Rosendals Trädgård Tukholmalaisten vihreä olohuone

by Anna

Rosendals Trädgård eli Rosendalin puutarha Tukholmassa

Rosendals Trädgård eli Rosendalin puutarha sijaitsee aivan Skansenin kupeessa. Kyse on kuninkaallisten mailla tehdystä ”vihreästä olohuoneesta”. On hämmästyttävää, että vilkkaan Tukholman keskustan vierestä löytyy tällainen aivan oma puutarhamaailma. Rakastan puistoja ja erilaisia kasvitieteellisiä puutarhoja, joten paikka sopi mainiosti vierailtavaksi Tukholman matkan yhteydessä.

Silja Line ja päivä Tukholmassa ohjelma by Visit Stockholm toteutettiin 23.-25.5.2022.

Arvioitu lukuaika: 6 minuuttia

Ruotsin puutarhayhdistys koulutti aikanaan 700 puutarhuria ammattiinsa

Rosendals Trädgård eli Rosendalin puutarhan perusti ja piti yllä Ruotsin puutarhayhdistys vuosina 1861–1911. Tänä aikana koulutettiin noin 700 puutarhuria ammattiinsa.  Nyt lähes 40 vuoden ajan puutarhaa on hoitanut säätiö, joka tekee työtä biodynaamisen viljelyn hyväksi. Puutarhassa kasvatetaan hedelmäpuiden lisäksi mm. vihanneksia, yrttejä, kukkia sekä viiniköynnöksiä. Lisäksi tuotetaan hunajaa. Kaikki ekologisesti ilman lannoitteita. Puutarhan koko on 1,5 hehtaaria.

Untitled
Wikimedia Commons
Rosendals Trädgård, eli Rosendalin puutarha
Rosendals Trädgård, eli Rosendalin puutarha
Rosendals Trädgård, eli Rosendalin puutarha
Rosendals Trädgård, eli Rosendalin puutarha
Rosendals Trädgård, eli Rosendalin puutarha
Rosendals Trädgård, eli Rosendalin puutarha
Rosendals Trädgård, eli Rosendalin puutarha

Rosendals Trädgård – Omenapuiden alle kahvittelemaan

Nurmikentällä omenapuiden alle voi tulla kahvittelemaan tai nauttimaan piknikistä. Puutarha on perustettu vuonna 1860 ja vanhimpien näistä kauniista omenapuista sanotaan olevan 1860-luvulta. Mene ja tiedä, mutta kauniita ne olivat. Sen verran pitää innokkaiden piknikin-viettäjien kuitenkin muistaa, että vain kahvilasta ostettujen eväiden nauttiminen on nurmikentällä sallittuja.

Untitled
Rosendals Trädgård, eli Rosendalin puutarha

Rosendals Trädgård – Luomuleipomoa ja porkkanakakkua

Luomuleipomon erikoisuus on puilla lämmitettävä leivinuuni. Leivinuuni on muurattu ensin paikoilleen ja itse rakennus tehty vasta sen jälkeen valtavan uunin ympärille. Paikan hapanjuurileipä on todella hyvää.

Rosendalin puutarha tarjoaa leipien lisäksi myös muita herkkuja. Puodeista löytyy naposteltava, joka paikan päällä nautittavaksi tai mukaan ostettavaa. Putiikeista voi hankkia käsitöitä ja matkamuistoja, sekä erilaisia hilloja, hunajaa jne. Paikalla on myös hyvä kahvila, joka myy tämän oman leipomon luomuleivonnaisia ja leipiä.

Kuvassa olevan porkkanakakun mainittiin olevan erityisen herkullinen. Ja kyllä. Harvoin nautittavaksi saa yhtä mehukasta leivonnaista. Kylkeen vielä paikallista limonadia, niin kyllä kelpaa. Aivan kuin entisien aikojen puutarhakutsuilla olisi ollut.

