Saksin Sveitsi ja Bastei – Siis mitkä?

by Anna | TÄMÄ MATKA

Saksin Sveitsi ja Bastei | Mikä ihmeen Saksin Sveitsi?

Saksin Sveitsi on siinä mielessä metka paikka, että sillä ei ole mitään tekemistä Sveitsin kanssa. Saksi on yksi Saksan osavaltioista ja Saksin Sveitsi hiekkakivivuoristo tämän osavaltion alueella. Saksi on alueena lähellä Tšekin rajaa ja Saksin Sveitsi alkaakin Elben varrella läheltä Dresdeniä ja jatkuu Tšekin puolelle. Nimi vaihtuu tällöin ja vuoristosta tulee Böömin Sveitsi.

Saksin Sveitsi ja Bastei

Bastei ja tastalla Königsteinin linnoitus

Saksin Sveitsi ja Bastei

Saksin Sveitsi ja Bastei

Saksin Sveitsi ja Bastei

Paras näköalapaikka Elbelle on nykyisin suljettu kallion rapautumisen takia

Saksin Sveitsi ja Bastei | Bastei ja Bastein-silta

Jos on kiinnostunut vaeltamisesta tai vuorikiipeilystä tulee tälle alueelle seikkailemaan. Osa porukasta taas haluaa harrastaa ”kaljakelluntaa” Elbessä kumilautoilla. Suurin osa matkailijoista saapuu kuitenkin katsomaan yhtä tiettyä kohtaa Saksin Sveitsissä ja tuon paikan nimi on Bastei.

Bastei on kalliomuodostuma, joka koostuu useita mahtavista kivisistä paaseista ja se kohoaa 194 metriä Elbe-joen yläpuolelle.  Tänne on saavuttu matkailumielessä jo kahdensadan vuoden ajan. Kuten vanhoista kuvista huomaa, osa patikoinnista on suoritettu varsin kapeilla poluilla.

Paikalla on ollut linnake jo joskus keskiajalla. Vuonna 1814 rakennettiin portaikko, jonka 487 askelta nousivat Wehlgrund-laaksosta ylös kalliolle. Vuonna 1824 matkailijoita tuli paikalle jo niin reilusti, että heidän ilokseen päätettiin rakentaa puinen silta yhdistämään Bastein uloinpia kivenhyllyjä ja kalliota toisiinsa. Tämä silta korvattiin vuonna 1851 nykyisellä Bastein-sillalla, joka on rakennettu hiekkakivestä.

Paikalla oli jo 1800-luvun alussa pieniä vaatimattomia majoja, joissa oppaat yöpyivät, mutta 183o-luvulla kukkulan päälle rakennettiin ensimmäinen varsinainen yöpymispaikka. Paikallinen teurastaja sai luvan  myydä huipulla leipää, voita, olutta, konjakkia, kahvia ja maitoa väsyneille vaeltajille. 1890 paikalle nousi kunnon majatalo. Nykysin Bastei on jo täydellinen massaturismipaikka suurine hotelleineen ja ravintoloineen.

Bastei_Neurathener_Felsentor_Ludwig_Richter___Hasse_Stiftung_afa

Ludwig Richter: Bastei

Bastei

Basteibrücke_morgens_(Zuschnitt)

Wikimedia Commons

Saksin Sveitsi ja Bastei

Saksin Sveitsi ja Bastei | Muutamia käytännön ongelmia

Bastei on melko yleinen paikannimi ja navigaattori saattaa löytää niitä useampiakin. Oikea on Sächsische Schweizin eli Saksin Sveitsi ja kyläksi merkitään Lohmen tai Rathewalde, riippuen siitä mistä suunnasta tulet.

Alueelle kulku on järjestetty niin, että oma auto tulisi jättää kilometrien päähän parkkipaikalle ja jatkaa siitä sitten bussilla kohteeseen. Meitä ei kiinnostanut tämä järjestely, vaan päättelimme, että jos paikalla on hotelli, on hotellilla myös parkkipaikka.

Päätelmämme oli oikea. Se, että saimme 10€ parkkisakon hotellin parkkipaikalta, koska meillä ei ollut pysäköintitunnusta, ei kuulunut suunnitelmaan. Toisaalta parkkipaikka olisi maksanut 3€ ja bussi 1,5€/hlö, joten 4€ euroa tuli maksettua siitä, että pääsimme noin kilometrin päähän sillasta.

