Stellenbosch on legendaarisessa maineessa viinituristien keskuudessa – eikä suotta!
Stellenbosch | Vain tunnin ajomatkan päässä Kapkaupungista, vuoriston suojaamassa laaksossa, aukeavat henkeäsalpaavat postikorttimaisemat Etelä-Afrikan upeimmille viinimaille. Stellenbosch on legendaarisessa maineessa viinituristien keskuudessa, eikä suotta. Stellenboschin alueella on lähes 160 viinitilaa, joista suurin osa pitää ovensa auki viininystävien iloksi. Viinitilojen tyylit vaihtelevat pienistä perheomisteisista tiloista, suuriin viinitaloihin joiden vuosituotanto voi olla 160 miljoonaa litraa.
Etelä-Afrikassa on viljelty viiniä jo vuosisatoja
Etelä-Afrikasta puhutaan viinimaailmassa osana viinien ”uutta maailmaa”, mutta viiniä on viljelty maassa jo vuosisatoja. Kapkaupungin ensimmäinen pormestari Jan van Riebeek istutti köynnöksiä mailleen jo 1650-luvulla. Hollantilaistaustaisilla siirtolaisilla ei kuitenkaan ollut kokemusta viininviljelystä ja Etelä-Afrikan viiniteollisuus alkoikin kasvaa vasta kun uskonnollista vainoa pakenevat ranskalaiset protestantit, eli hugenotit saapuivat maahan 1680. Heidän entisessä kotimaassa Ranskassa oli tuolloin jo pitkät perinteet viininviljelyssä.
Maan viinituotanto kärsi erityisesti apartheidin aikaisista muiden maiden boikoteista. Kun apartheid-lait kumottiin kokonaan vuonna 1991, viinin vienti Eurooppaan elpyi. Tänä päivänä EteläAfrikassa on yli 4000 viininvalmistajaa ja maa tuottaa yli 800 miljoonaa litraa vuosittain, ollen maailman 9. suurin viinin valmistajamaa.
Stellenbosch on Etelä-Afrikan gourmet- ja viinikeskus
Stellenbosch on Kapkaupungin jälkeen Western Capen provinssin toiseksi vanhin eurooppalainen asutus. Sen perusti Kapmaan kuvernööri Simon van der Stel vuonna 1679. Stel nimesi kaupungin itsensä mukaan – nimi Stellenbosch tarkoittaa ”Stelin metsää”.
Nykyisin 80 000 asukkaan kaupunki on erittäin tyylikäs ja virkeä yliopistokaupunki. Hollantilaisen siirtomaa-arkkitehtuurin värittämä kaupunki on hipsterin unelma. Stellenbosch keskusta on täynnä erilaisia kahviloita, viinibaareja, artesaanimarkkinoita, ravintoloita, panimoita, taidemyymälöitä ja ihania Deli-myymälöitä jotka myyvät paikallisia oliivöljyjä, mausteseoksia ja Etelä-Afrikan kuuluisia kuivalihaa ja -kalaa. Tunnelma on aivan erilainen kuin Kapkaupungissa.
Stellenboschissa kuluu helposti päivä jos toinenkin
Viinitilojen tyylikkäät, hohtavan valkoiset rakennukset, upeat raskaat portit ja taustalla siintävät vuoret tekevät Stellenboschissa alueesta yksinkertaisen upean paikan kuluttaa päivän tai kaksi. Vaikka et olisikaan viiniguru, alueella on tarjota kaikki puitteet tyylikkäälle lomalle. Viinintuotannon lisäksi viinitilat tarjoavat ylellistä majoitusta ja gourmet-tasoista ruokaa. Tai miten olisi pyöräretki viiniviljelmien keskelle?
Etelä-Afrikan oma rypälehybridi Pinotage syntyi Stellenboschissa
Stellenboschin alue on toiseksi vanhin viinialue Etelä-Afrikassa. Aluetta ympäröi Heldenbergin, Simonsbergin ja Stellenboschin vuoret. Läheiseltä Falce Bay:n lahdelta nousevat tuulet ja sumu alentavat lämpötilaa aamusta ja illasta, luoden viiniköynnöksille ihanteelliset olosuhteet kasvaa. Kasvukauden keskilämpötila Stellenboschissa on n. 20 C, joka on hieman lämpimämpi kuin Ranskan Bordeauxissa.
Stellenboschin alue on tunnettu punaviinituotannostaan ja yleisimmät rypälelajikkeet ovat Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinotage ja Shiraz. Valkoviinituotanto Stellenboschissa keskittyy Chardonnay- ja Sauvignon Blanc rypäleihin, joita usein sekoitetaan keskenään. Yksi paikan erikoisuuksista on Méthode cap classique -kuohuviini, joka on eteläafrikkalainen vastine samppanjalle.
Stellenboschin kaupungilla on tarjota viininvalmistuksen lisäksi myös viininvalmistuksen oppeja. Stellenboschin yliopisto tarjoaa tutkintoja viininvalmistuksessa. Etelä-Afrikan omana pidetty rypälehybridi Pinotage syntyi juuri tässä yliopistossa vuonna 1925, kun Stellenboschin yliopiston viininviljelyn professori Abraham Izak Perold risteytti Pinot Noirin ja lämpimän ilmaston Cinsaut -lajikkeen.
