Pohjois-Mallorca – Pyöriä ja vuohia vuoristotiellä

by Anna | TÄMÄ MATKA

Pohjois-Mallorca, sopii kaikille

Monissa oppaissa Pohjois-Mallorca on yhtä kuin Serra de Tramuntana-vuoristo. Serra de Tramuntana- vuoristo on komea, mutta se kattaa paljon muutakin kuin Pohjois-Mallorca :n. Vuoristo on lounas-kaakkosuuntainen, joten alueelta löytyy paljon muutakin kuin tässä kirjoituksessa mainitut paikat. Vuoriston kylistä löytyy lisää juttuja täältä, klik.

Pohjois-Mallorca on varsin kivaa aluetta autoiluun, sillä tässä osassa saarta sijaitsevat ehkäpä Mallorcan upeimmat tiet. Maisemissa viihtyvät niin patikoijat ja pyöräilijät kuin vuohetkin.

Sollerista-Pollencaan

Sollerista Pollencaan vie tie numero Ma-10. Tämä tie kulkee länsirantaa pitkin Antratxista Valldemossan kautta Solleriin. Moni ajaa Valldemossan ja Sollerin välin ja kääntyy sitten kotiinpäin. Minusta ehdottomasti kauniimpi ja mielenkiintoisempi osuus tietä on kuitenkin vasta edessä.

Sollerin ja Pollencan välillä liikennettä on selvästi vähemmän kuin turistibussien miinoittamalla pätkällä Valldemossasta Solleriin. Maisema on myös mielenkiintoisempi ja muuttuu pohjoiseen päin mentäessä koko ajan jylhemmäksi. Tien päästä löytyy Cap de Formentor, joka on saaren pohjoisin paikka.

Pohjois-Mallorca

Pohjois-Mallorca

Pohjois-Mallorca

Pohjois-Mallorca

Pollenca

Pollenca on luonnollinen pysähdyspaikka tällä reitillä. Kaupunki on sellainen semikiinnostava paikka, jonka voi jättää hyvin väliinkin, jos tarvetta pysähtymiselle ei ole.

Pollencan pääaukio, Placa Major on jälleen yksi aukio ravintoloineen, jossa ei varsinaisesti ole mitään ihmeellistä, mutta jossa voi istuskella ottamassa lasillisen ja kenties syödä. Sanon kenties siksi, että lounaslistat eivät olleet oikein mistään kotoisin käydessämme. Ja sen ravintolan, joka näytti olevan OK, ruokatarjoilu oli jo lopetettu, joten kokemusta ravintoloista ei ole jakaa.

Pollencassa on myös El Cavarin kappeli, johon johtaa 365 kiviporrasta, vuoden päivien lukumäärän mukaisesti. Niitä nousemalla saa anteeksi yhden synnin per porras. Näin maaliskuussa nousu vielä menee, mutta helteellä en välttämättä jaksaisi tuonne lähteä nousemaan kaikista synneistäni huolimatta.

Pohjois-Mallorca

Länsi-Mallorca. Vuoristokylät ja lomakohteet. Andtrax - Port d’Andratx, Valldemossa - Port de Valldemossa, Soller - Port de Soller, Deià

Pohjois-Mallorca

Formentorin niemen uimaranta Cala Formentor

Pohjois-Mallorca

Pohjois-Mallorca

Alcudian vanhakaupunki

Pohjois-Mallorca

Pohjoisessa on paljon mäntymetsää ja siitepölyä oli ilmassa paljon

Mirador des Colomer

Cap de Formentor on Mallorcan pohjoisin huippu. Ensimmäinen stoppi sinne ajaessa on Mirador des Colomer, joka sijaitsee noin viiden kilometrin päässä Port de Pollencasta. Monissa oppaissa sanotaan maisemien olevan parhaimmillaan juuri täältä katseltuna. Tähän on syynsä. Monet retkibussit eivät jatka tätä pidemmälle, eli ne eivät siis mene lähellekään kärkeä.

Pohjois-Mallorca

Liikennemerkki kuvannee, että sieniä ei saa poimia

Pohjois-Mallorca

Pohjois-Mallorca

Pohjois-Mallorca

Pohjois-Mallorca

Pohjois-Mallorca

Oli yllättävän vaikea yrittää saada kallio ja meri samaan kuvaan – siksi kuva on vinossa

Pohjois-Mallorca

Cap de Formentor

Cap de Formentorille johtava tie on ensimmäinen design-tie, jota käsittääkseni olen ajanut. Italialainen insinööri Antonio Paretti on suunnitellut tämän upean liki 14 km pitkän tien. Jotain yksityiskohdista kertonee se, että mm. metalliset kaiteet on päällystetty kauniisti puulla sisäpuolelta.

