Miten pukeutua Tunisiaan (talvella)? Otsikon kohdalla voi maan korvata Egyptillä, Marokolla tai vaikka Jordanialla. Kaikki ovat Pohjoisen-Afrikan maita, jossa ilmasto on yhdistelmä Välimeren ja Afrikan ilmastoa. Talvikuukausia ovat joulukuu-helmikuu.
Miten pukeutua Tunisiaan (talvella)
Olen jotenkin onnistunut eksymään Pohjois-Afrikan maihin liki aina talvikuukausina. Lähden joka kerta pakkaamaan auringonpaiste silmissäni ja heittelen 50+ aurinkorasvoja kassiin uimapukuun kiedottuna. Jossain vaiheessa päätän tarkistaa lämpötilat ja olen täysin pyöristynyt yölämmöistä. Missä on minun hellä afrikkalainen yöni? Mikä on tämä +4 C lämpötila?
Talvet ovat Pohjois- Afrikassa yleensä leutoja, mutta yöt voivat olla hyvinkin kylmiä. Öisin lämpötila laskee aina 10 asteen tietämille, usein paljon alemmas. Ei ole mahdotonta, että luntakin sataa. Siksi matkalaukkuun on ihan oman mukavuuden takia hyvä pakata kunnolla vaatetta.
Maan sisällä voi olla myös paljon vaihtelua. Egyptin Aleksandriassa oli tammikuussa järkyttävän kylmä, mutta Abu Simbelillä valui hiki valtoimenaan. Niilillä istuin laivan kannella juomassa teellä kolmeen huopaan kääriytyneenä, mutta Hatšepsutin temppelillä tuntui, että taju lähtee lämmöstä.
Miten pukeutua Tunisiaan – Minulla mukana
Itselläni oli Tunisiassa päällä liki koko viikon sama varustus. Päivällä jaloissa oli pitkäthousut ja loaferit. Yläkropassa oli tunika, jonka alla oli T-paita/toppi ja kaulassa huivi. Usein harteilla oli myös kevyt kuoritakki. Illasta lisäsin takin alle ohuen villatakin.
Kaulahuivi on minulla liki välttämätön, sillä niskajumi iskee pienimmästäkin viimasta. Tarvitsen kaulahuivia jo ilmastoidussa autossakin. Tuo kaulahuivi oli helppo myös nykäistä moskeijoissa hiuksien peitoksi ja välillä naaman eteen, kun tuuli nostatti hiekkaa ilmaan erityisesti El Jemissä.
Päivällä lämpö nousi + 20 C tuntumaan, mutta tuuli viilensi ilmaa paljon. Kävellessä tuli helposti hiki. Jossain tuulensuojaisassa paikassa auringonotto olisi varmasti onnistunut hyvin, mutta uimapukua ei kyllä tullut käytettyä kuin hotellien kylpylöissä. Minulla oli mukana myös caprit ja sandaalit, mutta niin lämmintä päivää ei tullut, että olisin niihin vaihtanut.
Teppo, joka lähti joka aamu kävelylle klo 0700, oli varustautunut pitkillä kalsareilla. Ei lainkaan hullumpi idea, jos haluaa illastakin istua ulkona pitkään. Esim. Egyptissä miehillä oli kaavun alla tammikuussa kunnon pässinpökkimää. Ai mistä tiedän? No ihan siitä, että villahousut näkyivät nilkoista. En siis lähtenyt kohottelemaan kenenkään kaavun helmaa.
Miten pukeutua Tunisiaan – Huomioita ylipäätänsä
Osa tunisialaisista naisista peittää hiuksensa, osa ei. Kokonaan hunnuttautuneita naisia näin viikon aikana kolme. Niqab ei tosiaankaan ollut suosiossa ja luultavasti näissä tapauksissa kyse ei ollut tunisialaisesta, vaan jostain naapurivaltioista tulleesta naisesta. Tunisian itsenäistyttyä vuonna 1956 sen ensimmäinen presidentti Habib Bourguiba kielsi peittävät hunnut.
Tunisialaisten naisten yleisin asu oli ihan länsimaalainen. Vanhemmat naiset käyttivät paljon hametta tai erilaisia kaapuja. Kaupunkien ulkopuolella näki myös upean värikkäitä paimentolaisasuja naisilla.
Miehillä yleisin asu oli huppari, toppatakki ja farkut. Jos Suomessa arvostelemme nuorison tapaa pitää huppua päässä, niin Tunisiassa tuo tapa oli levinnyt kaikkiin sukupolviin.
Hauska yksityiskohta olivat tohvelit. Ihmisillä saattoi olla talvitakki päällä, mutta jalassa aamutossut. Kuvitelkaa nyt paksu toppatakki ja pitkä hame/housut, ja varpaat työnnettyinä pörröisiin tohveleihin. Ei auennut viikon aikana, mikä idea tuossa oli.
Toinen tyyli, jota saatoin hieman tuijotella, olivat miesten talvikaavut. Vanhemmilla miehillä oli päällään paksusta kankaasta tehtyjä djellaba-tyyppisiä asuja. Jos tämä oli varustettu hupulla, oli näky kuin jostain Taru sormusten herrasta -kirjasta. Mutta kun tuohon päälle vedettiin vielä joku viltti, näytti ajoittain vahvasti siltä, että joku oli astunut ”pimeälle puolelle” (Star Wars).
12 comments
Hei,
Kiitos hyvästä blogista!
Olen Tunisiaan lomalle menossa 3.3.
Jokohan maaliskuussa alkaa Soussessa tarkenemaan?
Kiitos Jukka!
