Puglia Masseria Salinola + 2 muuta ihanuutta. Yöpyisitkö?

by Anna | TÄMÄ MATKA

Puglia Masseria Salinola, Masseria Bagnara ja Masseria Palombara. Matkatoimittajat (Telegraph, Guardian, Vanity Fair jne.) sekä jenkkibloggaajat kirjoittelivat taannoin kilvan ylistäviä tarinoita Puglian masserioista. Oli aivan selvää, että Puglian matkalla tulisimme yöpymään mahdollisimman monessa masseriassa. Olen tässä jutussa esitellyt kolme mahdollisimman erityyppistä masseriaa. Löytyykö näistä sinulle suosikkia?

Masseria Altimura

Masseria Bagnara, Lizzano | Welcome to the White

Joonianmeren läheisyydessä Lizzanossa sijaitseva Masseria Bagnara on lisännyt logoonsa lauseen ”Welcome to the White”. Kieltämättä suuri päärakennus loisti valkoisuutta vihreiden viljelysten keskellä. Maaliskuussa 2018 uima-allas oli vielä tyhjä ja suuren sisäpihan kalusteet suojattu, mutta voin kuvitella miten upealta paikka näyttääkään kesäkuukausien auringossa.

Pagano Alessandron perhe hankki tilan 1970-luvulla ja kunnosti sen majoitus- ja juhlatilaksi. Koko perhe on edelleen vahvasti mukana toiminnassa. Vanhempi polvi ei puhu lainkaan englantia, mutta ranskaa ja italiaa sitäkin enemmän.

Tämä oli ainut vierailemamme masseria, jossa meri oli lähellä. Matkaa sinne oli vajaa kilometri, eli kesällä aurinkoa voisi siirtyä ottamaan myös rannalle. Vieraillessamme koko rantakaistale nukkui vielä talviunta, mutta muutaman kuukauden kuluttua meno on aivan toinen. Nyt näki jo miehiä kunnostamassa rantakuppiloita ja puutarhureita leikkaamassa kesäasuntojen edessä kasvavia hedelmäpuita.

Puglia Masseria Bagnara

Puglia Masseria Bagnara

Puglia Masseria Bagnara

Puglia Masseria Bagnara

Puglia Masseria Bagnara

Masseria Bagnara | Viini- tai oliiviöljytastingia

Huone oli tilava ja sisustettu samalla pelkistetyllä tyylillä kuin koko hotellikin. En erityisemmin pitänyt kovasta patjasta, mutta lakanat ja peitteet olivat kyllä viimeisen päälle laadukkaat. Jostain syystä jokaisessa vierailemassamme masseriassa patjat olivat hyvin joustamattomia.

Huoneita on sekä sisäpihan ympärillä, että erillisessä siivessä. Meidän huoneemme oli toisessa kerroksessa ja se oli varustettu ranskalaisella parvekkeella ja pienellä terassilla. Naapurilla näytti olevan poreamme omalla terassillaan, joten erilaisia vaihtoehtoja kyllä itsensä hemmotteluun löytyy.

Alessandron sisko oli aamulla leiponut mehevän omenapiirakan ja muita leivonnaisia aamupalalle. Höttöisten leipomusten teko on taitolaji. Tuollaisesta kun puraisee, on puolet ilmaa ja loput sulaa suussa. Sitten vain ihmettelee, että joko se meni? (Ja löytää myöhemmin vyötäröltään).

Masseria Bagnaran viinilista lienee alueen kattavin. Pelkkää shamppajavalikoimaa oli jo viisi sivullista. Baarivalikoimakaan ei jättänyt toivomisen varaa, ginivalikoimassa yli 50 laatua ja grappaa lienee enemmän. Tilalla oli kaksi suurta viinikellaria, joihin on varastoituna yli kuuttasataa eri viiniä.

Ei liene yllätys, että täällä järjestetään viinitastingeja. Jos viinin maistelu alkaa kyllästyttää, voi makuaan treenata myös oliiviöljytastingissa tai osallistua kokkikurssille. He, jotka eivät kärsi pikkurahan puutteesta, voivat lennähtää helikopterilla käymään vaikka Salentossa.

