Romanian kiertomatka | Kokemuksia, eurot ja reitti

by Anna

Romanian kiertomatka meni heittämällä tämän vuoden matkojen kärkeen

Romanian kiertomatka | Kokemuksia. Romania kuuluu niihin Itä-Euroopan maihin, joiden sijainti kartalla on monella hakusessa, mutta josta osataan heti mainita asioita, kuten Dracula, Nicolae Ceauşescu, orpolapset ja romanikerjäläiset.

Nuorille Romania ”trendaa” nyt, joten se löytyy ”bucket list” – You know! Heille Romania on yhtä kuin Bukarest. Vanhempi osa väestöstä on taas käynyt Romaniassa kommunismin aikana ja heidän puheissa toistuvat paikat Mamaia ja Mangalia. Sitten ovat he, joita maa kyllä houkuttaa kulttuurimatkalle, mutta joille paikka on käytännössä hieman liian hankala omatoimiselle reissulle. Ja tietenkin löytyy osasto ihmisiä, joille Romania on vaarallinen mustalaisia täynnä oleva kehitysmaa, missä jokainen turisti ”melkein ryöstetään”.

Omat tietoni olivat Romaniasta kovin vajaat. Ja se oli erittäin hyvä asia. Ei ollut kovia odotuksia tai oletuksia. Tieto karttui sitä mukaan kun matka eteni. Tiesin lähtiessä , että kyseessä on monipuolinen, pinta-alaltaan suuri ja merkittävän historian omaava maa. Sitä en tiennyt, että maa menisi heittämällä kuluvan vuoden 2019 matkailtujen maiden kärkikohteeksi.

Sighisoara | Romanian kiertomatka

Romanian kiertomatka oli äkkilähtö

Romanian kiertomatka oli hetken päähänpisto. Perjantaina suunnittelin, maanantaina olimme jo reissussa. Tällainen nopea toiminta näkyy aina hinnoissa. Eli edullisemminkin olisi varmasti reissun voinut toteuttaa.

Olimme reissussa 12 yötä, joka oli hyvä aika, ehkäpä jopa yön tai kaksi liian pitkä. Loppua kohden mielenkiinto hiipui aika pahasti ja Bukarest ei jaksanut enää sytyttää. Jälkiviisaana myös Tonavan suistossa vierailun olisi voinut jättää huoleti tekemättä. Jos nyt lähtisin uudestaan, käyttäisin nämä päivät maan pohjoisosassa reissaamiseen.

Oheisesta kartasta voi zoomailla ja katsella tarkan reitin mitä ajoin.

Romanian kiertomatka | Kokemuksia autonvuokrauksesta

Romanian autonvuokraamojen tarjonta ei ollut kovinkaan hyvää ja lisäksi autot olivat kalliita. Päädyin Rentalcars.com kautta Golfiin tai vastaavaan, jonka toimitti Avis.

Ensimmäinen vaihtoehto tiskillä oli 1 litran koneella oleva ”bensamopo”. Halusin ehdottomasti dieselin sen moottorin väännön takia ja maksamalla 49 euroa lisää tämä onnistui. Alle tuli 3000 km ajettu Golf 1,6 koneella.

Se, että autonvuokraustoimisto sijaitsee terminaalissa ei tarkoita, että autot löytyisivät läheltäkään lentokenttää. Asiakkaat kuskataan minibussillla kehätien varrella sijaitsevalle parkkipaikalle ja sinne auto pitää osata myös palauttaa. Kannattaa napsaista paikka Google Mapsiin talteen

Auton vuokrahinta 14 päivää: 431 euroa. Diesel 79 euroa. Lauttalippu 5 euroa. Kilometrejä kertyi noin 1500.

Romanian kiertomatka | Lennot Blue Airilla ja Finnairilla

Blue Airia ei niin kovasti kehuta ja siihen on syynsä. Blue Airin penkkien minitila oli tiukoin, mitä on tullut vastaan. Lisäksi kaikki koneessa repsotti tai oli rikki. Ikkunasuojus ei pysynyt ylhäällä, penkin kankaat olivat lähes harsoa, edessä olevan istuin ja oma tarjotin olivat halki jne. Henkilökunta oli kuitenkin juttelevaista ja jopa hymyjä irtosi.

