Spartan Taygetos | Mutkatie ja viallisten lapsien hauta

by Anna

Spartan Taygetos-vuoristosta löytyy huima mutkatie

Rakastan kiemurateitä ja jos Spartan Taygetos ja Peloponnesoksen hienoin maisematie on tarjolla siirtymäksi, niin tokihan se täytyy ajaa. Kyseessä on GR 82, eli 100 kilometrin pätkä Spartan ja Kalamatan välillä. Johtuen Taygetos-vuoristosta saatoin illasta todeta, että oikeastaan koko 180 kilometrin päivämatka oli ollut yhtä hauskaa serpentiiniä.

Spartan Taygetos

Spartan Taygetos

Spartan Taygetos | Kolme tuntia ylös ja alas mutkatietä

Matka Nafpliosta Tripolin kautta Kalamataan ylittää Spartan Taygetos-vuoriston noin 1300 metrin korkeudessa. Maisemateiden kiertely tuo 40 km lisää ajoa ja matka-aika tuplaantuu puolestatoista tunnista kolmeen tuntiin. Kokemus on kuitenkin ihan jokaisen mutkan ja minuutin arvoinen. Jos on kiire, voi käyttää myös nopeaa E65 moottoritietä.

Matka Nafpliosta Tripoliin tieto numero 7 ei ole merkitty maisemareitiksi, mutta kreikkalaiset ovat ehkäpä liian vaatimattomia tässä. Olen ajellut monia paljon vaatimattomampia reittejä, joissa on merkintä scenic route.

Hieman ennen Tripolia käännyin tielle E 961 ja Spartan esikaupunkialueelta tielle GR 82 kohti Kalamataa. Tien GR 82 alku oli hieman vaikea löytää, mutta todennäköisesti se on Spartan keskustasta päin tulijoille selkeämmin merkitty. Noin kymmenen kilometrin päässä Spartasta löytyy Kaiadas, josta on juttua myöhemmin. Reitin keskivaiheilla on kaksi erityisen kuvattua kohtaa, jossa tie alittaa kallion hauskasti. Tällä alueella on myös paljon luolia rinteissä ja näin pari ryhmää menossa kiipeilemään. Korkeimmalla kohdalla on muutama muistomerkki ja näkymiä vuoriston yli. Jos haluat katsoa reittiä tarkemmin Google Mapsissa, on jutun lopussa kartta jonka voi klikata auki ja suurentaa.

Maisemareitti GR 82

Spartan Taygetos | Maisemareitin varrelle voi kuvitella antiikin Spartan soturit

Alue jolla ajoimme Peloponnesoksessa, kuuluun Lakonian alueyksikköön ja sen hallinnollinen keskus on Sparta. Jokainen koulun historiantunneilla hereillä ollut osaa yhdistää spartalaisuuden yksinkertaiseen ja ankaraan elämäntapaan ja muistaa, että Sparta oli mahtava sotilasvaltio antiikin kreikkalaisten kaupunkivaltioiden joukossa.

Spartan armeija hallitsi miespuolisen kansalaiset elämää täysin. Seitsemän vuoden iässä spartalaiset pojat erotettiin vanhemmistaan ja he aloittivat valtion järjestämän sotakoulutuksen, jossa opetettiin aseen käsittelyn lisäksi mm. voimistelua, nyrkkeilyä, kuorolaulua, keittämistä ja veistoa. Koulutus rakentui velvollisuudelle, kurille ja sitkeydelle. Järjestelmää kutsuttiin nimellä agoge. Lisäksi he saivat oppia puhumaan ja vastaamaan lyhyellä tavalla, jota nimitetään edelleen lakoniseksi.

Poikien piti oppia selviytymään tilanteessa kuin tilanteessa ja yksi keino oli laittaa heidät varastamaan ravintonsa. Kiinnijääminen oli suuri häpeä, josta rangaistiin julkisesti. Onnistunut varkaus taas oli todiste nokkeluudesta. Tähän, sekä raakaan karaisemiseen perustuukin tarina pojasta, joka oli varastanut keittiöstä ruuaksi tarkoitetun jyrsijän. Poika yllätettiin ennen kuin hän oli ehtinyt tappaa eläimen ja peloissaan hän piilotti eläimen viittansa alle. Lasta puhuteltiin, kun hän äkkiä kaatui kuolleena maahan. Jyrsijä oli purrut ja kynsinyt pojan rintaa vahingoittaen elintärkeitä verisuonia.

