Skotlanti | Glencoe ja Skyfall maisemat

by Anna | TÄMÄ MATKA

Skotlanti | Glencoe ja Skyfall maisemat. Aston Martin DB5 ajaa hiljaa A82 tietä läpi Glencoe solan kääntyen sitten seuraamaan GlenEtiven uomaa.

Bond nousee autosta ja katsoo keskittyneesti kaukaisuuteen. Laaksossa leijuu sumu, joka peittää vuorien huiput. Kaikki värit ovat pyyhkiytyneet maisemasta pois. Näkyy vain ruskeiksi muuttuneita saniaisia, maanmyötäistä kellertävää heinää ja hyisenä virtaava kirkas joki.

”M”asettuu Bondin viereen. He kumpikin luovat katseen yli alakuloisen ja luotaan työntävän laakson.  ”M”rikkoo hiljaisuuden:”Onko tämä se, missä olet kasvanut?”

Skotlanti | Glencoe ja Skyfall

Skotlanti | Glencoe ja Skyfall

Skotlanti | Glencoe ja Skyfall

Skotlanti | Glencoe ja Skyfall maisemat – Sadetta ja tuulta luvassa

Skotlannin länsirannikon tuntumassa sijaitseva Glencoen alue on epäilemättä Skotlannin kauneinta seutua. Alueella sijaitsee Britannian korkein huippu, 1346 metrin korkeuteen nouseva Ben Nevis, ja vuoriston reunustamat vehreät laaksot pitkine järvineen ja vesiputouksineen muodostavat Skotlannin sydämen.

Maisemat ovat yksinkertaisen lumoavia, mutta alue on tunnettu myös huonosta säästä. Sää on täällä suurimman osan vuotta niin karmea, että siitä jopa jaksetaan mainita Skotlannissa, maassa jossa  tuulee ja sataa kaikkialla kaiken aikaa. Glencoen laaksossa ja Ben Navisin ympäristössä on vuodessa keskimäärin 261 erittäin kovatuulista päivää, ja vuotuinen sademäärä on 4350 mm, joka on yli puolet enemmän kuin muualla Skotlannissa.

Kun vierailimme paikalla syyskuussa 2017 sää oli juuri luvatun kaltainen. Tuuli pieksi autoa kapealla tiellä, jonka pientareet olivat upottavaa mutavelliä. Sumu leijui ajoittain aivan kiinni maassa ja tasainen tihku seurasi meitä. Sää on vain asenne- ja varustekysymys, ja juuri siksi kuvaustuokiot olivatkin hyvin pikaisia.

Skotlanti | Glencoe ja Skyfall

Skotlanti | Glencoe ja Skyfall

Skotlanti | Glencoe ja Skyfall

Skotlanti | Glencoe ja Skyfall maisemat

Löytääkseen paikan, tulee ajaa Bondin lailla läpi A82 sijaitsevan Glencoen solan. Matkalla ohitat Three Sisters of Glencoen-vuoret, joiden muodostama jono näyttää kaukaa katsottuna melko mitättömältä, mutta näköalapaikalla saa kaivamaan kameran vauhdilla esille.

Skotlanti | Glencoe ja Skyfall

Skotlanti | Glencoe ja Skyfall

Skotlanti | Glencoe ja Skyfall maisemat – Miten löydät ne

Glencoen kylästä matkaa kertyy noin 16 mailia käännöspaikalle. Pian Three Sisters of Glencoen-vuorien jälkeen on aika kääntyä seuraamaan GlenEtiven uomaa. Tietä ei ole merkitty erityisen hyvin, joten ole tarkkana. Ajettuasi noin 6 mailia olet perillä. Tällä, keskellä sumun ja sateen piiskaamaa väritöntä laaksoa, kohtaat tuon elokuvan ikonisen Skyfall maiseman.

Elokuvan seuraavissa otoksissa näkyy kartano avoimen ja karun nummen keskellä. Adele laulaa taustalla:”We will stand tall, Face it all together. At Skyfall”.

Saatan olla melko varma, että kun nyt katsotte tätä kuvaa, muistatte laillani, että kyllä! – juuri tuossa Skyfall -kartanossa James Bond asui lapsena. Ja juuri tuon kartanon hän räjäytti ilmaan lausuen tyynesti: ”I always hated this place.”

Voi tätä iloin ja onnen päivää, kun pääsen nappaamaan kuvan itse James Bondin kotitalosta!

