Romanian kiertomatka | Brasov, loistavalla paikalla

by Anna

Romanian kiertomatka | Brasov | Transilvanian turismin keskus

Romanian kiertomatka | Brasov. Jos suomalainen johonkin Romania Bukarestista matkaansa jatkaa, niin 90% valinta on Brasov. Vielä varmemmin Brasoviin päätyy, jos on Romanian kiertomatkalla. Brasov on toki 250 000 asukaan kaupunki, jossa on suuri ja hyvin säilynyt söpön karamellimainen vanhakaupunki, mutta paikan suosiolle on olemassa myös looginen syykin.

Kun Bukarestista hyppää vuokra-auton rattiin, on 140 kilometrin ja parin tunnin kuluttua Siniain kaupungissa katsomassa Kaarle I:n ”kesämökkiä”, eli Pelesin linnaa. Tunti lisää ajoa ja onkin jo syvällä Transilvanian mailla ihailemassa kreivi Draculan Bran-linnaa ja lähellä Brasovia. 15 km Brasovista itään löytyy myös mm. upea Prejmerin linnoituskirkko. Jos Romanian kiertomatka vie alueen muihin vanhoihin saksilaiskaupunkeihin, kuten Sibiun ja Sighisoaran maisemiin, on Brasov järkevä paikka yöpyä.

Romanian kiertomatka | Brasov vanhakaupunki

Romanian kiertomatka | Brasov

Romanian kiertomatka | Brasov vanhakaupunki

Romanian kiertomatka | Brasov vanhakaupunki

Romanian kiertomatka | Brasov vanhakaupunkiPiata Sfatului -aukio oli kommunismin aikana parkkipaikkana, jotta ihmisille ei jäänyt tilaa kokoontua kaupungin keskustaan

BrasovKaarle I:n Pelesin linna. Pelesin linna edustaa saksalaisia satulinnoja, joita on tullut nähtyä jo muutama. Jätimme tämän komean 1800-luvun loppupuolen rakennuksen suosiolla väliin.  *Wikimedia Commons

BrasovKreivi Draculan Bran-linna. Kreivi Draculan koti taas oli alunperin listalla, mutta kävimme katsomassa tilanteen ja totesimme neuvostoaikaisen jonotuskulttuurin liian vaikeaksi purtavaksi. Lisäksi mielessä oli epäilys siitä, asuiko fiktiivinen kreivi Dracula nyt ihan oikeasti Branin linnassa, vai kenties jossain muualla? ”Draculan linna” on ollut monelle bloggaajalle pettymys ja saattaa olla hyvä hieman Googlailla kokemuksia, jos sinne on menossa. *Wikimedia Commons

Brasovissa on söpön karamellimainen vanhakaupunki

Brasov ei ole historiallisesti mitenkään merkittävä kaupunki, mutta sen vanhakaupunki on söpön karamellimainen ja sieltä löytyy helposti hyviä ravintoloita, kahviloita ja hotelleja. Vieraillessamme olivat käynnissä värikkäät kansanmusiikkifestivaalit ja heti seuraavalla viikolla tarjolla oli kamarimusiikkia.

Kävimme kyselemässä vinkkejä ympäristön kiertämiseen myös Brasovin turistitoimistossa. Paikka on auki päivittäin klo 11-12 ja töissä oleva täti oli kovin rasittunut. Suuren puhinan ja tuhinan jälkeen löytyi kaksi karttaa, mutta vain Brasovista, sillä miksi hänellä muiden alueiden karttoja olisi pitänyt olla? Pontevasti rouva myös moneen kertaan sanoi, että Romanian kuuluisat linnoituskirkot ovat sitten tällä alueella missä ollaan ja muualla ei ole mitään nähtävää. Ettäs tiedätte ja pysytte täällä.

Elokuussa kaupunki on muuten täysin tukossa. Katsoin juuri Booking.comin tilanteen. Majoitusta saa enää vain vanhankaupungin ulkopuolelta ja hinnat ovat tuplaantuneet. Romanian kiertomatka kannattaa ajoittaa muutenkin alkukesään tai loppusyksyyn. Lämpötilat nousevat maassa nopeasti tukahduttaviksi ja ilmastointia ei monissakaan hotelleissa ole.