Myös tyttölapset saivat fyysistä koulutusta, ja vahvaa naista arvostettiin erityisesti. Tytöt saivat myös henkistä koulutusta, sillä spartalaiset ajattelivat älykkään naisen synnyttävän älykkäitä lapsia. Historioitsijoiden mukaan Spartan naiset olivatkin tuon ajan maailman parhaiten koulutettuja.

Taygetos GR 82

Taygetos GR 82

Taygetos GR 82

Maisemareitti GR 82

Maisemareitti GR 82

Taygetos GR 82

Spartassa ei ollut sijaa heikoille

Jokainen spartalaiseen perheeseen syntynyt lapsi oli isänsä surmaamisoikeuden alainen. Tämän lisäksi lapsi vietiin fylen, eli vanhempainneuvoston tarkastettavaksi. Kampurajalkaiset, kehitysvammaiset, liian pienet, veltot, huulihalkioiset, oudon väriset, rumat ym. olevat lapset eivät olleet elinkelpoisia. Jos lapsi katsottiin elinkelpoiseksi, hänet kylvetettiin viinissä. Mikäli pienokainen ei pyörtynyt, lapsi sai elää. Nämä lapset eivät siis olleet äpäriä, vaan perheeseen syntyneitä.

Mitä sitten tehtiin niille lapsille, jotka eivät olleet elinkelpoisia. Perimätieto ja sitkeä legenda kertoo, että vauvat vietiin Spartan Taygetos-vuoristoon ja heitettiin Kaiadas nimiseen rotkoon. Tämä rotko tai pikemminkin halkeama kalliossa, löytyy Spartasta länteen johtavan tien GR 82 varrelta. Halkeaman pohjalta on löydetty satoja luurankoja Spartan huippukauden ajalta 500-300 eaa., mutta vain yksi kuuluu alle 10-vuotiaalle lapselle. Todennäköisesti nämä luurangot ovat kuolemaantuomittujen rikollisten ja kapinallisten jäänteitä. Spartalaiset surmasivat kyllä lapsia, mutta tutkijoiden mukaan se tapahtui hieman toisin.

Spartalaiset, kuten antiikin kreikkalaiset muutenkin olivat varsin sivistyneitä ja heillä oli tarkka uskonnollinen ja moraalinen koodisto. Lapsen suora surmaaminen ei ollut sallittua, mutta lapsen jättäminen hoivatta ja ravinnotta ajoi saman asian. Spartassa olikin olemassa erityinen naishenkilö, jota kutsuttiin nimellä egkhytristria (khytra, ruukku). Tutkijat arvelevat, että elinkelvottomaksi katsottu lapsi laitettiin saviruukkuun ja egkhytristria vei ruukun Spartan Taygetos-vuoristossa sijaitsevaan Apothetai-rotkoon. Lasten surmaaminen ei siis tapahtunut rotkoon heittämällä, mutta kylläkin rotkossa. Paikka oli kaikkien tiedossa ja sinne jätettiin myös mm. äpäriä tai muuten ei-toivottuja lapsia, jotka olivat fyysisesti kunnossa. On täysin mahdollista, että lapsettomat pariskunnat vastaavasti hakivat paikasta itselleen pienokaisia.

Maisemareitti GR 82 Taygetos on pitkä vuoristo, jolla on viisi korkeampaa huppua. Korkein kohta (2404 m) on nimetty profeetta Elian mukaan. Joka heinäkuun 20. päivä tätä Mooseksen jälkeen Vanhan Testamentin tärkeintä profeettaa juhlistetaan huipulla olevassa kappelissa.

Maisemareitti GR 82

Taygetos GR 82

Taygetos GR 82

Taygetos GR 82

Taygetos GR 82

Lapsensurmat alkoivat kiinnostaa valtiota vasta 1500-luvulla

Antiikin aikana lapsensurma oli yksi keino pitkän imetyksen, ehkäisyn ja abortin lisäksi, jolla perheiden lapsilukua voitiin hallita. Länsimaisessa kulttuurissa kristinuskon leviäminen alkoi vasta 300-luvulla hitaasti asettaa yhteisöille jonkinlaisia velvollisuuksia avun tarpeessa olevien hoivaamisesta mm. orpokotien muodossa. Kristinuskosta huolimatta esim. 1000-luvulla lapsen hylkäämistä ennen hänen nimeämistään ei pidetty mitenkään vakavana asiana, sillä vasta nimen antamisen katsottiin tuovan lapselle oikeuden kuulua yhteisöön. Kristinuskon vaikutusta oli kuitenkin se, että hylätyiksi joutuneet lapset tuotiin usein kirkon ovelle kuolemaan jonkinlaisen pelastumisriitin toivossa.

