Somero – Baddingin kioski Paratiisi ja paljon muuta

by Anna

Somerosta on moneksi

Somerolle pääsee autolla reilussa tunnissa Helsingistä, hieman alle tunnissa Turusta ja puolessatoista tunnissa Tampereelta. Kaupunki on tanssikansalle tuttu Esakalliosta, Teeriharjusta ja Ämyristä. Ulkoilijat taas tietänevät Someron sijaitsevan kolmen kansallispuiston kainalossa. Liesjärven kansallispuisto kulkee osin Someron rajamailla, Torronsuon kansallispuisto sijaitsee Someron rajalla ja pienen matkan päästä löytyy vielä Teijon kansallispuisto. Mutta on Somerolla niin paljon muutakin.

Mediavierailu Somerolla 30.6. -1.7.2021

Somero - Baddingin kioski Paratiisi
IMG_1937

Somero ja Baddingin Kioski Paratiisi

”Olen vapaa, bussi Tarvontietä kiitää

kivi-Helsinki jää kauas, kauas taa

Niin kuin lokki aion pohjoiseen mä liitää

siellä Somero jo mua odottaa

Vanha kauppa Brynolf Poutasen

mua tervehtii kuin hymyillen

se kotimatkan tuttu merkki on”

Rauli Badding Somerjoki, Bussi Somerolle 1982

Rauli ”Badding” Somerjoen kappaleessa mainittua Brynolf  Poutasen kyläkauppa suljettiin 2016, mutta Somerolta löytyy Baddingin faneille jotakin paljon kivempaa, eli Baddingin Kioski Paratiisi

🎶 Kun mä sinut kohtasin, oli ilta ihanin. Linnut lauloi ja kimmelsi taivaan kuu. Sinä sanoit menkämme maalle meidän landelle… 🎶

Vuonna 1962 Rauli ”Badding” Somerjoen vanhemmat avasivat Helsingintien varteen pienen kioskin. Isä Gunnar oli mukana kioskin pyörittämisessä vain vuoden, sillä hän kuoli marraskuussa 1962. Baddingin äiti Elina jatkoi kuitenkin kioskin pitoa perheen lasten ja erityisesti poikiensa Karin ja Raulin kanssa. Tarina tosin kertoo, että Rauli oli jo tuolloin hieman oman tiensä kulkija ja käytti aikaansa mielummin metsässä kulkemiseen, kuin kioskissa työskentelyyn.

Paikallinen nuoriso otti kioskin pian omakseen, ja vietti siellä paljon aikaa. Rauli oli tuolloin jo päässyt sisään musiikkimaailmaan ja Baddingtonia alettiin näkemään keikoilla ympäri Suomea. Suuren yleisön tietoisuuteen Baddington löi kerralla läpi Fiilaten ja höyläten -revittelyllä 1973. Pitkätukkainen rokkari vispasi lanteitaan siihen tahtiin, että katsojilta loksahti leuat sijoiltaan ja korvat punoittivat sanoituksista. Kioskin pyörittäminen jäi muille. Se toimi aina vuoteen 1975 saakka, jonka jälkeen rakennus jäi rapistumaan.

Badding oli kuin Peter Pan: ei halunnut koskaan kasvaa aikuiseksi. Esiintymisjännitystä hän poisti alkoholilla, mikä lopulta koitui myös miehen kohtaloksi. Badding oli kuollessaan vasta 39-vuotias. Hän lepää synnyinkaupungissaan Somerolla isoveljensä ja vanhan bändikaverinsa, musiikkitoimittaja Kari Somerjoen, vierellä.

Kymmenen vuotta kuoleman jälkeen, vuonna 1997 Somerjoen kioski avattiin uudelleen Someron yrittäjät ry:n toimesta.  Vanha kioski on nyt ”museoitu” ja myynti tapahtuu nykyaikaisemmasta kioskivaunusta.

Somero - Baddingin kioski Paratiisi
IMG_2013
Somero - Baddingin kioski Paratiisi
Somero - Baddingin kioski Paratiisi

Muotiputiikki Helmi on upea 50-luvun henkinen elämyskohde Somerolla

Intohimon 50-lukuun aistii välittömästi, kun astuu Muotiputiikki Helmen ovesta sisään. Tässä on kyse niin paljon muustakin, kuin vain mekon ostamisesta! Liikkeen omistajalle Anita Hallapellolle kyseessä on elämäntapa ja usko kauniisiin vaatteisiin. Bussilasteittain paikalle saapuville asiakkaille kyseessä saattaa olla myös löytöretki omaan naiseuteen. Moni kokeilee laillani tyllihametta varoen ja ujostellen, mutta innostuu sitten täysin. Ja mikä ettei. Myynnissä on yli kaksisataa kellohelmahametta.

