Nice – Very nice – Ranskan Riviera lumoaa

by Anna | TÄMÄ MATKA

Nice tai Nizza. Miten vaan. Paikka tuntuu jakavan mielipiteitä. Moni pitää Nizzaa kalliina ja ihmisiä ylimielisinä. Paikallinen on saattanutkin jo hieman kyllästyä turisteihin. Nizza oli nimittäin aivan ensimmäinen kaupunki maailmassa, jonka pääelinkeinoksi muodostui turismi ja alue on Ranskan toiseksi suurin turistialue edelleen.

Nice

Nice

Nice tai Nizza | Viktoria nautti Nizzasta

Nizzan suosio sai alkunsa, kun Englannin kuningatar Viktorialle talvehti viisi kertaa Nizzan lempeässä ilmastossa. Mahtihallitsijan vanavedessä myös muut Euroopan kuninkaalliset ja aateliset alkoivat talvehtia Nizzassa, ja heidän jälkeensä kaikki muutkin raharikkaat.

Viktorian sanottiin suorastaan nuortuneen joka Nizzan matkallaan ja kerta kerralta hän palasi entistä vastahakoisemmin sumuiseen Lontooseen. Vielä kuolinvuoteellaan hän huokaili, että jos olisi Nizzassa, hän selviäisi hengissä.

Ei kitsastelemaan, vaan Nizzastelemaan…

Turismin lisäksi Nizzaa ”kiusaa” laaja laiton maahanmuutto, joka tuo mukanaan huijareita ja kerjäläisiä. Yksi ärsyttävimmistä ilmiöistä ovat pienessä tuiterissa laulujaan esittävät Chanson-laulajattaret. Pahimmoilleen heillä on mukana vahvistin ja haitari. Itse en nuotinviertä hipovasta ja ylitsepursuavan tunteikkaasta esityksestä antaisi killinkiään kuppiin, mutta tällekin löytyvät kannattajat.

Kaupungissa on paljon erittäin rikkaita (olipa yllätys) ja paljon nuoria. Ydinkeskustan, rannan ja vanhankaupungin kahvilat ovat täynnä niin tyylikästä porukkaa, että omaankin pukeutumiseen kannattaa viihtymisen takia suunnata muutama ajatus ennen ulos lähtöä.

Hinnat ovat kalliit. Itse en shoppaisi täällä, mutta jos on mitä tuhlata, niin mikä jottei. Valinnan varaa löytyy: Louis Vuitton, Chanel, Hermès, Cartier, Armani, Kenzo, Max Mara. Kukkaro venyy myös jos haluaa näyttäytyä ja syödä ydinkeskustassa. Toisaalta, simpukoita saa täälläkin edullisesti.

Mutta siis. Miljoonan asukkaan ”kylään” ei kannata lähteä kitsastelemaan, vaan Nizzastelemaan…

Nice

Nizzan parhaimmat rannat ovat yksityisiä

Rantahotelli saattaa ajatuksena tuntua ihanalta, mutta Promanade des Anglais on nelikaistainen autotie, joten meteliä riittää. Itse uimaranta on pitkä ja hiekan sijasta rantaa peittää pieni kivi. Rannalle kannattaakin ottaa mukaan pyyhkeen lisäksi alusta, jonka päällä voi makoilla, sekä sandaalit tms. joiden kanssa voi mennä veteen asti.

Nizzan parhaimmat rannat ovat yksityisiä. Hinnat päivältä vaihtelevat 10 ja 20 euron välillä. Omien eväiden nauttiminen ei ole sallittua ja ravintolapalvelut ovat erittäin hinnakkaita. Kannattaa silti kokeilla miltä tuntuu viettää päivä luksuselämää ranskalaisella rannalla.

Rannalle voi lenkkeillä myös yksityisten rantojen kautta mikäli pysyttelee lähellä vesirajaa.