Skotlanti | Glencoe ja Skyfall

Skotlanti | Glencoe ja Skyfall

Lopeta lukeminen tähän, jos et halua tietää synkkää totuutta elokuvien miljardibisneksen takana…

Skotlanti | Glencoe ja Skyfall

Skotlanti | Glencoe ja Skyfall

Skotlanti | Glencoe ja Skyfall

Skotlanti | Glencoe ja Skyfall maisemat – Meitä on huijattu

Valitettavasti meitä elokuvien maisemiin uskovaisia on huijattu.  Maisema on luonnollisesti ikuinen ja valehtelematon. Mutta itse elokuva valehtelee.

En ole varma olisinko itsekään halunnut tietää tätä. Mielikuvissani Skyfall -lodge seisoo edelleen keskellä karua, kanervaista laaksoa. (OK, tosin ilmaan räjäytettynä).

Skyfall -lodge ei ole koskaan ollut täällä, tuulten pieksemässä ja eristyneessä laaksossa keskellä Skotlannin erämaata. Skyfall -lodge oli vain elokuvaa varten rakennettu kasa muovia, puuta ja kipsiä.

Skyfall -lodge ei edes sijainnut Skotlannissa, vaan Englannissa, paikassa nimeltä Hankley Common, Surrey. Sopivasti alue on kuitenkin entisiä puolustusministeriön maita, joilla kelpasi räjäytellä klassiseen Bond-tyyliin.

Skotlanti | Glencoe ja Skyfall

Skotlanti | Glencoe ja Skyfall

Skotlanti | Glencoe ja Skyfall

Skyfall-lodge liittyy silti Bondiin

Glencoen laakso ja elokuvassakin etäisesti maisemassa näkyvä kartano liittyvät silti James Bondiin. Kartano on ollut olemassa ja on edelleen. Se on nimeltään Dalness Lodge. Alue on vahvasti aidattu ja vartioitu, joten lähelle rakennusta ei pääse.

Dalness Lodgen on aikanaan omistanut Ian Lancaster Fleming (1908- 1964),  joka muistetaan parhaiten mistäkäs muusta, kuin James Bond -romaanisarjasta. Ei ole lienee sattumaa, että kuvassa esiintyvää Dalness Lodgea on käytetty Skyfall -lodgen mallina.

Skotlanti | Glencoe ja Skyfall

  • Glen = laakso
  • Ben = vuori
  • Loch = järvi

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

17 comments

Uitkijken naar de zomer – CYKLO 19 huhtikuun, 2018 - 5:31 pm

[…] James Bond en M. kijken uit over Glencoe in Skyfall, foto via […]

Reply
Skotlannin road trip | Alamaa ja ylämaa | TÄMÄ MATKA 22 joulukuun, 2017 - 8:58 am

[…] Skotlanti | Glencoe ja Skyfall maisemat […]

Reply
Jenni / Unelmatrippi 11 lokakuun, 2017 - 6:21 pm

Äh, mikä pettymys tuo kartanohomma! Olisin mielelläni halunnut joskus nähdä sen rakennuksen nököttämässä tuossa upeassa maisemassa. Leffaa katsoessa tosin kävi mielessä, että onkohan Skotlannissa oikeasti sen näköistä kartanoineen päivineen. No, maisemat ovat joka tapauksessa vaikuttavat. Säästä en ole niin vakuuttunut…

Reply
Lotta | Watia.fi 7 lokakuun, 2017 - 4:26 pm

Minkä ihmeen takia en ole vieläkään käynyt Skotlannissa. Upean tunnelmallista. Varmasti sellainen kohde, jossa kannattaisi nimenomaan roadtrippailla. Mikään Bond-fani en ole, mutta iskee nämä maisemat täysiä silti. 🙂

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 9 lokakuun, 2017 - 2:22 pm

🙂

Vielä ehtii. Ei ne maisemat sieltä mihinkään katoa! Ja ehdottomasti road trip. Viikko vähintään.

Reply
Anna-Katri / Adalmina's Adventures 7 lokakuun, 2017 - 8:36 am

Siis huh mitä maisemia ja mikä fiilis noista sumuisista maisemista välittyykään! Ja nuo kivikartanot ovat myös pysäyttävän näköisiä, niissä yöpymisessä on varmasti ihan omanlainen tunnelmansa – vaikkakin näissä kuvissa taisi olla juuri se kulissiksi rakennettu?

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 7 lokakuun, 2017 - 2:03 pm

Ihan perusmaisemat, voisi vaatimaton skotlantilainen sanoa. Heillä on hieman sama suhde tuohon, kuin meillä Lappiin. Että onhan se ihan OK.

Tuossa on yksi kuva siitä ihan alkuperäisestäkin kartanosta, joka numella jököttää. Siis se viimeinen kuva. Valitettavasti sinne ei pääse yöpymään. Omistajilla kun ei ole pikkurahan puutetta. Piti kuvatakin pitkällä putkella aidan raosta.

