Risteily Star Clipperillä | Andamaanienmeri purjein

by Anna

Risteily Star Clipperillä on matka suloiseen joutilaisuuteen 

Yhteistyössä Star Clippers

Risteily Star Clipperillä. Kun 110 metrinen purjealus kiitää Andamaanienmeren aalloilla, tuntee maakrapukin jonkinlaista määrittelemätöntä alkukantaista iloa. Tuuli virtaa pitkin purjeiden kaarevaa pintaa ja suolainen merivesi pärskii kannelle. Tätä on merielämä!

Lämpimän illan hämärtyessä yöksi, tarjoilijoiden kilistellessä astioitaan ja maininkien tyyntyessä, voi heittäytyä nauttimaan menneen maailman meriromantiikasta. Laivan lipuessa hitaasti ulapalle, on aika kohottaa malja kuluneelle päivälle ja siirtyä illalliselle.

Merimatka voi parhaimmillaan olla kuin retriitti, vetäytyminen arkielämästä paikkaan, missä ei ole mitään pakollista, ei mitään häiritsevää, vain ruokailujen rytmittämä päivä, laivan unettava keinunta ja meri, johon mahtuu ajatuksia. Tarkka tietoisuus ajasta katoaa. Mikään ei kuormita mieltä millään ylimääräisellä. Tuloksena on miellyttävä tunne siitä, että kaikki vain sujuu omalla rytmillään.

Risteily Star Clipperillä

Risteily Star Clipperillä

Risteily Star Clipperillä

Risteily Star Clipperillä

Risteily Star Clipperillä | Aamupäivällä voi ottaa rennosti

Risteilypäivä Star Clipperillä alkaa varhaisaamiaisella klo 6.30. He joilla on energiaa, voivat vastaanottaa auringon ensimmäiset säteen joogaten aluksen kannella. Suurin osa väestä nukkuu vielä tuolloin ja itse laivakin tuntuu vasta heräilevän. Itselleni tämä on ehdottomasti päivän paras hetki. Kahvikuppi kädessä voi vielä loikoilla aurinkopedillä ilman tukahduttavaa kuumuutta. Aamiainen on katettu kello kahdeksasta eteenpäin. 

Kello kymmenen aikaan risteilyisäntä pitää ”tarinatuokion”. Hän kertoo noin tunnin ajan kohteesta, johon ollaan saapumassa, sekä vastailee kysymyksiin. Risteilyisäntä Peter on myös hupiveikko ja hän saa reitin ajoittain kuullostamaan siltä, kuin olisimme tutkimusmatkailijoita vaarallisten alkuasukkaiden asuttamilla vesillä. Herralla on kokemusta mm. asumisesta merimustalaisten kanssa, joten pelkkiä tarinoita hän ei suinkaan tarjoile.

Yleensä aamupäivästä on tarjolla myös joku toinen luento. Reissulla tuli kuunneltua mm. esitelmä jättiläisaalloista ja niiden aiheuttamista onnettomuuksista (ei ehkäpä olisi kannattanut kuunnella), sekä useampikin katsaus purjelaivojen historiaan.

Risteily Star Clipperillä

Risteily Star Clipperillä

Risteily Star Clipperillä

Risteily Star Clipperillä

Risteily Star Clipperillä

Risteily Star Clipperillä | Purjeet alas!

Saapuminen kohteeseen on päivän toiseksi jännittävin hetki. Alusta ei yön aikana viedä perille saakka, vaan lähestyminen ajoitetaan niin, että matkustajat voivat tarkkailla saaria ja arvuutella, mille niistä kapteeni päättää suunnata. Joskus käydään kurkistamassa useampaakin paikkaa lähempää, ennen kuin hän tekee päätöksensä.

Ennen ankkurinlaskua on purjeet laskettava. Paikalle ei toki saavuta ”pullein purjein”, mutta kapteeni näyttää pitävän huolen siitä, että ainakin muutama purje on ylhäällä. On eräänlainen ohjelmanumero, kun matkustajat saavat seurailla merimiesten työskentelyä ja jännittää, laskeutuuko kukin purje kauniisti alas, vai jääkö joku kiinni köysiin. Asiantuntevammat alanharrastajat osaavat puhua purjeista niiden oikeilla nimillä ja tietävät milloin mikäkin purje nostetaan. Halutessaan voi myös  osallistua purjeiden nostoon, vaikka purjeet nousevat ja laskevatkin tosin osin sähkön avulla.

