa oli jotain mieleenpainuvaa.

Reply
Terhi / Muru Mou 30 elokuun, 2016 - 10:35 pm

Teneriffalla en ole (vielä) käynyt, Granilla ja Fuerteventuralla kylläkin. Tenskusta olen kuullut paljon hyvää, ja etenkin Teidellä käyminen kiinnostaisi… Vaikka täytyy kyllä sanoa, että tuo Kanarialle paikoin tyypillinen karuus ei minuun kylläkään oikein kolahda.

Reply
sarrrri | La Vida Loca 2.0 Matkablogi 28 elokuun, 2016 - 10:51 pm

Mä olen käynyt Teidellä kahdesti – ensimmäisellä kerralla oksensin koko automatkan sekä ylös että takaisin, mutta toisella kerralla pääsin jo ihan ylös asti ongelmitta, muistotkin ovat vähän paremmat tältä jälkimmäiseltä keikalta. 😀 Viimeksi ei kyllä ollut juurikaan jonoja, hissiin pääsi melkein suoraan.

Samaa mieltä olen minäkin siitä, että turhaan Teneriffaa niin paljon parjataan, kun kaikkea näin hienoa kuitenkin on vaikka millä mitalla niiden aurinkotuolien ja brittipubien lisäksi.

Reply
salaine 28 elokuun, 2016 - 7:10 pm

Teneriffalla kuten muillakin Kanarian saarilla on ehkä tosimatkaajien suhteen pientä ennakkoluuloa vaikka esim Teneriffalla on paljon muutakin kuin pelkästään rantaa ja aurinkotuoleja. Me olimme muutama vuosi sitten. Ohessa minun näkemys Teidestä, jos sallit? Kävimme myös La Gomeralla tuolloin, joka on yksi Teneriffan lähisaari. Te yövyitte Vilaforissa, aivan mahtavaa, eikä hintakaan paha. http://matkallalahelletaikauas.blogspot.fi/2015/11/ihmeellisia-paikkoja-joita-olen-saanut.html

Reply
Merja / Merjan matkassa 28 elokuun, 2016 - 5:56 pm

Täytyy myöntää, etten ole koskaan käynyt Kanarialla. Pitkään olin sitä mieltä, ettei se minua edes kiinnosta, mutta viime vuosina olen muuttanut mielipidettäni. Syynä siihen, että olen kuullut ja nähnyt Kanarian reissuista hienoja kuvia sekä mielenkiintoisia tarinoita. Saarilla on monipuolisesti tekemistä ja siellä näkee muutakin kuin suomalaisia kaljanryystäjiä. Teneriffa kiinnostaisi erityisesti juurikin Teiden takia. Teittekö hissimatkan ylös vai jätittekö väliin pitkän jonon takia?

Reply
Jael 28 elokuun, 2016 - 4:08 pm

Teideen kävin tutustumassa poikani kanssa hänen ollessaan vielä lapsi. Komea paikka onkin.

Reply

Leave a Comment