Romanian kiertomatka | Brasov vanhakaupunki

Romanian kiertomatka | Brasov vanhakaupunki

Romanian kiertomatka | Brasov vanhakaupunki

Romanian kiertomatka | Brasov vanhakaupunki

Jälleen yksi ”Euroopan kapein katu” (110cm) Strada Sforii

Rope Street (Köysikatu), eli paikallisittain Strada Sforii on reilun metrin levyinen katu (110 cm). Se rakennettiin alunperin 1500-luvulla palokuntaa varten talojen väliin yhdistämään kaksi vierekkäistä katua toisiinsa. Vanhoissa kaupungeissa korttelit kun olivat pitkiä ja kapeita kokonaisuuksia ja niiden kiertäminen normaaleita katuja pitkin olisi turhaan viivästyttänyt palokuntaa.

Maailman kaikista kapeimmaksi kaduiksi on tunkua. Spreuerhofstraße sijaitsee Saksassa Reutlingenin kaupungissa. Kadun leveys vaihtelee 31 ja 50 senttimetrin välillä. Pituutta Spreuerhofstraßessa on noin 50 metriä. Seuraavaksi kapein katu löytyy Prahassa. Vinarna Certovka -katu on vajaat kymmenen metriä pitkä ja leveyttä sillä on vain 49,8 cm. Parliament Street taas sijaitsee Exeter nimisessä kylässä Davosissa, Englannissa. Katu on 50 metriä pitkä ja 64 cm leveä.

Brasov

Brasov

Romanian kiertomatka | Brasov vanhakaupunkiPotnapekka Oulun tyyliin : )

Brasov

Romanian kiertomatka | Brasov | Tampa-kukkula ja Hollywood-tyylinen kyltti

Moni matkailija tuntuu suuntaavan Tampa-kukkulan laelle, mutta rehellisesti sanoen en kyllä oikein keksi miksi? Toki siellä sijaitsee kyltti, jossa lukee suurin kirjaimin Brasov ja sieltä näkee yli kaupungin, mutta, mutta… Mikäli sattuu olemaan Romanian kiertomatkalla, en näe kyllä mitään syytä kukkulalle mennä. Monista kellotorneista ja kukkuloilta on paljon hulppeammat näkymät ympäristöön kuin tuolta.

Romanian kiertomatka | Brasov | Tampa-kukkula ja Hollywood-tyylinen kyltti

Romanian kiertomatka | Brasov vanhakaupunki

Romanian kiertomatka | Brasov | Musta kirkko

Brasovin Musta kirkko on peräisin 1300-luvulta. Sen 90 metrin pituuden ja holvien 42 metrin korkeuden piti aikanaan tehdä vaikutus ihmisiin ja saada heidät kääntymään roomalaiskatolilaisuuteen. Brasovin Musta kirkko kun sijaitsi silloisen roomalaiskatolilaisen kirkon itärajalla.

Kirkkoa rakensi monenkirjava ammattilaisten joukko sen eri vaiheissa. Paikalle tuotiin mm. saksalaisia muurareita, sillä paikallisilla rakentajilla ei ollut kokemusta korkeiden holvikaarien teosta. Ehkäpä kuuluisin legenda rakennusajoista kertoo, kuinka pikkupoika oli ilkkunut bulgarialaiselle muurarille väittäen tehtyä seinää vinoksi. Kiivastunut muurari heitti pojan alas rakennustelineiltä ja muurasi hänet sitten osaksi kirkon kiviseinää.

Vuonna 1689 tulipalo poltti Brasovin sekä kirkon. Kirkon nimi ”Musta kirkko” tuleekin noen mustaamasta julkisivusta. Nykyisin kirkko ei kuitenkaan ole enää musta, sillä sitä on restauroitu 1800-luvulta alkaen ja restauroidaan edelleen.

Brasovin Musta kirkko

Romanian kiertomatka | Brasov ja ruokapaikat

Romanialainen ruoka ei ole noussut maailmanmaineeseen, mutta kyllä Romaniassa saa hyvä ruokaa. Se vaatii hieman vaivannäköä, mutta eihän minkään kaupungin jokainen ravintola loista. Varoituksena kuitenkin totean, että ravintolaruoan taso on useimmiten keskinkertainen.

Turistineuvonta ja monet hotellit suosittelevat Sergiana nimistä ravintolaa. Paikka on ihan hyvä, mutta ehkäpä toimii paremmin suurille ryhmille. Mitä tulee palveluun, niin pieni huomautus lihan sitkeydestä (oikeasti hampaat eivät pystyneet siihen kylkipalaan) ja päällikkö saapui oitis pahoittelemaan. Sitä annosta ei tarvinnut maksaa. Perinteinen alkupala, eli rapeaksi paistettu possunläski sipulin kera, oli koko reissun paras.

