Tamperrada 2018 | Tampere ja pintxot kuuluvat yhteen

by Anna

Tamperrada 2018

Tamperrada on jo perinteeksi muodostunut ruokatapahtuma, jossa tamperelaiset ravintolat valmistavat oman Tamperrada-pintxon viikoksi myyntiin edullisella 3 euron hinnalla. Tapahtuma on ollut aina varsin suosittu, ja se on vuodesta 2013 asti nitonut Tampereen ja pintxot tiiviisti yhteen.

Pintxoja tarjoillaan Tamperradassa illallisravintoloissa kello 16–21 ja lounasravintoloissa kello 11–16. Yleisöäänestykseen valitun kilpailuannoksen hinta on 3 euroa ja muut pintxot  2-3 euroa.

Tapahtuman esikuvana toimii Espanjan San Sebastianin La Tamborrada -juhla. Jutun alla on tiivistelmä siitä, mistä  Espanjan San Sebastianin La Tamborrada -juhlassa on kyse. Voit lukea lisää viime vuotisesta Tamperrada tapahtumasta alta.

Tampere Tamperrada | Pintxos-annokset Pirkanmaalla

Tamperrada 2018 | Pintxojen olemusta ei olla vieläkään ymmärretty

Ravintoloita on mukana tänä vuonna 55 kappaletta + yksi varjopintxo. Testailimme annoksia lounaan ja parin illan aikana. Pintxo-annoksien olemus ei ole edelleenkään auennut kaikille kokeille, vaan ravintoloissa sorruttiin samoihin mokiin, kuin vuonna 2017.

Pintxon tulisi olla syötävissä sormin ja muutamalla puraisulla. Missään tapauksessa pintxo ei ole iso kulhollinen tai lautasellinen ruokaa. Ihan tarkkoja jos ollaan, niin pintxoa pitäisi pitää kasassa tikku, mutta ei niitä tikkuja kaikissa San Sebastianin pintxoissakaan ollut, kun siellä vuonna 2016 herkuttelimme.

Pintxoja on kylmiä ja lämpimiä, mutta kylmän ei pitäisi olla jääkaappikylmää. Maut eivät tule esiin, jos eteen lätkäistään annos suoraan kylmäkaapista.

Tamperrada 2018 | Lounasravintolat klo 10-16

Herkkuveräjä | Siipi-pintxo

Tämä kauppahallin #varjopintxo, oli hauska yllätys. Konsepti näyttää poikivan erilaista yritteliäisyyttä. Tarjolla oli siis kanasiipiä makean kastikkeen kera.

Tamperrada 2018

4 Vuodenaikaa Pyynikki | Ankkaa, kanaa ja mustaherukkaa kuivatulla mallasleivällä

Paikka sijaitsee hämmentävästi keskellä tehdasmiljöötä. Hämmentävä paikka pintxojen nautiskeluun oli myös siksi, että tarjolla ollut normaali lounas näytti suorastaan vastenmieliseltä. Ankkaa, kanaa ja mustaherukkaa kuivatulla mallasleivällä ongittiin kylmäkaapista esille rivakasti, mutta mitään varsinaista esittelyä tuotteesta ei herunut.

Mallasleipä oli leikattu ihastuttavan pitsimäisen ohueksi, eikä sen kuivaus ollut kärsinyt varsin brutaalilta näyttävästä säilytystavasta. Suutuntuma oli erittäin hyvä. Rapeutta ja pehmeyttä samalla haukulla. Annoksen kasaamiseen oli selvästi käytetty hetki. Miinukset liian viileästä tarjoilulämpötilasta. Silti lounaspintxoista ehdottomasti paras.

Tamperrada 2018

Kalaherkut Nygrén | Nygrenin kylmäsavulohta, punajuuri-pâté ja blini

Kauppahalli on jo yksistään paikkana erittäin miellyttävä. Rahastus sujui nopeasti, mutta kertakäyttölautaselle punaisen jouluservetin päälle lätkäisty lätty aiheutti hieman sellaisen ööö?- fiiliksen. Maut erottuivat hyvin, mutta ei tämä mikään mestariteos ollut. Rakenne oli liian pehmoinen.

