Sierra Leone ja Freetown. Maa numero 89.
Sierra Leone ja Freetown. Maa numero 89 | Sierra Leonesta mieleen jäi täysin käsittämättömän ruuhkainen ulosajo Freetownista, varastettu kännykkä ja yölliset varkaat hotellissa. Erikoismaininta tulee randomille rynkkyukolle ja erikoisille naruvirityksille teiden poikki. Matkailu avartaa.
Sierra Leonen tasavalta eli Sierra Leone on pienehkö valtio Länsi-Afrikassa Atlantin valtameren rannikolla. Sen rajanaapurit ovat Guinea pohjoisessa ja Liberia kaakossa. Sierra Leonen pääkaupunki Freetown sijaitsee Sierra Leone -joen suistossa.
Kyseessä oli reissuni toinen maa Pikavuoron kyydissä. Kokonaisuudessaan vietimme Sierra Leonessa kolme päivä. Kaksi yötä pääkaupunki Freetownissa ja yhden yön maaseudulla, lähellä Liberian rajaa.
Mikä ihmeen Pikavuoro?
Ensimmäinen kerta kun osallistuin Pikavuoroon, oli reissu Pikavuoro Afrikkaan 1/3, eli matka Marokon Tangerista Senegalin Dakariin. Pikavuoro Afrikkaan 2/3 Senegalista Beniniin on jatkoa tuolle reissulle.
Kyseessä on seikkailuhenkistä omatoimimatkailua tarjoava Suomalaisen matkailuyrityksen ”Pikavuoro” konsepti, jossa tällä matkalla kulkuvälineenä toimii ”Mörkö”. Bussi on vuosimalli 2000. Entisöity sisältä, alusta ja korityöt tehty 2015. 800 000 km ajettu. Suomalainen kori ja alustana Mercedes. 39 paikkainen, noin metrin lyhyempi täysiversiota. Maavara ei nouse napista painamalla, vaan manuaalisesti.
Sierra Leone pähkinänkuoressa. Vapautettuja orjia ja veritimantteja.
1490-luvulla Portugali rakensi Sierra Leonen rannikolle linnoitetun kauppa-aseman. Heidän jälkeensä tulivat ranskalaiset, hollantilaiset ja brittiläiset. 1700-luvun lopulla ja 1800-luvulla Sierra Leonen tuotiin paljon vapautettuja orjia. Muun muassa Britannian laivaston vapauttamia orjia siirrettiin yli 50 000 Freetowniin uuden elämän aloittamiseksi. Nova Scotiasta Kanadasta maahan saapui noin 2000 mustaa lojalistia, jotka olivat paenneet Yhdysvaltain vallankumouksen aikana rajan toiselle puolelle ja kyllästyneet Nova Scotian ankaraan säähän. Lisäksi Länsi-Intiasta ja Yhdysvalloista vapautuneita orjia tuotiin Freetowniin.
Elämän aloittaminen alkuperäisasukkaiden kanssa uudessa maassa ei ollut ongelmatonta. Kreoleiksi kutsutut paluumuuttajat kärsivät pahasti paikallisista olosuhteista, sekä sairauksista, ja paikallisen väestön vastarinta oli väkivaltaista. Britit pitivät maata vahvassa valvonnassa ja vuonna 1896 maasta tuli kruununsiirtomaa. Sierra Leone itsenäistyi vuonna 1961. Vuonna 1967 sotilaat kaappasivat vallan. Sotilashallitus kaatui kuitenkin vuoden kuluttua. Vuonna 1971 maa julistautui tasavallaksi.
Vuonna 1991 Liberian sisällissota levisi Sierra Leoneen. Kapinalliset saivat haltuunsa timanttikaivoksia, joiden tuotteilla he pystyivät rahoittamaan sotaa. Nämä niin sanotut veritimantit nostivat maan maailman tietoisuuteen. Sisällissodassa kuoli noin 70 000- 100 000 ihmistä lähteestä riippuen. Se tuli tunnetuksi lapsisotilaiden käytöstä ja poikkeuksellisesta raakuudestaan siviiliväestöä kohtaan. Vihollisuudet lopetettiin vasta vuonna 2002.
Kavallukset ja muut valtionhallinnon väärinkäytökset ovat haitanneet laajasti jälleenrakennusta. Talouden kehitys koki pahoja takaiskuja 2010-luvulla, kun maahan julistettiin heinäkuussa 2014 ebolan takia hätätila. Vuonna 2015 rautamalmin hinta maailmanmarkkinoilla romahti ja vei maan vientituloista merkittävän osan. Huolimatta vaikeuksista. Sierra Leonen talous on kuitenkin kehittynyt selvästi sisällissodan jälkeen.
Sierra Leone lienee englanninkielisen Länsi-Afrikan tasa-arvoisin maa. Vuonna 2023 voimaan tullut tasa-arvolaki päästää viimein naiset osallistumaan politiikkaan ja talouselämään. Laki takaa naisille vähintään 30 prosenttia sekä parlamenttipaikoista että nimityksistä. Muun muassa Ghanan parlamentissa naisia on vain 14,8 prosenttia, Gambiassa 11,6 prosenttia, Liberiassa 9,7 ja Nigeriassa 7,2 prosenttia.