Minusta Brasovin paras ruokapaikka on italialaista ruokaa tarjoileva Dei Frati. Uskaltaisin sanoa, että paikka ei jää paljoa jälkeen saapasmaan hyvistä ravintoloista. Hauskaa oli, kun kysyimme onko paikassa tilaa kahdelle, niin tarjoilija sanoi heti, että olette Suomesta. Hän oli ollut Italiassa töissä paikassa, missä oli suomalaisia turisteja paljon. Kuulemma aksentti oli niin selvä, että siitä tunnistaa.

Brasov voi olla hankala vuokra-autoilijalle parkkipaikan suhteen

Brasov kärsii jäätävästä parkkipaikkaongelmasta ja hotellilta kannattaakin tiedustella, missä on heitä lähimmät yleiset parkkialueet. Parkkimaksu on helpointa suorittaa niin, että hotelli maksaa sen appsin tai SMS:n avulla ja itse maksaa sen hotellin laskun yhteydessä. Alueella on myös ilmaisia parkkipaikkoja mm. vanhankaupungin ulkokehällä ja yhden kerran onnistuin sellaisen jopa nappaamaan.

Ei kannata hämääntyä ”järjestelijöistä”. Itse annoin yleensä euron ja voi sitä hymyä. Auto oli todellakin suojeltu yön. Ulkoministeriö suosittelee, että autossa tulisi olla hälytyslaite, rattiin kiinnitettävä turvalukko ja lukittavat pultit renkaissa. Itse suosittelen, että matkustajalla on kattava matkavakuutus, vuokra-auton kohdalla kaikki vakuutukset kunnossa ja tavarat pois näkyvistä. Pidimme matkalaukkua ja muita tavaroita auton takaluukussa koko reissun ajan. Olisi ollut hullua raahata kaikkia kamoja pois autosta aina yhden yön yöpymisen takia. Repussa hotellin kulkivat puhtaat vaatteet, tietokone ja kamera.

Romanian kiertomatka | Brasov vanhakaupunki

Romanian kiertomatka | Brasov vanhakaupunki

Brasov

Brasov

Brasov

Romanian kiertomatka | Brasov | Kolme hotellikokemusta

Vietimme yhden yön Brasovissa menomatkalla kohti Sibiun ja Sighisoaran kaupunkeja, sekä Romanian kuuluisia mutkateitä Transfagarasania ja Transalpinaa. Uudelleen Brasov osui reitillemme, kun ajoimme kohti Länsi-Moldovan aluetta.

Yövyimme Brasovissa kolmessa eri hotellissa. Kaikki hotellit sijaitsivat vanhassakaupungin keskustassa, mutta sijoittuivat eri puolille sitä. Hinnat ovat heinäkuun alusta, sisältävät kaksi yöpyjää sekä aamiaisen.

Drachenhaus sijaitsee 300 metrin päässä Piata Sfatului -aukiolta 1800-luvulta peräisin olevassa talossa. Tarjolla natisevaa kalanruotoparkettia, plyysisohvaa ja hyvä aamiainen. Ei ilmastointi, mutta läpiveto piti huoneen viileänä Hinta noin 50 euroa.

Casa Gotica sijaitsee kävelykadulla, noin 200 metriä Piata Sfatului -aukiolta. Tarjolla aikamoista meteliä ja huono aamiainen jännässä kellariholvissa. Ei ilmastointia. Onneksi illasta alkoi viiletä ja sataa. Hinta noin 60 euroa.

Safrano Palace sijaitsee Piata Sfatului -aukion vieressä. Tarjolla divaania, paljon tymäkkää huonetuoksua ja ihan OK aamiainen. Ei ilmastointi, mutta läpiveto viilensi yöllä jotenkin. Hinta noin 80 euroa.

Lisää tietoa (englanniksi) Brasovista Romanian turistitoimiston sivuilta (ei suojattu)

Historia de Viajes -blogi 2019: Transilvanian taikaa pastellisessa Brasovissa (Päiväreissu Brasoviin sis. Peles ja Bran)

Vagabonda-blogi 2018: Brasov on värikäs kaupunki Romanian Transilvaniassa

Tästä kartasta voit katsoa ajetun reitin. Brasovista matka jatkui Prejmerin linnoituskirkkolle.

