Takaisin Tallinnaan – Muutakin kuin vanhakaupunki

by Anna

Takaisin Tallinnaan – Aina löytyy uutta ja yöpyä kannattaa

Takaisin Tallinnaan. Tallinna. Siinä on kaupunki, joka tarjoilee aina jotain uutta. Kevään 2022 aikana olen käynyt Tallinnassa kolmesti, ja joka kerta tuntuu, että ”mikäs juttu tämä on?” Uutta rakentuu ja nousee melko hengästyttävällä tahdilla. Reissua olen tehnyt Tallinnassa oman auton kanssa yksin ja kaksin sekä isossa ryhmässä. Ja suositus on aina sama. Menkää käymään, yöpykää vähintään yksi yö ja seikkailkaa myös muualla kuin vanhassakaupungissa.

Laivavarustamojen ja Visit Tallinnan matka Takaisin Tallinnaan toteutettiin 17.-18.5.2022. Osin tässä jutussa olevat kuvat ovat maaliskuulta 2022. Matkan mahdollistivat Eckerö Line, Silja Line ja Viking Line sekä Visit Tallinn.

Arvioitu lukuaika: 15 minuuttia

Eckerö Linen m/s Finlandia

Takaisin Tallinnaan minut ja muun pressiryhmän vei Eckerö Linen m/s Finlandia. Pääsin tutustumaan aluksen komentosiltaan, mutta en saanut ajaa, joka saattoi olla erittäin hyvä idea. Tämä Eckerö Linen m/s Finlandia muuten parkkeerataan 15 cm tarkkuudella. Sitä ei voi silmällä tai *erstuntumalla hoitaa, vaan satamaan ajetaan kameralla. Kameralla myös valvotaan kaikkia aluksen rungossa olevia aukkoja, kuten keulaporttia, sivuportteja, luotsiportteja, ja tietenkin putkaa, konehuonetta jne.

Eckerö Line Finlandia
Eckerö Line Finlandia
Eckerö Line Finlandia

Telliskiven alue

Seuraavaksi suuntasimme Telliskiven alueelle, joka rakentui aikanaan Kalamajaan entiselle tehdasalueelle. Vuonna 2007 alkanut kehitys on ollut todella nopeaa ja jatkuu tänäkin päivänä.

Se on niin jännää, että Virossa tehdään, eikä meinaa. Suomessa taas tulee aina joku tarkastaja tai viranomainen väliin ja sanoo että ei, et voi laittaa terassia tähän tai PopUp-myymälää tuohon. Tukahduttaa kyllä luovuuden täysin.

Tosin kehityksellä on myös varjopuolensa. Toimistotiloihin jonotetaan ja alueen suosio on nostanut vuokria. Nämä kuvat ovat maaliskuulta 2022, jolloin ei vielä ulkotiloissa paljoa istuskeltu, mutta kirpputori pyöri.

Telliskivi
Telliskivi
Telliskivi

Balti Jaama Turg kauppahalli

Tallinnan Balti Jaama Turg on kohtuu uusi katettu tori- ja kauppahallikompleksi. Pohjakerroksessa on iso supermarketti ja muutamia pieniä liikkeitä. Katutasossa on aivan ihana liha-, kala-, ja vihannestori, sekä ilahduttava määrä erilaisia kahviloita ja street food -paikkoja. Ylimmästä kerroksesta löytyy virolaisia käsitöitä, vintage- ja antiikkiliikkeitä ja hyvä baari, mihin miehet voi viedä parkkiin.

Telliskivi
Telliskivi
Telliskivi
Telliskivi
Telliskivi
Telliskivi

Fotografiska

Telliskiven ehkäpä tunnetuin kohde on valokuvamuseo Fotografiska, joka jaksaa aina yllättää. Tällä hetkellä esillä olivat mm. näyttelyt The Pet Show ja Pixy LiaoYour, Gaze belongs to me. Fotografiskan alakerroksessa on hyvä museomyymälä, jossa kannattaa käväistä. Sen sijaan vaatesäilytyksen lukollisiin kaappeihin ei kannata laitaa yhtään mitään. Kaapin auki saamiseen tarvittiin henkilökuntaa.

