HAILUOTO, SAARI JOKA ON ITSESSÄÄN NÄHTÄVYYS

Hailuoto. Saari joka itsessään on nähtävyys

Miten kertoa saaresta, jolla ei oikein ole mitään, mutta kuitenkin siellä on kaikki ja vielä enemmän. Pelkkä yhteistyökumppanista (Luotsihotelli) kertominen ei yksinkertaisesti olisi toiminut. Siinä vaiheessa kun saaristorovasti kiittelee, rupeaa hiljalleen tajuamaan, että taidettiin onnistua vähän isosti!

  • Tulos: 1,6k tykkääjää
  • yli 14k lukukertaa
  • Tarina, joka elää edelleen verkossa.

Heippa Luovosta! Mukava että olet blogissasi Hailuotoa mainostanut. Tervetuloa myös kirkon vaiheille saaressa käydessäsi. Ainutlaatuinen metsähautausmaamme kerää rauhan ja hiljaisuuden ystäviä sekä hautausmaatutkijoita maailmalta. Hailuodon palaneen vanhan kirkon historia puhuttelee… Uuden, 1972 rakennetun kirkon on mm. taiteilija Pirkko Räntilä ristinyt suvaitsevaisuuden kirkoksi. Jos missä, niin juuri Hailuodossa kirkon kynnys on matala. Hyvää syksyn jatkoa! – Terkuin, Hailuodon saaristorovasti Timo.

Hiekka on upottavan pehmeää ja meri edessäni tänään vain pienessä liikeessä. Tullessani rannalle, ohitan kaksi pientä poikaa. He kaivavat kanavaa lammikosta kohti merta, joka täällä avautuu esteettömänä Ruotsiin asti. Olen Hailuodossa, Suomen neljänneksi suurimmassa saaressa.

Suomen pohjoisimmat aktiiviset dyynit löytyvät Hailuodosta. Kasvillisuus ei vielä sido hiekkaa, vaan se lentää ja pyörii tuulen mukana.  Aikanaan lampaat söivät kasvillisuuden niin tarkaan, että hiekkaa lensi metsänrajaan asti, peittäen jopa metsää alleen.

Itse metsät ovat täällä karuja jäkälikköisiä mäntykankaita, jotka näin syksyllä notkuvat marjoja ja sieniä. Näen kiven päällä lämmittelevän kyyn, jonka selän mustavalkoiset kuviot kimaltelevat auringossa. Auton takakontti täyttyy nopeasti herkkutateista ja puolukoista.

Pääset lukemaan koko kirjoituksen tästä.