Tauvo – Siikajoen salaiset hiekkadyynit

by Anna

Tauvo on kultahiekkainen ”salainen” ranta Siikajoella

Tauvo. Moni tietää Kalajoen Hiekkasärkät ja myös Hailuoto hiekkarantoineen on yhä useammalle tuttu. Perämeren hiekkadyynit eivät kuitenkaan ole vielä tässä. 80 kilometrin päässä Oulusta sijaitsee Siikajoen salaisuus, Tauvo.

Siikajoen eteläpuolelta Perämereen työntyy laaja niemi, Tauvo. Tauvo on todellinen ”salainen ranta”, sillä paikka oli yllätys jopa koko ikänsä Oulussa asuneelle miehellenikin. Mietin hieman, pitäisikö sijainnista olla hiljaa, jotta paikka ei vaan mene ”pilalle”…

Tauvon uimaranta
Siikajoki, Tauvo
Siikajoki, Tauvo

Reitti Tauvoon pitkin Pohjanlahden Rantatietä on tavattoman kaunis

Jo itse ajo Oulusta Tauvoon on nautinto. Pohjanlahden Rantatie on tavattoman kaunis ja moni-ilmeinen. Limingan vehreät lakeudet lintuineen vaihtuvat kuin salavihkaan Tauvonniemen kuivaan ja hiekkaiseen mäntykankaaseen, jossa on siellä täällä reheviä lintujärviä ja -lampia. Viimeinen 7 kilometriä ajetaan koivujen ja monilajisena kukkivan pientareen katveessa.

Siikajoki, Tauvo
Siikajoki, Tauvo
Siikajoki, Tauvo
Siikajoki, Tauvo

Tauvossa pääosassa ovat valkohiekkaiset rannat ja dyynit

Tauvossa ei ole hotellirivistöjä, rantakuppiloita tai aurinkotuolien ja auringonvarjojen armeijaa. On vain satama, kalastajien varastoja ja kesäkioski ja uimarannalle johtava kulkureitti, lankonki. Pääosassa ovat pitkät luonnonmukaiset, valkohiekkaiset rannat, sekä aallokon tyrskyjen ja maankohoamisen myötä syntyneet dyynit.

Kun on valinnut itselleen oman paikkansa tuulen hiekasta kasaamien kumpujen välistä ja katselee pilvettömälle taivaalle, tunne on kuin olisi omalla autiolla saarellaan, kaukana kaikesta pahasta.

Vietimme hienohiekkaisella rannalla yhden kauniin ja helteisen kesäpäivän. Puolivarjossa tosin, aurinkorasvaa levitellen ja vain varovaisesti rannassa kahlaten. Merituuli teki olosta helteestä huolimatta siedettävän. Se sama tuuli muuten pölläytti hiekkaa piknikeväiden päälle ja vei servetit mukanaan mereen. Koska kesäkioski on auki hyvin rajoitetusti, kannattaa ottaa mukaan omat eväät.

Siikajoki, Tauvo
Tauvon uimaranta
Siikajoki, Tauvo
Zonin Prosecco Organic Extra Dry
Zonin Prosecco Organic Extra Dry on kätevässä 37,5 cl pullossa.
Turvallisuus edellä

Tauvoon mentiin ennen veneellä

Vuonna 1785 laaditun kartan mukaan Tauvo on ollut aluksi saari, jonka erotti mantereesta nykyisin Kurkunojaksi kutistunut salmi. Kerrotaan, että vielä 1800-luvulla saaren puusto oli niin matalaa, että tuvan ikkunan valo näkyi mantereelle saakka.

On jotenkin uskomatonta, että Siikajoen rannikolla maa on noussut 100 vuodessa noin 85 cm, ja vielä 1900- luvun alussa korkean meriveden vallitessa, mantereelle kuljettaessa tarvittiin Tauvossa venettä. Jos käyt Raahessa päin, sen Kruununmakasiinimuseossa esitellään rannikon maankohoamista hyvin.

Siikajoki, Tauvo

Tauvonniemi on yksi Pohjois-Pohjanmaan tunnetuimmista lintupaikoista

Tauvonniemi on yksi Pohjois-Pohjanmaan tunnetuimmista lintupaikoista ja Tauvon lintuasemalla on tutkittu lintuja jo vuodesta 1965. Pääpaino on muuttavien lintujen rengastamisessa ja havainnoinnissa.

Jos olet kiinostunut lintujentarkkailusta, niin Tauvonniemen pohjoiskärjessä on kahlaaja­paikkana tunnettu, laaja Ulkonokan niitty- ja hietikko alue. Tauvonniemen itäpuolelta löytyy taas kolmen kilometrin pituinen Merikylänlahti. Lisää tietoa havainnointipaikoista ja linnustosta saa Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen ry:n linturetkioppaasta.

TAUVON SATAMA JA UIMARANTA
Koordinaatit: 64°48,3’ P, 24°32,8’ I
Satamanro: 1880
Merikartta: 842, 843, 55, 56


Voisit olla kiinnostunut myös:

Hailuoto, saari joka on itsessään nähtävyys – TÄMÄ MATKA

Hailuoto. Hiekka on upottavan pehmeää ja meri edessäni tänään vain pienessä liikeessä. Tullessani rannalle, ohitan kaksi pientä poikaa. He kaivavat kanavaa lammikosta kohti merta, joka täällä avautuu esteettömänä Ruotsiin asti. Olen Hailuodossa, Suomen neljänneksi suurimmassa saaressa. Suomen pohjoisimmat aktiiviset dyynit löytyvät Hailuodosta. Kasvillisuus ei vielä sido hiekkaa, vaan se lentää ja pyörii tuulen mukana.

