Sinivalkoinen Sidi Bou Said on suloinen

by Anna | TÄMÄ MATKA

Sinivalkoinen Sidi Bou Said lienee yksi Tunisian kuvatuin kohde

Sinivalkoinen Sidi Bou Said on suloinen. Bestselleristä ”1000 Places To See Before You Die” löytyy Tunisian kohdalta kaksi must-kohdetta. Ensimmäinen on pääkaupunki Tunisin Bardo-museo upean mosaiikkikokoelmansa takia. Toinen on Sidi Bou Said, jota kirja kuvaa hurmaavaksi sinivalkoiseksi kuvakirjamaisen sieväksi kyläksi korkealla rantakalliolla.

Vierailin Sidi Bou Saidissa vuonna 2018 Tepon kanssa ja uudestaan vuoden 2021 syksyllä osana Tunisian kiertomatkaa. Jos mahdollista, Sidi Bou Saidin sinivalkoinen suloisuus oli jopa lisääntynyt.  Pienen kylän taianomaisuus vielä tehostui, kun pääsin näkemään sen ilta-auringon pehmeämmässä auringonvalossa.

Artikkeli julkaistu ensimmäistä kertaa 10. päivä tammikuuta 2018. Päivitetty kauttaaltaan ja lisätty hotelleita koskevat esittelyt 22.3.2022

Arvioitu lukuaika: 14 minuuttia

Sidi Bousaid-30
Sidi Bousaid-32

Sinivalkoinen Sidi Bou Said

Sidi Bousaid-23
Sidi Bousaid-27

Sinivalkoinen Sidi Bou Said on suloinen

Muilta kuin muslimeilta pääsy Sidi Bou Saidiin oli kielletty vuoteen 1820 asti. Sitten saapuivat ranskalaiset ja meno Tunisiassa muuttui. Vuonna 1915 valtio määräsi kylän suojeltavaksi.

Tarina kertoo kuinka 1900-luvun alkupuolella kylään majoittui boheemi taiteilijayhteisö. Ryhmän ranskalainen taidemaalari ja muusikko nimeltään Rodolphe d’Erlanger halusi kohentaa talonsa julkisivua raikkaammaksi ja keksi maalata seinäpinnat valkoiseksi, sekä ovet, portit ja ikkunat sinisiksi. Hiljalleen tämä tapa levisi läpi koko kylän ja sinivalkoinen Sidi Bou Said taiteilijakylä oli syntynyt.

Sinivalkoinen Sidi Bou Said on yksi sinivalkoinen kylä maailmalla. Valkoisia kyliä, joiden ovet ja ikkunat loistavat taivaansinisinä löytyy myös Kreikassa, Sisiliassa ja mm. Andalusiassa. Varmasti takana on halua saada kylä mahdollisimman viehättäväksi, mutta myös uskonnollisia traditioita ja käytännön syitä.

Aurinkoisissa ja kuumissa maissa talot on kautta aikain kalkittu valkoiseksi, koska vaalea väri ei ime lämpöä. Ikkunankehykset, sekä ovet maalataan edelleen taivaansiniseksi arabialaisissa kylissä, sillä sinisen värin uskotaan suojelevan paholaiselta (ja joidenkin perimätietojen mukaan myös kärpäsiltä).

Sidi Bousaid-2
Sinivalkoinen Sidi Bou Said
Sidi Bousaid-3
Sidi Bousaid-4
Sinivalkoinen Sidi Bou Said
Sinivalkoinen Sidi Bou Said

Sinivalkoinen Sidi Bou Said ja The Ovet

Sinivalkoinen Sidi Bou Said marssittaa eteen kattavan kavalkaadin sinisiä, mutta myös muita värikkäitä ovia. Oikeastaan osassa kohteista kyse on enemmänkin porteista, kuin ovista. Kuten muutamasta kuvasta huomaa, porteissa on pieni ovi kulkemista varten. Porttien ja ovien lisäksi kaunista katseltavaa löytyy ranskalaistyylisistä krumeluurisista ikkunakaltereista, puisista ikkunaluukuista ja koristeellisista tuuletusritilöistä.

Porttien suhteen myös muu Tunisia tarjoaa ällistyttävän määrän kuvattavaa. Portteja kannattaa vilkuilla muutenkin kuin kameran läpi. Niistä nimittäin pitäisi selvitä se, asuuko talossa beduiini, berberi vai arabi. En nyt vain enää muista mikä kenenkin tunnus oli, mutta tunnusaiheita ovat erilaiset nauhakoristeet, fatiman käsi ja arabiankieliset kirjoitukset. Sormusten tai käsien määrä merkitsee joka tapauksessa samassa talossa olevien perheiden määrää. Vihreät ovet vievät moskeijoihin.

