Montserrat – Sahattu vuori ja musta madonna

by Anna | TÄMÄ MATKA

Montserrat

Montserrat sijaitsee noin 50 kilometriä Barcelonasta luoteeseen. Paikalle pääsee junalla tunnissa. Juna R5, lähtee Placa Espanyan metro- ja juna-asemalta. Pois voi jäädä Aeri Montserrat- pysäkillä, jolloin huipulle jatketaan kaapelihissillä, tai Ministrol Montserrat- pysäkilä, jolloin loppumatka edetään funikulaarilla. Tarkasta tilanne ennen junaan hyppäämistä kuitenkin, jotta et joudu hukkaan.

Me vuokrasimme auton päiväksi, sillä ajomatkaa mainostettiin mielenkiintoinen. Muutenhan Barcelonassa ei autolla mitään tee, sillä kaiken tavoittaa kävellen tai julkisilla liikkumalla. Ajomatkasta tulikin mielenkiintoinen, sillä pilvet roikkuivat alhaalla ja tuli tunne, että hieman turhaan on menossa vuorelle, jos mitään ei näy.

Kuun pintaa muistuttava alue julistettiin vuonna 1987 kansallispuistoksi. Vuoren nimi, Montserrat, tarkoittaa sahattua vuorta ja nimi tulee tämän kallioisen vuoren erikoisesta muodosta – se näyttää ikään kuin kiveen ”sahatulta”.

Noustuamme pilvien yläpuolelle vasta tajusimme, kuinka korkeallla olimme ja sen, miksi luostari on rakennettu tänne. Maisemat olivat huimat.

IMG_2033

IMG_2048

IMG_2036

Santa Maria de Montserrat

Vuori on tunnettu vuonna 1025 perustetusta benediktiiniläisluostarista. 1200 metriä laakson yläpuolelle kohoavalla kalliotasanteella sijaitsee Santa Maria de Montserrat . Luostari on omistettu Katalonian hiippakunnan suojeluspyhimykselle, Montserratin neitsyelle, La Morenetalle, mustalle madonnalle.

Vanhimmat jäänteet luostarista löytyvät jo 800-luvulta. Napoleonin joukot tuhosivat luostarin rakennukset vuonna 1811. Nykyiset rakennukset on pääasiassa 1800-luvun lopulla. Luostari on edelleen toiminnassa, ja se majoittaa noin 80 munkkia.

Kataloniassa on perinteisenä tapana pyytää Montserratin neitsyeltä apua oman tai läheisen sairauden hetkenä, sekä luvata tehdä pyhiinvaellusmatka Montserratin vuorelle, jos toive toteutuu. Moni myös toteuttaa lupauksensa. Montseratissa vierailee vuosittain yli miljoona turistia ja pyhiinvaeltajaa.

Nykyisen Espanjan historia alkaa 1000-luvulla, jolloin kristityt kuningaskunnat aloittivat Iberian niemimaan takaisin valtauksen  islaminuskoisilta maureilta. Muslimiajan jälkeen Marian palvonta nousi Espanjassa korkeaan kukoistukseen. On kiinnostavaa, että reconquistan (takaisin valtauksen) jälkeen, alkoi monista paikoista löytyä kätkettyjä Maria-patsaita.

Yksi Espanjan tunnetuimpia patsaita on nimenomaan Montserratin luostarissa säilytettävä La Morenata. Se tosin löytyi jo ennen muslimivallan päättymistä ja on julistettu Katalonian suojelijattareksi 1881. Legendan mukaan veistos olisi yhden Jeesuksen opetuslapsen työtä. Tutkimuksissa sen syntyajaksi on kuitenkin määritelty  n. 1200-1300-luku. Patsas on kunniapaikalla hopeisessa alttaritaulussa ”pyhässä huoneessa”, jonne pääsee varsinaisen alttarin yläpuolelle nousevaa portaikkoa pitkin.

Montserratissa käymiseen kuluu helposti koko päivä. Jos luostarit ja huimat maisemat kiinnostavat, kannattaa päivä tähän käyttää.

Monestir_de_Montserrat_2006_-_04

Monestir_de_Montserrat_2006_-_02

IMG_2052* Kaksi luostarin ulkokuvaa Wikimedia Commons

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

4 comments

Madridin ympäristön Road Trip. Kulut ja hotellit | TÄMÄ MATKA 27 tammikuun, 2017 - 9:17 am

[…] vierailleet myös Montserratin luostarissa, mistä löytyy toinen Espanjan kolmesta mustasta Madonna -patsaasta, eli Montserratin neitsyt, La […]

Reply
Espanja vuokra-auto alla | TÄMÄ MATKA 26 syyskuun, 2016 - 7:41 am

[…] 1200-luvulta Marian palvonta nousi Espanjassa korkeaan kukoistukseen. Olemme vierailleet myös Montserratin luostarissa, mistä löytyy toinen Espanjan kolmesta mustasta Madonna -patsaasta, eli Montserratin neitsyt, La […]

Reply
Jani 4 lokakuun, 2015 - 7:34 am

Kävin Katalonian matkalla heinäkuussa 2014 Montserratissa yöpyen yhden yön luostarin vieressä olevassa hotellissa.. Päivällä kannattaa lähteä ylös vuorille kävelemään pois turistien kansioittamasta keskustasta. Suosittelen todellakin yöpymään alueella, sillä kun turistit (niitä on paljon!) ovat lähteneet, paikka muuttuu aivan toisenlaiseksi. Paikalle jää vain hiljaisuus ja upeat maisemat.. ja välillä soivat kirkon kellot. Samoin aamulla kannattaa herätä aikaisin, ja tehdä kävely rauhallisen luostarin alueella. Kerrassaan maaginen paikka..

Vinkki 1: Hotellissa kannattaa pyytää huone aukion puolelta ja yläkerroksesta, toisella puolella on vaan vuorenseinämä.
Vinkki 2: Autolla pääsee tarvittaessa hotellin eteen, mutta pysäköinti tulee tehdä alempana olevalle parkkialueelle

Reply
Anna Koskela 4 lokakuun, 2015 - 10:16 am

Tuohan olisi mahtava tilaisuus. Eipä tullut mieleenkään, että siellä voisi yöpyä.

Voin vain kuvitella kuinka hienoa tuolla on ilman turistilaumoja. Me olemme monasti tehneet kävelyjä kaupungeissa ennen kuin ihmiset heräävät. Sevilla, Barcelona, Malaga, kaikki Espanjan pienet lukemattomat kylät jne. kaikki aivan erilaisia paikkoja aamusta.

Hurjasti kiitos vinkeistä!

Reply

Leave a Comment