Sighisoarassa taikaa tarjoilee Dracula ja keskiaikaiset kujat
Romanian kiertomatka, Sighisoara. Tuskin mitään muuta Romanian kaupunkia on matkabloggaajien keskuudessa ylistetty yhtä paljon kuin tätä 30 000 asukkaan kaupunkia Transilvaniassa. Sighisoaran vanhaakaupunkia kuvataan taianomaiseksi ja satumaiseksi ja totta se onkin. On helppoa kuvitella mukulakivisille kaduille kristittyjen Saksi-ritareiden joukko ratsastamassa taistoon islaminuskoisia Ottomaaneja vastaan. Keskiaikaisilla kujilla kävellessä on edelleen hyvä varoa myös Draculaa, joka vaanii kaikkialla.
Romanian kiertomatka toi meidät Sighisoaraan iltapäivän helteisinpänä hetkenä, jolloin viisas vetäytyy varjoon tai ilmastoituun hotellihuoneeseen. Illasta auringon kuumin paiste vaihtui siedettäväksi lämmöksi ja uskaltauduimme tutkimaan pientä kaupunkia. Kiipesimme ensin yläkaupungin kellotornin luo ihailemaan maisemia ja jatkoimme siitä vielä 175 porrasta ylöspäin vanhankaupungin kukkulalla sijaitsevalle kirkolle ja hautausmaalle.
Sighisoara | Kellotorni oli jo kiinni
Sighisoaran kellotorni oli alkujaan osa 1300-luvun kaupunginmuurin pääsisäänkäyntiä. Se on kunnostettu 1600-luvulla ja vuonna 1874 kellotornin katto sai uuden barokkityylisen kuvioinnin. Huipulla on mm. säätä ennustava meteorologinen kello, pyörivä kellopeli ihmishahmoineen, sekä seitsemää eri viikonpäivää esittävät pakanajumalat.
Sighisoaran käsityöläiset linnoittivat aikoinaan kaupunkinsa vahvasti. Ottomaanien hyökäykset olivat jatkuva riesa ja vankka muuri yhdistettynä puolustustorneihin, suojeli kaupunkia hyvin. Alkuperäisistä 14 tornista ja viidestä bastionista, eli tykistötornista jäljellä on yhdeksän tornia ja kaksi bastionia.
Torniin pääsee kiipeämään, mutta arkena paikka menee kiinni klo 18:30 ja viikonloppuisin jo klo 17:30. Me olimme liikenteessä aivan liian myöhään. Hieman jäi harmittamaan, sillä tornista olisi varmasti saanut upeita kuvia.
Sighisoara | Scholars´Stairs, 176 porrasta kukkulalle
Scholars´Stairs on katettu portaikko vuodelta 1642. Portaat johtavat Sighisoaran vanhankaupungin kukkulalla sijaitsevalle kirkolle ja koululle. Portaikko rakennettiin alunperin helpottamaan ja suojelemaan koululaisia ja opettajia jyrkän rinteen nousemisessa talviaikaan. Alkujaan portaita oli yli 300, nykyisin askelmia on 176 kappaletta.
Kukkulalle kannattaa ehdottomasti kiivetä. Tiilikattoiset talot koristeisine savupiippuineen ovat hienon näköisiä ilta-auringossa ja vanha hautausmaa sopivan salaperäinen. Sellainen huomio, että portaikko, sekä nupukiviset kadut ovat kauniita, mutta kävellessä alamäkeen pyöreät, epätasaiset ja liukkaat kivipinnat olivat aikamoisen tasapainoilun paikka. Siinä ei paljoa ympäristöä ihailtu, vaan katse oli tiukasti varpaankärjissä.
Hautausmaan talonmies asuu kirkon vieressä ”Köydentekijöidentornissa”. Tornit olivat aikaisemmin osa puolustusmuuria ja jokaisella kaupungin killalla oli omansa.
Sighisoara | Täällä syntyi ruhtinas Vlad III Dracula lisänimeltään Tepes, eli ”seivästäjä”
Vuonna 1897 ilmestyi Bram Stokerin romaani kreivi Draculasta. Kirjan esikuvana toimi ruhtinas Vlad III Dracula, lisänimeltään Tepes, eli ”seivästäjä”, joka syntyi Sighisorassa. En lähde avaamaan herran koko historiaa, voit lukea siitä lisää esim. täältä, mutta kiinnostavaa on ehkä tietää, mistä ruhtinaan nimi lisänimineen tulee.