Lentoliput: Lennot Oulusta Finnair 300 euroa, Helsingistä Blue Air 550 euroa

Romanian kiertomatka | Kokemuksia, kustannukset ja reitti

Ensimmäisen yön olimme Ploiestin kaupungissa. Pieni, erittäin siisti hotelli nimeltään Hotel Angelo Dóro osuu hyvin matkan varrelle kun ajaa Bukarestista kohti Brasovia. Hinta 50 euroa.

Romanian kiertomatka | Kokemuksia Brasovista

Jos suomalainen johonkin Bukarestista matkaansa jatkaa, niin 90% valinta on Brasov. Brasov on toki 250 000 asukkaan kaupunki, jossa on suuri ja hyvin säilynyt söpön karamellimainen vanhakaupunki, mutta paikan suosiolle on olemassa myös looginen syykin. Kun Bukarestista hyppää vuokra-auton rattiin, on parin tunnin kuluttua Siniain kaupungissa katsomassa Kaarle I:n “kesämökkiä”, eli Pelesin linnaa. Tunti lisää ajoa ja onkin jo syvällä Transilvanian mailla ihailemassa kreivi Draculan Bran-linnaa ja lähellä Brasovia. Brasovista voit lukea lisää täältä.

Vietimme Brasovissa kolme yötä. Yhden menomatkalla kohti Sibiun ja Sighisoaran kaupunkeja, sekä Romanian korkeinta mutkatietä, Transalpinaa ja kaksi yötä matkalla kohti Länsi-Moldovan aluetta.

Brasov

Drachenhaus sijaitsee 300 metrin päässä Piata Sfatului -aukiolta 1800-luvulta peräisin olevassa talossa. Tarjolla natisevaa kalanruotoparkettia, plyysisohvaa ja hyvä aamiainen. Ei ilmastointi, mutta läpiveto piti huoneen viileänä. Hinta 50 euroa.

Casa Gotica sijaitsee kävelykadulla, noin 200 metriä Piata Sfatului -aukiolta. Tarjolla aikamoista meteliä ja huono aamiainen jännässä kellariholvissa. Ei ilmastointia. Onneksi illasta alkoi viiletä ja sataa. Hinta 60 euroa.

Safrano Palace sijaitsee Piata Sfatului -aukion vieressä. Tarjolla divaania, paljon tymäkkää huonetuoksua ja ihan OK aamiainen. Ei ilmastointia, mutta läpiveto viilensi yöllä jotenkin. Hinta 80 euroa.

Romanian kiertomatka | Kokemuksia Sighisoarasta

Tuskin mitään muuta Romanian kaupunkia on matkabloggaajien keskuudessa ylistetty yhtä paljon kuin tätä 30 000 asukkaan kaupunkia Transilvaniassa. Sighisoaran vanhaakaupunkia kuvataan taianomaiseksi. On helppoa kuvitella mukulakivisille kaduille kristittyjen Saksi-ritareiden joukko ratsastamassa taistoon islaminuskoisia Ottomaaneja vastaan. Keskiaikaisilla kujilla kävellessä on edelleen hyvä varoa myös Draculaa, joka vaanii kaikkialla. Sighisoarasta voit lukea lisää täältä.

Sighisoara | Romanian kiertomatka

Hotel Bulevard Sighisoara tarjosi hyvää sijaintia, mutta kovaäänisen ilmastoinnin. Toki se viilensi, mutta meteli oli sellainen, että siinä ei sitten nukuttu ilman korvatulppia. Hotellin tarjoama viinipullo hieman lohdutti. Hinta 54€.

Romanian kiertomatka | Kokemuksia Sibiusta

Sibiu on Euroopan kultturipääkaupunki vuosimallia 2007 ja hienosti entisöity. Jostain syystä vanhakaupunki ei tehnyt mitään läikähdystä sydämeen. Ehkäpä takana oli jo tässä vaiheessa matkaa liikaa söpöjä Unescon maailmanperintökohteita. Lue lisää Sibiusta täältä.

Continental Forum Sibiu tarjosi hyvän aamupalan ja varsin mielenkiintoisen kylpyhuoneen sisustuksen. Amme oli osin seinän takana, erillisessä vessassa ei ollut omaa valoa lainkaan jne. Muutoin oikein siisti ja hyvin ilmastoitu hotelli. Auton sai parkkiin läheiselle isolle parkkipaikalle. Hinta 65 euroa.

Romanian kiertomatka | Kokemuksia Transalpinan ja Transfagarasan mutkateistä

Transfagarasan että Transalpinan mutkatiet olivat Romanian parasta osuutta autoilijalle. Paitsi Karpaattien vuoriston maisemat, myös siirtymät niille näyttivät miten upeaa luontoa Romaniasta löytyy.

