Rouva kaupunginvaltuutettu oikeissa töissä

by Anna

Kaupunginvaltuutettu Koskela ja valtuustopäivä

Mitäs se kaupunginvaltuutettu Koskela hääräilee? | Voisitko pitää minut ajan tasalla tapahtumista Oulun kaupunginvaltuustossa ja tässä uudessa aluevaltuustossa? Sulla on varmaan muitakin ”uteliaita”, joten voisit vaikka tekaista isommalle sakille rutiiniomaisen tiedotteen, niin ei tarvitse erikseen kaikille väsätä! – Näin viestitti eräs äänestäjäni.

Arvioitu lukuaika: 9 minuuttia

Tuolloin lupailin, että tietenkin kirjoittelen tänne ahkerasti. No ei ole tapahtunut, pahoittelut siitä. Tästä on helppo lähteä parantamaan kirjoitustiheyttä. Tässä tekstissä kerron, miten melko tyypillinen Oulun kaupunginvaltuuston päivä etenee valtuutetun ja ryhmyrin kulmasta katsottuna.

Kaupunginvaltuutettu Koskela

Lapsivaikutusten arviointi -seminaari kaupunginvaltuutetuille

Päivä alkoi kahdeksalta aamukahveilla Oulun Kaupunginteatterin Pikisalin lämpiössä. Oulun kaupunginvaltuusto on väistötiloissa täällä vielä tovin Kaupungintalon ollessa remontissa.

Päivän seminaarin aiheena oli lapsivaikutusten arviointi. Valtuutetuille esiteltiin kuntien ja hyvinvointialueiden lapsibudjetointia ja kuulimme kansallisen lapsistrategian tervehdyksen. Tämän jälkeen saimme johdatuksen lapsivaikutusten arviointiin

Tauon jälkeen siirryimme työpajatyöskentelyyn, jossa valtuutetut tekivät lapsivaikutusten arviointia kuvitteellisten esitysten avulla. Tämä osoittautui varsin kimurantiksi, sillä eri vaihtoehdoilla on luonnollisesti erilaisia vaikutuksia lapsiin. Jos vaikka kuvitteellisen asuinalueen vanha keskuspuisto poistettaisiin ja tilalle rakennettaisiin jäähalli ja uimahalli, niin onko asialla vaikutusta lasten yhdenvertaiseen oikeuteen saada opetusta tai varhaiskasvatusta? Tai vaikuttavatko uudet keskusta-asunnot ja laadukkaammat ostosmahdollisuudet lasten yhdenvertaisuuteen ja syrjimättömyyteen/syrjäytymiseen? Rouva kaupunginvaltuutettu meni ajatuksineen aika lailla solmuun tässä. Lienee syynsä miksi koulutetut viranhaltijat näitä pohtivat.

Varmaa on se, että lapsivaikutusten arviointi tulee tehdä huolella ja riittävällä otannalla koulujen palveluverkko päätöksiä sorvatessa. Ja se tulee tehdä nimenomaan hyvissä ajoin, ei vasta silloin kun kaupunginvaltuuston tulisi tyyliin jo päättää asiasta.

Untitled
Untitled
Kaupunginvaltuusto

Rouva kaupunginvaltuutettu on nälkäinen – Lounasta klo 12

Klo 12.00 pääsimme syömään lounasta Ravintola Vänmannissa. Normaalina päivänä harvoin olen nälkäinen, mutta valtuustopäivänä ruoka maistuu. Ruokahuollon on hyvä toimia, sillä nälkäinen valtuutettu voi olla vaarallinen valtuutettu.

Valtuutetut lähtivät kukin mihinkin omille asioilleen, mutta valtuustoryhmien puheenjohtajat aloittivat ryhmien puheenjohtajien toimikunnan kokouksen.

Kaupunginvaltuusto
Oulun Kaupunginvaltuusto

Oulun kaupunginvaltuuston ryhmien puheenjohtajien toimikunnan kokous klo 13-15

Oulun kaupunginvaltuuston ryhmien puheenjohtajien, eli ryhmyreiden kokouksessa on aina läsnä myös johtavia virkamiehiä, kaupungin lakimies, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja kaupunginjohtaja.

Kokouksessa käsitellään valtuuston esityslista, mahdolliset valtuustoaloitteet, kokoustekniikkaa yleisesti (esim. ohjeistetaan äänestyksestä), ryhmien puheenjohtajien esille nostamia asioita ja muita ajankohtaisia asioita.

Olen ryhmänjohtaja, mutta asiaa ei tule käsittää siten, että se olisin minä, joka asioita päättää yksin. Perussuomalaisten ryhmänjohtaja kertoo ryhmänsä kannan ja vastaavasti välittää ryhmyreiden terveiset ryhmäänsä. Ryhmä sitten käsittelee näitä asioista omassa kokouksessaan.

