Olen seurannut nyt muutaman kuukauden ajan blogeja ja Facebook-feediä. Tyylinä tuntuu olevan julistaa, kuinka poistaa kavereistaan he, joiden ajatuksen ovat omien ajatustensa kanssa ristiriidassa tai joiden arvot eivät sovi omiin arvoihin.
Kenenkään elämä ei ole kiinni Facebook-kaveruudesta, joten miksi ihmeessä asiasta avaudutaan tyyliin: uskallanko, kehtaanko, seuraanko vielä? Kaverin poistamisen ympärille kehitetty draaman kaari kertoo lähinnä siitä, että henkilön oma suhde someen on jo liian syvä tai henkilön ajatusmaailma narsistinen.
Ei ole pakko, jos ei halua
Joudun joskus itse toteamaan kiukkuiselle kommentoijalle, että blogien lukeminen perustuu vapaaehtoisuuteen. Mutta ennen tätä, kokeilen kuitenkin keskustella siitä, mikä ärsyttää.
Samoin Facebook-kaveruus. Ei ole pakko olla kaveri, jos ei halua. Kavereita voi myös hiljentää. Klik vaan, niin kaveruus säilyy, mutta jorinat häipyvät.
Nämä ns. yhden ihmisen mielenosoitukset laittavat minut aina miettimään samaa: Miksi alunperinkään hyväksyä kaverikseen ihmisiä, joita ei kunnolla tiedä ja tunne, jos ympärilleen haluaa tietoisesti kerätä vain samaa mieltä olevien heimon?
Miksi eri mieltä olevien ihmisten poistaminen kavereista on vaarallista
Jos itse poistaisin kaikki omia mielipiteitäni vastaan olevat kaverini, niin miten maailmani muuttuisi?
Poistamalla kavereistani kaikki eri mieltä olevat, saisin helposti muodostettua ympärilleni samanmielisten kuplan. Siellä olisi varmasti turvallista olla ja mielipiteeni saisivat aikaan samassa kuplassa eläviltä hyväksyvää hyrinää. Kehräisimme kaikki samaan tahtiin. Ei olisi negaatioita, ei pahaa mieltä. Minun olisi täysin mahdollista elää somessa niin, että kuulisin ainoastaan mielipiteitä, jotka vahvistaisivat omiani.
Kuplassa eläen minulla ei kuitenkaan olisi mahdollisuutta vaikuttaa. Voisin korkeintaan jyrkentää mielipiteitäni ja olla yhä enemmän kiinni maailmassa, missä toisenlaista ajattelua ei suvaita. Todennäköisesti omasta ahtaassa kuplassa eläessäni alkaisin yhä enemmän halveksia heitä, jotka näkevät ja ymmärtävät toisin.
Some personoi näkymäsi
Kun haen tietoa Googlesta saan eteeni personoidun näkymän, joka perustuu mm. sijaintiini, edellisiin hakuihini ja muuhun verkkokäyttäytymiseeni. Sama toistuu Facebookissa. Personoinnin johdosta tulokset alkavat mukailla mielipiteitäni ja poistaa tuloksista sellaisia uutisia ja jakoja, joiden arvellaan sopivan huonosti mieltymyksiini. Tämä saa somen näyttäytymään minulle tuttuna ja turvallisena – mutta ei todellisena.
”Moni meistä hakee turvaa vetäytymällä omaan kuplaamme. Sellaisten ihmisten seuraan, jotka ajattelevat niin kuin me itse. Tällainen kupla voi olla vaikkapa oma naapurusto, yliopisto, kirkko tai sosiaalisen median feed.” – Presidentti Obama jäähyväispuheessaan
Jos havaitsette ympärilläni kuplan, tulkaa puhkaisemaan se
En ole samaa mieltä kaikista asioista jokaisen Facebook-kaverini kanssa. On myös mielipiteitä joita en hyväksy lainkaan. Ihmisten erilaiset ulostulot johtavat kuitenkin pääasiallisesti vuoropuheluun, saavat tarkistamaan omaa lähestymiskulmaa ja vähentävät ennakkoluuloja. Saatanpa joskus jopa muuttaa mielipidettäni, jos asia minulle hyvin perustellaan.
Jos havaitsette ympärilläni kuplan, tulkaa puhkaisemaan se.
10 comments
Kiitos kun kirjoitit tämä! Olen sama mieltä. Tiedän että kun minä näen kommentit, joista en ole samaa mieltä tai jotka koen häiritseviksi, haluan jättää ne kommentit huomiotta tai poista ne, mutta minä tiedän, että se ei ole hyvä minulle, ihmisille joiden kanssa en ole samaa mieltä tai—ehkä—maailmalle. Miten sinusta tulee enemmän tietoinen? Miten omat näkemykset voisi haastaa? Minä tykkään paljon mitä sinä sanoit: ”Jos havaitsette ympärilläni kuplan, tulkaa puhkaisemaan se.” Mielestäni sinä olet täysin oikeassa. Kun me emme tutki, jaamme omassa maailmassa ja unohdamme isomman kuvan. Minä olen kanadalainen ja tänä vuonna minä muutin pois minun kotimaasta ensimmäistä kertaa—Suomeen. Kun olin Kanadassa, minä ajattelin, että minä tiedän paljon mutta elämä täällä osoitti minulle, että minä en tiedä mitään. Nyt, luulen, että tiedän vähän lisää maailmasta ja tiedän, että se on koska tapaisin henkilöitä, jotka ovat erilaisia kuin minä ja jotka ajattelevat eri tavalla kuin minä. On silmät avaavaa ja mahtavaa. Mutta myös, ajattelen, että on tärkeä muistaa, että jos sinun Facebook-kaverit sanoivat asiat liian häiritsevästi sitten on sopiva poistaa heidät. Se riippuu monista asioista.