Ajaminen on helppoa ja kaistat leveitä. Kuskilta tai autolta ei vaadita mitään erityistä. Varsinaista ratin vääntämistä ei tällä pätkällä pääse kokemaan. Tie ruuhkaantuu helposti ja varsinkin kesäkuukausina voit joutua ajamaan koko tien osana autoletkaa.

Yksi erikoisuus tosin on, joka kannattaa huomioida. Piennarta ei ole lainkaan, eli jos auton vahingossa antaa haukata tien viertä, pyörä putoaa tieltä pois välittömästi min. 20-30 cm. Noin jyrkkää korkoa en ole hetkeen nähnyt.

Annan vinkin. Mene aikaisin aamusta. Silloin tuulikin on tyynempi. Usein suositellaan auringonlaskun katsomista Cap de Formentorilla, mutta se tarkoittaa sitä, että joudut ajamaan takaisin pimeässä.

Cap de Formentorilla on myös jotakin paljon kiinnostavampaa kuin merimaisema, nimittäin vuohia! Nämä vekkulit vuohet ovat selkeästi tottuneet turisteihin ja kerjäävät varsin sinnikkäästi herkkuja.

Pohjois-Mallorca

Pohjois-Mallorca

Pohjois-Mallorca

Pohjois-Mallorca

Pohjois-Mallorca

Pohjois-Mallorca

Pohjois-Mallorca

Pohjois-Mallorca

Pohjois-Mallorca

Pohjois-Mallorca

Pohjois-Mallorca

Pohjois-Mallorca

Pohjois-Mallorca

Auringonlasku

Koska asuimme 30 kilometrin päässä Mirador des Colomerilta, kävimme etsimässä täydellistä auringonlaskua myös sieltä. Kuvista huomaa, että ei se auringonlasku näkynyt tälle puolelle niemeä, mutta  ihan kaunista (ja kylmää) tuolla silti oli illan hämärtyessä.

Pohjois-Mallorca

Pohjois-Mallorca

Pohjois-Mallorca

Pohjois-Mallorca

Pohjois-Mallorca

Tuota tietä olisi päässyt ylhäällä olevalle Talaia d’Albercutxin vartiotornille. Emme lähteneet enää ajamaan, koska pimeä laskeutui

Pohjois-Mallorca

Grupotel Gran Vista & Spa

Hotellina meillä oli Grupotel Gran Vista & Spa, joka sijaitsee lähellä Alcudiaa, Can Picafortissa. Can Picafort ei ole mikään ihmeellinen lomailupaikka, vaikkakin sen edessä on 14 km rantahiekkaa.

Hotelli on kausihotelli, joka on auki helmikuusta lokakuuhun. Huone maksoi 70 €/yö, mutta maksamalla 30€ lisää, sen sai korotettua ylimmän kerroksen huoneistoon, jossa oli kaksi huonetta ja kaksi isoa parveketta. Siisti hotelli, mutta ei mikään persoonallinen paikka.

Kesäisin etenkin saaren pohjoisosan hotellit ovat ihan perus lapsiperheiden lomakeitaita, mutta sesongin ulkopuolella monen majoituspaikan painopiste on urheilussa. Liki kaikki muut hotellin asukkaat tuntuivatkin olevan reippaita ja solakoiksi treenattuja saksalaisia pyöräilijöitä tai patikoijia. Onneksi muutama vanhempi pariskunta sentään tajusi laillani viettää siestaa järkevästi palmujen katveessa uima-altaalla.

Pohjois-Mallorca

Pohjois-Mallorca

Pohjois-Mallorca

Pohjois-Mallorca

Mallorca on pyöräilijöiden suosiossa

Monen Mallorcan jutun yhteydessä on kyselty patikoinnista. Googlaa Mallorca ja patikointi. Vaihtoehtoja löytyy 150 km vaelluksista muutaman tunnin kävelyihin.

Teillä näkyvin liikuntamuoto on kuitenkin pyöräily. Pyöräilijöitä on paljon ja heitä kunnioitetaan liikenteessä. Lenkkiporukoita on paljon, joten siitä vain valitsemaan omia nopeusryhmiä ja lenkkien pituuksia.

Alamäkeen vapaasti laskevat pyöräilijät eivät tule yllätyksenä paikallisille autoilijoille, turistille kylläkin. Hyvät laskijat eivät paljoa jarruja laahaa, joten pyörät liikkuvat alamäkeen nopeammin kuin autot. Tosin, ennen alamäen hurmaa pitää pyöräillä ylös. Osa mäistä on todella tappavaa 6-10% tasaista nousua ja yli tunnin pituisia urakoita. Ei kannata oululaisen, Limingan lakeuksilla polkeneen ensimmäiseksi niihin lähteä.