valokuvamuseo Fotografiska
valokuvamuseo Fotografiska
valokuvamuseo Fotografiska
valokuvamuseo Fotografiska
Takaisin Tallinnaan
Kuva: Andres Teiss

One Sixty

Hyvin suositeltava paikka syödä Telliskivessä on One Sixty on BBQ- ja slowcooking -ravintola. Paikka on ottanut vaikutteita Yhdysvaltojen etelävaltioiden ruokakulttuurista. Ravintolan ”se” juttu on yhteistyö kustomoituja moottoripyöriä valmistavan Renard Speed Shopin kanssa. Palvelu oli nopeaa ja annos erinomainen. Ainut ongelma oli saada juotua yksin epähuomiossa liian isona tilattu Leffe.

IMG_E1038
IMG_E1034
IMG_E1027
IMG_E1039

Opastettu kiertokävely Põhjalan tehtaan alueella

Voidaan kai hyvin sanoa, että Põhjalan tehdas on Telliskiven manttelinperijä. Koplin kaupunginosassa sijaitseva entinen kumitehdas lopetti toimintansa 1998 ja on nyt herännyt henkiin kulttuuri- ja yhteisökeskuksena. Alueen omistaa voittoa tavoittelematon organisaatio. 

Vanhat tehdashallit olivat mielenkiintoisia rapistuneesta ulkomuodosta huolimatta ja Põhjalan tehtaiden kaupunkipuutarha vihertymässä hyvää vauhtia. Laajalle levittäytynyt alue on osin vielä melko tyhjillään, mutta esim. erilaisiin työskentelytiloihin ja studioihin jonotetaan jo. Oli todellinen yllätys, miten moderneja ja tyylikkäitä toimistoja löytyi muuten varsin rujon ulkokuoren alta.

Takaisin Tallinnaan
Kuva: Andres Teiss
Põhjalan tehdas
Põhjalan tehdas
Põhjalan tehdas
Takaisin Tallinnaan
Kuva: Andres Teiss
Takaisin Tallinnaan
Kuva: Andres Teiss
Takaisin Tallinnaan
Rähjääntynyt bloggaaja. Onneksi ohjeen mukaan vain selkäkuvia. Kuva: Andres Teiss

Botik – kuten kumisaapas

Alueella toimii kultti maineeseen noussut leipomo, jonka leipiä ja pullia jonotetaan aamuisin. Me emme leipomon antimia nauttineet vaan söimme pienen huikopalan Botik nimisessä baarissa, jonka kesän teema on Etelä-Amerikka. Tortilla-annos oli erinomainen ja katosi suuhuni ilman että muistin edes ottaa kuvaa. Onneksi valokuvaajani oli hereillä. Suojaisalle pihalle on rakentunut kasvien täyttämä puutarha ja käytössä on myös kaunis kasvihuone takkoineen. Botik tarkoittaa muuten kumisaapasta tai kalossia ja sopii siksi nimenä entisen kumitehtaan alueelle hyvin.

Untitled
Takaisin Tallinnaan
Kuva: Andres Teiss
Takaisin Tallinnaan
Kuva: Andres Teiss
Untitled
Untitled
Kuva: Andres Teiss

Iglupark

Noblessnerin ravintoloiden sekä Lentosataman väliselle laiturialueelle on vuosi sitten ilmestynyt Iglucraftin majoja, ja paikka tunnetaankin nyt Iglupark nimellä. Söpöt iglut sopivat alueelle erinomaisen hyvin ja tarjoavat takuulla erilaisen yöpymiskokemuksen aivan Noblessnerin hyvä laatuisten ravintoloiden vieressä.

Iglut on rakennettu osin Tsaari-Venäjän entisen sukellusveneiden ja laivojen huoltamiseen tarkoitetun kiskon päälle. Syy, miksi ne on saatu sijoittaa käytännössä merenrantaan Tallinnan kalliille tonttimaalle, löytyy iglujen väliaikaisuudesta. Igluparkin taakse rakennetaan Tallinnan hulppeimpia kerrostaloja ja aikanaan niiden asunnot pihoineen ja kulkuväylineen tulevat sijaitsemaan Iglujen paikalla. Kannattaa mennä nyt kokeilemaan, sillä viiden vuoden päästä Igluja ei enää paikalla ole. Hinnat 150-200 euron välillä yö, riippuen siitä kuuluuko pakettiin oma palju ja sauna.