Jokaisella ryhmällä on oma toimintatapansa esim. kurinpidollisissa asioissa ja jokaisella valtuustoryhmällä omat valtuustoryhmän sääntönsä, joihin viimekädessä turvaudutaan. Nämä ovat täysin puolueen ja ryhmän sisäisiä asioita ja eivät kuulu missään muodossa muille puolueille. Luonnollisesti ryhmyreiden ei tule yrittää puuttua muiden ryhmien tai ryhmyreiden toimintaan.

Keskusteluissa ryhmyrit pyrkivät edistämään asioita ja estämään ongelmia ennen niiden eskaloitumista. Esimerkiksi on hyvä tietää etukäteen, millaisia muutosesityksiä kulloinkin on tulossa eri ryhmiltä. Ilman ryhmänjohtajien toimikuntaa tilanteet valtuustosalissa voisivat olla vaikeasti hallittavia ja yllättäviä. Varsinaista päätäntävaltaa toimikunnalla ei ole.

Perussuomalaisten valtuustoryhmän kokous klo 15-16.30

Ryhmänjohtajien toimikunnan jälkeen klo 15 juoksin suoraan omaan ryhmäni kokoukseen. Vieraaksi olin ottanut uintiseurojen delegaation, joka piti meille tiiviin infon Oulun alueen uimahalleista, alueella toimivista uimaseuroista ja uimahallien käyttöasteesta. Ongelmahan on se, että Raksilan iso uimahalli alkaa olla käyttöikänsä päässä ja uusi pitäisi rakentaa ennen sen purkamista. Ei suinkaan kuten kaupunki nyt kaavailee, eli että uusi rakennettaisiin vanhan paikalle. Tällöin uimaopetus ja harrastemäärät laskisivat ja uintikilpailut keskeytyisivät minimissään kolmeksi vuodeksi.

Muita ryhmää puhuttaneita asioita oli esimerkiksi Oulun kaupunginjohtajan haku.

Keskustelussa sivusimme myös Oulun kaupungin eettisiä ohjeita, jossa todetaan mm: Luottamushenkilöt toimivat arvokkaasti tehtävän edellyttämällä tavalla ja käyttäytyvät kunnioittavasti toisiaan ja kunnan henkilöstöä kohtaan. Kunnioittava käytös kattaa myös sosiaalisen median ja muun viestinnän.

Valtakunnanpolitiikasta tuttu puolesta pahastuminen on levinnyt Ouluunkin. On totta, että perusuomalaisten retoriikka on enemmänkin revittelevää, kuin kaikkia kiittelevää. Ja niin se saa ollakin, sillä:

Julkisuuden henkilöiden, kuten politikkojen tulee kestää yksityistä ihmistä enemmän oman toiminnan arvostelua. Vallankäyttäjien ja yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistuvien henkilöiden sananvapauden rajoittamisen kynnys on korkeampi, mutta toisaalta yksityiselämän ja kunnian suoja kapeampi kuin yksityishenkilöillä.

Käytän itse vahvaa kieltä ja vastaavasti saan myös vahvaa palautetta. En ala asiasta sen enempää parkumaan. Jos joku kirjoittaa oikein tyhmästi minusta tai minulle, päätyy someen nimen ja kuvan kera. Koirat haukkuvat, karavaani kulkee.

Laitetaan tänne blogin puolelle myös muistiin asia, joka on nyt ajankohtainen. Samaisissa eettisissä ohjeissa todetaan nimittäin myös näin: Oulun kaupungissa ei sallita väärinkäytöksiä. Ensisijaisesti esimiesten tehtävänä on selvittää väärinkäytökset. Sisäinen tarkastus voi johdon harkinnan mukaan avustaa tutkimuksen teossa tai tutkia väärinkäytösepäilyn. Mikäli on perusteltua syytä epäillä rikoksen tapahtuneen, konsernihallinnon lakimies laatii tutkintapyynnön ja asia siirtyy poliisin tutkittavaksi.

Aika näyttää miten tässä käy. Asiassahan on kyse tästä:

Matti Matinheikin varoitukseen johtanut menettely kävi ilmi sisäisestä tarkastuksesta, jonka oli tilannut kaupunginjohtaja Päivi Laajala heti juhannuksen jälkeen kesällä 2019. Tarkastuksessa oli käynyt ilmi, että Matinheikki oli saanut tai ehkä paremminkin ottanut hänelle kuulumattomia etuja.

Hän oli muun muassa varannut omaan käyttöönsä kaupungille ilman viranhaltijapäätöstä liisatun Nissan Navara -lava-auton, sähköpolkupyörän ja pysäköintipaikan kaupungin ydinkeskustan alla sijaitsevasta parkkiluolastosta. Tilaisuudessa sovittiin, että Matinheikki saa varoituksen ja häneltä peritään takaisin hänen vuosien 2018 ja 2019 aikana saamistaan eduista noin 17 600 euroa.