Seuraava ongelma oli naisten vessoja vahtiva miehen(!) järkäle, joka osoitteli vaativasti 0,50€ pääsymaksukipon suuntaan. Minulla oli vain kamerani ja kännykkä mukana, mutta hätä oli valtava. Nyökyttelin vakavan näköisenä ja lausuin loistavalla saksallani ”Jawohl, Natürlich” ja luikahdin koppiin asioilleni.

Osa turisteista oli liikkeellä kävelysauvojen ja patikointikenkien kanssa. Itsekin olisin kaipaillut sandaalejani tukevampia kenkiä jalkaani, sillä maa ja esiintyöntyvät juuret olivat yllättävän liukkaita sateen jälkeen. Alas sillalle joutuu laskeutumaan myös jonkin matkaa portaita, jotka ovat sammaleesta niljakkaat.

Koska osa tilausbusseista saa tuoda turisteja aivan hotellin parkkipaikalle, eli n. 500 metrin päähän sillasta, jotkut vierailijoista taas sipsuttelivat menemään korkokengissä. Ja tietenkin piti ottaa kuva itsestään huulet tötteröllään, kuva itsestään hyppäämässä ilmaan hullunkurisesti sillalla, kuva itsestä poseeraamassa eteerisesti kalliioon nojaten jne. Oli kyllä tuskastuttavan ahdistava pätkä kävellä keskellä tällaista ryhmää.

Vahva suositus. Vältä sesonkia ja +35C asteen lämpötilaa.

Saksin Sveitsi ja Bastei

Paikan kryptiset liikennejärjestelyt

Saksin Sveitsi ja Bastei

Näin käy liian nokkelille

Saksin Sveitsi ja Bastei

Saksin Sveitsi ja Bastei

Bastein-silta

Bastein-silta lukeutuu varmasti maailman 15 kuvatuimman sillan joukoon. Se on kaunis, mutta totuuden nimessä sitä pitäisi katsoa melko kaukaa nähdäkseen siinä jotakin ainutlaatuista. Idea on todellakin nähdä sekä silta, että maisema sen ympärillä. Läheltä katsoen se on vain silta, ei mikään arkkitehtooninen taidonnäyte.

Maisema sillan ympärillä on mielenkiintoinen. Vesi on aikanaan miljoonien vuosien ajan uurtanut alueen kallioita voimakkaasti. Näistä tuloksena ovat nykyiset pystysuoraan nousevien kalliopaasien rykelmät. Osa paaseista nousee liki 200 metriä, mutta silta ei näin korkealla ole. Luulisin, että aikainen aamu voisi olla täällä se kaunein ajankohta.

Alueella on myös erillinen kävelyreitti, jonne on 1,50 euron pääsymaksu. Sen maksamalla pääsee kulkemaan vanhan linnoituksen aikaisille puusilloille, jotka ovat nykyisin turvallisia terässiltoja. Mitään alkuperäistä tuolla ei vanhasta linnakkeesta enää jäljellä ole. Minä en tuonne tietenkään päässyt, koska taskussa ei ollut edelleenkään rahaa, joten kurkin paikkaa vaan kameran optiikan läpi.

Saksin Sveitsi ja Bastei

Saksin Sveitsi ja Bastei

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

22 comments

Da 4 tammikuun, 2018 - 3:59 am

Itse olen käynyt tuolla sesongin ulkopuolella, lokakuun puolella, muutama vuosi sitten Aivan mahtava paikka!

Dresdenistä kun vaan otti junan suht aamulla verkkaisesti heräiltyään, jätti isoimmat reppureissu reput Dresdenin juna-aseman lukittavaan säiliöön ja menoks eväs leipien kanssa. Juna saapui Elben toiselle puolelle sillalta katsoen. Olisikohan menopaluu lautalla maksanut 2-5e tuon Elben yli.

Lautan kohdalta lähti aivan ihana varjoisa, ja todella, helppokulkuinen kävelyreitti ylös kohti Bastein siltaa. Ja valokuvia räpsien vauhdilla oli sillalla minä ja 3-4 muuta turistia. Kirjaimellisesti. Kokemuksena oli aivan upea kun ei helle porottanut eikä muita turisteja ollut häiriöksi asti. Itse kävelin vielä toista reittiä alas Basteilta (2-4km?) ihanaa vaihtelevaa reittiä, glühweinit lämmikkeeksi reitin lopuksi pienen vesiputouksen äärellä ja eikun lautalla takaisin junalle.

Myös juna Dresdenistä kahdelta ihmiseltä oli edullinen, olisiko ollut 10-15e koko päivän ”perhelippu” kahdelta hengeltä.

Suosittelen käymistä, helppo englanniksi googlettamalla selvittää myös julkisilla liikkuminen Dresdenistä. Ja suosittelen käymistä eritoten sesongin ulkopuolella ja mahd. aikaisin aamulla!