Transalpinan huiputuksen jälkeen ajoin seuraavaksi yöksi Ramnicu Valcea nimiseen kaupunkiin. Sen verran raskas tuo päivä oli, että hotellista en muista mitään. Hintaa sillä näytti olleen 70 euroa.

Transfagaransan

Romanian kiertomatka | Kokemuksia Länsi-Moldovan viinialueista

Transfagarasan ruuhkien ja mutkien jälkeen ajoimme yöksi länsi-Moldovan (alue Romaniassa, ei maa) suuntaan. Viinitilalla sijaitseva hotelli Domeniile Panciu Winery Resort oli niin “pakastavedetty” kuin vain majoituspaikka voi olla. Uima-allastakin vasta tehtiin. Kun nyt katsoin paikan kotisivuja, näytti uima-allaskin valmistuneen. Hinta 90 euroa.

Domeniile Panciu Winery & Resort

Romanian kiertomatka | Kokemuksia Tonavan suistosta

Tonava virtaa Mustaanmereen Romanian ja Ukrainan laajan suistoalueen kautta. Tulcea on suurehko rannikkokaupunki, jonne turistit hakeutuvat päästäkseen risteilyille Tonavan suistoalueelle. Melko surkuhupaisasta risteilykokemuksesta ja muista kommelluksista voi lukea täältä.

Hotelli Delta oli varsinainen kokemus. Kuula olisi vierinyt hotellihuoneen reunalta toiselle ja aamiaishuoneeseen noustiin hissiltä ylämäkeen (siis se lattia oli niin vino). Rakennuksessa ei liene ollut yhtään suoraa pintaa tai kohdalleen osuvaa kulmaa.Vaikka hieman naurattaa edelleen, niin ihan kelpo hotelli se oli. Hyvät sängyt ja Tonavan suisto näkyi ikkunasta. Olimme täällä kaksi yötä. Hinta 90 euroa yö.

Tonavan suisto, Tulcea

Romanian kiertomatka | Kokemuksia Bukarestista

Bukarestissa vietimme matkan kaksi viimeistä yötä. En voi sanoa tutustuneeni Bukarestiin mitenkään laajasti. Kirkkojen ja palatsien kiintiö oli tullut täyteen jo aiemmin. Vanhakaupunki oli toki ihan mukava, mutta liian täynnä baarikatuja makuumme. Lähinnä kävin syömässä ja palasin nopeasti takaisin palatsihotellin puutarhan varjoon ja hotellihuoneen pitsien keskelle.

Suter Palace oli rakennuksena upea ja siellä yövyin ehdottomasti yhdessä kauneimmista koskaan näkemistäni hotellihuoneista. Kuvissa ei mitenkään saa esille sitä, kuinka upea laatu tekstiileissä on. Olisin voinut hypistellä ja silitellä tupsuja, pitsejä ja tyynyjä loputtomiin. Hinta 100 euroa yöltä.

Jos haluat lukea Bukarestista lisää, alla muutama aiheeseen sopiva kirjoitus:

Romanian kiertomatka | Muuta huomioitavaa

Elokuussa Brasovin ja Sighisoaran kaltaiset suositut kaupungin menevät tukkoon turisteista ja hotellihuoneiden hinnat tuplaantuvat. Lämpötilat nousevat maassa nopeasti tukahduttaviksi ja ilmastointia ei monissakaan hotelleissa ole. Me olimme reissussa heinäkuun puolivälissä, mutta paras aika Romanian kiertomatkalle olisi minusta alkukesä tai loppusyksy.

Ajaminen ja pysäköinti

Ulkoministeriön tiedote saa omalla autolla Romanian maantieliikenteeseen uskaltautumisen kuulostamaan liki itsemurhalta. Onhan se matkanteko ja liikennekulttuuri aika erilaista kuin Suomessa, mutta en minä sitä kaoottiseksi sanoisi. Pikkuisen kannattaa silti olla kokemusta (Itä-Euroopassa) autoilusta, ennen kuin tuonne lähtee. Eli ei kokematonta kuljettajaa rattiin.

14 päivän aikana tuli auton ratissa kiroiltua, puhuttua käsillä ja rikottua liikennesääntöjä paljonkin, mutta maalaisjärjellä kun asioita tuumailee ja on skarppina, niin ei ongelmaa. Sopu sijaa antaa ja viisas väistää. Bukarestin keskustan läpiajo oli kieltämättä aika jäätävä kokemus.

