Sneak peek tulevista reissuista 2018

by Anna

Joskus viime vuonna päätin tehdä jonkinlaista viikkokatsausta säännöllisesti, mutta sellaisen tekeminen oli pidemmän päälle minulle kyllä mahdotonta. Ehkäpä on parempi, että kirjoittelen vähän pidemmän jutun, silloin kun kuulumisia on kertynyt riittävästi.

Oikeasti meille ei niin kamalan ihmeellistä koskaan kuulu. Arki on aika tasaista, tosin teinit aiheuttavat siihen ajoittain säpinää. Onneksi tuo säpinä on lähinnä uintiharrastuksiin liittyvää aikataulutusta ym., ei sen vakavampaa.

Itselläni todettiin harmaakaihi kummassakin silmässä ja olen siitä ollut vähän ihan hemmetisti harmissani. Tajusin jo kesällä autolla ajaessani, että jotain on pielessä. Aurinkolasit eivät pystyneet enää poistamaan kunnolla häikäistymisen tunnetta ja värien näkeminen on hankaloitunut. Samoin kontrastiherkkyys on pienentynyt. Maisema ikäänkuin väreilee ja on utuinen. Kuulemma tuolle ei vielä mitään voi/kannata tehdä. Olen kuullut nyt niin paljon negatiivista palautetta kaihileikkauksista, että kovin herkästi en edes anna silmiini kajota.

Vuoden 2018 matkat

Loppuvuodeksi on kertynyt monenlaista matkaa sekä minulle, että Tepolle. Selkeintä käydä läpi vain ne, joissa matkustetaan Tepon kanssa yhdessä.

Ranska – Nizza

Syyskuussa lähdetään Nizzaan. Kävimme Nizzassa ensimmäisen kerran 2014 ja sen jälkeen kaupunkiin on tullut lenneltyä useampaan kertaan. Välillä kyseessä on ollut pelkkä viikonloppumatka, välillä Nizzasta on lähdetty pidemmälle Road Tripille.

Tämä matka varattiin jo alkuvuodesta (oli Finnairin piste + rahatarjouksia) ja se on päässyt hieman unohtumaan. Sen kummempaa ajatusta ei ole, mitä tuolla haluaisimme nähdä/tehdä. Varmaan huristellaan ne muutamat päivät mitä reissussa ollaan, pitkin rannikkoa ja syödään hyvin. Siinähän sitä suunnitelmaa jo on!

Nice – Very nice – Ranskan Riviera lumoaa

Kreikka – Kreeta

Lokakuulle varasin Finnairin tarjouksista matkan Kreetalle. Vuonna 2016 teimme tuonne edellisen matkan ja niin vain saari meidät hurmasi, että sinne on pakko päästä uudestaan. Luultavasti lokakuulla pahimmat helteet ovat jo takanapäin. Emme ole rannalla viihtyvää sorttia, joten hieman viilempikin ilma kelpaa varsin hyvin.

Tuolta matkalta odotan erityisesti hyvää ruokaa. Edellisen reissun upeat sapuskat ovat edelleen muistissa. Slurps!

Äkkilähtö Kreetalle – Aina hyvä idea!

Lissabon

Marraskuussa onkin Lissabonin vuoro. Emme tosin jää Lissaboniin, vaan otamme auton ja jatkamme Portoon ja kiertelemme siinä samalla vähän muitakin paikkoja.

Aasia – OUL-HKI-BKK-HKT-BKK-MDL-DMK-DAD-KUL-SIN-HEL-OUL

Joulukuussa lähdetäänkin sitten vähän pidemmäksi aikaa Aasiaan. Lennämme Finnairilla Bangkokin kautta Phuketiin. Lento Bangkokin kautta tuli selvästi edullisemmaksi, kuin suora yhteys Phuketiin, vaikkakin lentoaikaa tuossa nyt tulee lisää. Kultakorttilaisina voimme valita istuinpaikat  tietyin rajauksin veloituksetta, joten nappasin meille mannertenvälisille pätkille varauloskäyntipaikat.

Finnair myy tämän reitin kokonaisuudessaan (Bangkok-Phuket välin lentää Bangkok Airways), ja se oikeuttaa tasolentoihin, sekä palkintopisteisiin.