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 4 tammikuun, 2018 - 3:05 pm

Niinhän se on, että sesongin ulkopuolella moni paikka näyttää parhaimmat puolensa!

Reply
Emilia/Matkan varrella 7 syyskuun, 2017 - 5:45 pm

Upean näköinen paikka! Miten en ollut koskaan edes kuullut koko Basteista? Tuo silta on upea, ei paljon 10 euron parkkisakot paina.. 😀

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 7 syyskuun, 2017 - 5:50 pm

Tervetuloa joukkoon. Eipä ollut minullekaan silta kuin hämärästi tuttu jostain lehtiartikkelista. Tosin en olisi osannut sijoittaa sitä lähellekään oikein karttaan.

Jep. 10€ on halpaa kuin saippua, josa sillä välttää +35C helteessä kävelyä kilometrejä 😀

Reply
Tiina / Makuja ja seikkailuja 6 syyskuun, 2017 - 8:29 pm

Upean näköistä, meni ehdottomasti itselläni sille listalle mitä paikkoja Saksassa haluan nähdä! Ehkä kuitenkin suunnittelen reissun sesonkiajan ulkopuolelle 😀 En ollut kuullutkaan tästä, vaikka toisaalta tuo silta näyttää tutulta.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 7 syyskuun, 2017 - 8:21 am

Ehkä tosiaan sesongon ulkopuolella 😉

Itse olin nähnyt kyllä kuvan sillasta jossain lehdessä aikanaan, mutta en silti tajunnut, missä se oikeastaan sijaitsee. Nyt sattui näppärästi matkan varrelle.

Reply
Kati / Lähinnä Kauempana 6 syyskuun, 2017 - 1:51 pm

Onpas tosiaan porukkaa! Ja miten erilaiselta silta näyttää väkimäärän kanssa ja sitten taas etäämmältä katsottuna ilman ihmisiä. Mutta vaikuttavat maisemat joka tapauksessa ja mielenkiintoinen kohde! En ollut minäkään kuullut paikasta mitään ennen tätä. Enkä tiedä päästäisiinkö me koskaan oikeaan paikkaan, sen verran sekava nimisekamelska. 😀

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 6 syyskuun, 2017 - 2:38 pm

Ihmismäärä on valtaisa. Osuimme tuonne juuri kun Etelä-euroopan lomakausi oli käynnistynyt. Muotoillaan niin, että ei se ihanteellisin aika.

Kyllä tuo nimi oli hetkeen hauskin/harhauttavin/oudoin näin suomalaisen korvaan.

Reply
Merja / Merjan matkassa 5 syyskuun, 2017 - 8:47 pm

Upeat maisemat! Enpä ollut tällaisesta paikasta ennen kuullutkaan. Vaeltaminen kun on lähellä sydäntä, niin tuo olisi hieno kohde sitä ajatellen. Parkkisakko tosiaan kohtuullinen esim. Suomen hintoihin verrattuna.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 5 syyskuun, 2017 - 9:31 pm

Juu, ei oltu mekään. Kun Teppo rupesi puhumaan Saksin Sveitsistä, oli ihan, että: ”mitäää… eihän me olla Sveitsissä päinkään”

Parkkisakko on erittäin maltillinen. Oulussa se on 50-60€ alueesta riippuen.

Reply
Terhi | VAGABONDA 3 syyskuun, 2017 - 8:20 pm

Todella upeat on maisemat, mutta turistien paljous taitaa tuollakin hieman latistaa paikan kauneutta. Me kävimme muutama viikko sitten Böömin Sveitsissä patikoimassa, ja vaikka ei noin upeita maisemia nähtykään oli sekin oikein mainio päiväretkikohde. Me jätettiin auto parkkiin vähän kauemmaksi varsinaisista parkkipaikoista kun löydettiin ilmainen paikka ennen niitä, ja luulimme olevamme ihan patikkapolun alun lähellä. No ei ihan oltu, ja sen muutaman euron säästön vuoksi jouduttiin kävelemään pari kilometriä ekstraa suuntaansa. No, kävelemäänhän me sinne mentiin 😀 https://www.vagabondablogi.fi/boomin-sveitsi-tsekki/

Reply
Anna 10 syyskuun, 2017 - 8:41 am

Kyllähän sen ymmärtää, että kun turisti määrät Euroopassa voivat olla todella suuria, ei jokaisen nähtävyyden välittömässä läheisyydessä voi olla parkkipaikkaa. Silti, jos joudun kävelemään ensin 2-3 km päästäkseni paikalle, josta pitää vielä kävellä 2-3km päästäkseen nähtävyydelle, menee se kyllä jo patikoinnin puolelle. Ja välttämättä en ihan kamalasti tykkää sellaisesta.