Nice

Nice

Hotel La Perouse

Hotel La Perouse on ihanan yleellinen 4 tähden boutique-hotelli, jossa kannattaa kerran elämässään yöpyä, jos se mahdollista on. Hotelli sijaitsee korkealla Promenade des Anglais’n yläpuolella Colline du Châteaun puistoon kätkeytyneenä.

Täällä ei ole parkkiongelmaa, kuten muualla kaupungissa. Henkilökunta hoitaa auton pois ja taikoo sen taas esille, kun haluaa lähteä ajelulle.

Aivan hotellin yläpuolella kohoaa La Colline du Château, kukkula jolla kiertelee muutama hyvin romanttinen kävelypolku. Se on erinomainen piknik-paikka ja muutenkin mitä mainioin paikka maisemien ihailuun. Näkymä kukkulan laelta on upea yli Nizzan ja pitkälle Välimerelle.

Paikalta löytyy myös 1100-luvulla rakennetun linna, josta on jäljellä enää vain 1500-luvulta peräisin oleva Tour Bellandan pyöreä torni. Lisäksi tällä linnakukkulalla on upea vesiputous ja hienolla paikalla sijaitseva hautausmaa.

Kukkulan laelta näki myös hämmästyttävän hyvin hotellimme terassille. Kuvassa näkyvää poreallasta kävin kyllä kokeilemassa, mutta nautiskelua hieman hillitsi ajatus katselijoista suoraan yläpuolella.

Nice

Nice

Nice

Nizza on moni-ilmeinen kaupunki

Cours Saleyan aukio sijaitsee vanhassakaupungissa muutaman korttelin päässä Promenade des Anglais’sta. Se on vanhankaupungin tunnetuin ja vierailluin paikka kukkatorinsa vuoksi. Maanantaisin kukkatori on kiinni ja paikalla on kirpputori/antiikkimyyjiä.

Kun kävelee lähemmäksi rautatieasemaa eivät kadut enää olekaan niin siistejä ja vastaan tulee paljon kerjäläisiä. Vanhakaupunki on kuitenkin hieno ja kaupungissa pidetään muutenkin hyvää huolta vanhoista rakennuksista.

Nizza jää jälkeen museoiden ja taidegallerioiden määrässä Ranskassa ainoastaan Pariisille. Kaupungissa on maailman suurin kokoelma taiteilija Marc Chagallin maalauksia, veistoksia ja piirroksia, sekä mm. upea Matisse-museo.

Sellainen huomio, että  Nizzassa pärjää oikein hyvin englannilla. Tietenkin helpompaa, jos osaa muutaman sanan ranskaa, mutta toisin kuin muualla Ranskassa, kieliongelmia täällä ei ravintoloissa tule.

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

23 comments

Sneak peek tulevista reissuista 2018 - TÄMÄ MATKA 6 syyskuun, 2018 - 6:55 am

[…] Nice – Very nice – Ranskan Riviera lumoaa […]

Reply
Cassis - Ranskan Rivieran pikkuinen hurmuri - TÄMÄ MATKA 24 heinäkuun, 2018 - 10:00 am

[…] Cassis on pieni merenrantakylä Etelä-Ranskassa parinkymmentä kilometriä Marseillesta itään. Kylä on Ranskan Rivieran pikkuinen hurmuri. Se on niin pieni, että jää monelta jopa huomiotta. Hieman samanlainen kuin Eze, joka taas sijaitsee Nicen vieressä. […]

Reply
Avignonin silta ja Paavien palatsi - Provence hurmaa - TÄMÄ MATKA 22 heinäkuun, 2018 - 2:08 pm

[…] Nitza […]

Reply
Johanna @ Out of Office 15 heinäkuun, 2016 - 12:28 pm

Olen käynyt Nizzassa vain kerran. Silloin asuin jossain mieheni silloisen yrityksen varaamassa liikemieshotellissa. Putiikkihotellihaukkana bongasin tietty kuitenkin tuon ihanan La Perousen, ja päätin että sitten seuraavalla kerralla menemme sinne.

Nyt jää nähtäväksi milloin – vaiko milloinkaan?

