Suunnitelma hyvä, käytäntöön jalkauttaminen ei niinkään…
Varasin tässä taannoin lennot Malagaan. Hintaan 300 euroa Oulusta. Aurinkoa, hyvää ruokaa, roadtrippailua autolla valkoisesta kylästä toiseen. Mikä voisikaan mennä pieleen.
Malaga ei suinkaan valikoitunut kohteeksi sattumalta, vaan paikkaan vaikuttivat vahvasti voimassaolevat koronasäännöt. 7.2.2021 saakka Andalusiaan voi lentää Suomesta ilman koronatestia. Syy koronatestin välttelyyn on sen posketon hinta. Oulussa matkustamiseen tarvittavaa koronatestitodistusta ei saa alle 300 euron. Tämä on aihe, josta voisin paasata loputtomiin, mutta olkoon. Todettakoon vain, että testauksella ei tulisi rahastaa.
Kaiken piti olla bueno, mutta sitten hallituksemme panikoitui. Koska ehkä jossain joku viruksen mutaatio niin lisää vaan rajoituksia ja melkein jo ulkonaliikkumiskielto. Voisin sanasen kirjoittaa koko tämän koronahumpan hoidosta ja hallituksen toimista, mutta annetaan senkin nyt olla.
Turvallisinta on matkustaa lentokoneessa, jossa kaikki ovat testattuja
21.1.2021 Rajavartiolaitos ja Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL päivittivät Suomeen saapumista ja matkustusta koskevaa ohjeistusta. Tästä seurasi, että Finnair ilmoitti vaativansa Suomeen tulevilta matkustajilta koronatestitodistuksen tai vastaavan 28.1.2021 lähtien. Turvallisinta on tietenkin matkustaa lentokoneessa, jossa kaikki ovat testattuja. Eli sinällään hyvä juttu. Huom! Matkustaminen ei ole kiellettyä ja matkustaa voi vastuullisesti ja ohjeita noudattaen. Minun kohdallani tämä muutos ohjeistuksessa tarkoitti kuitenkin sitä, että viikon reissun viimeiset päivät menisivät aikataulullisesti kokonaan uusiksi.
Matkaidea happanee…
Hetken aikaa istuin masentuneena kotisohvalla ja mutisin painokelvottomia sanoja. Matkaidea happani käsiin. Lopulta aloin piirtelemään uutta karttaa Google Mapsiin ja totesin, että onnistuisi se reissu näilläkin muutoksilla. Voisin palauttaa auton hieman aikaisemmin, olla viimeiset päivät Fuengirolassa ja otattaa testin (kustannus maltilliset 119 euroa, tätä myös Suomeen) siellä. Olisi edelleen sitä aurinkoa, hyvää ruokaa ja roadtrippailua kylistä toiseen.
Eilen kaverini kysyi muina miehinä, että koskas olitkaan sinne reissuun lähdössä? Samalla hän laittoi linkin uutiseen, jossa kerrotaan Espanjan uusista aluerajoituksista. Hyvästi vaan roadtrip, sillä Andalusian kaupungit ovat sulkeutumassa yksi toisensa jälkeen. Varsinaisella Aurinkorannikolla osa kaupungeista on edelleen auki, mutta on todennäköistä, että yhä lisää kaupunkeja päätyy lähiaikoina sulkuihin. Ja taas istahdin miettimään, että mitäs nyt tehdään.
Onneksi lippuja voi siirtää
Alkuperäisestä suunnitelmastani oli jäljellä enää aurinko ja hyvää ruokaa. Sekin kuulosti ihan kelvolliselta tavalta, kun verrokkina oli Suomen pimeys ja omat kokkailut. Voisihan sitä olla jossain kivassa hotellissa, paistatella päivää ja käydä herkuttelemassa pitkän kaavan mukaan hyvissä ravintoloissa. Paitsi että…
Andalusian hallinto on määritellyt, että mikäli ilmaantuvuusluku nousee yli 1.000/100.000 asukasta, kaikki ei välttämätön liiketoiminta suljetaan. Tämä tarkoittaa myös ravintoloita. Eli minun pitäisi osata valita viikon kohteeksi sellainen kaupunki, joka pysyttelisi ilmaantuvuuslukuineen tuon rajan alla. Esim. Marbellan ilmaantuvuusluku on jo 1148, Malagan 946, Mijasin 900, Fuengirolan 841, Torremolinosin 750. Tässä vaiheessa luovutin. Ei väkisin.
