Ostolakko jatkuu – elokuu – syyskuu

by Anna

Ostolakko. Siis tila, missä ei osteta mitään. Ei vaatteita tai kenkiä, ei astioita tai kukkaruukkuja, ei sohvatyynyjä tai pyyhkeitä, ei kirjoja, koruja tai käsilaukkuja. Ei ylipäätänsä mitään tavaraa.

Ostolakossa tarkoitus ei siis ole erityisesti säästää rahaa, vaan pyrkiä rajoittamaan turhaa shoppailua ja tavaroiden kertymistä nurkkiin.

Huhtikuussa 2019 päätin olla ostamatta mitään ylimääräistä kotiin tai itselleni. Säännöt olivat selkeät. Ruokaa, hammastahnaa, vessapaperia ym. saa toki ostaa. Pojille vaatehankinnat on tehtävä, vaikka äiti ostolakkoilee. Myös sellaisen tarpeellisen esineen, joka menee rikki ja jota ei voi korjata, voi korvata uudella. Lentoliput eivät ole turhia tai ylimääräisiä! Ne eivät jää pyörimään nurkkiin.

Miten sujuu?

Elokuu – syyskuu jaksolla on tullut tehtyä ostoksia, mutta ei tämä lakkoilu silti minusta huonosti toimi. Ostolakko on päätöksenä takaraivossa rajoittamassa heräteostoksia, mutta ei ahdista. Montaa vaatetta olen kaupassa hypistellyt, mutta sinne ne ovat tankoon jääneet.

Grilli

Mökillä (vanha hirsimökkki) oli pihalla aikanaan jonkinlainen grilliviritelmä. Tiili ja verkko hässäkkä oli kuitenkin niin rapautunut, että purimme sen pois. Kesän kuumuudessa on ikävä laittaa ruokaa sisällä tuvassa, kun iso liesi lämmittää tupaa turhaan. Toinen vaihtoehto ruuan lämmittämiseen on tietenkin mikro, mutta en pidä mikroista lainkaan. Ostin pitkällisen vertailun jälkeen Weberin pienen ja söpön grillin, jonka hinta oli n. 200 euroa. Tietenkin grilli on myös Tepon, mutta laitan sen nyt tähän minulle ostoksi, koska minä sen maksoin : )

Hieman mutkia tuli matkaan, sillä iso kaasupullo ei letkuineen mennytkään olemassa olevaan liittimeen, joka on tehty kertakäyttöiselle kaasupatruunalle. Weberin salajuonia selvästi ja lopulta oli pakko nöyrtyä ja hankkia 50 euroa maksava uusi liitin ja letku. Grilli on ollut todella ahkerassa käytössä. Olin oikeastaan unohtanut, kuinka mukavaa grillailu on.

Perennoja ja kukkasipuleja

Mökille tuli ostettua myös neljä uutta syysleimua, neljä harmaamalvaa, sekä pussilinen tulppaaninsipuleita. Perennat pelastin lähinnä säälistä, kun eivät olleet kelleenkään kelvanneet -70% alennuslapusta huolimatta. Olisikohan noihin mennyt 20 euroa yhteensä

Caprit

Caprit. LauRie merkkiset caprit ovat kuuluneet vaatetukseni peruspilareihin vuosia. Ne ovat kalliit (n. 100 euroa), mutta kestävät vuosien rankkaa käyttöä. Edelliset osoittivat kulumisen merkkejä jo kesällä (ihme juttu kuuden vuoden jälkeen), mutta olin laiska ja en jaksanut etsiä uusia. Kun polvien päältä ja pepusta näkyi jo läpi ja lycra puski pintaan kuin jalkakarvat, oli pakko tehdä jotain. Valitettavasti malli oli muuttunut vuosien aikana paljon ja en uskaltanut tilata netistä uusia.

Kauppiaat olivat pakanneet caprit jo pois syysvaatteiden tieltä, mutta Helsingin Ateneuminkujan pienestä vaatekaupasta löytyi vielä yhdet mustat oikeassa koossa. Saas nyt nähdä. Mallissa on nimittäin koristeet lahkeensuussa ja ne vähän epäilyttävät minua. Ostin ne kuitenkin, sillä vanhoilla ei vaan yksinkertaisesti enää kehtaa ihmistenilmoille mennä.

Sandaalit

Sandaalit. Think! -merkkiä (89 euroa). Minulla on ollut kaksi vuotta vastaavanlaiset mustat ja ne ovat olleet mukana joka reissulla lämpöön. Sandaalien remmit ovat kuitenkin löystyneet ja ne eivät enää kestä pitkää kävelyä, tai siis jalka ei saa tukea (kelpaavat mökille edelleen hyvin). Mustia ei enää saanut, mutta punaiset löytyivät vielä.

Purkkeja ja purnukoita

Että ei jää epäselväksi, niin tietenkin tulee hankittua myös kempparituotteita. Toisaalta, ne ovat ne samat purkit ja purnukat, jotka vaan muuttuvat tyhjästä täysiksi, joten menevät kategoriaan ”korvaa vanhan”. Olen äärettömän huono kokeilemaan mitään erilaista, joten kun edellinen shampoo, ripsiväri tai naamarasva loppuu, ostan täsmälleen samanlaisen tilalle.

Kyllähän maailma on täynnä tehotippoja, naamioita ja uusia meikkivoiteita, mutta halpoja ja huonoja en halua edes kokeilla. Kalliit ja tehokkaammat (?) taas ovat ihan järkyttävän hintaisia, joten ne jäävät kauppaan, vaikka niille tarvetta varmaan tässä naamassa olisi …

Lentolippuja

Lentoliput eivät ole turhia, mutta mainitaan silti. Liput Roomaan ovat sähköpostissa ja fiilistelen jo ihan täysillä tulevaa matkaa. Vuokraan auton ja ajellemme Toscanan maisemiin. Kelin pitäisi olla lokakuussa edelleen miellyttävät +20C.

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

2 comments

Espanjaan 27 lokakuun, 2019 - 8:44 am

Ostolakko on hyvä periaate. Meillä sitä tukee valtavasti lähestyvä putkiremppa, jonka tieltä karsimme tavaraa kiertoon muutenkin. Joitain asioita on pakko, kuten esim. uusi pesukone entisen hajoavan tilalle, mutta se on elämää, ei ”ostamista”. Mies tarvitsi parit kengät, minä yhden Nanson puseron. Siis entiset menivät jo rikki. Sitten tietysti hankin kaikki kuntoon laittavan hulavanteen. Ja toisenkin, kun tytär vei sen ensimmäisen.

Reply
Pirkko / Meriharakka 4 lokakuun, 2019 - 10:38 am

Jos Laurien housut eivät osoittaudu juuri oikeiksi, niin tsekkaa Voglia. Itse olen pitänyt heidän taskullisista stretch-capreistaan, jotka tosin ovat lähempänä legginsejä kuin Laurien housut, mutta tukevasta kankaasta tehtyinä kuitenkin riittävän housumaiset lähtöön kuin lähtöön.
https://www.voglia.fi/products/taskulliset-stretch-housut-musta

Reply

Leave a Comment