Saksan nakukylpylät | Therme Erding

by Anna | TÄMÄ MATKA

Saksan nakukylpylät | Therme Erding

Saksan nakukylpylät ovat jonkinlainen ihmetyksen aihe jopa saunaan tottuneille suomalaisille. Kun kuukkeloi netin keskustelupalstoja, tulee tunne, että etenkin monella miehellä ovat menneet Sauna-klubit ja saunamaailmat sekaisin. Ero on kuitenkin hyvin selvä. Sauna-klubeilla saa maksusta seuraa. Saunamaailmassa taas vartijan peräänsä ”kikkeli pystyssä” kulkemisesta.

Saunamaailma, eli Saunalandschatft on täysin textilfrei-osasto, eli siellä oleskellaan ilman uimapukua. K-16 saunamaailma on vain aikuisille tarkoitettu ”saunaparatiisi”. Niissä jossa voi syödä, juoda ja nautiskella vaikka koko päivän ilman vaatteiden taakkaa. Kun tietää miten sinut saksalaiset ovat alastomuuden kanssa, ymmärtää miksi K-16 saunamaailmat ovat äärimmäisen suosittuja.

Saunat ovat kaikkialla yhteisiä ja niihin tulee aina mennä pyyhkeen kanssa. ”Kein Schweiss aufs Holz”- Ei hikeä puulle, tarkoittaa sitä, että pyyhe tulee levitetään huolellisesti myös alalauteilla pitämiesi varpaiden alle. Tätä ohjetta kannattaa noudattaa, sillä muuten saat osaksesi hyvin tuomitsevia katseita.

Therme Erding kylpylä/vesipuisto

Therme Erding on maailman suurin kylpylä. Tilaa kylpylässä on 145 000 neliötä. Paikka sijaitsee 30 minuutin ajomatkan päässä Munchenista ja siellä vierailee joka päivä noin 4000 ihmistä.

Kassalla vierailijan tulee valita haluaako sisäänpääsyn kylpylä/vesipuistoon, saunamaailmaan vai kumpaankin. Lippuja on kolmeksi tunniksi tai koko päiväksi. Hintaa tulee 20-40 euroa, riippuen mihin haluaa mennä ja minkälaiseksi ajaksi. Ranteeseen saa rannekkeen, jolla kaikki maksaminen tapahtuu, sekä pukukaapin avaimen. Kylpylässä on yhteinen pukeutumistila miehille ja naisille. Vaatteet vaihdetaan pukeutumiskopeissa. Miehille ja naisille löytyvät erikseen omat suihkutilat.

Kylpylän puolella löytyy uima-altaiden lisäksi monia saunoja, kastautumisaltaita, rentoutumisalueita, jääkylmiä altaita, sadesuihkuja ja jalkakylpyjä. Löytyy myös alue, missä voi loikoille pedeillä ja antaa infrapunalämmön rentouttaa lihaksia.

Ravintolatarjonta on Therme Erdingerissä hyvä. 19 erilaista ruokapistettä tarjoilee kaikkea curryistä, letuista ja pihveistä vihannesmehuihin. Kylpylän ja vesipuiston puolella mennään selvästi lasten ehdoilla ja olutta ja viiniä saa siellä vain muutamista pisteistä. K-16 puolella tarjolla on sitten näkyvämmin drinkkejä ja Erdingerin panimon omaa olutta.

Ajanvietteeksi löytyy kaikki mahdollinen ja vähän enemmänkin. On järjettömän kokoinen aaltoallas, mihin voi loikata keinumaan uimapötkylöiden kanssa. Keinutus on niin hurjan näköistä, että minulle tuli pahaolo jo pelkästä katselusta. Kukaan ei varmasti huku altaaseen, niin monta vahtia seisoi altaan reunoilla. Löytyy myös kokonainen vesihuvipuisto liukumäkineen, jotka ovat toinen toistaan hurjempia. Osaan ei ole asiaa kuin aikuisilla. Alueella on lukemattomia erilämpöisiä altaita sisällä ja ulkona, porealtaita, erilaisia tuntoaltaita, hiekkarantaa, nurmikkoa, palmuja, aurinkovarjoja, auringon paistaessa avattava kupolikatto, lepotuoleja, riippukeinuja, ravintoloita jne.