Lanzerac Hotel & Spa
Lanzerac sijaitsee Jonkershoekin luonnonsuojelualueen kupeessa ja lähellä Stellenboschin keskustaa. Viinitilan lisäksi alueella toimii viiden tähden hotelli ravintoloineen ja kylpylöineen. Lanzeracin viinitila on alueen kolmanneksi vanhin. Se on perustettu vuonna 1692 ja maailman ensimmäinen pullotettu Pinotage kuuluu tämän viinitilan ansiolistalle. Keväällä 2017 suuri tulipalo tuhosi hotellin täysin, mutta nyt paikka on jälleen auki upeasti uudistettuna. Yöpyminen on varsin hinnakasta, mutta viininmaistelu ja ruokailu sopivat jokaisen kukkarolle.
Asara Wine Estate & Hotel
Asara Wine Estate & Hotel on lukusushotelli, mutta myös suuri toimiva viinitila Stellenboschin alueella. Tilan 400 hehtaarista puolta hallitsevat viiniviljelmät. Lopuille maille levittäytyvät hotellirakennukset, erilaiset hyötypuutarhat, tehdasrakennukset ja suojelualueet. Kyseessä on Stellenboschin toiseksi vanhin viinitila vuodelta 1691. Asara nimi tulee pohjoisafrikkalaisten jumalien nimistä Astar, Asis, Asase – Maa, aurinko ja taivas.
Tila on sertifioitu WIETA:n (Wine and Agricultural Ethical Trade Association) toimesta ja sillä on hengästyttävä määrä erilaisia hankkeita, jolla pyritään minimoimaan viininviljelyn haitat ympäristölle.
Kyseessä oli lehdistömatka helmikuussa 2020. Muut jutut pääset lukemaan täältä.
8 comments
Ihanalta näyttää. Kiitos hyvin kirjoitetusta viestistä!
Viinimatkailu kiinnostaa ja voi vitsi miten kiva olisi tuollainen pyöräretki viinitilalta toiselle. Mitenhän tuiterissa sitä olisi loppumatkasta? Tuo hollantilainen arkkitehtuurikin on mun mieleen, vaikka Etelä-Afrikan historia on tietysti aika raaka. Ihana kauppa, jossa kisulle on oma paikka varattuna!
Tuolle lehdistömatkalle olisin kyllä iloisesti osallistunut 🙂 Kovasti kiinnostaa muutenkin Etelä-Afrikka matkailumaana, jos sitten sen viinitkin. Tosin paljon on ollut puhetta työntekijöiden heikosta kohtelusta tuolla viinitiloilla, joka pani vähän miettimään, että elääkö apartheid edelleenkin. Olen tarttunut viiniostoksilla mieluummin muiden maiden viineihin, enkä oikein tiedä, onko järkeä syyllistää koko maan viinituotantoa. Tarvittaisiin selvästi lisää tietoa.
Kesää odotellessa, kuvien värimaailma niin ihana. Etelä-Afrikka kiehtoo erityisesti luontokohteena, vitsit kun harmittaa, että 11/20 matka peruuntui
Mikäli on autolla liikenteessä suosittelen ajamaan Wine Routen eli Route 62 tien joka alkaa/loppuu Stellboschista ja päätyy Calitzdorpiin – matkaa on 340km, ja matkan varrelta löytyy useita viinitiloja, joissa tarjoillaan maistiaisia ja ruokaa. Ajoin tuon Calitzdorpista kohti Stellboschia päivässä, kun aikataulu on hieman kiireinen – ja toisaalta eipä sitä olisi voinut paljoakaan viiniä maistella ajaessa. Stellbosch oli todella hipsteri paikka, ja viinibaareja oli lukuisia – mm. Bramptonilla oli oma kiva baari, mm. Pinotagea ja Shirazia juotiin siellä. Sieltä löysin myös erinomaisen ravintolan, jossa lihat todellakin tuotiin asiakkaan eteen valittavaksi — The Fat Butcher. Valittiin 1.2kg T-Bone Steak … siinä oli tarpeeksi iltapalaa kahdelle hengelle. Seuraavaksi maahan voisi matkustaa siten, että olisi viikon tällä viinialueella.
Nämä sinun Etelä-Afrikka jutut ja kuvat on kyllä omiaan lisäämään matkakuumetta… Siis aivan upean näköinen ja viihtyisän oloinen paikka tämä Stellenbosch, josta en ollut koskaan aiemmin kuullutkaan! Tuo maisemien, viinikulttuurin ja siirtomaa-arkkitehtuurin yhdistelmä täytyy päästä itsekin tsekkaamaan sitten joskus, kun Etelä-Afrikan reissu tulee ajankohtaiseksi.
En ole kiinnostunut viininmaistelemisesta yhtään, mutta silti Stellenbosch on kyllä paikka, jonka haluaisin nähdä. Uskon, että viihtyisimme kyllä tuolla todella hyvin. Nuo vuoret taustalla näyttävät todella hienoilta ja muutenkin kaikki näyttää todella tasokkaalta!
Kiitos Mikko
Tuo on upea paikka, vaikka ei joisi lasillistakaan viiniä. Löytyy pienpanimoita, erilaisia mehubaareja jne. Eli janoon ei kuole. Todella mukavan oloinen kaupunki.