Reply
Matkaaja 22 helmikuun, 2016 - 2:46 pm

Onpas hassua että on näin negatiivisia kommentteja Nizzasta. Itse olen käyny kaupungissa nyt neljänä kesänä peräkkäin _budjettilomalla_ enkä ole kyllästynyt paikkaan vieläkään! En ole myöskään törmännyt nyrpistelyyn enkä kalliisiin hintoihin. Ollaan yövytty ihan massenan aukion vieressä todella edullisessa hotellissa nimeltään Acanthe (ilmastointia ei ole mutta ollaan tosiaan budjetilla matkailtu), ja parina viime kesänä aukion toisella puolella pikkuisessa huoneistohotellissa missä on oma keittiökin. Hintataso ei mielestäni poikkea ainakaan ylöspäin suomen tasosta. Riippuu tietysti mitä haluaa ostaa, missä syödä jne, me ollaan usein haettu vanhastakaupungista grilliltä vaikka eväät rannalle, niin ihanaa! Ja halpaa. Nizzasta on helppo lähteä päiväretkille läheisiin kyliin ja kaupunkeihin (julkiset on todella edullisia ja helppoja!), illalla taas voi samoilla vanhassa kaupungissa tai istua rannalla viinipullon kanssa.. Museotkin ovat ilmaisia, ainakin ne joissa on tullut käytyä. Vieruskylät ja -kaupungit Villefranche, Eze (sekä ylä- että alaEze), Antibes, Cannes…ihanaa! Ja Monacossa ja Italian puolellakin on helppoa käydä. Alunperin Nizzassa ihastutti se yllättävän boheemi ilmapiiri ja leppoisa meininki (ekalla kerralla saavuttiin Nizzaan junalla italiasta). Mutta hyvä etteivät kaikki nizzasta tykkää, sielä on nykyiselläänkin jo ihan riittämiin turisteja! 🙂

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 23 helmikuun, 2016 - 4:01 pm

Meitä matkailijoita on niin monenlaisia.

Siksi on hyvä asia, että mahdollisimman moni myös kommentoi. Kun taas uusi lukija tulee lukemaan tätä juttua, hänkin saa sitten mahdollisimman monipuolisen kuvan paikasta.

Reply
Susanna89 9 marraskuun, 2014 - 11:40 pm

Hyvä kooste, tuollakin on tullut kerran käytyä. Nizzasta löytyy hyvä Multari niminen leipomo jossa oli hyviä kakkupaloja, suomalaisittain hauskan nimen takia muistin! minäkin pistin merkille kodittomat ja laulavat kerjäläiset, joidenkin mukaan heitä saa pelätä mutta ehkä ei nyt kumminkaan. Onhan Suomessakin ostarit joissa voi kuulla meteliä illalla ja päivällä. Erikoisin mielenjäänyt kerjäläinen oli nainen turkissa joka kerjäsi kanin kanssa, jotenkin tuli ammattilaismainen fiilis siitä. Kerran näin myös naisen joka kerjäsi korkokengissä ja asui vanhassa junavaunussa, tosin ei tapahtunut Nizzassa mutta lähettyvillä. Itse myönnän pitäneeni enemmän Cannesista. Saattoi vaikuttaa se kun hintataso oli halvempi ja hiekkarantaa pitkin oli mukava kävellä kaupungin keskustaan lähellä olevaa saarta katsellen.

Reply
Anna Koskela 10 marraskuun, 2014 - 8:13 am

Kiitos!

Hauska nimi leipomolla. Ranskassa on niin ihania levoksia ja kakkuja ja patonkeja…Nam.

Juu, nämä ammattikerjäläiset olivat varsin ikäviä. En heitä pelkäisi, mutta ärsyynnyn nopeasti tuollaista nähdessäni. Tylsintä on, että moni mahdollistaa tällaisen antamalla heille rahaa.