Erityisesti Brasov kärsii todellisesta parkkipaikkaongelmasta ja ylipäätänsä kaupunkihotelleilta kannattaakin etukäteen tiedustella, missä ovat lähimmät yleiset parkkialueet. Harvalla hotellilla kun omia isoja parkkipaikkoja on.

Ei kannata hämääntyä “järjestelijöistä”, joita voi pyöriä auton ympärillä. Itse annoin yleensä euron ja voi sitä hymyä. Ulkoministeriö suosittelee, että autossa tulisi olla hälytyslaite, rattiin kiinnitettävä turvalukko ja lukittavat pultit renkaissa. Itse suosittelen, että matkustajalla on kattava matkavakuutus, vuokra-auton kohdalla kaikki vakuutukset kunnossa ja tavarat pois näkyvistä.

Romanian kiertomatka kokemuksia

Ruoka

Romanialainen ruoka ei ole noussut maailmanmaineeseen, mutta kyllä Romaniassa saa hyvä ruokaa. Se vaatii hieman vaivannäköä, mutta eihän minkään kaupungin jokainen ravintola loista. Varoituksena kuitenkin totean, että ravintolaruoan taso on useimmiten keskinkertainen.

Mitä maksoi

Auto ja polttoaine 514 euroa.

Lentoliput Oulu – Helsinki – Bukarest – Helsinki – Oulu 850 euroa.

Hotellit 899 euroa.

12 yön reissu maksoi kahdelta yhteensä 2263 euroa.

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

5 comments

Bulgaria - Plovdiv. Maa numero 83 - TÄMÄ MATKA 25 tammikuun, 2024 - 11:32 am

[…] Bulgariaan Romaniasta. Kyseessä oli 16 maan kierros, jossa kilometrejä tuli 7894 km. Lisää voit lukea […]

Reply
Sini 8 syyskuun, 2019 - 10:29 am

Romanian kiertomatka on mun haavelistalla. Avopuoliso on sitä mieltä, että Dracula on vähän sama kuin Loch Nessin hirviö: Taru, joka on keksitty turistien houkuttelemiseksi. Itse tykkään vampyyri -tarinoista ja leffoista ja Transylvaniaan on pakko joskus päästä.

Reply
Suunnaton 7 syyskuun, 2019 - 1:59 pm

Romania on ollut pitkään niiden Itä-Euroopan maiden joukossa, joita en ole vielä ehtinyt nähdä ja kiinnostanut jo senkin vuoksi. Täytyy myöntää, että pienet ennakkoluulot Romanian turvallisuudesta varkaiden osalta eivät ole nostaneet sitä ihan kärkikahinoihin.
Oli kiva päästä kurkkaamaan teidän reissuunne. Ehkäpä Romaniaa voisi alkaa harkita jo vakavamminkin.

Reply
Espanjaan 7 syyskuun, 2019 - 10:06 am

Tämän varassa voisi melkein jo lähteä ajelemaan Romaniaan. Melkein. Ennakkoluuloni ovat niin lujassa, että melkein-kynnys tuskin ylittyy. Rohkaisevan esimerkin olet kuitenkin näyttänyt ja nautin nojatuolimatkasta. Tuo ex-tempore lähtö kuulostaa tosi hauskalta. Me olemme niitä, jotka suunnittelevat matkat hyvissä ajoin etukäteen yksityiskohtia myöten, mutta viime vuonna lähdimme melkein päähänpistosta yli kuukauden automatkalle Montenegroon ja takaisin. Se oli niin hieno kokemus, että jotain tällaista voisi tapahtua uudelleenkin.

Reply
Sandra / Terveiset päiväntasaajalta 5 syyskuun, 2019 - 4:52 pm

Romania on selkeästi ollut nosteessa ja enköhän minäkin sieltä itseni vielä joku päivä löydä. 😀 on kyllä paljon hyviä vinkkejä Romaniaan. Niitä olinkin jo lukenut. 🙂
spontaanit reissut ovat yleensä niitä hauskimpia reissuja. Nimimerkillä, juuri Lapista kotiin ajamassa oleva spontaani matkailija. 😀 tiistaina tuli tunne, että nyt on päästävä Lappiin ja lauantaina olimme matkalla. 🙂

Reply

Leave a Comment