Romanian kiertomatka | Prejmerin linnoituskirkko

by Anna

Prejmerin linnoituskirkko on Romanian linnoituskirkoista komein

Prejmerin linnoituskirkko. Myöhäiskeskiaikaan nykyisen Romanian Transilvanian alueen asukkaan inhosivat luultavasti mongoleita ja turkkilaisia. Idästä saapuvat islamilaiset maahantunkeutujat etenivät ryöstäen ja raiskaten kohti kristittyä Eurooppaa juuri Transilvanian kautta.

Kyläläisten mahdollisuuden puolustautua valloitusretkillä olevia armeijoita vastaan olivat usein varsin heikot. Kylän kiertävän muurin rakentaminen olisi ollut usein mahdotonta ja muutenkin tehoton tapa, sillä miehiä ei olisi mitenkään riittänyt koko muurin matkalle.

Kirkot olivat tuohon aikaan vallan symboleita ja ne olivat muista rakennuksista poiketen usein kivestä tehtyjä. Alueella huomattiin pian, että kivisen kirkon ympäröiminen muureilla oli paljon tehokkaampi tapa, kuin yritys puolustaa koko hajanaista kylää. Transilvanian alueella kohosikin 1200-luvulta alkaen kirkkoa ympäröiviä vankkoja linnoituksia, joiden suojaan väki vetäytyi vaaran uhatessa.

Prejmerin linnoituskirkko

Prejmerin linnoituskirkkoRomanian turistitoimiston sivuilla ei valitettavasti ollut parempilaatuista ilmakuvaa kirkosta. Kuvasta saa kuitenkin käsityksen siitä, mistä linnoituskirkoissa oli kyse.

Prejmerin linnoituskirkkoLinnoituksen muurin sisäpuoli, missä sijaitsivat asunnot ja varastotilat

Prejmerin linnoituskirkko

Prejmerin linnoituskirkko

Prejmerin linnoituskirkko on taipunut hyökkääjien edessä vain kerran

Brasovin vieressä sijaitseva Prejmerin linnoituskirkko on hyvä esimerkki siitä, että linnoitetut kirkot toimivat myös käytännössä. Vihollisarmeijat tuhosivat varsinaisen Prejmerin kylän yli 50 kertaa vuosien 1200-1700 aikana, mutta vain vuonna 1611 vihollinen pääsi itse linnoitukseen. Tuolloinkin muurit kyllä kestivät, mutta puolustajilta loppui juomavesi.

Prejmerin linnoituskirkko on suurin linnoitettu kirkko Kaakkois-Euroopassa. Kaikkiaan Transilvaniassa on noin 150 linnoitettua kirkkoa, joista seitsemän on Unescon maailmanperintökohteita.

Prejmerin linnoituskirkko

Prejmerin linnoituskirkko

Prejmerin linnoituskirkko

Prejmerin linnoituskirkko

Prejmerin linnoituskirkko

Prejmerin linnoituskirkko

Prejmerin linnoituskirkko tarjosi pakopaikan koko kylälle

Prejmerin kirkko on ympäröity muurilla, jonka korkeus on 12-14 metriä ja paksuus 5 metriä. Muurin sisäosasta löytyvät asunnot ja varastot 270 perheelle neljään kerrokseen sijoitettuina. On arvioitu, että Prejmerin linnoituskirkko pystyi tarjoamaan pakopaikan noin 1600 asukkaalle.

Linnoitukseen käynti tapahtui 30 metrin pituisen käytävän kautta, jossa sijaitsi aikanaan kaksi roudoitettua ristikkoporttia ja jota ympäröi muurien sisällä monimutkainen puolustusjärjestelmä. Huhut kertovat, että linnoitukseen kulki myös salakäytävä maan alla, mutta tätä ei ole koskaan onnistuttu löytämään.

Prejmerin linnoituskirkko

Prejmerin linnoituskirkko

Prejmerin linnoituskirkkoHieman vino, mutta toimiva

Prejmerin linnoituskirkko

Prejmerin linnoituskirkko

Transilvaniassa on noin 150 linnoitettua kirkkoa

Prejmerin linnoituskirkko sijaitsee 15 km päässä Brasovista lounaaseen. Yksityisiä päiväretkiä, jossa kierretään myös muuten aluetta, oli tarjolla 70 euron hintaan. Suuriin ryhmiin pääsee mukaan 25-35 euron hintaan. Taksi Brasovista maksaa 8-10 euroa. Sisäänpääsy n. 3 euroa.

Erityisen vaikuttavia Prejmerin linnoituskirkon lisäksi ovat Sighisoaran lähellä sijaitseva Biertanin kirkko ja Brasovin ja Sighisoaran välissä sijaitseva Viscrin kirkko.

Tästä kartasta voit katsoa reittiä tarkemmin. Prejmerin linnoituskirkon jälkeen seuraava kohde oli Sighisoara.

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

3 comments

Reissu-Jani 22 heinäkuun, 2019 - 11:15 pm

Hyvä kertomus tuosta kirkosta. Käydessäni tuolla ei ollut muita turisteja paikalla, ja siellä sai ihan itsekseen kulkea. Sama oli Biertanin kirkossa – joka ei ole näin massiivinen paikka, mutta sijaitsee upeassa maisemissa. Hyvä tuo kartta, josta näkee eri kirkot ja niiden sijainnit… Kävin muistaakseni neljässä eri paikassa, ja ne kaksi muuta on unohtunut..

Reply
Anna 28 heinäkuun, 2019 - 8:47 am

Tuosta kartasta oli tosiaan paljon hyötyä, sillä Google Mapsista oli aika hankala hahmottaa missä mikäkin paikka nyt olikaan. Eli kunnon paperikartta olis aina parempi 😀

Reply
Fanny 22 heinäkuun, 2019 - 7:56 am

Onpas mielenkiintoisen näköistä historiaa. En ole aiemmin ollut historiasta kiinnostunut mutta nykyään se kyllä kiehtoo!

Reply

Leave a Comment