Puoli Suomea tekee kaalilaatikkonsa omituisesti

by Anna | TÄMÄ MATKA

Puoli Suomea tekee kaalilaatikkonsa omituisesti

Käväisin aamusta ruokaostoksilla, ja ostoslistalla oli ihan jotain muuta, kuin lopulta kassalle kärryssäni työnsin. Kun näin kaupassa vuoren kaalinpäitä tajusin heti, että tästä päivästä tulisi kaalilaatikkopäivä.

Kaalilaatikkoa olen aina tehnyt ohjeen mukaan, jolla sitä on tehnyt myös äitini, äidinäitini ja varmaan hänenkin äitinsä. Olen itse kirjoittanut tämän muistiin vuonna 1992, ”Keitämme ja leivomme” -kotitalouden oppikirjan tyhjälle sivulle. Kirja on ollut minulla käytössä yhdeksänneltä luokalla. Siitä löytyvät myös klassikot ”Vanhapoika” ”Rosetit” ja ”Jäätelösooda”.

Ihan sattumalta kurkkasin ohjeita myös netistä – ja hämäännyin. Herranen aika. Puoli Suomea tekee kaalilooransa ihan toisin. Kaikenlaisia omituisia ohjeita netti pullollaan. Riisi keitetään tai sen tilalla laitetaan ohraa. Kaalia paistetaan, kylkeen lisätään porkkanaa ja liemeksi kermaa tai munamaitoa. Eihän se nyt noin mene!

IMG_1530

IMG_1529

IMG_1531

Se Täydellinen ja Oikea Kaalilaatikko

  • 1-2 kaalia silputtuna. Kaalia ei oikein voi olla liikaa.
  • voita tai öljyä paistamiseen. (Kyllä, voita, ei mitään margariinia)
  • 2 sipulia silputtuna
  • 2 valkosipulinkynttä silputtuna ( OK, näitä ei ehkä ollut 1800-luvulla)
  • 500-600 g karitsan jauhelihaa. Myös karitsa/nauta sekoitus käy. No joo, käy se nautakin, mutta sika/nauta ei kyllä enää…
  • 2 dl kuivaa riisiä. Älä keitä sitä. Se saa kyllä liemestä maut ja nesteet.
  • 2 rkl soijaa. Tämän olen itse lisännyt joskus ohjeeseen
  • 3 dl vettä ja lihaliemikuutio
  • 5-6 rkl tummaa siirappia. Joo, joo. Anna mennä vaan.
  • 2 tl timjamia
  • 2 tl valkopippuria
  • 2-3 tl suolaa
  1. Laita uuni lämpiämään 200 C
  2. Kuullota sipulit
  3. Keitä silputtu kaali lihaliemessä hieman pehmeämmäksi
  4. Mausta kaali timjamilla, soijalla, siirapilla, valkopippurilla ja suolalla
  5. Ruskista jauheliha
  6. Levitä uunivuuan pohjalle kuiva riisi
  7. Lisää riisin päälle kaikki muut aineet, myös keitinliemi. Sekoita kevyesti.
  8. Laita seoksen päälle reippaasti voita nokareina
  9. Paista 200 C n. tunti. Pinta saa tulla rapsakaksi
  10. Survo kokonaisia puolukoita sokerin kanssa kaalilaatikon seuraksi, ja syö itsesi koomaan

IMG_1532

IMG_1533

Niin jotta, miten se kaalilaatikko nyt pitäisi sitten tehdä?

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

5 comments

Niminimi 5 helmikuun, 2021 - 10:00 am

No siis… Itseasiassa riisit tai ohrasuurimot keitetään ensin, ja kaali+porkkanat haudutetaan. Ja päälle tulee juurikin munamaitoa. Tämä on se alkuperäinen, ”oikea”, resepti, näin kertoo keittokirjani vuodelta 1908! 😀