Sierra Leone ja Freetown lukuina.
- Väkiluku noin 8,2 miljoonaa.
- Freetownin väkiluku noin 1 miljoona.
- Virallinen kieli englanti.
- Vuonna 2023 maan bruttokansantuote (BKT) asukasta kohden oli noin 472 Yhdysvaltain dollaria.
- Muslimeja 77 %, kristittyjä 23 %.
- Aikuisväestöstä 48 prosenttia on lukutaitoisia.
- Lähes 90 prosenttia naisista Sierra Leonessa on joutunut sukupuolielinten silvonnan kohteeksi.
- Lapsiavioliitot kiellettiin vuonna 2024.
- Vain 9 prosenttia sierraleonelaisista käyttää nykyisin internetiä.
- Noin 60 prosenttia väestöstä on alle 25-vuotiaita.
- Sierra Leonessa oli 11 555 kilometriä teitä, joista 1 200 kilometriä on päällystettyä
Sierra Leone ja Freetown. Pääkaupunkiin saapuminen 9.12.2024.
Sierra Leonen rajanylitys oli varsin miellyttävä kokemus. Matkustajien ei tarvinnut mennä edes näyttäytymään, vaan riitti kun passit toimitettiin tiskille. Tappiotakin tuli. Minua (ja kaikkia) huijattiin SIM-kortin kanssa rajalla. Kävimme seuraavana päivänä hakemassa nettiä ihan virallisesta kaupasta varsin sopuhintaan: 6 Gt. 6 eurolla.
Freetownin sisäänajo ja kaupunkiin saapuminen tapahtui pimeässä, kuten niin usein tällä reissulla tapahtui. Hyviä puolia tällaisessa on liikenteen vähyys. Huonoa on tietenkin se, että ympäristöstä ei saa mitään käsitystä.
Hotellilla en jaksanut mitään muuta kuin kaatua sänkyyn. Sähkön kanssa oli ongelmia, mutta onneksi se ei yöllä haitannut.
Muutakin pikku säätöä hotellilla oli. Toisena yönä hotellin henkilökunta havaitsi valvontakameroista joitakin ulkopuolisia hiippailemassa hotellin käytävillä. Janille soitettiin keskellä yötä ja kyseltiin olisiko se joku meistä. Mitään ei viety, kaikki pysyivät omissa huoneissaan kuten pitääkin ja ulkopuoliset saatiin pois hotellista henkilökunnan voimin. Kun Mörkö oli seissut jo vuorokauden hotellin edessä, niin mitä muuta voi toisaalta odottaa. Sana oli varmasti kiirinyt läpi kaupungin. Olimme kaupungin ainoat valkoihoiset, eli mitä mainioin kohde.
Sierra Leonen pääkaupunki Freetownin nähtävyydet oli nopeasti katsottu. 10.12.2024.
Vuokrasimme muutaman matkalaisen kanssa tuk-tukin, jolla ajelimme nelisen tuntia Freetownia ympäri ja kävimme syömässä. Pakollisiin nähtävyyksiin kuului kaupungintalo, kansallis (sota)museo, kauppahalli ja tietenkin Cotton Tree, Freetownin ikoninen kapokkipuu, joka on yli 400 vuotta vanha ja symboloi vapautettujen orjien perintöä. Puu tosin kaatui myrskyssä 24. toukokuuta 2023. Katkenneesta puusta säilytettiin osia, jotka aiotaan käyttää muistomerkkeihin ja muihin symbolisiin tarkoituksiin.
Hiostavan kuumassa ilmassa tuk-tuk oli oikein hyvä kulkupeli. Kuljettajamme oli varsin fiksu ja kielitaitoinen mies, joka osasi sopivan leppoisasti kertoilla nähtävyyksistä. Kävimme kääntymässä myös Abandeenin niemen nokassa ja näimme ihan kivan näköisiä rantoja ajelun aikana. Kovin paljoa pidempään ei kiertoajelua olisi jaksanut jatkaa ja ruuan jälkeen palasimmekin varsin väsähtäneinä hotellille. Osa porukasta kävi Tacugaman simpanssien kuntoutuskeskuksessa. Muutamat olivat löytäneet nuorten akrobatiakoulun ja päässeet seuraamaan harjoituksia.
Sekin kävi selväksi, että Freetownin jätehuolto on hoidettu perustamalla valtava ”Gaza” -nimisen kaatopaikan käytännössä keskelle kaupunkia. Kaatopaikalla asuvat ovat luoneet sinne oman yhteiskuntansa omine sääntöineen.