Rosendals Trädgård, eli Rosendalin puutarha
Rosendals Trädgård, eli Rosendalin puutarha
Rosendals Trädgård, eli Rosendalin puutarha

Historian havinaa

Rosendalin puutarhan kasvihuone oli aikanaan tehty valurautaprofiileista ja lasista ja sitä kutsuttiin Victoria Regia Houseksi. Harmi että tätä osaa ei enää ole olemassa. Rosendalin appelsiinitalo taas on nykyisin muutettu yksityiskodiksi. Kaunis vaaleanpunaisen värinen rakennus on vuodelta 1848. Sen edessä kasvaa pieni määrä viiniköynnöksiä.

Untitled
Rosendals Trädgård, eli Rosendalin puutarha
Untitled

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

9 comments

Sari / matkalla lähelle tai kauas 18 kesäkuun, 2022 - 10:25 pm

Tuolla voisikin olla kiva käydä kun Tukholmaan menee. Tukholmassa käynnistä kun on ihan liikaa aikaa.. Kiva, että on tuollaisia puutarhoja.

Reply
Annemaria/Samppanjaa muovimukista 18 kesäkuun, 2022 - 5:55 pm

Paljon olit saanut kerättyä yksityiskohtia, jotka mulla oli mennyt auttamasttomasti ohi. Ehkä johtuu siitä, että olin niin täpinöissä tästä paikasta 🙂

Reply
Pirkko / Meriharakka 14 kesäkuun, 2022 - 9:55 pm

Tuon olen Tukholmassa onnistunut jotenkin ohittamaan, mutta Göteborgissa kävin kuvista päätellen ainakin jotenkin vastaavassa kivassa isossa puutarhassa ihan keskustan tuntumassa. Jos tässä joskus taas muilta reissuilta ehditään Tukholmaan – kesäkaudella – niin pitänee tämäkin pitää mielessä! Tosin kun nyttemmin useimmat vierailut kaupunkiin ovat sukulointireissuja, niin kohteet tapaavat tulla valittua enemmän sikäläisten toimesta, mutta voihan sitä yrittää esittää omia toivomuksiaan …

Reply
Tanja for Takeoff 13 kesäkuun, 2022 - 11:24 pm

Mä en ole mikään suuri puutarhafani, vaikka tykkään kyllä talojen kauniista puutarhoista. Tuo luomuleipomo ja ruokakojut vetäisivät minua eniten puoleensa. Ehkäpä täytyy suunnata katsastamaan tämä kun joskus taas Tukholmaan mennään!

Reply
Terhi 13 kesäkuun, 2022 - 4:08 pm

En ole käynyt. Vielä. Luulin, että Rosendals trädgård olisi jossain lähellä Rosenlundin sairaalaa. No eipä ollutkaan. Kesällä kannattaa tietysti hyödyntää kaikki ulkokohteet.

Reply
Eveliina / Reissukuume 13 kesäkuun, 2022 - 2:18 pm

Tuo oli kyllä lempparikohteeni tällä matkalla 🙂 Täytyy ehdottomasti käydä useammin Tukholmassa!

Reply
Elina / elinanmatkalaukussa 13 kesäkuun, 2022 - 11:00 am

Onpa kyllä ihanan näköinen paikka, voin kuvitella kuinka houkuttelevan kaunis paikka tuo on ! 🙂

Reply
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 9 kesäkuun, 2022 - 9:07 am

Tämä on kyllä kivannäköinen puutarha! Voisin ajatella sen olevan nimenomaan keväällä kauneimmillaan, kun omenapuut ym. kukkivat. Toinen mukava aika olisi syksyllä sadonkorjuun aikaan.

Reply
Raija / Kohti avaraa maailmaa 8 kesäkuun, 2022 - 11:45 am

Ihme että en ole täällä käynyt! Olen asunut Tukholmassa 1980-luvulla ja tietenkin käynyt Tukholmassa monet kerrat sen jälkeen, mutta tämä on jäänyt! Pitää vissiin korjata tänä kesänä asia 🙂

Reply

Leave a Comment