Tamperrada 2018

Lounaspintxoista löytyy kattavampi postaus Kohteena maailma – blogista.

Tamperrada 2018 – ruokatapahtumien aatelia

Tamperrada 2018 | Illallisravintolat kello 16-21

Bistro 14 | Maksaakataifi, punajuurigeeli, pekonikreemi, omena, pekonisipsi

Myönnän astuneeni tähän ravintolaan hieman ennakkoluuloisesti. Levyjenpyörittelijät heti ikkunan edessä aiheuttivat sellaisen ”mämihinkäänklubillelähde”-fiiliksen. Samoin kassalta tuli melko topakka vastaus kysymykseen mitä pintxoja olisi tarjolla: ”Lista on seinällä”. Jep, jep…

Annokset tuotiin pöytään ja nuori mies selitti todella hyvin, mitä missäkin oli. Mozzarella ja tomaatti arancinin olisi voinut jättää valmistamatta, lohi brushetta oli annoksena hyvä ja maukas. Maksaakataifi, punajuurigeeli, pekonikreemi, omena, pekonisipsi räjäytti ns. tajunnan. Vaikkakin annos oli tehty hankalasti nautittavasti kuppiin, oli maksa käsittämättömän hyvää. Kaikki maut sopivat niin nätisti toisiinsa, että voi että… Tämä annos oli illallisravintola kierroksen paras!

Tamperrada 2018

Dabbal | Poroa, ohraa ja selleriä

Dabbal sijaitsee Hotel Laplandin alakerrassa ja on miljöönä varsin viehättävä paikka istahtaa alas. Kilpailuannos oli maukas ja suu tuntuma miellyttävä, mutta ei mitään hihkuttavaa.

Tamperrada 2018

Myllärit | Grillattua Myllyn tervagraavattua lohta

Myllärit sijaitsee vanhassa myllyssä ja on paikkana hieno. Henkilökunta esitteli annokset hyvin ja tarjosi kivan aktiivisesti myös juomia oheen. Sorruimme ilman sen kummempaa houkuttelua lasilliseen Cavaa.

Grillattua Myllyn tervagraavattua lohta oli annoksena melko miedon makuinen. Grillaus oli jäänyt kyllä meidän nauttiman annoksen osalta puolitiehen. Eli mitään makua siitä ei annokseen tullut. Piparjuurimousse oli juurikin sopivan vahvuinen. Sitä en ymmärrä, miksi annos oli kasattu johonkin tympeään kertakäyttöastiaan?

Toisena annoksena kokeilimme paahdettua Parmankinkkurullaa sinihomejuuston ja melonisalaatin kanssa. Tässä varmaan ideoija on googlannut mikä on klassinen makuyhdistelmä Parmankinkun kanssa ja saanut vastaukseksi  – meloni. Olisi kannattanut jatkaa kuukkelointia, sillä vesimeloni se ei todellakaan ole. En oikein voi keksiä, miten Parmankinkkua voisi pahoinpidellä enemmän, kuin paahtamalla korpuksi ja tarjoilemalla sen sitten kylmänä.

Tamperrada 2018

Roast | Lohitikkari: lohipastrami, fenkoli-jogurttia ja rapea lohennahkasipsi

Paikka sijaitsee kadulla, joka on täynnä etnisiä ravintoloita ja räkälöitä. Olin siis varsin epäileväinen annoksen, sekä ravintolan suhteen. Lohta oli tullut eteen illan aikana kyllästymisen asti. Ravintola oli kuitenkin siisti ja tarjolla olevat annokset esiteltiin pyytämättä.

Lohitikkari: lohipastrami, fenkoli-jogurttia ja rapea lohennahkasipsi oli mainio annos. Annos oli nokkelasti rakennettu ja kaunis. Appelsiinimehu, missä lohta oli marinoitu maistui, mutta ei dominoinut. Lohennahkashipsi oli todellakin shipsi, ei mikään kosteutta saanut purukumi.

Tamperrada 2018

Salud | Porsaankylkeä, savustettua keltuaista ja chorizokaramellia

Aamulehden toimittaja hehkutti paikkaa sanoilla: ”Saludin oikeaoppisesti notkuvat pöydät”. No voihan sitä asian noinkin muotoilla. Itse muotoilisin, että siinä oli neljä annosta ja ”tiski täynnä epäonnistumisia”. Kuha oli jollakin tavoin vielä OK, mutta kilpailuannos, porsaankylkeä, savustettua keltuaista ja chorizokaramellia, oli kyllä kierroksen karmein tekele.