Kiitos kommentista.
Jos elämme vain omassa pienessä maailmassamme, unohdamme sen suuremman maailman, joka ympäröi meitä.
Usein muutto ukomaille, tai edes ulkomaanmatka, voi avata silmät näkemään paljon sellaista, mitä emme ole osanneet kuvitella olevan olemassakaan. En usko, että elämästä voi tietää edes murto-osaa.
Täyttä asiaa kirjoitat, mulla useampi ”kaveri” joka julistaa juurikin noita kamupoistoja viikottain, oon ihmetellyt sitä ja heidän tarkoitusperiään, en tunne heitä kovin hyvin, joskus aikanaan tulivat facekavereiksi, kun pelasin sitä farmipeliä. Olen kyllä poistanut itse kaveripiiristä yhden tyypin, jonka erittäin rasistiset lausumat sekä jaot ja videot olivat minulle ihan liikaa. Kaikkea en hyväksy itsekään, mutta toki erimieltä asioista olevien kanssa käydään niitä parhaimpia keskusteluja. Kiva kun toit tämän esille 🙂
Itselläni on kavereina ihmisiä, jotka ovat siis ns. aivan eri planeetalta kuin minä. Silti pystymme keskustelemaan asioista järkevästi. Ei minun tarvitse heidän mielipiteitään hyväksyä, eikä heidän ostaa minun mielipiteitä, mutta silti keskusteluyhteys pysyy yllä.
Tämä kamupoistoista avautuminen tuo väistämättä mieleen, että siinä ikäänkuin halutaan viestiä omasta vallasta ja paremuudesta. Siis MINÄ poistin, koska MINÄ olen parempi ihminen ym.
Kiitos viestistäsi!
Mä en poista kavereista sen takia että ollaan erimieltä (poikkeuksena jos esim FB:ssä joku haastaa aina kränää olevan erimieltä, eikä suostu kuuntelemaan mahdollisesti mun omia perusteluja, mutta yhden hyvän kaverin kanssa ollaan muutamista aina eri mieltä ja meille tulee kränää, mutta ei olla riidelty. Useimmiten kränän aiheena on tyyli ja matkailu tavoissa. Mutta ne onkin jo mielipide/tapa kysymyksiä. (vaikka esimerkiksi pukukoodeissa ei ole enään kysymys mielipiteestä vaan tilannetajusta.)
Sen sijaan poistin kavereistani sellasen ihmisen jonka päivitykset oli luokkaa ”en juo viikonloppuna tippaakaan, oho! Olin ihan jurrissa. Lasipöytäkin hajos. Tää on vika kerta kun juon. oho join taas.” Ja sitten kun yhtenä viikonloppuna hän ei juo, korostetaan sitä kuinka hän on hyvä ihminen kun yhtenä viikonloppuna vuodessa ei juo. ”häähää kaikki muut on krapulassa paitsi minä!”
Joidenkin ihmisten käytös muuttuu humalassa todella ärsyttäväksi ja Facebookissa pitäisikin olla nappi, jolla saisi kaikki klo 22-05 välillä tehdyt päivitykset piiloon : )
Matkailu aiheuttaa varmasti jopa kateutta, joten siitä saattaa saada ilkeitä kommentteja tyyliin: miten sulla on aina varaa matkustaa jne. Onneksi itselläni on paljon matkabloggareita kavereina, joten matkat ei aiheuta ihmettelyä – vaan pikemminkin matkustamattomuus.
Kiitos kommentista : )
Kiitos tästä Anna. Olen myös seurannut käytyä keskustelua jo jonkin aikaa. Oli mielenkiintoista huomata että olin ajatellut asiasta aivan samalla tavalla kuin kirjoitit yllä. Kaikenlainen sokea nurkkakuntaisuus on vaarallista eikä edistä keskustelua. Juuri luin jostain että suomalaisilta puuttuu hyvin argumentoidun keskustelun kulttuuri.
Ok, sulla on kärkeviäkin mielipiteitä, mutta asiallisesti perusteltuja – ainakin omasta mielestäni. Asiat eivät koskaan ole mustavalkoisia.
Itsekin joudun tästä varmasti mustalle listalle, mutta mun elämä on onneksi ihan muualla kuin netissä.
Kiitos itsellesi, että kommentoit asiaa : )
Kaikki mikä edistää poteroihin jumittumista ja asemasotaa, on vaarallista, eikä johda mihinkään.
Netissä keskustelu on aina hankalaa, koska keskimäärin kolmennen vastauksen kohdalla keskustelu on jo lähtenyt harhapoluille. Hankalaa se on myös siksi, että tuo mainitsemasi argumentointi on usealta hukassa. Ollaan vaan vahvasti jotain mieltä, kertomatta miksi ja kun sanat loppuvat, sitten ollaankin niin
”neekereitä ja natseja”eikä kunsuvakkeja ja rasisteja, eikä ku …. Käyttäytyminen taantuu lapsen tasolle todella nopeasti.Henkilökohtaisesti olen mielummin vahvasti jotakin mieltä asiaan perehtyen ja perustellen, kuin varovaisesti hajuton ja mauton, ettei kukaan vaan pahastuisi.
Hyvä kirjoitus Anna.Kuplassa on tylsää….
Todellakin…
Kiitos <3