Phuketissa tarkoitus olisi risteillä joitakin päiviä merellä. Tähän risteilyyn liittyy vielä hieman epävarmuutta, joten suunnitelma b on (mikäli risteily ei toteudu), vuokrata auto ja suunnata Khao Lakiin päin. Näin teimme viime vuonna ja tykästyin tuohon alueeseen paljon.

Khao Lakin parhaat rannat – Löydätkö suosikkisi

Phuketin jälkeen suuntaan itse Myanmariin. Olen Mandalayssa vain muutaman päivän, mutta tarkoitus on kiertää niin paljon kuin mahdollista tuossa ajassa. Jos paikka on kiva, niin ainahan sinne pääsee takaisin. Teppo taas lähtee Vietnamiin. Vietämme joulun erossa toisistamme, mutta ehkäpä kestämme sen..?

Myanmarin jälkeen lennän Vietnamiin itsekin ja kohtaamme Da Nangissa. Sieltä suuntaamme katsomaan ainakin Hoi Anin pikkukaupungin ja My Sonin temppelialueen.

Uudeksi vuodeksi lennämme Malesian Kuala Lumpuriin ja sieltä sitten Singaporen kautta takaisin kotiin. Kuala Lumpur valikoitui uuden vuoden viettopaikaksi siksi, että sieltä saa majoitusta huomattavasti edullisemmin kuin Singaporesta juhlapyhien aikana. Lisäksi Malesian lihapadat eivät ole koskaan pettäneet.

Reitittämällä paluun KL-SIN-HEL-OUL, siitä tuli edullisempi, kuin paluu esim. Bangkokista tai Singaporesta. Tämä lentokenttien kanssa kikkailu varausvaiheessa kannattaa, jos tarkoitus on kuitenkin liikkua matkan aikana maasta toiseen. Lisäksi kannattaa katsoa, mitkä lennot oikeuttavat tasolentoihin ja Finnairin pisteisiin (jos siis Finnairin tai jonkun muun Oneworld kortin omistaa).

Hotellit

Luonnollisesti olisi järkevää varailla hotelleja jo etukäteen. Jotenkin meille tyypillisesti luotan kuitenkin siihen, että aina jotain mielenkiintoista majapaikkaa löytyy. Viimeksi Rodoksella tuli todistettua, että vaikka Booking.com kertoo etukäteen 98% saaren majoituspaikoista olevan varattuja, niin äkkiä voi kuitenkin olla vaikka mitä helmiä tarjolla.

Ainoastaan tuo uuden vuoden majapaikka lienee järkevintä lyödä lukkoon piakkoin. Niin, ja ehkäpä Mandalayn hotelli. Sieltä haluan sellaisen paketin itselleni, jossa minua kuljetetaan lentokentältä hotelliin, retkille ja takaisin lentokentälle mahdollisimman helpolla ja turvallisesti.

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

14 comments

Anna-Katri / Adalmina's Adventures 15 syyskuun, 2018 - 7:07 am

Joulusta ja uuden vuoden vietosta maailmalla on tullut minulle jo jonkinlainen tapa, eli tänäkin vuonna karkaan maailmalle hyvissä ajoin joulun alla. 🙂 Uusi vuosi Kuala Lumpurissa kuulostaa kyllä kiehtovalta!

Reply
Elina Marjaana Travel 15 syyskuun, 2018 - 5:02 am

Monipuolinen loppuvuosi tulossa! Kiinnostavia kohteita, etenkin Portugal. Kävin Lissabonissa keväällä ja ihastuin maahan niin kovasti, että haluaisin nähdä paljon muutakin. Innolla odotan juttuja Portosta, varmasti mielenkiintoinen tuttavuus. Mukavia tulevia reissuja!

Reply
Periaatteen Nainen 14 syyskuun, 2018 - 7:25 pm

Porto on upea, ja siellä on toivon mukaan loppusyksystä vielä otolliset ilmat! (Ja rakastan näitä kommenttikenttiä; nyt opin taas kaihista ja seuraavaksi alan selvittää oman vakutuuksen kattavuuksia sen osalta!)

Reply
Helena Arvio 14 syyskuun, 2018 - 4:26 pm

Ihanalta kuulostaa Nizza!