Draculan isä, Vlad II, kuului ns. Lohikäärmeen ritarikuntaan, joka yritti pysäyttää muslimien etenemisen nykyisen Romanian alueella. Hän sai aikanaan lisänimen Dracul, joka tarkoittaa romaniaksi lohikäärmettä. Hänen poikansa, eli ruhtinas Vlad III alkoi käyttää nimeä Dracula, joka tarkoittaa siis Draculin poikaa.
Tepes, eli seivästäjä lisänimi taas tulee ruhtinaan mieltymyksestä seivästää vastustajansa. Käytettävä seiväs saattoi olla terävä, mutta usein käytettiin tylppää seivästä, joka ei vahingoittanut elintärkeitä elimiä ja pitkitti näin seivästetyn kärsimystä päivin. Uhrit lävistettiin joko alhaalta ylöspäin peräaukon tai emättimen kautta koko vartalon läpi, tai sitten vatsan tai rintakehän läpi. Usein seiväs tuotiin ulos rintakehästä ja seipään kärki tuettiin teloitettavan leukaan, jotta hän ei valuisi seivästä pitkin alas.
Olisiko mahdollista seivästää 20 000 ihmistä?
Monissa historiikeissä kerrotaan Târgovișten-kaupungin asukkaiden kohtalosta esimerkkinä ruhtinaan innosta seivästyttää alamaisiaan. Vuonna 1462 Târgovișten-kaupungin asukkaat päättivät asettua tukemaan turkkilaista sulttaania ja kapinoivat ruhtinasta vastaan. Väitetään, että kukistettuaan kapinan ruhtinas seivästytti 20 000 Târgovișten asukasta (+ turkkilaisia sotavankeja) kaupunginmuurin ulkopuolelle.
20 000 ihmisen seivästäminen lienee kuitenkin vahvaa liioittelua. Miten tuollainen kuolemaantuomittujen joukko edes pidettäisiin hallinnassa? Toinen syy olla uskomatta ihan kaikkea, liittyy väestön määrään. 1400-luvun lopussa Euroopan suurimmissa kaupungeissa Firenzessä, Napolissa ja Venetsiassa, oli yli 100 000 asukasta. Pariisissa asukkaita oli noin 80 000 ja Genova, Lontoo, Rooma, Antwerpen ja Barcelona olivat 40 000 – 50 000 asukkaan kaupunkeja. Koko Târgoviștessa ei luultavasti ollut edes 20 000 asukasta. Todennäköisempää onkin, että seipään nokkaan päätyi vain kaupungin eliitti + sotavangit.
Romanian kiertomatka ei ole täydellinen ilman Draculaa
Vlad III syntyi joskus 1428–1431 välillä Sighisoarassa ja jollakin logiikalla hänen syntymäkotinsa paikka on edelleen tiedossa. Sighisoarassa sekoitetaan häpeilemättä tarinaa ja totta, joten paikalla on Draculan ravintola veriruokineen ja tietenkin Draculan koti.
Vaikka ensin ajattelin kiertää koko talon kaukaa, löysin itseni tuijottelemassa punaisia sifonkeja ja ruumisarkkua. Verhojen takana huhuili ja hiipi onneton poikapolo, jonka työnä oli pelotella pimeässä eteenpäin haahuilevia turisteja. Jos ei muuta, niin tulipa hoidettu oma Dracula ”kiintiö” täyteen.
Sighisoara on turistikaupunki, mutta …
Sighisoara on turistikaupunki, mutta Romaniassa turistikaupungit on valjastettu palvelemaan ensisijaisesti romanialaisia ja muualta Itä-Euroopasta saapuvia turisteja. Näitä kaupunkeja ei ole kukaan markkinoija konseptoinut tai turistiviranomainen kiillotellut. Romanian turismistakin elävät paikat ovat edelleen minun silmin katsoen varsin rappioromanttisia, rönsyisiä ja täynnä, noh… Itä-Eurooppalaisia ratkaisuja.
Hotel Bulevard Sighisoara tarjosi hyvää sijaintia, mutta kovaäänisen ilmastoinnin. Toki se viilensi, mutta meteli oli sellainen, että siinä ei sitten nukuttu ilman korvatulppia. Hotellin tarjoama viinipullo hieman lohdutti. Hinta hyvällä aamiaisella 54€.
