Morkkis – Etelän hetelmät kannattaa jättää rauhaan

by Anna

Mangot kaupasta, ei maailmalta

Kukapas se eilen kirjoittelikaan iloisesti Thaimaan ystävät – keskusteluryhmän sivulle: ”Mangojen laatu on tosiaan Thaimaassa älyttömän paljon parempi, kuin Suomessa. Mulla oli mukana kaksi isoa muovista pakastusrasiaa joihin menee kumpaankin neljä mangoa somasti. Tuon aina Aasiasta hedelmiä, yleensä just mangoa. Tosin nyt tuli myös pomeloa ja longania <3″

Tarkka lukija kommentoi välittömästi, että ei niitä hedelmiä saisi tuoda Suomeen. Pidin väitettä illalla ihan höpönä, mutta yön synkeinä tunteina iski epäilys mieleeni. Voisiko sittenkin olla niin, että olen syyllistynyt rikokseen..?

Olen käynyt Tullin sivuilla viimeksi tammikuussa 2018 tarkistamassa saanko tuoda Suomeen leikko-orkideoja Aasiasta (selainhistoria on näppärä juttu). Samalla muistan ihan selvästi katsoneeni myös hedelmien ja vihannesten tuontirajoituksia. Olen antanut itseni jäädä siihen käsitykseen, että voisin tuoda pieniä määriä omaan käyttöön, kunhan tuotteissa ei ole multaa mukana.

Ryhdyin tarkistamaan asiaa uudestaan. Tullin sivuilla kerrotaan seuraavasti: Elintarvikkeiden tuliaistuontia EU:n ulkopuolelta on rajoitettu, ja määräyksistä vastaa Ruokavirasto. Et saa tuoda esimerkiksi lihaa, lihatuotteita, maitoa tai maitotuotteita.

Tämä selvä, mutta mitenkäs ne mangot?

Siirryn Ruokaviraston sivuille, josta löytyy tieto, että kasvinterveystodistus vaaditaan EU:n ulkopuolelta tuotaessa joiltakin hedelmiltä ja vihanneksilta. Asiaa täsmennetään kertomalla, että: Voit tuoda EU:n ulkopuolisista Euroopan maista ilman kasvinterveystodistusta ja tarkastusta 3kg tuoreita hedelmiä, marjoja ja vihanneksia.

Homma tuntuu varsin selkeältä ja tällainen mielikuva minulla asiasta olikin. Mutta, mutta… Aasia ei kuulu tämän säännön alle. Thaimaan mangoista ei kuitenkaan löydy tältä sivulta enempää tietoa.

Kaivaudun syvemmälle Ruokaviraston sivujen syövereihin ja löydän kohdan: Tuonti EU:n ulkopuolelta -> Ohjeet -> Kasvinterveystodistusta vaativat kasvit ja kasvituotteet (1.9.2019, pdf)

Sivulta kuusi löytyy kohta neljä: Hedelmät, marjat ja vihannekset. Ja siellähän se mango komeilee listattuna. Syyllinen! Mangoillani olisi pitänyt olla kansainvälinen kasvien terveystodistus (Phytosanitary Certificate), jälleenvientitodistus tai vastaava todistus Euroopan unionin ulkopuolelta Suomeen tuotaessa.

Hupsista vaan. Nolottaa. Etelän hetelmät on syytä nauttia paikan päällä, ei kantaa kotiin. Täällä nyt odottelen, koska virkavalta saapuu minua hakemaan. Todistusaineisto tosin on jo hävitetty parempiin suihin.


Suhtaudun tuontirajoituksiin vakavasti ja mm. afrikkalaisen sikaruton takia ovat puolalaiset possumakkarat ja romanialaiset villisikasäilykkeet jääneet tuomatta Suomeen.

Kun lueskelin Ruokaviraston sivuja huomasin, että koko kasvinterveyslainsäädäntö uudistuu 14.12.2019. Sen jälkeen astuvat voimaan EU:n kasvinterveysasetuksen 2016/2031 mukaiset vaatimukset. En löytänyt kuitenkaan tarkempaa tietoa, miten tämä vaikuttaa, vai vaikuttaako, turistin tuliaisiin. Täytynee vierailla sivuilla jatkossa hieman tiheämmin täydentämässä ja tarkistamassa tietojaan.

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

6 comments

Kökar kokemuksia kuvitteellisesti - TÄMÄ MATKA 3 lokakuun, 2020 - 10:51 am

[…] sanoen tällaista vanhaa salakuljettajaa ei jaksa napata Suomen alkoholipolitiikka lainkaan. Eli en edes miettisi voisivatko siiderit […]

Reply
Markku V 13 joulukuun, 2019 - 11:04 pm

Jep. Aussien lisäksi NZ ja kaikki saaret ovat tarkkoja ettei tule mitään kasvitauteja tms maahan.

Reply
Jouko Pihlaja 1 marraskuun, 2019 - 12:18 pm

suomessa kasvaneita MANGOJA ?

Reply
Anna 2 marraskuun, 2019 - 4:24 pm

taitaa olla sarjaa ”läppä” 😉

Reply
Petri 1 marraskuun, 2019 - 11:11 am

Australiassa voisi käydä vähän eri tavalla 🙂

Joskus aikoinaan oli mukana Dulce de Leche -purkki Argentiinasta, joka maitotuotteena tietysti joutui ausseissa heti roskikseen biokontrollissa vaikka olikin suljettu purkki. Toisella kerralla tultiin Tyynelta valtamereltä ja ajattelin näyttää jonkun puupatsaan (ei hajuakaan onko niitä käsitelty..), kahviakin oli tullut ostettua. Siinä sitten tullimiehelle tuli näytettyä foliossa olevaa kahvipussia, mies oli hiukan ”wtf? mees nyt kotiin siitä..” ja unohtui näyttää koko puupatsas.

Ehkä jälkikäteen kuumottavin oli kuitenkin Perusta mukaan tarttuneet coca-karkit ja -tee. Matka jatkui Aasian halki lähi-itään ja reitille osui varmaan useampikin maa, jossa olisi voinut tulla keppiä tai julkista kuritusta.

.. ja mitä tulee mangoihin, ihmettelinkin että oikeastiko tuotte niitä 🙂 Itse syön pelkästään kotimaisia mangoja, kun ostaa kasvukauden ollessa parhaimmillaan Suomessa kasvaneita mangoja niin ovat ihan täydellisiä.

Reply
Anna 2 marraskuun, 2019 - 4:23 pm

Kiitos vaan. Nyt sitten ihmiset ryntäävät kyselämään K-Kaupasta niitä ”kotimaisia” mangoja 😀 😀

Reply

Leave a Comment