Kaikki on siistiä. Suomesta totuttua sukkanöyhtää ei pesutilojen lattioilta löydy. Siivoojien joukko kulkee jatkuvasti pyyhkimässä, kuivaamassa, keräämässä roskia ja asettelemassa tuoleja.


Therme Erding Saunaparadies

Uimapukua ei sallita Therme Erdingin saunaparatiisin puolella, mutta ilman pyyhettä ja kylpytakkia saunamaailman puolelle ei kannata mennä. Saunaan ei ole nimittäin ole mitään asiaa ilman isoa pyyhettä jonka päällä istua. Kylpytakki taas on mukava olla päällä kun menee ruokailemaan tai haluaa käyskennellä pihalla.

Saunamaailmassa on 24 erilaista saunaa. Kyllä. Kaksikymmentäneljä! Löytyy aasialainen meditaatiosauna, sitruunan tuoksuinen sauna, viidakkosauna, suomalainen kelosauna, islantilainen jääsauna, Game of Thornin tyyppinen kelttiläissauna, suolasauna, roomalainen kylpyläsauna jne.

Saunominen tapahtuu täällä usein saunottajan avustuksella. Tunnelma on hoidollinen. Saunoittaja, saunameister, antaa ohjeita venyttelyyn tai pyytää keskittymään esim. tuoksuihin. Saunassa tarjotaan usein myös hunajaa tai suolaa ihoon hierottavaksi.

Itse rituaali, eli löylynheitto, on tarkoin määritelty. Saunameister suorittaa sen huolellisesti, harkituin kädenliikkein, ja tarkasti määrätyllä vesimäärällä. Sitten otetaan pyyhe tai viuhka, jolla viuhdotaan ilmaa, ja jossain vaiheessa saunameister näyttää viimeisen päälle hiotun taitonsa suuntaamalla täsmäiskulla kuumaa ilmaa jokaiselle saunojalle.

Altaita on sisällä ja ulkona joka lähtöön. Miltä kuullostaisi Vitality Pool, Canal Grande, Meditation Pool tai ehkäpä haluat vain käyskennellä alueilla, joilla on mielikuvituksellisia nimiä, kuten Garden of Eden tai Panorama Bridge.

Miltä alastomuus tuntuu

Kuumana kesäpäivänä auringonotto alasti on älyttömän mukavaa. Altaasta on kiva nousta ilman märkää uimapukua ja kuivatella rauhassa ilman, että vettä valuvat simmarit kastelevat kaiken. Pitää muistaa vain rasvata kaikki paikat huolella, muuten seurauksena voi olla hyvinkin kivuliaita auringonpolttamia strategisissa paikoissa.

Alastomuus vaikuttaa luonnollista. Paikassa ei ole kovin näkyvää seksuaalisuutta, mutta kyllä se pinnan alla väreilee. Uima-altaat ovat miellyttävän lämpöisiä ja niihin on tehty monia suojaisia poukamia. Moni pari harrastanee kaikenlaista kivaa veden alla. Monet uivat ihan näkyvästi päällekkäin tai sylikkäin. Baaritiskilläkin istuimet ovat niin lähekkäin, että väkisinkin sitä tulee hipaistua kumppanin ihoa veden alla. Mutta edelleen. Lupa lähestyä on vain omaa kumppania. En lähtisi testaamaan miten tiukasti katolilainen Fräulein suhtautuu lähentelyyn.

