Shepherd´s pie (Paimenen piiras

Shepherd´s pie (Paimenen piiras) – Äijäruokaa

by Anna

Brittien perinneruuat ovat aika lailla so-so tai ehkäpä jopa no-no. Briteillä on kuitenkin muutama loistava klassikko ja Shepherd´s pie (Paimenen piiras) on yksi sellainen.

Brittiläinen ruokakulttuuri on miten nyt sanoisi, hieman omalaatuista. Olen syönyt saarivaltiossa luokattoman huonoa, mutta myös aivan loistavaa sapuskaa. Nordic Business Insider listasi taannoin Lontoon Michelin-ravintoloita, jossa lounas irtoaa alle 30 punnalla. Ei sillä, että tarkoitus olisi aina etsiä se ’cheapest’, vaan pikemminkin varmistaa rahalle parasta vastinetta.

Perinneruuat ovat kuitenkin aika lailla so-so tai ehkäpä jopa no-no. Briteillä on kuitenkin muutama loistava klassikko ja Shepherd´s pie (Paimenen piiras)on yksi sellainen.

Termi Shepherd’s pie ilmaantui kokkikirjoihin 1800-luvun loppupuolella. Tuolloin ei ollut väliä, mitä lihaa käytettiin, nautaa vai lammasta. Nykyisin Shepherd´s pie -termiä käytetään mieluiten silloin, kun paistos on tehty karitsan tai lampaan jauhelihasta, koska lampaiden katsotaan liittyvän nautakarjaa paremmin paimeniin.

Shepherd´s pie (Paimenen piiras)

Shepherd´s pie (Paimenen piiras) ruokkii äijäporukan ongelmitta

Joskus parikymmentä vuotta sitten, kun vielä tein hiihtoreissuja Rukalle, ruokahuolto oli yleensä vastuullani. Piti olla täyttävää, mielellään vähän ”äijäruokaa”, ja tietysti sellaista minkä pystyi tekemään valmiiksi pakkaseen ja mökillä vain lämmittämään.

Veivailin aikani evääksi mm. lihaperunasoselaatikkoa, mutta jonain kyllästymisen hetkenä aloin miettimään, että voisihan siinä sapuskassa olla vähän enemmän makuakin.

Tällöin Shepherd´s pie, tai suomeksi Paimenen piiras osui silmiini. Alkuperäisestä reseptistä jätin heti pois lehtisellerit ja herneet, joiden tiesin olevan monien inhokkeja. Koska taas ukkeleille maistuivat pepperonit ja vähän tuhdimpi makumaailma ja ylipäätänsä epäterveellinen ruoka, lisäsin ohjeeseen pepperoneja tuomaan potkua ja tuorejuustoa täyttämään vatsaa.

Shepherd´s pie (Paimenen piiras)
Shepherd´s pie (Paimenen piiras)

Shepherd´s pie (Paimenen piiras) reseptiä voi soveltaa loputtomiin. Heittelet vaan kyytiin kaikki jääkaapin jämät

Paistoksessa toimivat kaikki lihalaadut. Olen tehnyt tämän hirvenjauhelihastakin. Hyvin toimii. Sekaan sopivat käytännössä kaikki jämät. Myös kypsä liha.

Mikäli epäilet mausteiden suurta määrää, suolaisuutta ym., niin lisää vain osa, anna hautua, maistele ja laita sitten makusi mukaan lisää. Lapsille tein aina miedomman version.

Paistos saa olla kunnolla maustettua. Kyseessä ei ole mikään laihduttajien versio, vaan pelastusruoka (+ punaviini) jolla kokopäivän rinteestä keikutelleet ja nälkäisenä mökille raahautuvat saatiin elvytettyä takaisin elävienkirjoihin.

Shepherd’s pie
Shepherd´s pie (Paimenen piiras)

Tarvitset

  • 1,2 kg lampaan jauheliha
  • 3 keltasipuli
  • 4 isoa porkkana
  • 1,25 dl Worcestershire-kastike
  • 300 grammaa tomaattipyre
  • 1,5 dl riistafondi
  • 2 rkl sokeria
  • 10 kpl vihreä mieto pepperoni
  • 9 grammaa kuivattua tinjamia (yksi maustepussi)
  • 800 grammaa Creme Bonjour tai vastaavaa valkosipuli tuorejuusto
  • 2 pussia valmista perunamuussia tai tee itse oikea pottumuussi, jos jaksat.

Hienonna, silppua tai raasta sipuli ja porkkanat. Tyyli vapaa. Itse käytän monitoimikonetta.

Kuumenna öljyä isossa wokissa tai kasarissa paistinpannussa ja kuullota sipulit ja porkkanat pehmeiksi.

Poista kasvikset ja ruskista seuraavaksi jauheliha.

Lisää kasvikset, Worcestershire-kastike, tomaattipyree, riistafondi, tinjami, sokeri ja pepperonit. Jos epäilet mausteiden suurta määrää, niin lisää vain osa, anna hautua, maistele ja laita sitten makusi mukaan lisää.

Sekoita, anna hautua hiljalleen, kunnes kastike hieman tummenee ja tiivistyy. Itse hauduttelen reilun tunnin verran ainakin.

Lisää 400 g tuorejuustoa. Anna sulaa ja hauduta vielä muutama minuutti.

Valmista perunamuussi ja vatkaa sekaan 200 grammaa tuorejuustoa.

Levitä kastike uunivuoan pohjalle ja levitä päälle perunasose.

Paista uunin alaosassa 220 asteessa 20-30 minuuttia, kunnes pinta hieman ottaa väriä.

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

3 comments

Tarja 2 kesäkuun, 2023 - 12:06 am

Löysin itseni tänne tuon teidän Tepon tarinan myötä, kun koitin etsiä itselleni tärkeitä seikkoja ja vastauksia, joita sitten sainkin. Kiitos sinun hyvin argumentoidun kirjoitus taidon. Ja lisämausteena mielettömän kauniit kuvat Kanariansaarilta, samoin kuin nämä ruokaohjeet 👌. Pelkkää priimaa!
Kiitos sinulle sekä hyviä reissuja, jos jonnekin päin taas suuntaat itsesi maailman tuulia haistelemaan!

Reply
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 14 tammikuun, 2023 - 8:21 pm

Tässä on yksi ruoka, jota en ole maiatanut, mutta jota todella haluaisin maistaa. Ehkäpä täytyy tosiaan kokeilla tätä itsey, kun käymistäni ravintoloista ei ole löytynyt. Luulenpa, että on omaan makuun 😛

Reply
Anna 15 tammikuun, 2023 - 9:31 am

Kannattaa testata. Vie takuulla nälän.
Ja ei ole vaikea tehdä.

Reply

Leave a Comment