Kaupunginjohtaja Päivi Laajala allekirjoitti varoituksen kolme päivää myöhemmin. Hänen saamansa varoitus vaiettiin kuoliaaksi, eikä siitä kuultu julkisesti ennen lokakuuta 2022. -IL  30.10.2022 Analyysi: Miksei kukaan halua Oulun kaupunginjohtajaksi? Haku paljasti likaisen pelin

Rouva kaupunginvaltuutettu ruokitaan jälleen – Taas syödään

Ryhmän kokous venyi pitkäksi ja juttua olisi riittänyt pidempäänkin. Ennen valtuuston istuntoa valtuutetuille on tarjolla ruoka ja kokous pitää päättää niin, että halukkaat ehtivät syömään edes jotain. Kaupunginvaltuutettu Koskela oli jälleen niin nälkäinen, että unohti ahmiessaan ottaa kuvan annoksesta.

Oulun kaupunginvaltuuston kokous ja kyselytunti

Klo 17.00 alkoi Oulun kaupunginvaltuuston istunto. Tiettyä alavireisyyttä toi ilmoitus siitä, että valtuutettu Matti Matinheikki (kok.) oli päättänyt luopua kaikista poliittisista tehtävistään.

Kokouksen alkuun oli kyselytunti. Valtuustokyselyjä olin tulossa kokoukseen 3 kappaletta. Kyselyn laaja vastausmateriaali on aina nähtävillä valtuuston työtilassa viimeistään edeltävänä perjantaina.

Kyselyn esittänyt valtuutettu saa vastauksen johdosta esittää enintään kaksi lisäkysymystä. Lisäkysymyksiin annettujen vastausten jälkeen muut valtuutetut saavat tehdä kukin enintään yhden lyhyen jatkokysymyksen. Muuta keskustelua asiasta ei sallita.

Kyselytunnin suurin anti oli ateria- ja puhtauspalveluiden ulkoistamisen arviointi. (Vuonna 2020 valtuusto päätti ulkoistaa kaupungin ateria- ja puhtauspalvelutoiminta liikkeenluovutuksena Compass Group Finlandille. Liikkeenluovutus toteutui vuosi sitten ja se koski noin 240:tä vakituista ateria- ja puhtauspalveluiden työntekijää.)

Noin nopeasti ajatellen 2,2 miljoonan euron säästö kaupungilla on tietenkin hyvä asia. Huono asia on, että ei ehkä ole mahdollista saada tuollaista säästöä heikentämättä palvelutasoa. Mikäli taso ei vastaa sovittua, silloin pitää katsoa yhdessä toimittajan kanssa sopimuksia. Tilaajan tulee olla hereillä ja valvoa sekä vaatia

Työntekijävaihtuvuus on laskenut 2,5 %-yksikköä. Samoin työntekijätyytyväisyydestä saa melko kelvollisen arvosanan 7,7.

Kaupungin käyttäjäpalvelupäällikkö Ritva Lasaroff yritti kyllä vastailla valtuutettujen kysymyksiin, mutta hieman särähti korvaan, että hän ei esim. kyennyt kertomaan vuokratyövoiman osuutta. Paljastui myös, että otanta tutkimuksessa on ollut pieni ja suorittavaa porrasta ei ole kuultu. Palautetta on kerätty ylemmältä tasolta, jolloin tavallisen yksittäisen työntekijän ääni ei tule kuulluksi.

Kouluruuan riittämättömyys ja laatu ovat ikuisuuskysymyksiä. Minulle on tullut myös yhteydenottoja siitä, että ruoka joskus loppuu kouluissa. Käyttäjäpalvelupäällikön mielestä ongelmaa ei ole, vaan ongelma on enemmänkin hävikki. En ole valmis hyväksymään selitystä, siitä että ruoka loppuu tyyliin lihapullapäivänä, koska lihapullia syödään niin paljon. Totta kai niitä syödään aina paljon, joten asiaan on syytä varautua, eikä tarjota ilman jääneille juuresraastetta. Hävikki pitää ottaa huomioon. Ymmärtämykseni mukaan hävikkiä syntyy, jos tarjolla on ruokaa, joka ei maistu kaikille. Joten tarvitsisi varmaan tarjoilla sellaista ruokaa, joka pääsääntöisesti menee kurkusta alas hymyssä suin.

Kaupunginvaltuusto

Valtuuston istunto sujui kyselytunnin jälkeen joutuisasti ja pääsin lähtemään kotiin jo 19:45. Rouva kaupunginvaltuutettu oli kotona klo 20. Juuri alle 12 tunnin jäi päivän pituus.

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

Leave a Comment