Cannes on kokematta. Olemme ajaneet sen ohi monta kertaa + (pieni kävely ja ”punaisenmaton” luona stoppi) , mutta aina se on jäänyt kunnolla vierailematta. Pitää ottaa se kohteeksi kun seuraavan kerran tuonne suuntaamme. Olen kuullut siitä monelta hyvää ja sinunkin mielipide vahvisti tätä 🙂

Reply
Annika - Tarinoita Maailmalta 9 marraskuun, 2014 - 11:12 pm

Mä kävin Nizzassa muutamia vuosia sitten ja olin kans yllättynyt ja pettynyt tuohon Promenade des Anglais katuun, en nimittäin ollenkaan ollut ajatellut, että se olisi autotie! Ja vieläpä noin iso. Luulin, että se olisi vain ulkoiluun tarkoitettu katu, ja olihan siellä sekin, mutta ensivaikutelma oli kuin puulla päähän lyöty. Muuten tosin ihan kiva kaupunki, vaikkean kauhean laajalti sitä tutkinut 🙂

Reply
Anna Koskela 10 marraskuun, 2014 - 8:04 am

Heh heh! Hyvä että meitä on kaksi. Olin odottanut jotakin todella kaunista ja upeaa ja sitten kun ajoimme sitä tietä, niin oli hieman sellainen olo, että minua on petetty.

Tuollaisina hetkinä sitä tajuaa mielikuvien voiman 🙂

Reply
Annika / Britannika 6 marraskuun, 2014 - 3:39 pm

Näyttää siltä kun oltaisiin ihan samasta kohdasta otettu pari kuvaa kukkulalta Nizzan rannalle päin 😀 Itse kävin Nizzassa pari viikkoa sitten ja tykkäsin paljonkin, tosin vietin siellä vaan päivän että siinä nyt ei ehkä ihan hirveästi ehtinyt tutustua kaupunkiin…

Reply
Anna Koskela 7 marraskuun, 2014 - 11:10 am

Se kohta on varmaan yksi koko kaupungin parhaimpia kuvauspaikkoja.

Itse olen ollut siellä muutaman kerran, mutta eihän tuo nyt mikään pieni kylä ole. Toisaalta, en tuolla kyllä viikkoa haluaisi olla. Muutama päivä silloin tällöin on oikein kiva.

Reply
Maarit Johanna 6 marraskuun, 2014 - 11:40 am

Olen kuullut kuullut yllättävän vähän Nizzasta. Lähinnä se on ollut kuitenkin valitteluja miten järkyttävän kallista (kukapa olisi arvannut! :D), nyrpeää palvelua ja likaiset rannat.
Kauniiltahan tuolla näyttää, mutta en ehkä tyhjällä lompakolla lähtisi kitsastelemaan.
Enempi kiinnostais se Ezen kylä kuin kuuluisa Nizza. 🙂

Reply
Anna Koskela 7 marraskuun, 2014 - 10:07 am

Nizzan kävijöillä on varmaan osalla kovin vähän tietoa siitä minkälaisesta kaupungista on kyse. Se on vaan hienoa lähteä Nizzaan ja sitten totuus voikin olla toisenlainen. Esim. tuo kiviranta tuntuu tulevan monelle yllätyksenä.

Kaunista on, mutta kallista. Ei mekään oltu kuin yönyli ja sitten eteenpäin. En tuolla viikkoa viettäisi.

Reply
Jenni / Globe Called Home 6 marraskuun, 2014 - 2:18 am

Tuollainen valet parking on todella yleistä täällä. Mikä välillä huvittaa on, että sitä esiintyy myös silloin, kun parkkiongelmaa ei ole: ostoskeskuksen edessä on valet parking -mahdollisuus, eli rahaa vastaan voit parkkeerata aivan ostarin eteen ja joku vie autosi vähän kauemmas. Ilmaiseksi taas voi parkkeerata jos jaksaa kävellä 50 metriä…

Reply
Anna Koskela 6 marraskuun, 2014 - 8:48 am

Ostareilla olen tuohon törmännyt ja silloin se on hieman huvittavaa, juuri mainitsemistasi syistä. Miksi ihmeessä maksaa, kun on kaksi jalkaa joilla kävellä. Ehkäpä jos olisi kovin kiire tai hankala kävellä ym. Joskus myös ravintoiden edessä on tällainen palvelu ollut.