Finnair antaa mahdollisuuden muuttaa lippujen päiviä rajattomasti 31.8.2021 saakka ja tämän jälkeen vielä yhden kerran. Ensin suunnittelin siirtäväni liput viikolle 10, joka on pohjoisessa hiihtolomaviikko. Lippujen siirtäminen on sinällään maksutonta, mutta hinnat vaihtelevat päiväkohtaisesti, ja tämä vaihtoehto olisi tuonut taas liki satasen lisähintaa. Yhtään lisää rahaa en tähän halua laittaa, koska toteutuminen on niin epävarmaa. Päädyin lopulta siirtämään tiketit kesäkuulle. Mitään takeitahan ei koronatilanteen helpottamisesta tietenkään ole kellään, joten pakko vain veikata ja kokeilla onnistuisiko reissu tuolloin. Olen jo asennoitunut niin, ettei tämä matkan mutkistuminen vielä tässä ollut. Jaksaa, jaksaa …
7 comments
Vuoden sisällä 3 Aurinkomatkaa jäänyt tekemättä ja se kyllä tuntuu ja näkyy minussa. Sairasta vaikeaa psoriaasia ja vuosien saatossa on kokeiltu kaikki hoitomuodot, vain aurinko auttaa. Kun käyn 2 vkoa auringossa se kantaa n. 3-4 kk eteenpäin että pysyn työkykyisenä.
Ymmärrän sinun ja muiden turhautumisen paremmin kuin hyvin.
Toivotaan että pian palataan normaaliin..
Tämmöistä tämä nyt on — uusi normi varmaankin vuoden tai jopa kaksi, kunnes pandemia alkaa laantumaan ja rajoituksia aloitetaan purkamaan. Ehkäpä nyt tulee, jos tulee, lähdettyä matkaa ns. äkkilähdöllä. Syksyllä 2020 jouduin siirtämään kohdetta kolme kertaa ja lopulta olin viikon kotimaan syyslomalla. Tappiona tuli airBaltcin lentolippujen hinnat Rigaan, kun Suomessa koronan lukemat nousivat yli 16/100000 joka olisi johtanut Latviassa 10 päivän karanteeniin, ja Suomessa mentiin tästä juuri yli pari päivää ennen matkaa.
No rohkeesti varattiin mekin tuonne Malagaan liput heinäkuulle, tarkoitus olis myös ajella Sevillaan, tehdä se päiväretki camino del reyhin ja katsoa mitä muuta löytyisi, mutta saahan nähdä miten onnistuu ja toteutuuko ylipäätään.
Kuulostaa tutulta. Minä jännään parhaillaan, pääsenkö Roomaan tekemään lopputyötä. Pitäisi ottaa 48 tuntia ennen lauantaikoneen lähtöä yksityisellä se negatiivinen koronatesti, joka maksaa maltaita. Nythän Rooma on oranssia aluetta eli ravintolat, baarit ja kahvilat on kiinni, joten jos tästä vielä pahenee eli tulee ulkonaliikkumiskielto myös päiväsaikaan, siirrän reissun suosiolla toiseen kertaan ja valmistun sitten joskus.
Tämä rajoitusten kanssa tempoilu on kyllä se, joka tekee matkustamisesta niin mutkikasta, ettei me edes yritetä tällä hetkellä. Onneksi löytyi vihdoin vähän töitä, joita voi tehdä reissaamattakin.
Meillä Serbiassa on myös menty onneksi pitkään samoilla rajoituksilla, ettei tarvi jännittää ruokakaupan ovella saako kahvaa nykiä turhaan.
Meillä testit maksaa asukkaille noin 80€, turisteille noin 160€. Selkeästi Suomea halvempaa, mutta keskipalkkakin on kymmenesosan Suomen palkoista, joten pistää kyllä miettimään käykö kaikki testissä, vaikka pitäisi. Olisi kyllä fiksumpaa tehdä niitä omakustannushintaan.
Tuo Suomen koronatestin hinta on tosiaan ihan käsittämätön. Kukkulalta-blogin mukaan pikakoronatestin voi tehdä Italiassa apteekeissa ja KATTOHINTA sille on säännelty, se on 22 euroa. En tajua, miten Suomi voi hoitaa koronaan liittyvät asiat niin huonosti. Ja jengi vielä ajattelee, että asioita olisi tehty täällä hyvin. Luojan kiitos, että väestöntiheys on niin alhainen ja kulttuuri on sellainen, että normaalistikin on vähintään se parin metrin väli, varsinkin tuntemattomiin.
Harmi kun reissu siirtyi, todellakin ymmärrän turhautumisen! Tämä Andalusian rajoitusviidakko on tosiaan melkoinen, ja tilanne muuttuu vähän väliä, kun tartuntaluvut päivittyy. Me oltiin aiemmin pienessä kylässä vuorilla, mutta siellä meni ihan kaikki kiinni, kun tartunnat ylitti sen kriittisen 1000 per 100 000 asukasta. Mikä seitsemän tuhannen asukkaan kylässä tarkoittaa siis peräti kahdeksaa tapausta. Nyt ollaan rannikolla, kaupungissa, jonka rajat oli vielä viikko sitten auki, mutta nyt jo kiinni, kun 500 / 100 000 ylittyi. Ravintolat on sentään vielä auki, tosin rajoitetusti tietenkin. Että joo, eipä täällä tosiaankaan ajella valkoisesta kylästä toiseen, eikä nautita pitkiä illallisia ulkona, mutta aurinko sentään paistaa 😀