Luulisin, että kelit on lämmenneet paljon maaliskuun alkuun mennessä. Koskaanhan ei ole varmaa, mutta kyllä maalikuulla on lämmintä jo Etelä-Espanjassakin, joten miksei Pohjois-Afrikassa? Joku lämmin fleece mukaan, niin voi istua huoletta ilmaa ulkona pitkään.
Ei näköjään riitä talvella edes Pohjois-Afrikkaan matkustus, jos lämmintä kaipaa. En ole erityisemmin paneutunut asiaan, mutta olisin kuvitellut, että on vähän lämpimämpi. Hyvä postaus niille, jotka miettivät Tunisiaan matkaa talvella. Yleensähän etelään lähdetään lämpöä etsimään.
Juu, ei riitä. Jos takuulämpöä ja aurinkoa haluaa, niin pitäsi mennä Kap Verdelle asti. Kanariansaarillakin voi tulla vilu, jos huono tuuri käy. Nythän siellä satoi lunta juuri pari viikkoa sitten…
Tuo on myös yksi syy siihen, miksi niin monet suuntaa talvikuukausina Aasiaan.
Pohjois-Afrikassa en ole käynyt, mutta Keski-Afrikassa (Keniassa & Tansaniassa) kylläkin. Vaelluksella sai myös miettiä vaatetusta, kun päivällä hiki virtasi ja illalla / yöllä oli kylmä. Katselin kuvista varsinkin miesten vaatetusta ja se muistuttaa aika paljon turkkilaisten miesten vaatevalintoja. Kiinnitin siellä huomiota, että moni pukeutuu tummiin vaatteisiin. Värejä ei juuri näkynyt. Sama meininki näköjään myös tuolla.
Minulla on sisar käynyt Tansaniassa x kertaa. Kertoo myös tuosta samasta pukeutumisongelmasta. Yöllä ja korkealla kylmä. Päivällä tasangolla polttavan kuuma.
Minun mielikuvat turkkilaisesta miesten pukeutumistyylistä ovat monen vuoden takaa, mutta tosiaan melko samanlaiselta vaikuttaa. Kirkkaita värejä en nähnyt kuin paimentolaisnaisten päällä. Ja silloinkin oli kyseessä lähinnä punainen väri.
Joo ei Tunisian talvessa tarvinnut hirveemmin rantaelämää viettää 😛 Muistelin juuri omaa reissua joskus 90 -luvun alussa Port El Kantauiin, taisi olla joulukuun alkua kun olimme. Rannalla pääsi kastaan jalat puoleen sääreen ja aina oli miltei huppari tai villatakki päällä. Yhtenä päivänä hotellilla pääsi altaaseen ja sielläkin vesi pirkaleen kylmää. Ei silloin kans älytty, että niin vilakkaa on, onneksi oli varustauduttu myös lämpimillä vaatteilla.
Tuli vähän niiden iltojen kylmyys yllätyksenä, vaikka periaatteessa mun pitäisi tietää tuo ilmasto.
Tuulensuojassa olisi voinut aurinkoa ottaa juuri ja juuri, mutta uimaan en olisi mennyt, ellei siinä yhdessä hotellissa olisi ollut kunnolla lämmitettyä uima-allasta.
Minun mielestä tämä oli aika hauska aihe. Sehän on totuus, että näissä kyseisissä maissa tosiaan voi nähdä vaikka minkälaista kolttua. Tunisiassa en ole käynyt mutta listan muissa kyllä. Vaikka näkyy sitä meillä täällä Kaliforniassakin. Koulun pihalla juuri katsoin yhtenä aamuna vanhempia; joku oli tullut aamutossuissa, pyjaman housuissa ja toppatakissa tuomaan lasta kouluun.
Pukeutumisongelmat ja paikallisten pukeutuminen on kyllä ehtymätön aarreaitta. Ongelma on se, että paikallisten pukeutumisesta pitää osata kirjoittaa hyvällä maulla, mutta kuitenkin vähän irroitellen. Se on melko vaikeaa.
Ai teilläkin on näitä pyjama päällä kulkijoita. Aasiassahan ei aina erota, mikä on pyjama, mikä ”oikea” katuasu. Veikkaan, että moni kävelee pyjamassa, sillä ei kai niille edes mitään määritelmiä ole. Välillä näkee hotelleissakin pyjama päällä aamiaiselle yrittäviä.
Hyviä huomioita – itse pidin jotenkin pukeutumista Tunisiassa sen verran tavallisena juttuna, ettei olisi tullut mieleen siitä kirjoittaa, mutta ehkä ihan kaikki eivät ole matkustaneet ihan niin paljon kuin Sinä ja minä, joten kommenttisi voivat joillekin olla ihan tarpeenkin! Pitkissä housuissa mekin enimmäkseen kuljimme ja vain harvoin lyhyillä hihoilla, eli kyllä se pieni villatakki vähintään oli tammikuisessa Tunisiassa tarpeen. Pitkähihainen t-paita tai ohut neule olivat myös hyviä vaihtoehtoja yläosaksi päiväsaikaan. Liikuimme iltaisin aika vähän, joten mukana ollut kesäistä päällystakkiakaan en sitten tullut kaivaneeksi kuitenkaan viikon aikana esiin.
Tämä nyt oli ehkäpä enemmän tällaista tajunnanvirtaa, kuin varsinainen harkittu postaus. Tuli vaan mieleen, että voisi olla hyvä kirjoittaa iltojen viileydestä. Se yöilma kun välillä oli varsin raikasta. Käsineet olisin laittanut, jos olisi mukana ollut.
Välillä sitä vaan unohtaa, kuinka viileä voi olla Afrikassakin. Aivan samoin kuin unohtaa, kuinka kosteaa voi olla tropiikissa 😀 Otsansa tuolla sai silti poltettua!