Koko asetelma lähti menemään jo pieleen, kun tarjoilija lappoi annoksia vaappuvalle pahvilautaselle. Ei sitten ravintolassa olisi irronnut posliinilautasta käyttöön….? Kylmä, rasvainen porsaankylki lisukkeineen oli kasattu tummareunaisen salaatinlehden päälle. Rasvainen liha ja jääkaappilämpötila? Mitä ihmettä ravintolassa oikein ajateltiin, kun tämä annos näki päivänvalon?

Tamperrada 2018

Sasor | Savulammasta ja pottua

Paikka oli kaunis, mutta annokset kasattu valitettavasti jälleen kertakäyttöastiaan. Tällä kertaa kyseessä oli kuitenkin asteen verran fiinimpi versio. Savulammasta ja pottua oli … Savulammasta ja pottua. Varsin mitätön makuyhdistelmä.

Toisena annoksena syöty lohichevize oli hyvä, joskin kaipasi lisää chiliä ja limettiä. Annosten yhteyteen valittu viini toimi. Sellainen vinkki, että tähtipursotukset on hieman kasaria.

Tamperrada 2018

Tuhto | Possun poskea-maissia-soijaa

Annos oli pintxoksi aivan liian suuri. Porsas maistui porsaalta ja uppopaistettu pinta oli ainakin oman annokseni kohdalla sitkeä, ei suinkaan rapea.

Kuuntelin toisella korvalla nuoren tarjoilija tyttösen selityksiä siitä, mitä eroa tapaksella ja pintxolla on. Ero ei tosiaankaan tule siitä, että toinen on leivän päällä ja toinen ei. Kyse on alueellisesta erosta. Pintxo nimitys on käytössä Baskimaalla, eli juuri siellä missä San Sebastiankin sijaitsee. Tapas nimitystä taas käytetään muualla Espanjassa. Ne kuuluisat kotiläksyt!

Tamperrada 2018

Huber | 49 pv kypsytettyä lypsylehmän fileselkää, tattipyre, japaninsinappi

Annos oli pieni, mutta erittäin maukas grillattu fileenpala, jolla japaninsinappi antoi pikantin lisän.  Toisena annoksena ollut mustekala toimi kilpailuannosta paremmin. 6 tuntia haudutusta + 77 asteessa ja grillaus teki mustekalanpehmoistakin pehmoisemmaksi. Ei jälkeäkään kuminauhoista.

Tamperrada 2018

Tamperrada 2018

Kattila | Nieriätartar, tyrniä, vesikrassi-kreemiä, kikhernekrutonkia

Jos pitää arvata, kuka on myynnillisesti tämän tempauksen voittaja, niin laitan ääneni Kattilalle. Ainakin tiistaina jono kiemurteli jo alkuillasta ulkona. Viikon aikana ravintola marssittaa herkuttelijoiden eteen yli 60 erilaista pintxoa.

Kattila on oivaltanut pintxojen nautiskelun idean. Yhä uudet houkuttelevat tarjottimet, saavat poimimaan pikku paloja lautaselle enemmän kuin ehkä vatsa vetäisikään. Juuri näin homma hoidetaan myös Espanjassa.

Nieriätartar, tyrniä, vesikrassi-kreemiä, kikhernekrutonkia oli annoksena varsin mauton, mutta muut maistamani pintxot herkullisia.

Tamperrada 2018

Tamperrada 2018

Pintxo viittaa baskikieleen

Jos pienen suupalan kirjoitusasu on bintxo, niin silloin viitataan nimenomaan baskikieleen. Koska baskikeittiö on mennyt eteenpäin ajasta miekka ja kirves, ei alkuperäistä annoksessa olevaa tikkua ja leipää enää aina käytetä.

Baskimaalla tarjoillaan siis binxhoja, Salamancan alueella pinchoja, Granadassa, Sevillassa, Andalusiassa, Leonin alueella ja esim. Madridissa tarjoillaan tapaksia.