Erdingerissä ulkoa löytyy paljon erilaisia aurinkovuoteita, joiden eteen saa vedettyä näkösuojaa. Tiedättehän, sellaisia aasialaisen tyyppisiä isoja pylvässänkyjä, joiden verhoja tuuli ihanasti heiluttelee. Auringonpalvojat voivat vetäytyä niiden suojaan lepäilemään ja levittelemään toisiinsa aurinkorasvaa. Sisältä taas löytyy lepotiloja, joissa valaistus on mukavan hämärä ja tunnelma rauhallinen. Näillä näkee autuaasti kuorsaavia väsähtäneitä uimareita, mutta myös toisiinsa kietoutuneita pariskuntia.

Liikkuminen alueella on ihan oma juttunsa. Osa, kuten minä, käyttävät kylpytakkia. Kylpytakin lisäksi ihan fiksu tapa on heittää suuri pyyhe toiselle olkapäälle. Jos sitä ei siis lanteilleen halua kietoa. Ravintoloissa itsensä verhoaminen on pakollista.

Toiset taas kekkuloivat paikasta toiseen ilman mitään suojaa. Nämä ”itsensä esittelijä” seisoskelivat pitkiä aikoja ympäristöään tutkaillen ja nautiskellen selkeästi alastomuudestaan. Sekin on ihan OK, mutta näyttää vain hieman omituiselta. Näitä seisoskelijoita näkee myös nudistirannoilla. En ole ikinä ymmärtänyt ideaa, mutta kukin tyylillään.

Itse lojuin aurinkovuoteella kirjaa lukien, mutta tosiasiassa huomasin silmieni tutkivan siveästi paikallista mieskalustoa. Samalla tein tutkimusta naisten häpykarvoituksen mallista.

Jossain vaiheessa alastomien ihmisten tutkailu rupeaa kuitenkin yksinkertaisesti kyllästyttämään ja kaikkialla heilahtelevat pallit ja rinnat lakkaavat olemasta mielenkiintoisia. Tosin kyllä se aina hätkähdyttää, kun edessä heiluu peniskoru tai joku raapii muniaan antaumuksellisesti metrin päässä.

*ymmärrettävästä syystä valokuvia ei ole montaa, ja niistäkin osa on kylpylän omilta sivuilta

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

14 comments

Autolla Alpeille - Mitä maksoi ja paljonko tuli kilometrejä - TÄMÄ MATKA 27 heinäkuun, 2022 - 2:46 pm

[…] sijaitsevaan Erdingerin kylpylän nakupuolelle makoilemaan. En tiedä onko konsepti tuttu, mutta Therme Erding on maailman suurin kylpylä. Tilaa kylpylässä on 145 000 neliötä. Ennätys on käsittääkseni liki 14 000 asiakasta […]

Reply
Therme Erding, maailman suurin saunamaailma - Sauna Maailmalla 28 marraskuun, 2019 - 10:49 am

[…] Tämä Matka -blogi – Saksan nakukylpylät […]

Reply
Onni 19 kesäkuun, 2019 - 10:05 am

On muuten ihmeellistä kun ekassa tekstissä kaikki on alasti sukulainen kävi nii purskahi nauruun kun ihmiset on alasti😂

Reply
Autoloma Tonava | Krems | Burghaus | München - Kulut ja kokemukset osa 2 | TÄMÄ MATKA 23 huhtikuun, 2017 - 8:53 am

[…] Saksan nakukylpylät | Therme Erding […]

Reply
Saksassakin saunotaan tosissaan! Saksalaisten saunatavat ja -kulttuuri – Saunologia 2 maaliskuun, 2017 - 10:51 am

[…] suomalaisessa matkablogissa retosteltiin saksalaisilla ”nakukylpylöillä”, mutta tämä oli mielestäni vain […]

Reply
Tanja/Levoton matkailija 19 heinäkuun, 2016 - 6:54 pm

Enpä olisi ikinä uskonut tuollaisen paikan löytyvän Saksasta! Valtavan kokoinen ja varmasti mielenkiintoinen kokemus. Kiva että löytyy jotain myös sellaisille, ketkä eivät nakuilusta niin välitä 🙂 Tykkään saunomisesta todella paljon, käyn saunassa kolme kertaa viikossa. Joten 24 erilaista saunaa houkuttelee!