Reply
Ritva-Liisa 27 syyskuun, 2015 - 1:25 pm

Olen huono kokki, koska en halua laittaa aikaa kokkaukseen – vain täydellisen aterian nauttimiseen:) Hankala yhtälö. Kaalilaatikko on ikisuosikkini, ja olen sitä tehnyt n 20 vuotta sitten löytämälläni simppelillä ohjeella. Jossain Ilta-Sanomien sarjassa ”Minun suosikkiruokani” tms Tapani Kansan silloinen kumppani Nina af Enehjelm kertoi kaalilaatikkoreseptinsä, ja hoksasin että minullakin voisi olla edellytyksiä tehdä kaalilaatikkoa eikä vain syödä äidin tekemää herkkua. Ninan ohje oli samantyyppinen kuin Annan mutta simppelimpi. Kaalit ja riisi lihaliemeen kiehumaan, lopuksi reilusti ( desi ) tummaa siirappia, nautajauhelihaan mausteita mielen mukaan ( olen laittanut suolaa ja paperikajauhetta), ja paistumaan koko sörsseli. Ihan hyvää on tullut ja koko perhe on siitä tykännyt.
Mutta nytpä ajattelin hiukan pistää paremmaksi ja testasin tämän Annan ohjeen ihan pilkulleen kaikilta muilta osin mutta nestettä laitoin pari desiä enemmän ettei tule liiankin kuivaa ruokaa ( riisi inee paljon nestettä). Ja totta tosiaan tämä lyö laudalta Ninan perusmallin mennen tullen. Syynä ainakin reilu määrä kaaleen sopivia mausteita, erityisesti valkopippuri ja valkosipuli ja tavallinenkin sipuli, sekä se että riisi ei ole liian lötköä kun sitä ei etukäteen keitetä. Voipa olla että karitsanjauhelihallakin on osuutensa. Ruoka valmistui puoli tuntia sitten ja kaksi lautasellista syötyäni aloittelen kolmatta. Syön siis itseni koomaan.
Mitä alkuperäiseen kysymykseesi tulee, niin kaalilaatikko pitää tehdä lihaliemeen, ei maitoon. Selvä se.

Reply
Anna Koskela 27 syyskuun, 2015 - 8:53 pm

Valkopippuri ja valkosipuli ovat kyllä hyviä mausteita. Niillä saa paljon lisää aromia melkein ruokaan kuin ruokaan – Kunhan ei laita liikaa. On vahinko, että valkopippuria ei enää käytetä paljoa.

Veikkaisin kuitenkin, että suurin ansio menee karitsanjauhelihalle. Sen maku on juuri sopivasti intensiivinen, kuitenkin niin, että se ei dominoi koko settiä.

Tämähän on tosiaan sellainen ”laiskan” ruoka. Eli sopii mulle. Haluan aina tehdä isoja annoksia, ja sitten pakastaa pahan päivän ja kiireen varalle. Tätä tehdessä ei tarvitse kuin paistaa sipulit ja jauheliha. Sitten voi vaan nostaa jalat ylös, ja odottaa ruuan valmistumista : )

Reply
Katja 25 syyskuun, 2015 - 9:45 am

Hahhaha tämä olikin hauska.
Mää oon mummulta oppinut että kaali paistetaan aina runsaassa voissa kuin myös jauhenlihakin ja saa paistaa kunnolla että tulee makua. Sitten riisiä keitetään sen verran, että siihen imeytyy jonkin verran vettä. Itse kaikkena sipulikammoisena jätän sipulit sun muut härpäkkeet pois ja sitten tietenkin lihaliemessä seos uuniin ja ai että on hyvää.

Nää on varmaan tällasia, että jokaisella on hieman omanlainen paras versio tästä ruuasta just jostain mummolta ja mummon mummolta ja sitten jokainen vähän muokkaa omanlaisekseen. Mutta pitääpä kyllä joku päivä tehdä kaalilaatikkoa!

Reply
Anna Koskela 27 syyskuun, 2015 - 8:43 pm

Heh : D

Jep, toiset paistaa ja keittää, mutta tämä on sellainen laiskan ohje.
Itse tykkään sipulista tosi paljon, mutta voisihan sitä joskus kokeilla onnistuisiko ilman.

Mummot voittaa aina!

Reply

Leave a Comment