RUKALLA ON JO LUNTA

Rukalla on jo lunta

Ruka on kuulunut talveeni kaksikymmentä vuotta. Joinakin talvina laskemassa ollaan oltu liki jokainen viikonloppu. Joskus rinteessä on käyty vain kerran tai kaksi kaudessa. Mutta joka talvi Rukalle on menty.

Vaikka Ruka on tuttu juttu, jokainen vuosi se kykenee tarjoamaan myös jotain uutta. Rukakylä on kasvanut valtavasti siitä pienestä keskittymästä, minkä muistan 90-luvulta. Tuntuu, että joka vuosi on kesän aikana saatu valmiksi uusi rakennus. Nyt Rukalta löytyvät kaikki mahdolliset palvelut ja tuotteet mitä laskettelija saattaa tarvita lääkäristä Alkoon.

Vuosselin puolelta on ehtinyt vuosien saatossa palaa yksi rinneravintolakin. RIP Ski Bistro 1988 -2011. Vanhalle Ski Bistrolle on perustettu Faceen jopa oma muistoryhmänsä. Sen verran merkittävästä instituutiosta (afterimuistoista) on kysymys. Uusi rinneravintola saatiin vihdoin auki jouluna 2014, ja onneksi tässä rakennuksessa vessat eivät enää sijaitse alakerrassa!

IMG_4722

Ruka_Kuusamo_husky_safari_12_RGB

RUKA rinnekartta

Hiihtokouluun, mars!

Poikani ovat laskeneet Rukan rinteitä vaahtosammuttimen kokoisesta. Heille lumi on normaali elementti. Nyt taikamatot, Rosa&Rudolf ja Werneri kurssit ovat muisto vain. BatteryPark, Kinoksen FREESTYLE ja ALPPI Campin parkki- ja halfpipe lasku, mustat rinteet, sekä kunnon leikkaavat käännökset radalla kiinnostavat enemmän.

Hiihtokoulun ansiosta laskettelu on turvallista ja nautittavaa. Ihan vinkkinä heittäisinkin, että välittävät vanhemmat laittavat lapsensa hiihtokouluun, eivätkä siirrä omia tekniikkavirheitään jälkikasvulle. Ja wink-wink, voihan sinne hiihtokouluun mennä aikuinenkin.

Hiihtokoulun tietoja löydät täältä.

IMG_4673

IMG_4713

Poroja tiellä

Lähtiessä Oulussa oli plusasteita, tiet mustana ja rapaa tuulilasi täynnä. Rukalle päin hurutellessa lämpötila tipahti miinukselle, asfaltti kuivui kivasti, mutta toisaalta tie täyttyi parttioista, pienistä porolaumoista. Tokka on muuten sitten sellainen isompi lauma. Elossa taas on jo tuhansia poroja.

Suomessa on talvelle vapaana 200 000 poroa, joista 4000 jää auton alle vuosittain. Valtatiellä 20 välillä Panumanjärvi-Taivalkoski ja valtatiellä 5 välillä Kuusamo-Ruka on erityisen suuri porokolari vaara.

Ei ne nyt sitten mitenkään voisi vaan pysyä mehtässä…Valitettavasti tiet kulkevat porojen laitumien halki. Kesällä porot tulevat syömään tienvarsien kasveja, tai etsivät teiltä ja muilta aukeilta alueilta suojaa sääskiltä. Talvisin porot vaihtavat mielellään vaikeakulkuisen lumihangen aurattuihin teihin ja hakevat tienpinnalta suolaa.

IMG_4722

IMG_4720

IMG_4889

Ruka Village

Tänä vuonna Rukalle mentiin jo heti avajaisten aikaan. Pojat tosin kävivät pyörähtämässä paikalla jo muutamaa viikkoa aikaisemmin. Kyllä. Rukalla pystyi laskettelemaan jo lokakuussa.

Yövyimme Hotelli Ruka Villagessa, joka sijaitsee Rukan kävelykylässä Länsi-Rukalla, 50 metrin päässä päähissistä. Auton sai näpsästi suojaan parkkihalliiin, josta nousu huoneistoon tapahtui hissillä. Sijainti oli keskeinen, joka oli tavallaan hyvä, tavallaan huono. Aamuyöstä meteli aukiolta kuului huoneistoon selvästi, ja klo 6.15 joku hakkasi huoneen ovea pyrkien sisään. Loistava majoituspaikka, jos haluaa olla ns. ytimessä. Jos taas kaipaat rauhaa, niin not. Talviviikot alk 675 €, vrk alk. 125 €. Kesäyöt alk. 85 €/vrk.

Tietoja Rukan majoituksista löydät täältä.

IMG_4651

IMG_2317

IMG_2310

Välineurheilua

Keli oli karmea. Räntää, jäähilettä, alijäähtynyttä vettä. Oikeastaan kaikki mahdolliset veden olomuodot tulivat alas taivaalta. Hetken tuumaustuokion jälkeen päätin jättää mäenlaskun väliin. Teppo oli reippaampi ja painui vuokraamaan kamat.

IMG_4691

IMG_4677

IMG_4682

Talvikauden avajaiset

Itse päädyin kiertelemään kylää, ja bongailemaan eri tapahtumia, mitä oli talvikauden avajaisten takia nyt runsaasti. Mersun koeajoa, Joulupukki, Erä-Suden Huskyja, hiihtokoulun näytöksiä, Poppamiehen BBQ Battle ja tietenkin päiväkaraokea! Onneksi Roope Salminen ja Koirat esiintyivät Tykyn lavalla, jolloin musiikin taso oli hieman korkeampi.

IMG_4910

IMG_2382

IMG_4659

WP_20151107_10_36_40_Pro

Esillä olivat lähes kaikki mersun nelivetomallit, joista muutamaa kävin pyörittämässä. Hieman haikeaa oli kaivaa autotallista oma pikkuinen Golf esiin näiden jälkeen.

IMG_2383

<3 Rakas joulupukki <3 Tuo minulle Mersu.

IMG_2385

Miten niin olen jotenkin huvittavan näköinen? Loukkaannuttaa tuollainen asenne.

Villiruokaa ja soihtulaskua

Päivän hämärtyessä kävimme syömässä ravintola Rukan Kuksassa. Ravintola tarjoilee aitoa kuusamolaista ja lappilaista villiruokaa. Heidän teesinsä on: ”Me ei tykätä ostaa valmista vaan pyritään tekemään ruokamme ihan ite alusta loppuun.”

Miltä kuulostaisi annos riekkoa, poronmaksapateeta, hirvisalamia, puolukkaa, jäkälää ja nokkosnäkkäriä tai ehkäpä poronmaksaa, valkosipulimuusia, portersoosia, puolukkaa ja karamellisoitua sipulia.

Rukalta löytyy myös sushia ja tietenkin Alppi-tyyppistä ruokaa. Mihinkään perusmättöihin täällä ei tosiaankaan tarvitse tyytyä. Me herkuttelimme myös ihan omilla kokkauksilla, joihin huoneiston keittiö antoi mahdollisuuden.

Rukan KUKSA

Unknown-6

Unknown-7

Kururinteen alaosassa järjestettiin perinteinen soihtulasku ja ilotulitus.

IMG_5100

Ruka_Kuusamo_C

Kirjoitus yhteistyössä Ruka-Kuusamo