Puglia Masseria Bagnara

Puglia Masseria Bagnara

Puglia Masseria Salinola, Ostuni

Puglia Masseria Salinola sijaitsee paikalla, jossa on ollut jonkinlainen majatalo jo 1700-luvulta saakka. Daniele Capriglia jatkaa nyt neljännessä polvessa isoisoäitinsä aloittamaa majoitustoimintaa muutaman kilometrin päässä Ostunin ”valkoisesta kylästä”.

Palvelu on räätälöity varsin henkilökohtaiseksi ja se näkyy myös paikan saamissa arvosteluissa. Masseria Salinola on TripAdvisorin Ostunin ykkösvaihtoehto. Tiedä sitten noista listoista, mutta ei paikka huono ollut. Kun saavuimme, meidät oli viidessä minuutissa pamperoitu istuskelemaan takkatulen ääreen proseccon ja pikkusuolaisten kanssa.

Kaikki sisätilat olivat täynnä erilaisia valokuvakollaaseja, peilejä, vanhoja astioita ja aterimia, erilaisia purkkeja ja purnukoita, tyynyjä, kirjoja ja tietenkin masserian myyntiin tekemiä säilykkeitä ja hilloja. Tykkään kyllä katsella tällaista runsasta sisutustyyliä, mutta kotona moinen koriste-esineiden paljous olisi liikaa.

Masseria Salinola tarjoaa sekä huoneita, että huoneistoja. Me majoituimme vanhaan päärakennukseen, joten huone oli rakennettu vanhojen rakenteiden ehdolla. Jos tulet tänne pidä huoli, että saat nimenomaan tällaisen vanhan huoneen. Ahtaat ja matalat ovet, seinäsyvennykset, kivipinnat ja oma takka kun nimenomaan ovat ”se” juttu.

Puglia Masseria Salinola

Puglia Masseria Salinola

Puglia Masseria Salinola

Puglia Masseria Salinola

Puglia Masseria Salinola

Puglia Masseria Salinola | Herkkuja myös kotiin

Aamusta ajattelin kuulevani omiani, oli kuin riikinkukko olisi huutanut. Asia unohtui, mutta amerikkalaisten rouvien ja omistajan puhuessa tilan eläimistä, asia palautui mieleeni. Todellakin tiluksilla oli pupujen lisäksi vapaana myös riikinkukko. Se oli kuulemma kovin seurallinen ja ovet oli pidettävä suljettuina, jotta lintu ei tepastelisi sisätiloihin tutustumaan.

Masseria Salinola panosti aamiaiseen kunnolla ja teki osaa tuotteista myös myyntiin asti. Tilan omat hillot, säilykkeet ja teesekoitukset olivat hyviä. Ihastuin erityisesti marinoituihin artisokansydämiin, joita olisin voinut, jos olisin vain kehdannut, syödä koko kulhollisen. Artisokkasesonki oli juuri nyt parhaimmillaan ja kaikkialla katujen varsilla näki artisokkaa myynnissä valtavina pinoina.

Takassa poltetiin läpi päivän oliivipuuta, jota Pugliassa riittää. Sen tuoksu on ihan omanlaisensa, sellainen hieman suitsukemainen. Klo 18 saakka sai ruokasaliin tulla nauttimaan kupillisen teetä ja keksejä ilman veloitusta. Meillä oli tarkoitus ostaa muutamaa teesekoitusta ja niitä herkullisia artisokansydämiä kotiinkin. Kuten niin usein muulloinkin, tämä jäi vain aikomukseksi. Jos asiaa ei heti hoida, se unohtuu.
Puglia Masseria Salinola

Puglia Masseria Salinola

Puglia Masseria Salinola

Masseria Palombara, Oria

Masseria Palombara sijaitsee lähellä Orian keskiaikaista kylää ja on TripAdvisorin listoilla nro 1 Orian alueella. Sen omistaja Angelo on entisöinyt rakennukset käyttämällä niin paljon vanhaa materiaalia, kuin mahdollista. Ne, mitä on täytynyt uusia, on uusittu paikallisten puuseppien toimesta sopivan rustiikkisesti. Haaleanturkoosit ovet ja ikkunankarmit olivat kivoja väripilkkuja kaktusten ja luonnosävyjen keskellä.

Tilan ympäristössä on 100 ha oliivipuita, suuri hyötykasvipelto, sekä paljon mantelipuita, jotka olivat juuri aloittamassa kukintaansa. Maalis-huhtikuun vaihde lienee upeinta aikaa kukintojen kannalta. Näen tietynlaista ironiaa siinä, että Italiassa mantelit ovat usein tuontitavaraa ulkomailta. Vastaavasti juuri masseria Palombaran kaltaiset luomutuottajat myyvät koko mantelisatonsa Yhdysvaltojen markkinoille.