Sidi Bousaid-25
Sidi Bousaid-28
Sidi Bousaid-29
Sidi Bousaid-22
Sinivalkoinen Sidi Bou Said
Sidi Bousaid-33

Syömään kannattaa suunnata merenrantaan

Vuonna 2018 emme Tepon kanssa löytäneet kylästä kelvollista ruokapaikkaa, vaan päädyimme syömään naapurikylä La Marsassaan

Vuonna 2120 olin saanut vinkin, että illalliselle kannattaa suunnata alas Tunisianlahden rannalle. Ja todellakin, siltä löytyy useitakin erinomaisia kalaravintoloita. Sidi Bou Saidista voi kävellä rinnettä alas merenrantaan, mutta sateiden aiheuttamien maanvyörymien takia rinnetie oli ainakin käydessäni erittäin hankalakulkuinen. 

Le Golfe -ravintola La Marsassa oli tyylikäs paikka illallistaa. 50 eurolla pöytään kiidätettiin valkoviinipullon lisäksi mm. grillattuja sardiineja, päivän kalana sea bass:ia, täydellinen sisäfilepihvi ja jälkiruuaksi aivan ihana panna cotta. Ravintola sijaitsee upeasti meren rannalla ja sisäänkäynti tapahtuu kauniin sisäpihan kautta, jota koristavat useat oliivipuut.

Sinivalkoinen Sidi Bou Said
Sidi Bousaid-39

Sidi Bou Saidin hautausmaakin on soinnutettu samaan siniseen kuin kaupunki

Etsiessämme vuonna 2018 löysimme itsemme navigaattorin ohjeiden perusteella hautausmaalta, jossa olisi ollut ruumispaarejakin (sinisiä) tarjolla pötköttelyyn. Emme kuitenkaan vielä kokeneet olevamme valmiita viimeiseen lepoon. Tätä samaa hautausmaata ja etenkin sen sinisiä ruumispaareja kuvailtiin myös Meriharakka -blogin postauksessa Sidi Bou Said loistaa kilpaa auringon kanssa.

Lopulta hotellimme sisäänkäynti löytyi erään taidegallerian takaa, sen jo löydetyn hautausmaan vierestä, mutta talon toiselta puolelta. Kylttien laittaminenhan ei ilmeisesti sovi boutique-hotellien tyyliin. Koko paikan nimi oli kirjoitettu ainoastaan postiluukun nimikyltin kokoiseen tauluun ja sekin sijoitettu maan rajaan. Auto saatiin tuurilla parkkiin melko lähelle hotellia.

Sinivalkoinen Sidi Bou Said

Sinivalkoinen Sidi Bou Said

Sinivalkoinen Sidi Bou Said

Sinivalkoinen Sidi Bou Said

Sinivalkoinen Sidi Bou Said

Sidi Bou Said tarjoilee loistavan kattauksen boutique hotelleja ja sitten yhden, johon ei kannata mennä

La Villa Bleue on kaunis 5-thden boutique hotelli jonka ravintolan terassilta, sekä osasta huoneista avautuu suoraan näkymä Tunisianlahdelle. Tässä hotellissa en yöpynyt, mutta kävin drinkillä. Samalla minulle esiteltiin ainut vapaana oleva huone. Loppusyksystä 2021 Sidi Bou Said oli hämmästyttävän täynnä matkailijoita, vaikka korona jylläsikin edelleenkin maailmalla. Perushuoneen hinta oli 129 euroa yö.

Sidi Bousaid-34
Sidi Bousaid-36

Hotel Dar Said

Hotel dar Said on ehkäpä yksi kauneimmista hotelleista missä olen vieraillut. Puutarha, yleiset tilat, huoneet, kaikki miellytti silmiäni. Ja montaa muutakin vierailijaa. Hotelli kerää hyviä arvosanoja kaikilla hotellivaraus sivustoilla. Huoneet ovat pieniä, mutta sitäkin söpömpiä. Sijainti aivan keskustassa on mitä parhain.

Sisääntulo puutarhoineen on niin kaunis ja terassilta avautuivat näkymät huimat. Olihan se mukavaa siemailla minttuteetä ja lasilliset valkoviiniä pahimman auringonpoltteen laannuttua. Aamulla noussut voimakas tuuli teki aamiaisen syömisestä toivotonta ulkona. Harmillista, sillä paikka olisi ollut kuin tehty kiireettömälle aamukahville. Hinta 140 euroa yö.