Purjeiden tuijottelu on miehistönkin keskuudessa suosittua puuhaa. Tuntuukin, että yleisin asento laivalla on tähytä kaula mutkalla ylöspäin. 

Risteily Star Clipperillä

Risteily Star Clipperillä

Risteily Star Clipperillä

Risteily Star Clipperillä

Risteily Star Clipperillä | Kapteeni on kokenut merikarhu

Ankkurointi on oikeastaan hieman väärä termi, sillä korallien takia ankkuria ei kaikkialla lasketa, vaan alusta pidetään paikallaan moottoreiden avulla. Laiva voi liikkua päivän aikana paljonkin alkuperäisestä pysähdyspaikasta ja välillä sitä siirretään kokonaan eri puolelle saarta esim. tuulen takia.

Ankkurointi sähköistää tunnelmaa, mutta laituriin kiinnittyminen saa kapteeni Yuriyn suorastaan kärttyisäksi. 40 vuotta purjealuksia kipparoinut merikarhu muuttuu huolestuneen näköiseksi, tuijottelee lähestyvää laituria tiiviisti ja antaa tiukkoja käskyjä ruorimiehelle ja konehuoneeseen. Eniten kyytiä saavat kansimiehet, jotka eivät selkeästi uskalla tehdä mitään omatoimisesti, vaan seistä tönöttävät köydet kädessä onnettoman näköisenä. Jos minun olisi tuotava 110 metrinen alus laituriin, mieluiten sitä naarmuttamatta, saattaisin itsekin muuttua hieman kireäksi.

Risteily Star Clipperillä

Risteily Star Clipperillä

Risteily Star Clipperillä | Päivä on täytetty ohjelmalla

Turkoosien rantavesien ja valkohiekkaisten poukamien alkaessa kunnolla näkyä, innokkaimmat siirtyvät heti snorklausvälineet kassissa odottamaan yhteysaluksia tai pukemaan sukelluspukuja päälleen. Laiskemmat, kuten me, jäävät odottelemaan puoliltapäivin tarjoiltavaa lounasta.

Aluksessa on myös mahdollista viettää koko päivä aurinkoa ottaen, leväten hytissä tai vaikka hierojalla käyden. Luultavasti suurin osa matkustajista kuitenkin käy maissa ainakin kerran päivän aikana. Yhteysaluksina toimivat laivan omat pelastusveneet, tai paikalliset pikaveneet.

Mikäli omatoiminen auringonotto tai vaikka kajakointi ei kiinnosta, aina on mahdollista osallistua myös maksullisille retkille. Vaihtoehdot aikatauluineen ja hintoineen löytyvät päiväohjelmasta, joka toimitetaan hyttiin aina edellisenä iltana.

Risteily Star Clipperillä

Risteily Star Clipperillä

Risteily Star Clipperillä

Risteily Star Clipperillä

Risteily Star Clipperillä | Kaikki laivaan!

Viiden aikoihin viimeiset yhteysalukset tulevat takaisin ja Snack Bar on auki. Kaikki saarilla olijat on toivottavasti tähän mennessä saatu takaisin laivaan. Huhu kertoo, että muutama vuosi sitten eräs nuorimies olisi jäänyt vahingossa yhdelle Ko Rok Nok:in asumattomista saarista. Hän näki laivan katoavan horisonttiin ja piirsi epätoivoissaan hiekkaan kirjaimet SOS – mutta vesi pyyhki ne aina pois. Hänen kiihkeisiin huiskutuksiin ohiajaville veneille taas vastattiin vain vilkuttamalla iloisesti takaisin…

Oikeasti matkustajat joutuvat yhteysveneeseen tai maihin noustessaan luetuttamaan viivakoodin matkustajakortistaan ja palatessa sama koodi piipataan jälleen. Henkilökunnalla on koko ajan käsitys siitä, kuinka monta asiakasta on ulkona aluksesta. Teppo tosin uhkaili, että minun takiani ei laivaa pidättele peräsimestä, vaan heittää passini rantaan. Olen siis katsonut viisaimmaksi hipsiä alukseen takaisin ajoissa.