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

20 comments

Romanian kiertomatka | Kokemuksia, eurot ja reitti - TÄMÄ MATKA 1 syyskuun, 2019 - 6:46 pm

[…] Jos suomalainen johonkin Romania Bukarestista matkaansa jatkaa, niin 90% valinta on Brasov. Brasov on toki 250 000 asukkaan kaupunki, jossa on suuri ja hyvin säilynyt söpön karamellimainen vanhakaupunki, mutta paikan suosiolle on olemassa myös looginen syykin. Kun Bukarestista hyppää vuokra-auton rattiin, on parin tunnin kuluttua Siniain kaupungissa katsomassa Kaarle I:n “kesämökkiä”, eli Pelesin linnaa. Tunti lisää ajoa ja onkin jo syvällä Transilvanian mailla ihailemassa kreivi Draculan Bran-linnaa ja lähellä Brasovia. Brasovista voit lukea lisää täältä. […]

Reply
Tonavan suisto | Romania | Tulcea ja kamala risteily - TÄMÄ MATKA 26 elokuun, 2019 - 9:25 am

[…] pääsee, on jo käytettävä lauttaa. Tonavan voi ylittää monesta kohtaa, mutta koska tulimme Brasovin ja Moldovan maakunnan viinialueiden kautta, olivat Brailan tai Galatin ylityspaikat meitä […]

Reply
Romanian kiertomatka | Sighisoara on taianomainen - TÄMÄ MATKA 21 heinäkuun, 2019 - 9:15 am

[…] Sighisoaraa kävimme mm. Brasovissa. Kartasta voit katsoa ajamaamme reittiä […]

Reply
Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta 20 heinäkuun, 2019 - 7:16 pm

Onpa ihanan näköinen vanhakaupunki! Romania taisi nousta juuri toivekohdelistallani aimo harppauksen ylöspäin 🙂 Upeita kuvia!

Reply
Siiri / Pilkettä 19 heinäkuun, 2019 - 8:55 am

Olipa kiva nähdä ja kuulla vähän Romaniasta! 🙂 Se on ollut itselleni aika vieras vaihtoehto.

Reply
Sandra / Terveiset päiväntasaajalta 20 heinäkuun, 2019 - 5:22 am

Kaunis kaupunki ja tosiaan hyvä tukikohta kiertämiseen. 🙂 Draculan linna näyttää ainakin ulkopuolelta kauniilta, mutta tosiaan harmi jos se ei vastaa odotuksia sitten sisältä. Kovasti haluaisin joskus kiertämään myöskin Romaniaa.
Hauska tuo turistitoimiston lady! Voin vain kuvitella hänen kiinnostuksena määrän tämän tekstin perusteella. 😀

Reply
Romanian kiertomatka | Prejmerin linnoituskirkko - TÄMÄ MATKA 18 heinäkuun, 2019 - 10:06 am

[…] linnoituskirkko sijaitsee 15 km päässä Brasovista lounaaseen. Yksityisiä päiväretkiä, jossa kierretään myös muuten aluetta, oli tarjolla 70 […]

Reply
Merja / Merjan matkassa 15 heinäkuun, 2019 - 9:05 pm

Romania on alkanut viime aikoina kiinnostamaan ja ehdotin sitä miehelle muutaman päivän matkakohteeksi. Hän ei innostunut, joten todennäköisesti käyn pyörähtämässä siellä yksin. Brasov näyttää söpöltä mutta päiväretki Bukarestista voi tehdä tiukkaa. Vai ehtisköhän siinä?

Reply
Anna 15 heinäkuun, 2019 - 9:19 pm

Ei ehdi. Tai ehtii, mutta ei mitään järkeä. Monelle lienee epäselvää, kuinka suuri itse Bukaresti jo on mitoiltaan. Jos ajasta on tosi tiukkaa, pyörisin vain Bukarestin eri sektoriella. Brasov on nimenomaan kohde, mihin mennään katsomaan pikaisesti pari paikallista maamerkkiä, syödään ja juodaan illasta, nukutaan yö ja jatketaan eteenpäin.

Reply
Jenna / Citylights & Sunsets 14 heinäkuun, 2019 - 8:51 pm

Bukarest tuntuu olevan kovasti noususta matkakohteena ja tietty itseäkin se on alkanut kiinnostaa enemmän ja enemmän. Onpa nätin näköinen myös tämä Brasov! Aloin jo haaveilla autoreissusta Romaniassa. Jotenkin muhun iskee ihan täysillä tuo tietynlainen rappioromanttisuus, pastellinväriset vanhatkaupungit ja vanhat linnat. Jospa kohta olisi vihdoin Romanian vuoro, vaikka ajattelen samalla tavalla tuhannesta muustakin paikasta..