Tila pyrkii olemaan mahdollisimman paljon omavarainen ja aurinkopaneelikentältä kerättävästä energiasta riittää sähköä myös ulkopuoliseen myyntiin. En ole täysin varma, mutta ilmeisesti myös vesi ainakin osittain tulee tilalta, ei kunnallisesta verkostosta. Ainakin vedessä oli vahva ”akvaariomainen” tuoksu, joka viittaa omaan puhdistukseen.

Puglia Masseria Palombara

Puglia Masseria Palombara

Puglia Masseria Palombara

Puglia Masseria Palombara

Masseria Palombara | Kukkia ja koristeita

Huone oli hyvin pelkistetty, jopa askeettinen. Kuumina kesäkuukausina betonipintaiset lattiat ovat varmasti ihanan viileitä, mutta nyt maaliskuussa tuntui, että varpaat jäätyivät samantien. Tohvelit onneksi löytyivät talon puolesta.

En tiedä kuka, mutta joku selvästi rakasti kukka-asetelmien tekoa. Leikkokukkia oli kaikkialla. Toinen, mitä täällä selvästi keräiltin, olivat vanhat tarve-esineet. Ulkona seinänvieriä kiersivät vanhojen työkalujen näyttely. Sisällä taas takkojen reunat olivat täynnä silitysrautoja, kahvimyllyjä, prännäreitä, juustomuotteja ja kaikenlaista jännää katseltavaa ja tutkittavaa.

Aamiainen oli ehkäpä parhain matkan aikana syömistämme. En lakkaa ihmettelemästä, kuinka hyvää mozzarella voikaan olla. Suomessa myytyjen valkoisten muovipallojen kutsuminen samalla nimellä on täysin hävytöntä. Veriappelsinit olivat parhaimmillaan, ja niistä puristettua mehu tuli juotua litroittain.

Kuulin tilalla työskentelevältä Francescalta tarkan määritelmän siitä, mitä eroa on turistilla ja matkailijalla. Turisti tulee heille matkalaukun kanssa, ottaa viikon aurinkoa uima-altaalla ja lähtee kotiinsa. Matkailija taas kulkee reppu selässä, yöpyy heillä muutaman yön ja jatkaa sitten seuraavaan paikkaan. Asia selvä – olemme matkailijoita.

Puglia Masseria Palombara

Puglia Masseria Palombara

Puglia Masseria Palombara

Puglia Masseria Palombara

Puglia Masseria Palombara

Puglia Masseria Palombara

Puglia Masseria Palombara

Puglia Masseria Palombara

Puglia Masseria Palombara

Puglia Masseria Palombara

Masseria Palombara | Oma kyyhkystorni

Palombara merkitsee kyyhkystornia ja nimensä mukaisesti masseria Palombaralla onkin oma kyyhkystorni. Se oli aikojen saatossa jo romahtanut, mutta tilan omistava Angelo halusi ehdottomasti entisöidä tornin kuntoon. Aikanaan tornissa on mahdollisesti ollut myös katto.

Tällaiset tornit toimivat 1700-luvulla kuin nykyaikainen viestikeskus. Sieltä lähetettiin kyyhkysiä viesteineen, eli sen ajan twiittejä matkaan. Tornien katoilla oli mahdollista polttaa myös tulia, jotka varoittivat uhkaavasta vaarasta.

Kyyhkystorneja löytyy liki jokaisesta masseriasta. Ne, yhdessä alueen muihin vartiotornien kanssa muodostivat ketjun, jolla viesti rannikolle saapuvista vainolaisista saatiin nopeasti kulkemaan Ostuniin tai Lecceen. Alueen rauhaa ovat vuosisatojen aikana uhanneet niin normannit, turkkilaiset, kuin venetsialaisetkin ja siksi monen masserian ympärillä kohoavat edelleen vankat muurit.

Puglia Masseria Palombara

Puglia Masseria Palombara


Me yövyimme Pugliassa maaliskuussa 2018. Sesongin ulkopuolella tilaa kyllä löytyi, mutta jotkut majoituspaikat olivat viikonloppuisin jo loppuunmyytyjä. Mitä lähemmäs kesää mennään, sen nopeammin suosituimmat masseriat täyttyvät kokonaan.