Risteily Star Clipperillä

Risteilypäivä Star Clipperillä huipentuu aina purjeidennostoon

Päivän suurin ohjelmanumero koittaa noin klo 18 aikoihin, kun purjeet nostetaan. Ilta pimenee ympärillä nopeasti, laivan mastoihin sytytetään valot ja purjeiden nousua juhlistetaan varsin dramaattisella musiikilla. 

Lähtö ei näytä saavan kapteenia samalla tavoin huolestuneen oloiseksi, kuin saapuminen. Muuta päällystöä lähdön tunnelma sen sijaan tuntuu vetävän magneetin tavoin kiikaroimaan kaukaisuuteen ja antamaan ohjeita purjeiden kiristämiseen tai köysien löysäämiseen. 

Risteily Star Clipperillä | Tärkeintä on ottaa rennosti ja syödä hyvin

Illallinen tarjoillaan 19.30 alkaen. Ruokailulla on aina eri teema ja matkustajia voidaan pyytää pukeutumaan esim. merirosvoiksi. Kukaan ei kuitenkaan katso pahasti, vaikka pukeutuminen olisi normaalin pukukoodin mukaista tuolloinkin. Asuihin kohdistuvia sääntöjä tällä laivalla on vähän. Vain illallisella miehiin kohdistuu vaatimus pitkistä housuista, sekä pyyntö ”ei sandaaleja”.

Ylipäätänsä elämä laivalla on hyvin rentoa. Täällä ei tärkeillä tai hienostella ”liikaa”. Koska laivan netti on armottoman hidas ja kallis, kukaan ei voi edes kuvitella tekevänsä töitä matkan aikana. Viikon risteilyn jälkeen maihin astuu taatusti ruskettuneita ja rentoutuneita matkustajia, jotka tähyilevät tottumuksesta kohti poutapilvistä taivasta – Pitäisikö purjeita kiristää….?

Risteily Star Clipperillä

Risteily Star Clipperillä


Lue tarkemmat tiedot risteilystä alta

Miltä näyttää hytti? Tylsistyykö laivalla? Toimiiko netti? Mitä risteily maksaa? Onko ruoka hyvää? Keinuuko alus? Miten laivaan mahtuu niin paljon väkeä? Onko tämä vaihtoehto isolle risteilyalukselle? Lue tarkemmat tiedot risteilystä alta.

Mikä on Star Clippers?

Star Clippers on varustamo, jonka laivastoon kuuluu kolme maailman suurimpiin lukeutuvaa purjealusta: Star Flyer, Star Clipper ja Royal Clipper. Neljäs, Flying Clipper, on vielä telakalla, mutta valmistuessaan siitä tulee maailman suurin viisimastoinen purjealus. 

Näille purjealuksille yhteistä on se, että jokainen niistä pääsee purjehtimaan pienille saarille ja harvinaisempiin satamiin, joihin suurilla risteilylaivoilla ei ole asiaa. Minimissään 50% matkasta pyritään käyttämään purjeita, ja aluksella onkin pääsy myös monille luonnonsuojelualueille mm. Thaimaassa, joissa laivaliikennettä muuten on rajoitettu.

Kahteen pienempään laivaan, Star Flyeriin ja Star Clipperiin, mahtuu molempiin 170 risteilyvierasta ja matkustajia palvelee 74 hengen miehistö. Royal Clipperissa on tilaa 227 matkustajalle, ja heitä palvelee 106 hengen miehistö.

ARVONTA | VOITA LIPUT MATKAMESSUILLE

Jaossa on neljä lippua vuoden 2019 Matkamessuille. Lipun voi käyttää kerran ajalla 18.–20.1.2019. Liput on saatu Messukeskukselta.

Kommentoi postauksen kommenttikenttään, millä maailman merellä seilaisit mieluiten Star Clippers -varustamon purjealuksella?

