Pakkausmuseo – Todellakin vierailun arvoinen!
Pakkausmuseo ei välttämättä kuulosta kohteelta, johon kannattaisi koukata. Stockforsin historialliselta tehdasalueelta löytyy kuitenkin pikkuinen punainen mökki, Stockforsin Pakkausmuseo, joka todellakin on vierailun arvoinen.
Pakkausmuseo on pieni, niin pieni, että siellä pitää kulkea melkein varoen. Ensin hullaannun erilaisista purkeista, pakkauksista, etiketeistä, kaava-arkeista, suklaarasioista, pahvisista puuterirasioista, kahvipaketeista, tupakka-askeista, kääreista, rasioista niin, että lähinnä vain hihkun: ”Mä muistan tämän ja tämän ja tämänkin”. Sitten maltan rauhoittua kuuntelemaan opastammekin.
Kotkan-Haminan seudun pressimatka 29.-30.9.2020
Stockforsin Pakkausmuseo on osa vanhaa hiomoaluetta
Pakkausmuseo sijaitsee Pyhtäällä, Stockforsin puuhiomon alueella. Stockforsin puuhiomo oli 1960-luvulle asti Pyhtään kirkonkylän suurin työllistäjä, jonka palveluksessa oli yli 100 henkeä. Tavallaan ihan oma kylänsä, jolla oli jopa oma poliisi. Stockforsin nykyisen omistajan, teollisuusneuvos Reino Uusitalon omistukseen pahoin rappeutumaan päässyt hiomoalue tuli 90-luvun lopulla.
Teollisuusneuvos Reino Uusitalo on ollut koko ikänsä paperin ja kartongin kanssa tekemisessä ja vanhan säilyttäminen on hänelle tärkeä asia. Hänen perheyrityksenä, Pyroll Oy, on merkittävä paperin jalostaja. Näitä tietoja vasten tuntuukin hyvin luonnolliselta, että hän halusi vaimonsa kanssa perustaa Pakkausmuseon.
Pakkausmuseossa on esillä monen intohimoisen keräilijän aarteita
Stockforsin Pakkausmuseon kokoemissa on paljon Pyroll Oy:n omia paperi, kartonki ja pahvipakkauksia menneiltä vuosikymmeniltä.
Osin Pakkausmuseon kokoelma pohjautuu myös keräilijän Veli Kosken keräilyharrastukseen. Veli Koski on harrastanut erilaisten esineiden keräilyä jo 20 vuotta, ja hänen näyttelynsä toimii Keuruun vanhan rautatieaseman tiloissa. Ajan saatossa Koski on lahjoittanut ja myynyt osan kokoelmistaan eteenpäin saadakseen tilaa uusille. Osa kokoelmasta on nyt esillä ja turvassa Stockforsin Pakkausmuseossa.
Pakkausmuseon tuotteisiin on vuosien myötä saatu myös muita lahjoituksia ja niitä on täydennetty Uusitalojen omien hankintojen kautta.
Tuotteet on houkuttelevia, mutta koskea ei silti saa
Tuotteet on aseteltu todella kauniin näköisesti esille erilaisiksi mielenkiintoisiksi kokonaisuuksiksi. On oikein hyvä, että kiiltokuvien, etikettien, purkkien, kirjelehtiöiden ja purnukoiden eteen on viritelty ohuet siimat. Niin nopeasti sormet menisivät niitä sivelemään, selailemaan ja käteensä ottamaan.
Itse keräsin pienennä kiiltokuvia, postimerkejä, tulitikkurasioidenkansia ja jopa kauniita karkkipapereita. Tuntuu, että joka vuosikymmenellä oli aina oma villityksensä. Pakkausmuseon kokoelmasta suurin osa pakkauksista ja tuotteita on 1950- ja 1960 -luvuilta. Vanhimmat esillä olevat pakkaukset ovat 1900-luvun alusta ja nuorimmat 1970-luvulta.
Auki kesäisin, tarkista ajat soittamalla
Pakkausmuseo on avoinna yleisölle kesäisin. Tarkasta aukioloajat etukäteen soittamalla Stockforsin ruukkialueen Patruunantalolle numeroon 040 7534101.
Stockforsin vanha tehdasalue on kokonaisuudessaan mielenkiintoinen paikka vierailla. Vieressä virtaa kaunis Kymijoku ja vanhoissa tehdashalleissa on jäljellä vanhan puuhiomoalueen rosoisia jäänteitä. Tehdasmiljööseen kuuluu myös majoitus- ja juhlakäyttöön soveltuva kartano, eli Patruunantalo. Pyhtää sopii hyvin vierailukohteeksi esim. Kotkan yhteyteen.
2 comments
[…] Stockforsin Pakkausmuseo – Mökillinen mennyttä […]
Hauskankuuloinen kohde taas, josta ainakaan minä en ollut kuullut aiemmin. Kuvista pystyy nopeasti huomaamaan, miten erilaisia suuri osa pakkauksista on menneinä vuosikymmeninä ollut. Itselläni ei oikeastaan tule kiinnitettyä huomiota pakkausten muuttumisiin, vaikka aika-ajoin ne nykyäänkin muuttuvat.