Raahen kierros – Merellinen Raahe on oiva päiväkohde – TÄMÄ MATKA

Raahen kierros. Kyselin vinkkejä Raahen suunnasta ja sain. ”Kierrä vanha kaupunki ja tutki pari museota. Ne ovat yllättävän hyviä. Käy lopuksi Langin Kauppahuoneelle. Ajankohtaan, eli lauantaihin tuli myös ohjeita: ”Mene jo aamupäivästä, iltapäivällä klo 13-14 pikkukaupunki kuolee. ” Raahe on 25 000 asukkaan merenrantakaupunki, joka yhdistetään teräkseen ja Rautaruukkiin (SSAB).

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

14 comments

Pekka Hyvönen 1 elokuun, 2020 - 9:03 pm

Hieno paikka. Käytiin myös Varessärkässä, ehkä vähän vaatimattomampi, mutta lammaslauma ja linnut tekivät vaikutuksen. Hailuoto oli vieressä, melkein uimamatkan päässä.
Ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan kun on näin upeita paikkoja.

Reply
Siikajoki - Kolmen komean kirkon kunta - TÄMÄ MATKA 27 heinäkuun, 2020 - 1:24 pm

[…] Tauvo – Siikajoen salaiset hiekkadyynit – TÄMÄ MATKA […]

Reply
Päivi / Matkasto & Mangostania 11 heinäkuun, 2020 - 7:31 pm

Kiva postaus! Täytyy sanoa, etten ole tällaisesta Tauvosta ikinä ennen kuullutkaan! 🙂
PS. aika hyvät eväät! 😀

Reply
Sandra / Terveiset päiväntasaajalta 11 heinäkuun, 2020 - 1:58 pm

Mahtava vinkki! Pitää tosiaan pistää mieleen. On jotenkin vieläkin ihan käsittämätöntä miten Suomesta voi ylipäätääm löytyä Yyterin ja Kalajoen kaltaisia rantoja.

Reply
Teija / Lähdetään Taas 7 heinäkuun, 2020 - 10:44 am

En ole koskaan käynyt Tauvossa, mutta paljon olen niistä kuullut puhuttavan nimenomaan salaisuutena. Ja näyttää kyllä upealta! Tilaa näyttäisi tosiaan olevan, vaikka tuonne pölähtäisi isompikin joukko kerralla.

Ja hyvät retkieväät näyttää olleen matkassa 🙂

Reply
Anna 8 heinäkuun, 2020 - 9:34 am

Kiitos Teija

Olihan se aikamoinen yllätys, kun ranta avautui edessä. En tosiaankaan osannut odottaa niin komeita hiekkadyynejä!
Hyvät eväät kruunaavat aina reissun 😀

Reply
Sari / matkalla lähelle tai kauas 5 heinäkuun, 2020 - 9:37 pm

On tässä koronassa joku hyvä pointti. Salaiset kohteet avautuu muillekin😃.
Harmi vaan, että vesi on kylmää pohjolassa. Hyvännäköiset eväät teillä on myös matkassa ollut.

Reply
Anna 7 heinäkuun, 2020 - 8:22 am

Kiitos Sari

Joo, siis positiivistahan on, että ihmiset matkustavat nyt tosi paljon kotimaassa. Kyllä. Kunnon eväät mukaan. Aina.

Reply
Visit Raahe 3 heinäkuun, 2020 - 11:33 am

Kiitos Anna taas ihanasta ja inspiroivasta matkapäiväkirjasta <3 Tuossa Tauvon rannan lähellä on toinen vielä "salaisempi" ranta, tarkempia koordinaatteja en arvaa tähän laittaa, etsivä löytää <3
Ihanaa kesää!

Reply
Anna 3 heinäkuun, 2020 - 4:27 pm

Ole hyvä : )

Juu, ei passaa ihan kaikkea kertoa. Antaa joidenkin paikkojen olla vain paikallisten tiedossa. Tuolla on niin paljon tilaa, että jokaiselle löytyy varmasti se mieluinen paikka.

Reply
Tomi Rautio 3 heinäkuun, 2020 - 7:34 pm

Meinasin eilen kommentoida myös salaisempaakin rantaa. Isän kanssa käytiin aina siellä

Reply
Anna 3 heinäkuun, 2020 - 8:48 pm

Kiitos Tomi

Voipa olla ihan hyvä, että jotkut asiat pysyy todellakin salaisina <3

Reply
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 2 heinäkuun, 2020 - 9:38 pm

Vanhana porilaisena ei omassa mielessäni mikään rantakohde Suomessa voita Yyteriä, mutta linnut kyllä kiinnostaa ja kuulostaahan kohde silti ylipäätään kiinnostavalta, vaikka ei olisikaan Yyteriä parempi! 🙂

Reply
Anna 2 heinäkuun, 2020 - 10:07 pm

Kiitos Mikko

Tuli muuten heti Facessa maininta, että pesintäaikana ei pidä lähteä pöljäilemään lintualueilla.

Minulla oli ensin mukana myös kauniit Porin Yyterin hiekkarannat. Päätin kuitenkin rajata alueen Perämeren alueelle, eli Pohjanlahden pohjoisimmalla osalle, joka rajoittuu etelässä Merenkurkkuun. Yyteri ansaitse ihan oman postauksen!

Reply

Leave a Comment