Ennen Sighisoaraa kävimme mm. Brasovissa. Kartasta voit katsoa ajamaamme reittiä tarkemmin.
26 comments
Sighisoaran vanhalta saksalaiselta hautausmaalta jäi erikoinen ”matkamuisto” Näin siellä koiraemon pentuineen kulkevan hätääntyneen oloisesti edestakaisin. Menin lähemmäksi katsomaan ja näin siellä kaksi pentua pudonneena avoimeen hautaan. Soitin poikani ja miniän paikalle, he yhdessä ryhtyivät kertomaan asiasta ohi kävelevälle puutarhurille mutta tätä ei kiinnostanut tippaakaan. Lopulta poikani laskeutui hautaan ja nosti pennut ylös. Kiitokseksi toinen puraisi sormeen vertavuotavan haavan. Loppupäivä menikin sitten rabiesrokotetta hhankkimassa hänelle.
[…] Tuskin mitään muuta Romanian kaupunkia on matkabloggaajien keskuudessa ylistetty yhtä paljon kuin tätä 30 000 asukkaan kaupunkia Transilvaniassa. Sighisoaran vanhaakaupunkia kuvataan taianomaiseksi. On helppoa kuvitella mukulakivisille kaduille kristittyjen Saksi-ritareiden joukko ratsastamassa taistoon islaminuskoisia Ottomaaneja vastaan. Keskiaikaisilla kujilla kävellessä on edelleen hyvä varoa myös Draculaa, joka vaanii kaikkialla. Sighisoarasta voit lukea lisää täältä. […]
Onhan tuo upean näköinen kaupunki, hieman erilaista kuin Bukarestissa 🙂 Ei siis ihme, että Sighisoara on bloggaajien hehkuttamaa ja ylipäätään matkailijoiden suosiossa. Täytyisi itsekin tehdä Romaniaan road-trip jossakin vaiheessa, saisi maasta enemmän irti. Positiivista näissä maissa ainakin vielä on hintataso eli majoitukset ja ruuat saa laadukkaasti moneen muuhun paikkaan nähden varsin edullisesti.
[…] Sibiuta kävimme mm. Sighisoaran söpössä pikkukaupungissa. Sibiusta jatkoimme kohti TransAlpinan mutkatietä. Kartasta näet ajamamme […]
Onko tätä tosiaan hehkutettu blogeissa? En ollut koskaan kuullutkaan koko paikasta! :–D Mutta jos näin on, ymmärrän kyllä hehkutuksen ja ihastuneet huokailut. Romania ei ole ollut omalla to travel -listalla varmaan edes TOP-20:ssa, ja ehkä siksi näitä juttuja niiltä kulmin onkin niin kiva lukea. Vähän kuin tulisi käytyä itsekin, vaikkei kävisikään. Kaupunkimaisemista tulee mieleen Itävävalta, Saksa, Sveitsi, ja jopa vähän Tallinna. Ehkä nostan sittenkin Romanian sinne listoille… 🙂
Kiitos
Muotoillaan niin, että suhteessa Romaniasta kirjoitettuihin suomalaisiin blogijuttuihin, joita ei siis ole kovinkaan montaa, paikka on saanut positiivista palautetta eniten 😀 Samoin kun kyselin ihan kokemuksia Faceryhmässä, niin tämä sai eniten suosituksia. KV puolella sitten paljon enemmän materiaalia tietty.
Tuo maisema todellakin muistuttaa saksankielisten alueiden vanhojakaupunkeja ja siihen on syy, eli saksalaiset tuolla ovat vaikuttaneet vuosisatoja.
Näyttää aika viehättävältä paikalta mukulakivikatuineen ja söpöine taloineen. Tuo Draculan syntymäkodin pelottelija vähän naurattaa. Kiva, jos paikka ei tunnu turismista huolimatta liian kiillotetulta! Transilvania kiinnostaa ehdottomasti, eli varmaan tännekin joskus päädytään käymään.
Kiitos Sonja
Ei se todellakaan ole liian kiilotettu, vakkakin sitä Dracula krääsää nyt vähän kaikkiaalla myydään. Yhtään sisäänheittäjää esim. en nähnyt ja kukaan ei roikunut hihassa myymässä tai kerjäämässä jotain.