1500-luvulta eteenpäin vastasyntyneen hengiltä ottaminen ruvettiin katsomaan valtion asiaksi ja näin ollen selkeästi rangaistavaksi. Syy ei kuitenkaan ollut se, että lapsensurma olisi ollut lasta kohtaan jotenkin väärin. Kyseessä oli valtioon kohdistuva rikos, sillä vain valtio sai päättää kansalaistensa ja tulevien veronmaksajien hengestä.

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

6 comments

Noora / Seikkailumielellä 6 heinäkuun, 2019 - 11:20 am

Minä taas en matkapahoinvoivana niinkään rakasta mutkateitä, mutta historiaa sitäkin enemmän! Vaikka ovathan maisemat tällaisilla reiteillä ihan eri luokkaa, kuin moottoritien varrella. Mielenkiintoista lukea alueen historiasta ja spartalaisen yhteiskunnan arvomaailmasta ja käytännöistä.

Reply
Anna 11 heinäkuun, 2019 - 8:00 am

Kiitos Noora

Olen itse kovinkin pahoinvoiva, jos joku muu ajaa. Mutta kun itse on ratin takan, ei huono-olo vaivaa lainkaan. Aikaa tuo vaan vie, eli siksi paluumatkalla otettiin moottoritie.

Reply
Peloponnesoksen kiertomatka: Eurot, reitti ja hotellit - TÄMÄ MATKA 5 heinäkuun, 2019 - 5:56 pm

[…] Alueella kulkee toki linja-autoja, mutta syrjäisimpiin paikkoihin niillä ei pääse. Esimerkiksi Spartan lähellä oleva upea mutkatie yli Taygetos-vuoriston vaatii oman auton. Jos ei halua ajaa itse, tehdään alueelle myös valmiita […]

Reply
Sanna I Seven Seas 4 heinäkuun, 2019 - 10:40 pm

Oho, huikean erikoisen näköinen mutkatie! Itselle tuppaa tulemaan hivenen matkapahoinvointia tuollaisilla teillä, mutta kerrassaan mielenkiintoinen historian valossa. Ja osittain surullinen, kuten historian käänteet saattaa toisinaan olla. Joka tapauksessa Kreikka <3

Reply
Anna 11 heinäkuun, 2019 - 8:02 am

Kiitos Sanna

Huonovointisuus iskee minuunkin jos olen matkustaja. Mutta kun saan itse jaa, niin ei ole ongelmaa. Nuo Spartan tapahtumat sijoittuvat onneksi aikaan miekka ja kilpi. Toisaalta, kyllä itsenäistymisenaikakin oli Kreikassa melko veristä.

Reply
Stacy Siivonen 30 kesäkuun, 2019 - 5:55 pm

Kreikassa käyneenä pidän sitä melko tylsänä ja turakoituneena, mutta on kuin onkin siellä kiinnostavia paikkoja, muukin kuin että menisi Athos-vuoren portille kuikuilemaan. Sparta on tällainen kiinnostava paikka. Kun minua lapsena kiinnosti historia, niin spartalaiset olivat todella badass-kansa ja paljon hienompia kuin veltot ateenalaiset. Ai niin, koska minua kiinnostaa skiniliike, niin ehkä minun pitäisi myös käydä troijassa. Miksi troijalaiset skinit ovat nimenomaan troijalaisia eikä spartalaisia tai ateenalaisia. Kerran näin piirroksen, jossa ristiinnaulitun skinin ympärillä kreikkalaisissa sotisovissa olevat tyypit taistelivat uusnatseja vastaan. Tykkäsin siitä, koska se heittää ulkopuoliset täysin pihalle.
Minä pidän mutkateitä vähän tylsinä ja ikäviä ne olivat, jos oli liikennettä vastakkaiseen suuntaan. Asuin aikoinaan sellaisessa paikassa, että joka paikkaan päästäkseen joutui ajelemaan mutkateitä. Ai niin, toinen oli se, että jos oli talven liukkautta, niin en lähtenyt niille laisinkaan. Eikä päissään voi olla yhtään.

Reply

Leave a Comment