Pinchon ja tapaksen välinen ero riippuu paljolti kontekstista ja sijainnista Espanjassa. Mutta pintxoja  syödään vain Baskimaalla. Johtuen Baskimaan poliittisesta tilanteesta ( ETA, kansanäänestys, itsenäistymispyrkimykset) baskikielinen kirjoitusasu muualla Espanjassa on vahva viesti alkuperästä.

San Sebastian | La Tamborrada

La Tamborradaa juhlitaan joka vuosi 20. tammikuuta. Juhla alkaa yöllä klo 00.00 San Sebastianin vanhan kaupungin keskusaukiolla. Kellotornin lyöntien jälkeen alkaa orkestereiden musisointi ja kansa juhlii vanhan kaupungin kymmenissä pintxos-ravintoloissa. Fiesta kestää tasan 24 tuntia. Koko kaupunki on pukeutuneena kokkitakkeihin tai kokkihattuihin, millä kunnioitetaan San Sebastianin gastronomisia perinteitä ja baskiruoan ainutlaatuisuutta.

La Tamborradan kerrotaan alkaneen vuonna 1720, kun paikallinen leipuri oli täyttämässä tynnyreitä vedellä San Vicenten kirkon läheisellä lähteellä. Täyttäessään tynnyreitä leipuri lauloi ajankulukseen ja ryhmä ohikulkevia teinityttöjä pysähtyi rummuttamaan vesitynnyreitä laulun tahtiin. Nykyisin tuhannet rummut jatkavat tuota jammailusessiota 24 tunnin fiestan aikana.

San Sebastian, ruokamatka Espanjan ruokapääkaupunkiin

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

5 comments

Tädin ja tytön matkablogi / Tanja 17 elokuun, 2018 - 6:41 am

Todella seikkaperäinen ja kivasti asiallinen juttu. Tuntui kuin olisin itsekin paikalla. Jos olisin ravintoloitsija, kiitollisena ottaisin nämä sun -selvästikin asiantuntevat- vinkit vastaan!

Reply
Pintxokierros 2018: Käykää Puistossa! | Ripaus tryffeliä 16 elokuun, 2018 - 12:10 pm

[…] Tämä matka: Tampere ja pintxot kuuluvat yhteen […]

Reply
Kohteena maailma / Rami 14 elokuun, 2018 - 7:16 pm

Tässä tulikin hyvät vinkit omalle iltakierrokselle pintxojen maailmaan – kiitos, näin se homma pelaa!

Itse en tuosta tikkuasiasta kirjoittanut, mutta kiinnitin huomiota siihen, että yhdessäkään kilpailulounaspintxossa ei sellaista ollut. Eli osalla ravintoloista taitaa olla mennyt pintxot ja tapakset sekaisin.

Reply
Anna 14 elokuun, 2018 - 7:30 pm

Kiitos Rami

Ja kiitos tuosta lounaspintxo arvostelusta. Ilman sitä olisi 4 vuodenaikaa (Pyynikki) jäänyt testaamatta. Itse asiassa olisimme muuten varmasti olleet liian laiskoja lähtemään edes koko Pyynikkiä katsomaan. Nyt tuli katseltua Tamperetta näköalatornista, kierreltyä mukulakivikatuja ja munkit syötyä.

Tuo tikkuasia ei ole minusta kamalan määräävä, tosin en ole mikään espanjalaisen ruuan asiantuntija. Ei siis tehdä tikusta asiaa 😀
Ongelma tulee annosten syötävyydestä ja koosta. Kyse kun kuitenkin on alunperin _sormiruuasta_. Eli annos jonka syömiseen tarvitaan esim. lusikkaa, ei ole minusta enää pintxo.

Reply
Kohteena maailma / Rami 15 elokuun, 2018 - 6:05 am

Hieno juttu, että oli iloa lounasarvioista ja kävitte tutustumassa Pyynikkiin muutenkin.

Tuo on totta, että oleellisinta olisi se, että olisi pintxot sormiruokaa. Kun tarvitaan lusikkaa tai haarukkaa pintxon nauttimiseen, niin ollaan jo menty aika kauaksi alkuperäisestä ideasta.

Reply

Leave a Comment