Pohjois-Mallorca

Mallorcalla suuret pyöräturistimäärät takaavat myös sen, että palvelu vuokraamoissa pelaa ja vaihtoehtoja löytyy.

Pohjois-Mallorca

Pohjois-Mallorca

Pohjois-Mallorca

Pohjois-Mallorca

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

8 comments

Kohteena maailma / Rami 8 huhtikuun, 2017 - 9:28 pm

Itse pyörin noilla seuduilla viikon verran viisitoista vuotta sitten ja rakastuin paikkaan siltä istumalta. Ihmettelen aina välillä, miksi ei ole tullut mentyä vielä uudestaan.

Noilla main muuten ajetaan kerran vuodessa sellainen reipas Mallorca 312 kilometriä. Puolikkaankin voi ajaa ja sekin olisi noilla teillä sellainen testi, että oksat pois. Olin viime vuonna sinne menossa pressmatkalle testaamaan miten äijän käy, kunnes teloin nilkkani. Saattoi olla etu, että selvisi kahden kuukauden liikuntakiellolla ja kuntoutuksella verrattuna pyöräilyn rasitukseen 😀

Reply
Arto / Cocoa etsimässä 6 huhtikuun, 2017 - 1:41 pm

Komeita maisemia ja upeita vuohia! JOS pyöräilisin, saattaisin suunnata pikapikaa tuonne. Nyt lähinnä kiinnostaisi rento alamäkiajo. Nimimerkillä ”Lajin helppous viehättää”.=)

Reply
Sateenmuru 4 huhtikuun, 2017 - 5:10 pm

Mallorca vaikuttaa kyllä täydelliseltä automatkapaikalta! Minusta on mukava tehdä näitä road trippejä suht rajatuilla alueilla, kuten pienissä maissa ja saarilla, sillä silloin tulee tunne, että ehtii viikossakin jo saada sitä maata edes vähän haltuun – suurten maiden kohdalla jää vain sellainen ikävä tunne pintaraapaisusta.

Reply
Miika / Scenic Road Hunters 4 huhtikuun, 2017 - 12:07 pm

Pohjois-Mallorcan tiet on kyllä nannaa. Oon jo kuolannu sinne aika monta vuotta sillä viime kerrasta jäi vaan suurempi nälkä. Oltiin silloin Alcudiassa yötä eli todellä lähellä noita herkkuteitä mutta sen aikaa kun auto oli vuokralla, ajoimme pääasiassa eteläsaaressa. Vuoristoteitä ajettiin just sitten Solleriin asti ja sitten tulikin pimeä. Pimeällä vuoristoteiden ajaminen ei oikein houkuttanut muakaan.

Jossain vaiheessa tuonne pitää kyllä vielä päästä ja käymään myös tuolla saaren kärjen majakalla.

Reply
sari / matkalla 3 huhtikuun, 2017 - 8:23 am

Kivat tiet. Tosta liikennemerkistä ei kyllä sienivaaraa tunnista….no jokatapauksessa vaara kuin vaara, sietää olla varuillaan. Mallorcalle on vielä joskus matkustettava.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 3 huhtikuun, 2017 - 8:45 am

Piti tuota kirjoitusta googlailla, kun jäi mietityttämään, että onko siihen kirjoitettu jotain hävytöntä, vai ihan oikea varoitus : ) Nyt vain mietityttää olisiko siellä oikeasti rinteillä ollut jotain arvokkaita sieniä kerättäväksi ja jos olisi, niin eikö vuohet olisi syönyt ne jo ensin?

Reply
Teija / Lähdetään Taas 2 huhtikuun, 2017 - 4:33 pm

Minua vähän harmittaa, että meiltä jäi tuo Cap de Formentor kokonaan välistä viime kesänä. 1-vuotiaan kanssa autoillessa ei kuitenkaan ihan joka paikkaan ehdi, ja piti tehdä valintoja. Ehkä Mallorcalle tulee jonkun vuoden päästä lähdettyä uudelleenkin. Sitten voi käydä siellä päässä asti 🙂

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 2 huhtikuun, 2017 - 7:12 pm

Ei se itse paikka nyt kovin kummoinen ollut, mutta tie sinne oli kyllä ihan kiva. 1-vuotias kyllä kivasti rajoittaa vielä. Mun 13 ja 15-vuotiaat onneksi osaa olla jo hiljaa, mitä nyt ajoittain märisee mun ajotaidoista 🙂

Reply

Leave a Comment