Tuokin on hauskaa, että kun maa vaihtuu, vaihtuu myös nimi ja Saksin Sveitsistä tulee Tsekkien puolella Böömin Sveitsi.

Reply
Ne Tammelat 3 syyskuun, 2017 - 7:59 pm

Upea silta ja komeat kalliot! Ihan älyttömän häiritsevästi nimetty paikka, ehkä perusteellisen alkusepostuksen jälkeen muistan jatkossa, että tämä on Saksassa 🙂 Tsekeissä oli muuten vähän vastaavanlaisia kallioita. Blogijuttu on kuvitusta vaille valmis, eli lähiaikoina tulossa.

Reply
Anna 10 syyskuun, 2017 - 8:44 am

Oli upea kokonaisuus!

Juu tuo kalliohan jatkuu Tsekkien puolelle, eli on mahdollista, että olette nähneet samaa muodostelmaa. Nimi vaihtuu, kun maa vaihtuu ja vuoristosta tulee Tsekin puolella Böömin Sveitsi.

Reply
Viherjuuria 3 syyskuun, 2017 - 6:04 pm

Wau mitä maisemia!
Saksassa on niin paljon näkemistä, että melkein nolottaa, kun kierrän aina vain samoja paikkoja. Etelä-Saksa, Itävalta ja Sveitsi ovat itselleni vielä kartoittamatonta aluetta, mutta joskus pitää lähteä katsomaan vuoria. Mahtava silta, mutta uskon kyllä, että se näyttää hyvältä nimenomaan kaukaa katsottuna 😀

Reply
Anna 10 syyskuun, 2017 - 8:47 am

Saksa on todella mahtava matkailumaa. Maan sisämarkkinat vaan ovat jo niin suuret, että montaakaan paikkaa ei varsinaisesti tarvitse muille kuin saksalaisille markkinoida.

Jep. Kaukaa katsoen komeampi!

Reply
sari / matkallalahelletaikauas 3 syyskuun, 2017 - 5:29 pm

Ei paha hinta parkkisakolla, jos vaikka ajattelee mitä se on Suomessa! Tuohon hintaan on ihan hyvä parkkeerata lähemmäs. On myös hieno paikka mutta sen taitaa tietää muutkin. Tulee tässä mieleen Mostarin silta. Ajaa monta sataa kilometriä katsomaan sitä muutaman muun kanssa….

Reply
Anna 10 syyskuun, 2017 - 8:48 am

Ei tosiaankaan ola paha hinta. Eilen nappasin 50€ parkkisakon kaupaun pihalta, kun olin unohtanut parkkikiekon. Tuli hemmetin kallis kauppaeissu ja en tasan mene enää siihen markettiin.

Hyvä vertaus tuo Mostarin silta. Minä + pari muutakin…

Reply
Teija / Lähdetään Taas 3 syyskuun, 2017 - 10:59 am

Onpa upeannäköinen paikka! 10 euron parkkisakko on ihan kohtuuhinta siitä, että pääsee kätevästi autolla lähes perille saakka – tai siis se jäljelle jäävä 4 euroa. Minä maksaisin heti!

Reply
Anna 10 syyskuun, 2017 - 8:48 am

Juu ei ollut 4 euroa paha hinta siitä, että säästi jalkojaan ja hermojaan monen kilometrin edestä

Reply
Annna-Katri / Adalmina's Adventures 3 syyskuun, 2017 - 10:56 am

No nyt on mahtipontiset maisemat! Mutta kieltämättä itseänikin häiritsee välillä nuo tuhansia poseerauskuvia ottavat turistilaumat. Vääntäydytään nähtävyyden edessä mitä eriskummallisimpiin asentoihin ja pahimmassa tapauksessa blokataan näkymä kaikilta muilta. Yritäpä siinä sitten keskittyä maisemien ihasteluun… Pahimpia on ehkä ne selfietikkujen kanssa heiluvat – täytyy ihan varoa ettei saa tikusta päähän! 😀

Reply
Anna 10 syyskuun, 2017 - 8:51 am

Argh! Selfietikut. Tekisi mieli joskus tunkea ne kuvaajalle poikittain johonkin…

Poseerauskuvat näyttää pääsääntöisesti tosi tyhmiltä otettaessa ja myös katsottaessa kuvaa ; – )

Reply

Leave a Comment