Muista käyttää toimivaa sähköpostiosoitetta (sähköpostisi ei näy muille), jotta saan yhteyden sinuun ja voin lähettää sähköisen lipun ongelmitta. Arvonta päättyy 13.1.2019.


Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

41 comments

Hae syöpälääkkeet Bangladeshista - tai kuole - TÄMÄ MATKA 16 marraskuun, 2020 - 7:48 pm

[…] miestä nauttimasta elämästään. Ja sen hän todellakin teki. Kävimme mm. ihastuttavalla purjeveneristeilyllä Andamaanienmerellä, risteilemässä Persianlahdella, tekemässä ruokamatkan Unkariin ja seikkailemassa […]

Reply
Annika Metso 11 tammikuun, 2019 - 3:43 pm

Ihan mikä vaan meri kelpaisi, mutta juuri nyt haaveilen Saaristomeren kansallispuistosta.

Reply
Anna 11 tammikuun, 2019 - 1:12 am

Andamaaneille tai Uuteen-Seelantiin.

Reply
Leena 11 tammikuun, 2019 - 12:01 am

Mikä tahansa meri kelpaisi!

Reply
Seija K 8 tammikuun, 2019 - 1:24 am

Andamaanienmeri ❤️

Reply
Maya 7 tammikuun, 2019 - 5:48 pm

Andamaanienmeri kelpais kyllä.

Reply
Ilkka 7 tammikuun, 2019 - 4:51 pm

Kaikki muu kuin purjehtiminen on turhaa, mutta se on nuorena jo koettu, joten nyt arvostamme isojen risteilyalusten laatua, palvelua sekä helppoa tapaa matkustaa pitkillä reiteillä useissa maissa ja koti on risteilyaluksessa, josta voimme tutustua erilaisiin kulttuureihin……..
Terveiset Meksikosta
Ilkka&Merja

Reply
Anna 13 tammikuun, 2019 - 10:11 am

Kiitos Ilkka&Merja

Isolla risteilijällä voisi kyllä helposti kuvitella matkustavansa viikkoja. Näin ”pienellä” purjealuksella saattaisivat seinät tulla vastaan muutaman viikon kuluttua. Toisaalta… Onhan niitä yksinpurjehtijoitakin, jotka kiertävät puoli maapalloa, mutta ei ole enää huvimatka sellainen : )

Reply
Petri Pesonen 7 tammikuun, 2019 - 4:34 pm

Hienoja kuvia ja mukana arvonnassa

Reply
Anna 13 tammikuun, 2019 - 10:12 am

Kiitos

Reply
Panu Laitinen 7 tammikuun, 2019 - 4:24 pm

Hienoja kuvia!

Reply
Anna 13 tammikuun, 2019 - 10:12 am

Kiitos Panu

Reply
Margit 7 tammikuun, 2019 - 4:15 pm

Kuulostaa hyvältä tuollainen purjeveneily – itse inhoan jo ajatustakin noista kelluvista kerrostalojärkäleistä ja miltä ne näyttävät tuolla satamissa, puhumattakaan siitä ihmismassasta. Meri kuin meri kävisi, mutta vain hyvän sään aikaan! Tunnustaudun kyllä suosiolla enemmän vuori-immeiseksi 🙂

Reply
Anna 13 tammikuun, 2019 - 10:14 am

Kiitos Margit

Tosiaan 5000 ihmistä kelluvassa kerrostalossa ei kuulosta kovinkaan houkuttavalta. Myrskyävä meri ei ole minunkaan mieleen. Ehkäpä hetkisen pidän taukoa nyt näistä risteilyistä : )

Reply
Anita 7 tammikuun, 2019 - 3:55 pm

Kyllä tuo Andamaanien meri vetää puoleensa. Om siellä niin hienot maisemat.

Reply
Sari Mikkonen 7 tammikuun, 2019 - 3:52 pm

Mikä tahansa meri kelpaisi ☀️

Reply
Melisa lehtola 7 tammikuun, 2019 - 3:45 pm

Andamaanienmerelle 😍 toisaalta, meri kuin meri kelpaisi tuollaisen upean aluksen kyydissä ja se ajan unohtaminen edes hetkeksi tässä hektisessä maailmassa.