Reply
Paula - Viinilaakson viemää 13 syyskuun, 2018 - 11:20 pm

No siinähän sitä jo olikin reissuja mitä odottaa. Varsinkin tuo viimeinen… ihanaa! Voi kun pääsisin itsekin tuollaiselle vähän pidemmälle repäisylle.

Pahoittelut siitä, että tuollainen kaihi pirulainen on sinulle tullut. Äitini kävi vasta kaihileukkauksessa ja hänellä on ollut vain hyviä kokemuksia sen tiimoilta. Tuntui, että näkee nyt paremmin kuin minä.. öhöm.. pitäisiköhän itsekin käydä tarkistuttamassa silmät. Tsempit sinne!

Reply
Merja / Merjan matkassa 13 syyskuun, 2018 - 6:55 pm

Mulla oli myös vuosi sitten suunnitelmissa kirjoittaa säännöllisesti, ehkä kerran kuukaudessa, kuulumisia. Noh, yhden kirjoitin ja siihen se jäi. Alkoi myös tuntumaan, ettei arjessa niin paljon tapahdu asioita, joista saisi mielenkiintoista kirjoitettavaa. Hurjasti teillä on matkasuunnitelmia. Mutta ihanaa kun on sellainen tilanne, että tuo on mahdollista. Mullakin suunta jouluna Aasiaan, mutta pysyttelen vain Thaimaassa 🙂

Reply
Heidi 13 syyskuun, 2018 - 7:18 am

Huh, ihan hengästyin suunnitelmien lukemisesta! 😀 Paljon paikkoja lyhyessä ajassa. Kreeta on kyllä aina ihana kohde, Portugal kiinnostaisi myös, varsinkin pohjoisosa.

Reply
Miraorvokkki/Pöndekengissä 12 syyskuun, 2018 - 9:23 am

Mahtavia reissusuunnitelmia! Nizza + syksy = täydellistä! On vielä lämpöä ja ai että niitä maisemia. Parasta mun mielestä Nizzan suunnalla on juuri tuollainen go with a flow -matkailu, eli ympäri rannikkoa vaan ja nauttien hyvästä ruoasta fiiliksen mukaan.

Reply
Aron / Ja sitten matkaan... 10 syyskuun, 2018 - 2:59 pm

Kas, ollaan taas samoihin aikoihin samalla suunnalla. Muistelen, että keväällä Islannin kanssa kävi samoin. Eli siis tällä kertaa on kyse tuosta syyskuun Nizzan reissusta. Meillä edellisestä Nizzan vierailusta on ehtinyt kulua jo 16 vuotta, joten on korkea aika käydä vähän tarkistamassa miltä siellä nykyään näyttää. Ilmeisesti ihan lämmintä säätä olisi siellä ainakin luvassa. Se onkin kiva, kun tämä Suomen kesä taisi mennä jo.

Tuo Aasian reissu kuulostaa hauskalta, ainakin on riittävän pitkä lista lentokenttiä. 🙂 Minulla on Bangkok Airwaysista kokemus väliltä Bangkok-Phnom Penh. Lennon kesto oli 50 minuuttia, mikä riitti hyvin lämpimän ruoan tarjoamiseen. Tai siis melkein riitti, koska turbulenssin takia tarjoitu oli keskeytettävä. Siellä sitä viimeisiä kahveja vielä kaadeltiin laskeutumisen jo alkaessa.

Reply
Ili 10 syyskuun, 2018 - 9:34 am

Moi Anna,

Kaihista. Alana ammattilaisena voin sanoa lähtökohtaisesti kaihileikkauksesta ei ole minkäänlaista haittaa pikemminkin päinvastoin. Kaihileikkauksen voi suorittaa milloin vain, ja itseasiassa leikkaus on sitä helpompi mitä varhaisemmassa vaiheessa kaihi leikataan. Kaihia ei tarvitse ns. kypsyttää eli ei todellakaan tarvitse odottaa, että näkö on mennyt todella sameaksi ennen kuin leikkaus voidaan tehdä.

Yhteiskunta määrittää sen tason milloin asiakas , jolla on todettu kaihi pääsee leikkausjonoon. Yksityislääkäri siis kirjoittaa lähetteen julkiselle puolella vasta kun näkö on heikentynyt merkittävästi. Sitten odotat vielä sitä, että pääset ensiksi silmäosastolle arviointiin ja lopuksi sitä että hoitotakuu eli 6 kk täyttyy. Siitä kun yksityislääkärisi on sinut lähettänyt julkisella puolella eteenpäin saattaa mennä lähes vuosi ennen leikkausta, vähintään puoli vuotta.