Masseriat myyvät itse paljon erilaisia majoituspaketteja omilla sivuillaan ja niitä välittävät myös useat sivustot. Hinnoittelu on varsin italialaista, (eli sekavaa), joten vertailu kannattaa. Kaikki yöpymämme paikat alkaen 190 euroa yö.

Torre Santa Susanna

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

13 comments

Rive 8 helmikuun, 2020 - 2:47 pm

Hei! Miten masserioiden ravintolat? Oliko jossain noista hyvä trattoria, joka tarjosi perinteistä puglialaista ruokaa?

Reply
Anna 9 helmikuun, 2020 - 7:55 am

Kiitos Rive

Oli ja ei. Aamiaiset hyviä, mutta muuten ei nyt niin kummoista…. Kirjoitin aiheesta, tai siis Etelä-Italian ruuasta ihan oman jutunkin, koska asia on vähän kimurantti. Pitkä juttu, mutta kannattaa ehkäpä vilkaista se.
https://tamamatka.fi/etela-italia-ja-ravintolat-vain-maku-puuttuu/

Reply
Jenna / Huge passion for life 7 helmikuun, 2019 - 2:06 pm

Kiitti postauksesta! Juuri täällä pähkäilen noiden masserioiden valinnan kanssa Puglian alueella. Tuntuu olevan tarjolla vaikka mitä ja vaikka mihin hintaan. 😀

Reply
Anna 7 helmikuun, 2019 - 3:39 pm

Kiitos Jenna

Mukava olla avuksi ; – )

Reply
MJ 16 syyskuun, 2021 - 7:04 pm

Hei,
mikä masserioista oli mieleesi eniten? Entä hinta-laatu -suhteen kannalta?
Voisiko joissakin noissa vierailla käsittääkseni talvelle vai ovatko parempia kohteita kesäisin?

Reply
Annemaria/Samppanjaa muovimukista 18 huhtikuun, 2018 - 9:18 pm

En edes aiemmin tiennyt, mikä on masseria. Voih ja huokaisu. Ihania! Jokainen kyllä kelpais.

Reply
Pia / Lyhyenä hetkenä 6 huhtikuun, 2018 - 12:27 pm

Hävettää tunnustaa, mutta ennen tätä postausta en ole edes tiennyt masserioiden olemassa olosta! Onko näitä masserioita ympäri Italiaa, vai ovatko vain Puglian alueen erikoisuus? Näitähän nimittäin täytyy päästä ehdottomasti kokeilemaan!

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 7 huhtikuun, 2018 - 9:43 am

Kiitos Pia

Masseriat ovat nimenomaan Puglian erikoisuus. Siis tällaiset valtavat isot ja erittäin hyvin kunnostetut tilat (Design hotel). Kyllä maatilamajoitus, eli agriturismo on voimissaan läpi Italian, mutta joka alueella on omat erikoispiirteensä ja nimityksensä

Reply
Anita / My Tiny Travel Journal 2 huhtikuun, 2018 - 9:58 pm

Kyllä kelpais mennä mihin vaan noista matkailemaan. Niin kotoisan ja rennon näköisiä paikkoja. Aidompi maaseutu on niin parasta missä vain maailmalla!

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 7 huhtikuun, 2018 - 9:52 am

Kiitos Anita

Juu, ei ollut sellaista pönöttämistä, vaan rentoilua.

Reply
Mademoiselle Camomilla 27 maaliskuun, 2018 - 8:58 pm

Aivan ihania kuvia! Ja Masserioita, yöpyisin ilomielin ihan missä vain näistä vaihtoehdoista.:)

Reply
Anne 27 maaliskuun, 2018 - 8:05 pm

No johan on kauniita paikkoja, ihania! Tuon Palombaran (Oria) sisustus näyttää vielä erityisen mieluisalle.

Reply
Tuula / Tuula's life 27 maaliskuun, 2018 - 6:04 pm

Wow! Yöpyisin ja viettäisin lomaa missä tahansa noissa Masserioissa. Ihania kuvia ja tunnelmia. Ja lämpö tulvi tänne saakka. Vähän vähemmän eksoottiseen kohteeseen olemme menossa huhtikuussa eli Lontooseen. Mutta näihin erikoisiin kohteisiin oli kiva tutustua blogisi kautta.

Reply

Leave a Comment