Reply
Terhi / Muru Mou 19 heinäkuun, 2016 - 1:02 pm

Onpas valtava paikka! Ja löytyy näköjään jotakin myös sellaisille, jotka ei tykkää nakuilla 🙂 Tuli tästä mieleen se, kun olen nähnyt jossain (todennäköisesti saksalaisten suosimassa) hotellissa naku-sundeckin. Ei siellä ketään kylläkään ollut alasti aurinkoa ottamassa (kävin tietenkin kurkkaamassa) 😀
Mä en pidä lainkaan saunomisesta, joten tuo saunameisterin viuhkakäsittely kuulostaa aivan kamalalta…

Reply
Emma / Mutkia Matkassa 19 heinäkuun, 2016 - 11:33 am

Enpä ollut tästäkään ennen kuullut! Vähän ristiriitaiset ajatukset – toisaalta voin kuvitella miten ihanan vapauttavaa on tosiaan ottaa aurinkoa ja uida alasti, mutta en kyllä itse pystyisi ainakaan kuljeskelemaan yhtään enempää kuin altaan ja (toivottavasti oman, suojaisan) aurinkotuolin väliä ilman rihman kiertämää.

Reply
salaine 18 heinäkuun, 2016 - 6:45 pm

Hm eipä ole aiemmin tullut tämmöstä eteen. Aika on erilainen tyyli saunomisessa juu. Tyttäreni on Leidenissa käynyt saunomassa mutta siellä uidaan uikkareissa eli ei ole tämmönen nakujuttu. Hieno on kylpylä mutta minua tuskin tuonne saisi lähtemään.

Reply
Venla / Breezes from my Atlas 18 heinäkuun, 2016 - 8:39 am

En oo koskaan kuullu tällasista saunamaailmoista! Monipuolisen oloinen paikka, toihan on ihan niinku kylpylä, mikä selittäneekin itsestäni suolaiselta tuntuvan sisäänpääsymaksun. Mua ei kyllä tollaseen paikkaan helposti sais, sillä olo tuntuis sananmukaisesti liian alastomalta. 😀

Reply
Jael 17 heinäkuun, 2016 - 7:18 pm

Tuli vähän virheitä pikku puhelimen näppäimillä…Se Amsterdamin paikka ei kuitenkaan ollut mitenkään suuri mutta muuten sama periaate;D

Reply
Miraorvokki/Pöndekengissä 17 heinäkuun, 2016 - 6:25 pm

Therme Erding ei kuulosta kyllä ihmismääriensä mukaan lainkaan minun paikaltani 😀 Hauska kuitenkin lukea kokemuksia tästä! Naurahdin noille seisoskelijoille.. En ole minäkään koskaan ymmärtänyt että miksi siinä pitää patsastella.. Kukin tyylilän 😀

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 17 heinäkuun, 2016 - 6:31 pm

Se 4000 kävijää hukkuu tuolle alueella hyvin. Ei sitä oikein meinaa tajuta kuinka isosta alueesta on kyse!

Joo…Kukin tyylillään, mutta kyllä vähän aina mietityttää…

Reply
Jael 17 heinäkuun, 2016 - 4:56 pm

Hollannissakin on vastaavaa. Eksäni asui Amsterdamissa tavatessamme, j kerran ehdotti että menemme paikkaan missä saunoja, altaita ym. Ei valmistanut minua lainkaan mihin olimme menossa. Kun sitten menin pukuhuoneeseepn ihmettelin miten siellä oli myös miehiö jakohta huomasin että kaikki ovat siell nakuja. Minähän jämähdyin täysin muutamaksi minuutiksi, en tiennyt miten olla, mutta sitten ajattelin että jos muut niin miksei. Jonkun ajan kuluttua ihan unohtui että siinä oli jotain erikoista. Eksä nauroi hämmästykselleni……..Sanoi myöhemmin että jos olisin tiennyt etukäteen en olisi suostunut tulemaan mukaan..

Reply

Leave a Comment