Milloin sitten lähete kirjoitettaisiin. Keskimäärin kriteerinä on se, että näöntarkkuus on alentunut noin puoleen normaalista, näöntarkkuusarvo ns. visus on tällöin noin 0.5 luokaa. Normaalisti se on 1.0 eli 0,5 visuksella pystyt parhailla laseilla luettelemaan tallöin noin puolet näkötestitaulusta.

Yksityisellä kaihi voidaan leikata ja se leikataan usein jo varhaisessa vaiheessa eli heti silloin kun se asiakasta häiritsee. Kysy on elämänlaadun kanalta niin merkittävästä asiasta, että itse hakeutuisin vain ja ainostaan yksityiselle puoleella. Kaihi voidaan sit leikata kahdella tavalla ns. normaaleilla kaihilinsseillä eli oma mykiö korvataan yksitehokaihilinssillä (julkisella puolella tehdään vain näitä) tai oma linssi korvataan monitehokaihilinsillä. Itse ottaisin vain perinteisellä tavalla tehdyn yksiteholinssin nimittäin ns. linssileikkaus on moninkerroin hinnakkaampi ja sen jälkeen et enää pysty käyttämään kunnolla esim. päätelaseja ja monilla leikatuilla onkin suuria vaikeuksia välietäisyyksille näkemisen kanssa( päätetyöetäisyydet). Moniteholmykiön itselleen asentaneet ovat kyllä tyypillisesti yleisnäkemiseensä tyytyväisiä, ja käyttävät usein lähelle erillisiä lähilaseja. Ongelman aiheuttaa se, että monitehot eivät pelaa ja välietäisyydet tuottavat siis ongelmia. Yksitehomykiöt eivät sen sijaa aiheuta muuta kuin sen, että jatkossa tarvitset lasit eri etäisyyksille. Yleisimmin monitehot yleiskäyttöön ja erikseen päätelasit. Rinalle vielä himolukijoille erilliset sänkylukulasit. Toimii varmasti, ja näet hyvin kaikille etäisyyksille.

Leikkauksen myötä elämänlaatu ja näkeminen parantuu siis heti merkittävästi. Toivoisin, että jokaisella olisi sen verran sukanvarressa säästöjä, että pystyisi hoitamaan näkönsä yksityisellä näin kuntoon. Julkisella puolella isojen ikäluokkien myötä (kaikille tulee kaihi ennemmin tai myöhemmin) jonot ja hoitoonohjaus ei taida ainakaan nykyisestä nopeutua.

Reply
Ansku BCN 10 syyskuun, 2018 - 7:01 am

Voi vitsi, kelpaisi minullekin nämä suunnitelmat! Minun reissukalenterini on erinäisistä syistä johtuen tällä hetkellä aika tyhjä. Ennen vuodenvaihdetta on vain yksi pitkän viikonlopun reissu varattu ja sitten jouluksi tullaan Suomeen. Edellisestä Suomijoulusta on vuosia ja sitäpä odottelenkin innolla!

Reply
Jenni 9 syyskuun, 2018 - 7:16 pm

Johan nyt kaikki menee tai on just käynyt Portossa! 😃 Odotan kovasti juttujasi sitten Myanmarista. Lienee sarjassamme aika ristiriitaisia maita.

Reply
Suvi / Suvin matkassa 9 syyskuun, 2018 - 7:39 am

Jopas on suunnitelmat, näitä on aina niin ihana lukea! Tuonne Portoon haluan itsekin vielä päästä, olen kuullut siitä vain hyvää. Vietimme toissa kesän Portugalissa (Lissabon-Algarve) ja ihastuin maahan täysin, täytyy siis lähteä uudelle tutkimusmatkalle sinne vielä joku päivä 🙂

Reply
Terhi 9 syyskuun, 2018 - 7:28 am

Täytyy kyllä sanoa, että olette varsinaisia asuntosäästäjiä, enemmän reissussa kuin kotona😁Noista paikoista olen lähdössä ainoastaan Myanmariin ja sekin siirtyi ensi vuoden puolelle koska tämä vuosi on jo täynnä

Reply

Leave a Comment