Ostolakko jatkuu, vain 2599€ meni

by Anna

Ostolakko. Siis tila, missä ei osteta mitään. Ei vaatteita tai kenkiä, ei astioita tai kukkaruukkuja, ei sohvatyynyjä tai pyyhkeitä, ei kirjoja, koruja tai käsilaukkuja. Ei ylipäätänsä mitään tavaraa.

Ostolakossa tarkoitus ei siis ole erityisesti säästää rahaa, vaan pyrkiä rajoittamaan turhaa shoppailua ja tavaroiden kertymistä nurkkiin.

Huhtikuun alussa päätin olla ostamatta mitään ylimääräistä kotiin tai itselleni. Säännöt olivat selkeät. Ruokaa, hammastahnaa, vessapaperia ym. saa toki ostaa. Pojille vaatehankinnat on tehtävä, vaikka äiti ostolakkoilee. Myös sellaisen tarpeellisen esineen, joka menee rikki ja jota ei voi korjata, voi korvata uudella. Lentoliput eivät ole turhia tai ylimääräisiä! Ne eivät jää pyörimään nurkkiin.

Miten sujuu?

Ostolakko sujuu oikein hyvin. Itse asiassa paremmin kuin ikinä osasin kuvitella. Huhtikuu-toukokuu -tilinteon jälkeen olen ostanut kesäkuu-heinäkuu -jaksolla uuden kalenterin (suosin lukuvuosipohjaista, joten edellinen vanheni), sandaalit, kuokan ja uuden tietokoneen.

Uusi tietokone oli kallis, 2599 euroa. Toisaalta tuota tietokoneeseen korvamerkittyä rahaa on pyöritelty nyt tililtä toiselle vuoden ajan. Eli siinä mielessä kyseessä ei ole uusi hankinta. Ehkäpä on hyvä tehdä pieni katsaus taaksepäin.

Tietokone ”sekoilua”

Tietokone ”sekoilu” alkoi vuoden 2018 kesällä. Juhannuksena 4,5 vuotta vanha MacBook Pro lakkasi toimimasta ja kiikutin sen huoltoon. Top case oli rikki.

Huollon venyessä kävin ostamassa Apple MacBook Pro 13″ Touch Barilla 8 Gt 512 Gt SS. 2299 euroa. Ensimmäinen kone oli käytössä viikon, sitten se kuumeni ja poksahti. Kauppa vaihtoi sen mukisematta uuteen. Seuraavan koneen Enter-näppäin alkoi jumittamaan parin viikon käytön jälkeen (se Macin surullisen kuuluisa uusi näppis) ja kone lähti palautukseen.

Seuraavaksi ostin Dell XPS 13″ 4K 16 Gt 512 Gt SSD 4K. 2085 euroa.

Sain myös huollossa olleen Macin takaisin. Kone toimi 20 tuntia. Sitten se kuumeni latauksessa ja näyttö pimeni. Emolevy kilahti. Kone lähti jälleen korjaukseen.

Dell XPS osoittautui varsin tuhisevaksi ja muoviseksi härpäkkeeksi. Koekäytön jälkeen tämäkin kone lähti palautukseen.

Marssin kauppaan ja ostin MacBook Pro 13″ Touch Bar 16 Gt, 512 Gt SSD. 2539 euroa. Kone ehti olla käytössä 4 kk, kun tuhosin sen kaatamalla vahingossa kahvikupin näppäimistölle. Olisin voinut hankkia uuden vastaavan tilalle, mutta Macin näppäimistöongelmista tuli yhä enemmän tietoa julki ja luotto alkoi Maciin hiipua.

Maaliskuusta 2019 asti olen ollut siinä tilanteessa, että koneena on toiminut 5 vuotta vanha ja useaan kertaan huollettu Mac. Nyt sitten tuo uskollinen apurini kuumeni ja akku menetti liki kaikki tehot. Lisäksi pohjasta on kadonnut kaksi ruuvia ja näyttö kuoriintuu, eli kone hajoaa jo fyysisestikin.

Markkinoille oli ilmaantunut tällä välillä Dell Precision Mobile 5530 15,6″ -kannettava. 2599 euroa. Tämä kone on varsinainen tehopakkaus. Core i7-8850H, 16 Gt, 512 Gt SSD 15,6″ UHD kosketusnäyttö, DDR4-muistit sekä NVIDIA Quadro -näytönohjaimet. Ei kuulkaa tuhise, eikä lopu tehot tästä paketista. Palautusaikaa olisi vielä jäljellä, mutta kyllä tämä kone taitaa jäädä luokseni.


Seuraava katsaus on sitten elokuu-syyskuu.

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

Leave a Comment