Reply
Birgit 7 tammikuun, 2019 - 3:39 pm

Kiitos näistä risteilypostauksista, todella mielenkiintoisia! Itse suunnistaisin kohti Andamaanienmerta, näin ensi alkuun Matkamessujen kautta

Reply
Annukka || @happyannukka 7 tammikuun, 2019 - 1:36 pm

Kuulostaa kyllä ihanan rentouttavalta lomalta. Tosin itse en ole varma, että jaksaisinkohan ihan vain ottaa rennosti 7 päivää putkeen. Toisaalta jos maissa kerkesin pysähdyksillä tekemään asioita, niin toimisi mulle paremmin.

Reply
Anna 13 tammikuun, 2019 - 10:17 am

Kiitos Annukka

Rentouttava on juuri oikea sana. Mutta on totta, että rentoutumiseen pitää hieman pakottaa itseään. Jo pelkkä meri-ilma muuten väsyttää aika lailla, eli sänky kutsui aikaisin.

Reply
Star Clipper | Totuus kuvien takaa, eli faktat pöytään - TÄMÄ MATKA 6 tammikuun, 2019 - 3:48 pm

[…] Risteily Star Clipperillä | Andamaanienmeri purjein […]

Reply
sari / matkalla lähelle tai kauas 6 tammikuun, 2019 - 10:33 am

Tämä kuulostaa varteenotettavalle vaihtoehdolle isojen ristelijöiden tilalle. On ihan varmasti ollut mielenkiintoinen ja hieno viikko teillä tuossa paatissa! Minkälaiset hytit ovat varustelutasoltaan? Pieniä vaiko isoja?

Reply
Anna 13 tammikuun, 2019 - 10:18 am

Kiitos Sari

Oli todella erilainen ja exclusiivinen tämä risteily.
Hytti tulikin esiteltyä tuossa seuraavassa postauksessa.

Reply
Pirkko / Meriharakka 5 tammikuun, 2019 - 4:10 pm

Tuo mahdollisuus rantautua pienempiinkin satamiin voisi houkutella meidätkin joskus tällaiselle risteilylle – jos vaan reitillä olisi jotain sopivan mielenkiintoista. Nyt jo edesmenneellä Kristina Reginalla oli tuo sama etu: pienenä laivana se pääsi paikkoihin mihin isot eivät päässeet ja isoja laivoja paremmin kaupunkien keskustaan.
Tähän mennessä olemme tehneet kaikki risteilymme, olisiko niitä nyt 6 tai peräti 7, vain ja ainoastaan kohteiden ja reitin perusteella, laivasta viis, kun emme ole siellä kuitenkaan tee muuta kuin syö tai nuku, mutta eihän sitä tulevaisuudesta koskaan tiedä, entisinä purjehtijoina voisi olla kiinnostavaa nostaa raakapurjeita 🙂

Reply
Terhi 2 tammikuun, 2019 - 10:57 pm

Vähän kyllä ihmetyttää minne tuonne mahtuvat hytit yli 200 ihmiselle. Ehkä saamme nähdä myöhemmin. Helppoa purjehdusta kun on miehistö mukana!

Reply
Sanna I Seven Seas 30 joulukuun, 2018 - 12:43 am

Aijai, näyttää niin hyvälle! Tiedän, että viihtyisin tuolla noissa maisemissa ja tuolla aluksella. Kuulostaa kaikin puolin täydelliseltä! Onkon pakko googlettaa lisää risteilyistä 🙂

Reply
Anna 30 joulukuun, 2018 - 3:35 am

Kiitos Sanna

Uskoisin, että melkein jokainen tuolla viihtyisi 🙂 Oli se niin hieno kokemus! Siitä vaan etsimään se ”oma” reitti. Nuohan risteilee ympäri maapalloa!

Reply
Christa 29 joulukuun, 2018 - 9:10 pm

Tuollaiselle risteilylle voisikin mennä, vaikka perinteiset risteilyt ei oikein kiinnosta. Purjeveneissä on jotain maagista ja rauhoittavaa.