Kerrassaan ihastuttava kaupunki. Romania ei ihan suurimmassa suosiossa ole vaikka siellä olisi kyllä paljon nähtävää. Eikä kaiketi ole vielä ihan liikojenbturistimassojen pilaamakaan.
Kiitos Sari
Ei ole turisteja siinä mielessä kuin me sitä ajattelemma. Paikallisia turisteja kylläkin, mutta heitä en osaa turistiksi laskea:D
Wau mikä kaupunki! Todella kaunis, enkä yhtään ihmettele sen suosion syytä. Historia on kyllä melkoinen ja vaikeaa uskoa, että noita hirveyksiä on voinut joskus tapahtua. Vaikuttaa historialtaan ja näöltään kyllä sellaiselta paikalta, jossa ehdottomasti itsekin haluaisin vierailla!
Kiitos Sandra
Oli kyllä kaunis paikka ja jos matkan varrelle osuu, niin kannattaa ehdottotomsti käydä.
Todella mielenkiintoinen paikka, ja hintataso vaikutti edulliselta. Hyvä, ettei (vielä) ole ilmeisesti täysin täynnä länsimaalaisia turisteja.
Luin tuosta seivästämisestä Tampereen Museokeskus Vapriikin Dracula-näyttelyssä (meneillään parhaillaan edelleen) ja aivan kuvottava teloitustapa todellakin.
Kiitos Sandra
Oho, Pitäisiköhän käydä Tampereella. Noi näyttelyt Vapriikissa on aina niin hyvin tehtyjä!
Outo himo seivästää ihmisiä ja nauttia kun he kituvat. Mielenkiintoinen kaupunki kuitenkin joka minulla on vielä käymättä.
Kiitos Terhi
Tosiaankin ihmiset on outoja…
Kiva juttu! Minäkin aikoinaan ystävän kanssa Romaniaa läpi ajoin, ja muistaakseni kyseisessä kaupungissa käytiin mutta vain nopeasti. Muuten tykkäsimme kovasti Romaniasta ja hieman pohjoisimpana oli upeita teitä ja luontoa 👌
Kiitos Mirva
Me emme koskaan sinne kunnolla pohjoiseeen ehtineet, mutta muutamalle mutkatielle kuitenkin, jotka antoi jo hyvän kuvan luonnosta
Hyvä postaus. Tosi ikävä kun teillä oli niin kiire että ette pystyneet käymään kellotornissa. Oli todella upea paikka. Majoitusvinkkinä voin suositella Pension am Schneiderturmia – pieni, mutta sympaattinen B&B, josta saatiin paikan kahvimukit (porsliinia) mukaan kun lähdettiin parin yön jälkeen jatkamaan matkaa. Ovat vieläkin käytössä – kiva muisto vuodelta 2013.
Kiitos Jani
Joo, kellotorni jäi nyt väliin :/
Kiitos majoitusvinkistä!
Rappioromantiikka kuvaa hyvin Sighisoaraa. Huvitti tuo verhon takana lymyilevä poikapolo, jonka tarkoituksena turistien pelottelu 🙂 Mukulakivikatuja on muuten tosi kenkkumaista kävellä alamäkeen, kun ovat todella liukkaita. Olen monessa reissussa meinannut vetää lipat, mutta onneksi saanut tasapainon viime hetkellä. Siihen olisi ikävä pyllähtää. Onko kaupunki sen kokoinen, että päivässä ehtii kiertää läpi?
Mä luulen että ainut ketä ei naurattanut oli just se poika 😀
Nuo mukulakiviset kadut on siis han kamalia. Yhtän en tykkää niistä.
Kaupunki menee vaivatta päivässä.
Supermielenkiintoinen postaus ja upeat kuvat! Ilmeisesti hintataso ei hotellien hintojen ohella ollut päätähuimaava?
Kiitos Laura
Romania on suomalaisella halpa paikka lomailla. Me emme tuolla syöneet ravintolassa, mutta yleensä ihan paraatipaikalla iso olut on 2-3 euroa, iso viinilasillinen 3-4 euroa ja ruuat 10 euron pintaan. Teen kulupostauksen erikseen, johon koitan haarukoida mitä 12 päivää maksoi. Mutta siis, jos on ylipäätänsä varaa lomailla missään muualla, niin sillä rahalla Romaniassa lomailee jo todella herroiksi ja rouviksi : )
Miten mielenkiintoisen oloinen paikka! Täytyy pistää omalle listalle 👍🏻🤗
Ehdottomasti!