Sidi Bousaid-13
Sidi Bousaid-8
Sidi Bousaid-10
Sidi Bousaid-6
Sidi Bousaid-16
Sidi Bousaid-12
Sidi Bousaid-14
Sidi Bousaid-15
Sidi Bousaid-17
Sidi Bousaid-18
Sidi Bousaid-19

Dar Fatma-hotelli – vältä

Vuonna 2018 varasin huoneen Dar Fatma nimisestä pienestä boutique-hotellista, jonka terassilta myyntikuvissa Tunisianlahti näkyi kauniisti. Huoneen hinta aamiaisineen oli 108 euroa.

Olkoonkin maisema terassilta kaunis, niin huone ei sitä ollut. Olen kyllä tottunut askeettisiin ja ahtaisiin luostarimajoituksiin, mutta 108 euron hintaan voisin haluta huoneen, jossa kaksi ihmistä mahtuu liikkumaan ja josta löytyisi naulakko vaatteille. Lämmityksen virkaa toimittava kovaääninen ilmalämpöpumppu valvotti pitkin yötä, joten heräsin aamuun pahantuulisena.

Aamiainen oli yhtä kuin kuorittu mandariini ja yksi nahkea croisantti. Kun ennakkotiedoista huolimatta emännälle ei kelvannut kuin käteinen, petti minun pinnani.

Kysehän on näissä tapauksissa liki aina perinteisestä *usetuksesta, jolla majoituspaikat haluavat kiertää korttien käyttömaksuja ja lypsää rahat asiakkaalta käteisellä. Jos Booking.comissa näkyy selkeä maininta siitä, että majoitus on maksettava käteisellä, asia on minulle tietenkin OK. Jos taas kerrotaan, että MC hyväksytään ja varauksen voi sillä taata, niin silloin kortilla tulee saada maksaakin.

Kuten aina, henkilökunnan kielitaito katosi kokonaan ongelmatilanteessa. Erittäin näppärää mongertaa ranskaa menemään, kun tietää asiakkaan osaavan siitä tasan kolme sanaa. Kaivoin lopulta mummolle rahat käteen. Au revoir vaan. En suosittele.

Sinivalkoinen Sidi Bou Said

Sinivalkoinen Sidi Bou Said

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

19 comments

Cilla Maria Travel 2 huhtikuun, 2022 - 10:29 am

Samaa mieltä muiden kanssa – kaunista on! Pitääkin laittaa tää kohde muistiinpanoihin. Ollaan suunniteltu jossain vaiheessa Pohjois-Afrikan reissua Egyptistä Marokkoon tai toisin päin. Onko sulla mitään tietoa, meneekö tuolla suunnalla yleisesti ottaen junia muuallakin kuin Marokossa, saati sitten maiden väliillä?

Reply
Sari / matkalla lähelle tai kauas 1 huhtikuun, 2022 - 7:48 pm

Totisesti on tuolla kaunista! Ja nuo boutique hotellit. Kerrassaan niin upeasti ne kalustavat.

Reply
Anna 2 huhtikuun, 2022 - 10:27 am

Kiitos Sari

Nuo hotellit olisi siis niin kauniita. Jaksavat keskittyä yksityiskohtiin ja sitten tietenkin tuo kukkaloisto.

Reply
Pirkko / Meriharakka 1 huhtikuun, 2022 - 2:53 pm

Olihan tuo kaunis kaupunki, monelta kulmalta, vaikkei ehkä sittenkään Tunisian mielenkiintoisinta antia & historiaa!

Reply
Anna 2 huhtikuun, 2022 - 10:27 am

Kiitos Pirkko

Juu, ei tuo mikään ”historiallinen” kohde ollut. Menee kategoriaan instagrammaava 😀

Reply
Merja / Merjan matkassa 31 maaliskuun, 2022 - 6:25 pm

Onpa kaunista ja kuvista välittyy viehättävä tunnelma. Jäin miettimään miten tuonne pääsee. Jos lentää Tunisiin, onko sieltä esimerkiksi julkisia kulkuyhteyksiä vai vaatiiko auton vuokrauksen?

Reply
Anna 2 huhtikuun, 2022 - 10:26 am

Kiitos Merja

Helpoin on osallistua jollekin valmiille retkelle, tai sitten neuvotella taksi käyttöön. Itselläni on kumpikin reissu ollut kiertomatka, eli ollut vuokra-auto alla.