Reply
Sari / matkalla lähelle tai kauas 14 heinäkuun, 2019 - 8:47 pm

Tuli melkoisen hyvät perusteet sille, miksi Brasovia ei kannata jättää väliin. Mielenkiintoista on tuo itäblokkimainen palvelu edelleenkin noissa maissa😄 Itse ihan ehdottomasti haluaisin Draculan linnaan. Näyttää ulkoapäin todella upealta.

Reply
Satunnaiset matkailijat 14 heinäkuun, 2019 - 4:55 pm

Tervehdys Anna&Teppo
Vanhoista Itä Euroopan maista listallani on jäljellä Valko-Venäjä ja Romania.
Tiistaina lennämme Bukarestiin ja vierailemme myös Brasovissa.
Kiitos hienoista matkakertomuksista sekä upeista kuvista Romanian ja Kreikan retkiltä…..
Terkuin Satunnaiset matkailijat

Reply
Piyya 14 heinäkuun, 2019 - 2:52 pm

Bukarestin ja siinä samassa Brasovia on nostettu kovasti esiin. Itsekin jo katsonut matkoja mutta sitten aina vaihdan johonkin muuhun. Nyt saatan taas kerran miettiä uudelleen 😉

Reply
ida ihana 14 heinäkuun, 2019 - 11:29 am

En ole koskaan rehellisesti sanottuna oikein edes miettinyt Romaniaa-matkakohteena, mutta nämä kuvat ja postaus kyllä sai kiinnostumaan!:) Enpä ihmettelisi, vaikka siitä tulisikin vielä uusi nouseva turistikohde 🙂
Ida Kotona kaupungissa -blogista

Reply
Reissu-Jani 14 heinäkuun, 2019 - 10:54 am

Loistava juttu. Kävin tuolla Brasov kyltin luona – sieltä oli ihan kivat näköalat kaupunkiin ja sieltä jotenkin käveltiin alas ja kierrettiin koko kaupunkia kiertävää vanhaa muuria pitkin. Oltiin kaksi yötä tässä kaupungissa, eikä siellä paljoakaan ollut turisteja liikenteessä.

Reply
Anna 14 heinäkuun, 2019 - 11:33 am

Kiitos Jani

Tiedettiin kyllä, että turisteja on jo liikenteessä (kuten siis mekin 🙂 ). Eniten oli romanialaisia ryhmiä. Sitten huomattiin paljon saksalaisia. Ja unkarialaisia oli myös liikenteessä reilusti. Aasialaisia ei lainkaan ja jenkkejä vain joitakin.

Reply
Katja/HistoriadeViajes 14 heinäkuun, 2019 - 10:18 am

Brasov oli kyllä hurmaava ja jäi harmittamaan, ettei tullut lähdettyä kiertämään päiväretkeä enempää noita vanhoja kaupunkeja. Olisi ollut kyllä antoisampaa kuin lähteä rannikolle kokemaan törkyinen Constanta. Mutta näkipähän vähän maan kontrastia jos ei muuta.

Reply
Anna 14 heinäkuun, 2019 - 10:51 am

Kiitos Katja

Me harkitsimme Constansaa, mutta Googlailu ja paikallisten kommentit saivat vaihtamaan suuntaa. Eli siis romanialaiset itsekkään eivät Mamaijasta ja muista rantakohteista perusta, koska hinta-laatu -suhde niin huono… Sääli, sillä asiahan voisi olla toisinkin.

Reply
Anna 14 heinäkuun, 2019 - 10:07 am

Olen käynyt vain Bukarestissa, mutta muukin Romania kyllä kiinnostaisi. Tämä postaus kyllä myös päivitti entisestään mielikuvia Romaniasta. Aivan näkemisen arvoisia paikkoja ja kaunista! Ja vähänkö kivan näköisiä nuo hotellihuoneet kelpohintaan.

Reply
Anna 14 heinäkuun, 2019 - 10:48 am

Kiitos Anna

Itselläni mielikuvat Romaniasta oli hyvin vähäisiä ja jos niitä oli, niin ne olivat hieman negatiivisia. Täytyy sanoa, että jo muutaman päivän aikana rakastuin maahan täysin. Upea paikka!

Reply

Leave a Comment