Parissa hotellissa on tämä palvelu kuulunut hintaan. Silloin se taas tuntuu ihan mukavalta.

Reply
Merja 5 marraskuun, 2014 - 8:04 pm

Kävin Nizzassa ensimmäistä kertaa viime kesänä ja pidin paikasta, vaikka parempiakin lomakohteita maailmasta löytyy :)Hintataso oli Suomen luokkaa paitsi edullinen bussi, joka kulkee reilulla eurolla Monacoon ja takaisin. Ihmiset ovat ystävällisempiä kuin Pariisissa ja englantia puhutaan myös paremmin kuin muualla Ranskassa. Lähellä olevat pienet kylät kuten Villefranche olivat viehättäviä ja kivoja päiväkohteita.

Reply
Anna Koskela 6 marraskuun, 2014 - 8:44 am

Hei Merja!

Nättiähän tuolla oli ja kaikki toimi. Mutta oikeassa olet, että parempiakin kohteita löytyy maailmasta.

Olen kuullut tuosta bussista, että se on usein kovin täynnä. Onko sulla kokemuksia tästä?

Itse kävin Eze:ssä, mutta tuo mainitsemasi kylä jäi kokematta.

Reply
Merja 6 marraskuun, 2014 - 4:10 pm

Kävin sillä bussilla sekä Monacossa että Villefranchessa. Saimme istumapaikat Monacoon mennessä mutta kun matkaa oli tehty noin neljäsosa, joku nainen tuli lappu kädessä sanomaan meille että hänet pitää päästää istumaan vammaisen ystävänsä kanssa. Tietysti paikat annettiin vaikkei ystävä kovin sairaalta näyttänyt.. Takaisin Nizzaan jouduttiin seisomaan koko matka, samoin Villefrancheen mennessä.Sinne ei matka onneksi kauaa kestänyt. Melko ruuhkaista oli, mutta tuolla hinnalla ei oikein muuta voinut odottaakaan 🙂

Reply
Anna Koskela 7 marraskuun, 2014 - 11:00 am

Toi on hyvä tietää, jos esim. on liikenteessä lapsien kanssa. Mutta edullinenhan tuo on, eli ehkäpä hetken voi seistäkkin, jos vain kunto sallii.

Kiva kun jaoit kokemuksesi.

Reply
Tiina, Kinttupolulla 5 marraskuun, 2014 - 5:17 pm

Hah,ei kyllä kuulosta yhtään mun paikalta, mutta sinnepäin sitä kuitekin muutetaan pian…onneksi sentään maaseudulle tunnin ajomatkan päähän Nizzasta, niin on vähän kotoisampaa 😉 varmasti komea kaupunki,kuten muistelen viime visiittiäni kymmenisen vuotta sitten, mutta ”hienostelu” ei ole oikein mun juttu….ehkä me maalaiset körrötellään joku kerta maatilalta sinne kumpparit jalassa aiheuttamaan paheksuntaa 😉

Reply
Anna Koskela 5 marraskuun, 2014 - 5:57 pm

No ei se oikein minunkaan paikka olisi pidemmän päälle ollut, kun en niin merkkilaukuista ja isoista kalliista aurinkolaseista perusta:D Jaksan ”hienostella” vain tosi rajatun ajan ja sitten rupean kaipaamaan rönttövaatteita ja mukavia sandaaleita. Ei vaan jaksa…

Maisema muuttuu tosi nopsaan kun menee maaseudulle, eli ei hätää. Ja se maaseutu on paljon kivempaa.

Reply
Annika / travellover maailmalla 22 maaliskuun, 2013 - 12:58 pm

Minä kuulun juuri niihin, joita Nizza ei lumonnut. Kirjoittelin siitä viime kesänä pitkän viikonlopun jälkeen. Minulle yksi kerta riitti, mutta tiedän niitä, jotka palaavat aina vain uudelleen.

Reply

Leave a Comment