Reply
Paula - Viinilaakson viemää 7 lokakuun, 2017 - 8:32 am

On kyllä upeat maisemat! Skotlannissa oli kiva käydä ja tykkään myös käydä elokuvista tutuilla paikoilla. Ainakaan ei näytä olevan ruuhkaa tuolla, eli ei tarvinut manata, että on liikaa turisteja, kuten monissa muissa paikoissa nykyään saa tehdä.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 7 lokakuun, 2017 - 1:59 pm

Olen havahtunut hieman liian myöhään tähän elokuvapaikkojen bongaukseen. Monessa paikassa olen käynyt, mutta en ole ymmärtänyt googlettaa populaarikultturin aikaansaannoksia.

Juu, ei ollut ruuhkaa, toisin kuin tänään. Olin Kiinan Kielletyssäkaupugissa ja ei tosiaankaan tarvinnut olla yksin 😀

Reply
Mira 6 lokakuun, 2017 - 10:52 am

Kiva idea koko jutussa! Skotlanti näyttää kauniilta (olen ollut vain Edinburghissa, joka oli karmivan komea), mutta huoh, mikä sää siellä… 🙂

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 7 lokakuun, 2017 - 1:57 pm

Kiitos!

Ei mulla ollut ensin tästä ajatusta tehdä postausta, mutta kun rupesin hakemaan itselleni tietoja tajusin, että kannattaa kirjoitella ihan julkiseksi asti.

Niin… se sää : )

Reply
Terhi/ Fammo matkalla 5 lokakuun, 2017 - 11:59 pm

Tuulista ja sumuista, ihan siis lempisäätäni 🙂 Toivottavasti sää suosii meitä ensi viikolla kun suuntaamme Edinburghiin.
Täytyy tunnustaa, että Bond-filmeissä minua ärsyttävät nimenomaan räjähdykset. Sen jälkeen kun saimme itsekin räjäytellä Orlandon studioilla huomasin miten helppoa on luoda dramatiikkaa räjäytyksillä.
Tuossa paikassa on kyllä sinänsä hieno tunnelma.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 7 lokakuun, 2017 - 1:55 pm

Oikeasti? Siis voiko joku pitää siitä, että vettä vihmoo vaakasuoraan? Ehdottomasti kannattaa siis mennä Skotlantiin.

Bondit ovat huonontuneet. Aikaisemmin niissä oli kunnolla huumoria, mistä itse pidän. Sellaista ”pilke silmäkulmassa” meininkiä. Nykyisin ne ovat liian synkkiä ja väkivaltaisia.

Reply
Sandra / Terveiset päiväntasaajalta 2 lokakuun, 2017 - 9:04 pm

Hauska vilkaisu kulissien taakse 😀 Vaikka tuolla onkin huono sää, niin jotenkin ei noihin maisemiin edes osaa kuvitella parempaa. Se sumuinen ja sateinen sää tuo oman tunnelmansa varmasti. Tai ainankin sait nämä kuvat näyttämään tunnelmallisilta 😀

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 3 lokakuun, 2017 - 7:34 am

Niin, ehkäpä tuo tosiaan vaatii sen sumun ja sateen näyttääkseen juuri noin kivalta. Jos tuolla aurinko paistaisi, niin ei olisi edes noin vihreää, kun ilmeisesti nuo kaikki kasvit nimenomaan tarvitsee sadetta ja kosteutta.

Ihmettelen, miten yksikään kuva edes onnistui. Kuvaaja oli märkä ja hiukset vaan pöllysi tuulessa kameran edessä, kameran runko oli märkä ja rähmäinen, optiikka oli märkä … Kuivailin aina väillä kaulahuiviin ja yritin johonkin suuntaan ampua muutaman kuvan 😀

Reply
Heidi / Fiiliksiä & hetkiä 2 lokakuun, 2017 - 4:30 pm

Skotlanti on mulla ollut listalla pitkään, kyllä noissa maisemissa kelpaisi viihtyä – Bond-kuvitelmissa tai ilman 😉 Näinhän ne elokuvissa taitaa usein mennä 🙂

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 2 lokakuun, 2017 - 6:47 pm

Skotlanti oli kyllä todella positiivinen yllätys. Olen todella tyytyväinen, että ehdimme kiertää myös ylämaita ja rannikkoa Edinburghin lisäksi. Muutama paikka nousi kyllä ylitse muiden. Mutta niistä lisää kirjoituksissa myöhemmin.

Reply

Leave a Comment