Takaisin Tallinnaan
Takaisin Tallinnaan
Takaisin Tallinnaan
Takaisin Tallinnaan

Ryhmämme majoittui Tallinnan keskustassa olevassa Tallink City -hotellissa. Hotelli uudistettiin perusteellisesti vuosi sitten. Kaikki sen 324 huonetta, aula, ravintola, kokouskeskus ja muut yleisöalueet pistettiin täysin uusiksi 10 miljoonalla eurolla. Kokonaisuus oli minun mieleeni. Kannattaa laittaa muistiin. Sijainti erinomainen Tallinnan ydinkeskustassa vanhan kaupungin, sataman ja Viru väljak -aukion välillä sijaitsevan Rotermanni-korttelin vieressä.

Tallink City Hotel
Tallink City Hotel
Tallink City Hotel
Takaisin Tallinnaan
Tallink City Hotel

Viking XPRS

Paluu Helsinkiin hoitui Viking XPRS aluksella. The Buffet by Viking Line oli hyvä kokemus. Risteilyllä ainakin minulla syöminen on ”se” juttu. Valitettavasti ihmiset tuppaavat ottamaan enemmän kuin vatsa vetää. Viking XPRS aluksella buffassa oli todella hyvin muistutuksia ruokahävikin välttämisestä.

Ruokahävikki on iso ongelma laivoilla. Viking Line aloitti vuonna 2019 projektin hävikkiruoan vähentämiseksi. Vain neljässä kuukaudessa hävikki pieneni 40 %! Määrä vastaa lähes 70 000 ruoka-annosta. Jäljelle jäävä ruokahävikki käytetään tehokkaasti hyödyksi biokaasun tuotannossa. Mariellalta, Viking XPRS:ltä ja Viking Gracelta vuodessa kerätystä biojätteestä tuotettu biokaasu vastaa energiamäärältään 111 300 litraa bensiiniä.

Takaisin Tallinnaan
Takaisin Tallinnaan
Takaisin Tallinnaan

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

12 comments

Martta / Martan matkassa 28 toukokuun, 2022 - 2:10 pm

Tallinna on ollut viime aikoina mielessä kun ollut ilmassa pientä matkakuumetta. Olen aikanaan käynyt ihailemassa puutaloja Telliskiven alueella, moni on aluetta kehunut, mutta vielä en ole ehtinyt siihen paremmin tutustua. Nuo Iglut näyttävät hauskoilta majapaikoilta.

Reply
Cilla Maria Travel 28 toukokuun, 2022 - 12:07 pm

Kävin viime kesänä pitkästä aikaa Tallinnassa ja olin siellä peräti kaks yötä. Tutustuin ensimmäistä kertaa vanhankaupungin ulkopuolella oleviin kohteisiin, vaikka olin käynyt Tallinnassa jo 7 kertaa aiemmin -_- Telliskiven alue oli ihan kiva, tykkäsin myös noista Kalamajan vanhoista puutaloista. Noista igluista en ollu kuullukaan, pitääpä laittaa korvan taa.

Reply
Ne Tammelat 28 toukokuun, 2022 - 11:44 am

Tuo Iglupark näyttää kyllä tosi kivalta! Tallinna on vähän ollut itsellekin sellainen ”meh” pitkän aikaa. Mieli vetää helposti kauemmaksi, mutta näköjään kannattaisi taas piipahtaa tuollakin pitkästä aikaa 🙂

Reply
Sandra / The Present is Perfect 28 toukokuun, 2022 - 8:51 am

Tässä olikin hyviä vinkkejä Telliskiven alueelle. Piipahdin siellä viitisen vuotta sitten sunnuntai-aamuna, jolloin kaikki oli vielä säpissä. Pitää siis koittaa onneaan uudemman kerran, ja varmasti viidessä vuodessa on ehtinyt tapahtua vaikka mitä.