Reply
MARI / kodinvaihtaja/ 28 maaliskuun, 2022 - 7:45 pm

Ihana tunnelma kaupungissa. Ja samalla osin muistelumatka. Olin juuri ystäväni kanssa reissussa, hänen miehensä kuoli 4 vuotta sitten. Leppoisasti muistelimme ja sitten taas keskityimme nykyhetkeen

Reply
Anna 31 maaliskuun, 2022 - 1:35 pm

Kiitos Mari

Juu, elämä menee eteenpäin.

Reply
Maria Ojajärvi 28 maaliskuun, 2022 - 3:02 pm

Ihastuttavia kuvia! Tuli heti matkakuume. Omasta Tunisian matkasta on vierähtänyt jo tovi, joten oli kiva lukea näitä hotelliarviointeja seuraavaa matkaa silmällä pitäen.

Reply
Anna 31 maaliskuun, 2022 - 1:34 pm

Kiitos Maria

Tunisia on kyllä varsin hyvä paikka ottaa kauniita kuvia.
Siellä on paljon näitä boutique hotelleja. Paljon kivempia kuin ketjuhotellit.

Reply
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 27 maaliskuun, 2022 - 7:02 pm

Sidi Bou Said on kyllä kuvauksellinen kohde, todella kaunis. En ole Tunisiassa käynyt, mutta tuo on ilman muuta maan itseäni eniten kiinnostava kohde. Syyt valkoisen värin taustalla ovat tietysti selkeitä, mutta noita syitä tuon sinisen värin taustalla en ollutkaan kuullut. Mukava muuten lukea välillä suositusten lisäksi niitä paikkoja / hotelleja, joita nimenomaan ei suosittele.

Reply
Anna 31 maaliskuun, 2022 - 1:32 pm

Kiitos Mikko

On kyllä nätti pieni kylä. Juu, todellakin pitäisi useammin laittaa myös esiin ne ”älä mene” -suositukset.

Reply
Minne helmikuussa? - 3 upeaa kohdetta tiedossa - TÄMÄ MATKA 2 helmikuun, 2020 - 11:51 am

[…] läpi maan. Reissu alkaa Monastirista ja jatkuu läpi eteläisen Tunisian. Kohteina ovat Tunis, sininen Sidi Bou Said, historiallinen Karthago, Saharan keskellä sijaitseva Tozeur, Onk Jemel eli Star War […]

Reply
Anna-Katri / Adalmina's Adventures 21 tammikuun, 2018 - 11:01 am

Onpa kaunis kaupunki! En jotenkin ollut ajatellutkaan, että Tunisiasta löytyy tällaisia paikkoja – mihin toki vaikuttaa varmasti se, etten ole paljon selvitystyötä tehnyt ja toisaalta Tunisiasta ei ole viime vuosina ollut oikein juttua missään. Mutta nyt kyllä reissukuume tuonne kasvoi entisestään, ehkäpä onnistuisin vielä kevääksi edullisen äkkilähdön sinne nappaamaan.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 21 tammikuun, 2018 - 6:34 pm

Tunisia on ollut hyvin pitkälti pimennossa Suomessa, koska ei sinne ole tehty valmismatkoja vuosiin arabikevään jälkeen. Nyt Detur niitä käynnistelee hiljalleen. Ranskasta ja Ruotsista sinne on kyllä käsittääkseni tehty valmismatkoja koko ajan.

Veikkaan, että jos jatkavat kahinointia siellä vielä hetken, voi olla hyvinkin edullisia reissuja tarjolla…

Reply
Roosa 2 huhtikuun, 2022 - 8:59 pm

Kävin Tunisiassa vuonna 2012 arabikevään jälkeen kahdesti sekä Deturin että TUIn kyydillä. Taisi olla terrori-isku Soussessa v. 2015, jonka jälkeen reissut sinne vähenivät.

Reply
Asko Leppilampi 10 tammikuun, 2018 - 11:50 am

Huikean hienoja kuvia ja kiva kertomus. Tuo sinun loppuseikkailu hotellin emännän kanssa kruunaa jutun 😂. Osaan eläytyä tilanteeseen. Valitettavasti aina ei voi voittaa. Kiitos kirjoituksesta.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 10 tammikuun, 2018 - 11:53 am

Kiitos 🙂

Joo. Tuo tilanne oli menettty jo heti alkuunsa. Elämänsä hotellia pyörittänyttä ranskalaista mummoa ei voi suomalainen turisti voittaa.

Reply

Leave a Comment