Muotiputiikki Helmi on upea 50-luvun henkinen elämyskohde Somerolla. Se täydellisesti istuva kesämekko löytyy varmasti, sillä kokoja on XS-9XL. Ja itse myymälä. Se on sisustettu 50-luvun amerikkalaishenkeen. Löytyy purkkakone, jättimäisiä pehmoleluja, äijänurkka ja flipperipeli.

Somero, Muotiputiikki Helmi
Somero, Muotiputiikki Helmi
IMG_E1970
Somero, Muotiputiikki Helmi
Somero, Muotiputiikki Helmi
Somero, Muotiputiikki Helmi
Kuka veisi bloggaajan tansseihin? Kuva on todella huono, koska selffietikku sanoi sopimuksen juuri kuvaushetkellä irti, mutta kuten havaita saattaa, Helmestä mukaan tarttui kirsikkamekko ja patellavyö. Vain se tyllialushame jäi vielä puuttumaan 😍

Syömään ja juomaan Somerolla

Jos olet autoilemassa Somerolla tai Someron suunnalla Majatalo Myötätuulen Norsukesäkahvila, Kesäravintola Bönde ja kesäravintola Rantatupa ovat hyviä pysähdyspaikkoja.

Norsukesäkahvila

Majatalo Myötätuulen Norsukesäkahvilan omistaja Olla-Riitta Mäkelä on vuosikymmenten saatossa keräillyt mahtavan määrän norsuaiheisia esineitä. Tuhansia elefantteja seikkailee kahvilassa. Ronsuja löytyy niin verhoissa, kupeissa, palapeleissä, kuin pikkuleivissä ja vaatteissa. Vuonna 1957 valmistunut rakennus on entinen kansakoulu ja toimii nykyisin majatalona, jossa on 11 huonetta.

Somero, Norsukesäkahvila
Somero, Norsukesäkahvila

Kesäravintola Rantatupa

Kesäravintola Rantatuvan houkutus on yli 200-paikkainen jokivarsiterassi. Ravintolaan voit saapua myös veneellä, sillä se sijaitsee Someronjoen vieressä. Tarjolla on kaikenlaista grilliruokaa. Rantatupa toimii myös ympärivuotisena motellina.

Somero, Kesäravintola Rantatupa
Somero, Kesäravintola Rantatupa

Kesäravintola Bönde

Kesäravintola Bönde sijaitsee Someron keskustassa. Tarjolla reippaankokoisia salaattiannoksia, sekä hyviä burgereita. Miljöö on todella mielenkiintoinen ja täältäkin löytyy laulajatähti Rauli ”Badding” Somerjokea kunnioittava nurkkaus.

Somero, Kesäravintola Bönde
Kesäravintola Bönde
Kesäravintola Bönde
Kesäravintola Bönde

Hovilan kartanon Muistojen kultaa ja nuoruuden hurmaa -näyttely on hurmaava aikamatka 1950-1960 -lukujen elämään

Muistojen kultaa ja nuoruuden hurmaa -näyttely Hovilan kartanossa on uskomattoman hieno ja yksityiskohtainen aikamatka 1950-1960 -lukujen elämään. Somerolla sijaitsevan Hovilan kartanon kivinavetan ylisille on rakennettu kokonainen 50 metrinen kylänraitti taksiasemineen, kampaamoineen ja baareineen. Nostalgisesta näyttelystä löytyy myös huoltoasema, vanha koululuokka, tanssilava sekä kino, jossa muistoja tuovat sävelet soivat ja tuon ajan nyt jo hieman hupsut elokuvat esittäytyivät.

Hovilan kartanon Muistojen kultaa ja nuoruuden hurmaa -näyttely on auki heinäkuussa to-su klo 11-15. Ryhmille sopimuksen mukaan toukokuusta syyskuuhun. Arja Torkkomäki vastaa tiedusteluihin numerosta 050 358 1600 tai mailitse arja@torkkomaki.fi. Osoite: Helsingintie 604, Somero 31400, www.hovilankartano.fi

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

1 comment

Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 22 heinäkuun, 2021 - 12:07 am

Somero on itselläni jäänyt ihan vieraaksi, vaikka olen suhteellisen lähellä asunutkin monta vuotta ja ajanut ohi monen monta kertaa. Ehkä seuraavaksi ei tule vain ajattua ohi, vaan pysähdyttyä ainakin syömään ja ehkä tutustumaan paikkaan muutenkin!

Reply

Leave a Comment