Freetownissa on meneillä myös melkoinen huumeongelma. Paikalliset käyttävät kush-nimistä huumetta, jonka vaikutuksen uskotaan tehostuvan, jos sen paikkaan jauhetaan ihmisen luita. Tämä ei sinällään ole ihmeellistä, sillä Serra Leonessa elää edelleen useita voodoohon liittyvää traditiota. Huume tekee ihmisistä käveleviä zombeja. Samankaltainen huume on aiheuttanut epidemian muun muassa Yhdysvaltojen Philadelphiasta.
Sierra Leone ja Freetown. Sähköntuotanto on kelluvan voimalaitoksen varassa.
Jo heti ensimmäisenä yönä ei voinut olla kuulematta, että hotelli kävi jäätävän kokoisella ja erittäin meluisalla aggregaatilla. Siihen kaadettiin polttoainetta läpi päivät ja yöt. Tästä huolimatta sähköä tuli tai ei tullut. Helpotus oli melkoinen, kun toisena päivänä sähköä alkoi tulla ihan taas verkostakin. Meteli väheni huomattavasti ja ilmastointikin jaksoi toimia.
Karpowership, yksi maailman suurimmista kelluvien voimalaitosten toimijoista aloitti sähkön toimituksen Sierra Leoneen vuonne 2018. Yhtiö on tehnyt vastaavanlaisia sopimuksia useiden sähkönhankinnan kanssa kamppailevien Afrikan maiden kanssa. Voimalalaiva Karadenizin tuottama 65 megawatin sähköntuotanto on 80 % Sierra Leonen sähkön kokonaiskysynnästä. Sähköä saadaan myös Norsunluurannikon vesivoimalaitoksista, josta sitä toimittaa sitä myös Guinealle ja Liberialle. Kelluvan voimalaitoksen sähköä tarvitaan eniten kuivana kautena, kun vedenpinta laskee padoilla.
Vuonna 2023 pääkaupunki Freetown kärsi sähkökatkoksista, kun Karpowership katkaisi sähkönsyötön noin 40 miljoonan dollarin maksamattoman velan vuoksi.
Freetownin ulosajo oli painajainen. 11.12.2024
Aamupäivä meni hotellilla aikaa kulutellen ja odottaen, että loppu porukka sai Liberian viisumit. Iltapäivästä oli ensin melko hämmentävä ajo ulos Freetownsta (video kannattaa katsoa) ja sen jälkeen loppu päivän kestävä ajo Liberian rajan tuntumaan Bo nimiseen kaupunkiin.
”Tällä matkalla on ainoastaan vaikeita päiviä”, manaisi Jani, jonka piti saada bussi etenemään markkinoiden keskellä. Liikennekaaos oli täysin hallitsematon, aivan erilaista kuin aikaisemmin oli koettu. Paikallispoliisi onneksi lähti tekemään bussille tilaa. Yksi päivävarjo halusi väkisin lähteä bussin mukaan, mutta siitäkin selvittiin. Tämän jälkeen bussia ei enää viety yöksi mihinkään niemen kärkeen tai liikenteelliseen sumppuun.
Hikistä matkatekoa.
Päivällä bussissa oli +34,5 C. Ilmastointi ei toiminut/puhalteli ihan hiljaa. Minulla oli onneksi mukana oma pieni tuuletin, joka piti naamani melko kuivana. Muuten olin märkänä hiestä koko ajan. Ei tarvinnut vessassa päivän aikana käydä, koska kaikki puski hikenä ulos. Kuivuneet vaatteet olivat täynnä valkoisia suolaraitoja.
Lisäherkkuna muutenkin verkkaiseen matkantekoon Sierra Leonessa teille alkoi ilmestyä naruvirityksiä. Jokaisen kohdalla piti pysähtyä. Sitten sieltä jostain vääntäytyi hyvin laiskasti joku jamppa kyselemään mihin ollaan menossa ja ketä olemme. Innokkaimmat halusi nähdä auton papereita ja matkustajaluettelon. Tässä vaiheessa kukaan ei vielä pummannut rahaa tai muuta. Mutta senkin aika vielä tuli.
Sierra Leonen hotellit.
Nämä hotellit… Tämä oli hyvää tasoa paikallisen listauksen mukaan. Hanaa kun käänsin, niin se ei ollutkaan kiinni mitenkään lavuaarissa. Suihkuhässäkkä onneksi toimi ja siitä tuli jopa kuumaa vettä. Tosin ei itse suihkupäästä, eli meni kauhahommiksi. Sain kuitenkin pestyä hiet pois.
Täällä matkat mitataan tunteina eikä kilometreinä.
Etenimme yhden päivän aikana 240 km ja 7,5 tuntia. Täällä matkat mitataan tunteina eikä kilometreinä. Olimme hotellilla lähempänä yhtätoista illasta. Seuraavana aamuna bussi starttasi klo 07:00. Pitkää päivää ajoimme.
1 comment
Enpä tiennyt, että Sierra Leonessa on tuollainen kiintiö, mielestäni ne ovat aina pahasta, vaikka tarkoitus toki on hyvä. Sierra Leone kiinnostaa itseäni valtavasti sen historian vuoksi.