Tallinna on itselleni ja varmaan monelle muullekin sellainen go to -ravintolakohde. Kiinnostavia ravintoloita riittää ja laadukkaasti pääsee syömään Suomea edullisemmin.

Reply
Elina / elinanmatkalaukussa 26 toukokuun, 2022 - 11:05 pm

Oi, tuli kyllä melkein hiuko varata matka Tallinnaan! Jotenkin sitä ehtii päiväreissulla vaan pyöriä vanhassakaupungissa ja jää sitten se muu kokematta. Paljon siellä on nähtävää, pitää kyllä päästä käymään! Hyvä kun näistä saa sitten vihiä, mitä siellä tänä päivänä edes on!

Reply
Stacy 26 toukokuun, 2022 - 1:21 pm

Hiukka laivojen teknologia muuttunut sitten Estonian uppoamisen. Enää ei seilata keulaportti avonaisena. En tiedä, keksisinkö syytä käydä Tallinnassa jatkuvasti. Taide näyttää kyllä kiinnostavalta. Taisinpa snaijata, etten pidä tunteista, ne ei toimi oikein hyvin.

Reply
MARI / kodinvaihtaja/ 25 toukokuun, 2022 - 7:58 am

Nämä iglut ovat mielenkiintoisia. Minun silmää ne eivät miellytä ja jotenkin ulkoapäin sen näköisiä, että en haluaisi yksin yöpyä. En tiedä, mutta tulee oudot vibat😅

Reply
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 24 toukokuun, 2022 - 9:18 am

Itse en ole koskaan päässyt käymään komentosillalla, mutta se olisi todella kiinnostavaa. Tuo ruokahävikin määrä on ihan älytön, mahtavaa että asialle pyritään tekemään jotain.

Reply
Pirkko / Meriharakka 23 toukokuun, 2022 - 9:21 am

Meillä ”normaali” tahti käydä Tallinnassa on ehkä ollut luokkaa kerran viidessä vuodessa – ja kun siellä tuli lyhyesti pistäydyttyä matkalla Tarttoon toissa vuonna niin tuskin ihan heti taas palataan tuolle suunnalle. Ei niin, että Tallinnassakaan olisi mitään vikaa, mutta jos harrastaa jotenkin ”tavoitteellista” matkailua, niin jokainen ”tavoitteeton” matka taas kerran Tallinnaan on pois muista reissuista 🙂
Nyt kun taas listaukset tyyliin ”Euroopan suosituimmat kesäkohteet” ovat monessa mediassa esillä ja toisaalta monet tuntuvat hakevan ruuhkattomia kohteita, niin näissä on joku ristiriita. Elleivät sitten ihmiset osaa lukea listoja siten, että ok, valitaan jotain näiden listojen ulkopuolelta 🙂

Reply
Eveliina / Reissukuume 22 toukokuun, 2022 - 10:16 pm

Me käytiin reilu viikko sitten ex tempore -reissulla Tallinnassa ja oli niiiiiin kivaa pitkän ajan jälkeen. Meillä oli vahvasti sama fiilis, eli pois Vanhastakaupungista ja jotain uutta tilalle kiitos (ja mielellään myös jatkossa auto taas mukaan) 🙂

Kiitos tuosta Põhjalan tehdasalueen vinkistä! Itselleni uusi tuttavuus, jonka kirjoitin heti ylös. Kuulostaa ja näyttää mielenkiintoiselta!

Reply
Maapalloilija 22 toukokuun, 2022 - 7:57 pm

Eipä ole aikoihin tullut käytyä Tallinnassa. Olen kyllä miettinyt, että pitäisi piipahtaa joskus taas. Kätevä kohde ja paljon siellä tosiaan on kaikkea, varmasti uuttakin edellisen visiitin jälkeen.

Reply
Anna 23 toukokuun, 2022 - 1:45 pm

Kiitos Maapalloilija

Uutta tulee niin paljon, että tuntuu ettei kaikkea ehdi mitenkään nähdä.
Ja tosiaan näppärä kohde vierailla.

Reply

Leave a Comment