Reply
Anna 30 joulukuun, 2018 - 3:33 am

Kiitos Crista

Itselläni on hieman sama asenneongelma, eli isot risteilijät eivät innosta. Tämä oli kerrassaan ihanan erilaista!

Reply
Anna K. - Kaukaa haettua 29 joulukuun, 2018 - 8:34 pm

Kaunis laiva ja todella rennon kuuloista lomailua kaiken kaikkiaan. Tuliko missään vaiheessa aika pitkäksi tai fiilis, että tylsistyi? Mielenkiintoinen ja niin erilainen vaihtoehto isoille risteilyaluksille! Jättiristeilijät ei ole mulle, tuonne voisin haluta.

Reply
Anna 30 joulukuun, 2018 - 3:32 am

Kiitos Anna

Eipä tuolla tekemisen puutetta tullut. Jos ei lähdetty retkelle, niin aamut loikoitiin kannella varjossa, syötiin lounasta, nukuttiin pienet päiväunet, lähdettiin saarille, tultiin takaisin ja suihkun kautta ottamaan parit drinkit ja odottelemaan purjeiden nostoa. Aika kului ihan älyttömän nopeasti.

Reply
Martta / Martan Matkassa 29 joulukuun, 2018 - 3:02 pm

Piti oikein kuuklata missä tuo kyseinen meri sijaitsee! Mahtavia kuvia ja varmasti ollut mukava reissu. Jään kanssa odottamaan jatkopostausta.

Reply
Anna 29 joulukuun, 2018 - 4:31 pm

Kiitos Martta

Meinasin ensin otsikoida, että Phuketin rannikolla, mutta mun kiersimme myös Malesiaaan päin, niin tuo Andamaanienmeri oli sellainen kompromissi.

Reply
Martta / Martan Matkassa 5 tammikuun, 2019 - 9:27 pm

Johonkin siihen suuntaan arvelinkin, mutta piti vielä varmistaa 🙂

Reply
Antti / Lanttimatkat 29 joulukuun, 2018 - 3:40 am

Aivan upea tapa ottaa rennosti! Kun pitemmälle risteilylle menen niin se on varmasti tuonne. Jään odottamaan innolla faktapostausta aiheesta.

P.s. upeita kuvia

Reply
Anna 29 joulukuun, 2018 - 3:38 pm

Kiitos Antti

Oli kyllä hieno kokemus. Faktapostausta tässä kasaan. On siis tulossa kyllä : )

Reply
Nimetön 24 joulukuun, 2018 - 10:41 pm

Mielenkiintoinen teema ja upeita kuvia laivasta. Onko sinulla tulossa juttua, jossa esittelet laivan hyttejä, ruokailutiloja yms. Tu

Reply
Asko Leppilampi 24 joulukuun, 2018 - 10:46 pm

Hups! Juttuni karkasi kesken kaiken…
Olisin siis kiinnostunut näkemään laivaa hieman sisältä päin. Onko juttua tulossa? Ja mitä nuo matkat maksavat? Miten ihmeessä noihin mahtuu niin paljon väkeä mitä tuossa lopussa esittelet? Menisitkö itse tuollaiselle, kun vaihtoehtona ovat upeat risteilyalukset?

Reply
Anna 25 joulukuun, 2018 - 1:41 am

Juu. On tulossa sellainen faktapostaus, jossa koitan käydä läpi kustannuksia, ruokaa, hyttiä ym. Pitää vaan päästä kunnollisen netin ääreen ensin.

Reply
Sanni Miettinen 23 joulukuun, 2018 - 6:06 pm

Oi, tuonne olisi päästävä! Mikä kokemus 🙂 Viikko merellä kuulostaa taivaalliselta ja varsinkin tämä someton viikko huonon netin vuoksi olisi monellekin rentouttava kokemus kun kaikkea ei ehkä tule katsottua sen snäpchätin linssinläpi!

Reply
Anna 29 joulukuun, 2018 - 3:37 pm

Kiitos Sanni

Tuolla ei tosiaankaan nettiin päässyt kuin ajoittain ja se maksoi melkoisesti. Helpompi oli vaan unohtaa surffailut ja keskittyä nauttimaan mainingeista ja maisemista.

Reply

Leave a Comment