Mitä tapahtuisi, jos Euroopasta ei olisi enää varaa matkustaa Lappiin?

by Anna

Annas, mä mietin Urpolainen…?

Kirjoitin vuonna 2017, miten silloinen mellevää palkkaa nautiskeleva, kansalta juuri lomarahoja leikannut elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk), keksi syyllistää kevätlaitumille kirmannutta kansaa oikein kunnolla ulkomaanmatkoista. Hän toivoi, että kansalainen lomailisi Suomessa, katsellen karhuja Kuhmossa ja yöpyen iglussa Rovaniemellä (vain 809 euroa /yö). Tavoitteena ministerillä oli, että jokainen suomalainen tekisi yhden kotimaanmatkan, joka toisi 800 miljoonaa euroa lisää matkailualalle ja loisi noin 7 000 työpaikkaa.

Lintilän jorinat olivat samaa tasoa kuin se, että jos jokainen suomalainen pissisi kerran kesässä pusikkoon, eikä WC-pönttöön, säästäisimme 15 miljoonaa litraa vettä ja sen voisi sitten lähettää Saharaan.

Eilen 29.7.2020 komissaari Jutta Urpolainen (SDP) oli HS:n vieraskynäpalstalla puolustamassa EU-tukipakettia. Jotenkin matkailu toimialana saatiin kiepaistua komissaarin oletuksiin mukaan tavalla, joka menee typeryydessään heittämällä Lintilän aivopierujen yli. Kas näin: Allô, allô vaan, sinä EU-alamainen siellä jossain.

”JOTKUT kysyvät, miksi Suomen pitäisi olla mukana tukemassa muiden maiden elpymistä. Siihen on helppo vastata. Euroopan vauraus perustuu sen yhtenäisyyteen ja sisämarkkinoihin. Solidaarisuudesta on hyötyä myös meille itsellemme, sillä jokainen yhteen maahan sijoitettu euro on hyödyksi kaikille muillekin.

Mitä tapahtuisi Suomen matkailualalle, jos ihmisillä ei olisi enää varaa matkustaa Lappiin eri puolilta Eurooppaa?”

Ursula von der Leyen ja Jutta Urpolainen, HS 29.7.2020

EU:n tehtävä ei ole tukea kansalaisten lomamatkailua

Ensinnäkin, eivät jotkut, vaan hyvin moni kysyy, miksi Suomen pitäisi olla mukana tukemassa muiden maiden elpymistä? Esitetyn väitteen mukaan, jokainen yhteen maahan sijoitettu euro on hyödyksi kaikille muillekin. Kysynkin siis nyt, miksi emme sijoittaisi niitä kaikkia elvytyspakettien miljardeja Suomeen? Voisimme sitten tutkia miten muut maat hyötyvät tästä.

Henkilökohtaisesti minun on hyvin vaikea uskoa, että EU:n tehtävä on tukea kansalaistensa lomamatkailua. Erityisen vaikea minun on uskoa, että suomalaisten, joille itselleen Lapin matkailu on hintansa vuoksi usein mahdotonta, olisi mitään järkeä lähteä tukemaan italialaisen reissua Lapissa. Lähettääkö kreikkalainen minulle tuhansia euroja, jotta voisin lomailla Kreikassa? No ei lähetä. Sitä paitsi minun rahani ovat jo Kreikassa.

Mistä ne turistit tulevat?

”Ettekö te sivistymättömät suomalaiset nyt ymmärrä, että koko Lapin matkailu kuolee ja kaikki eurooppalaiset turistit hylkäävät Suomen, jos te ette maksa heille heidän lomia omasta kukkarostanne. Tietenkin Suomen tulee olla mukana tukemassa solidaarisesti siestamaiden reissaamista. Hei, me tienataan tällä!”

No edelleen henkilökohtaisesti en ymmärrä tätä Jutan ajatuksen juoksua… EU-alueella on reilut 500 miljoonaa asukasta. Suomessa ulkomaalaisia yöpyi ennen koronaa kaikkiaan 7 miljoonaa vuonna 2019, joista 23% Lapissa.

Rovaniemen viiden kansalaisuuden kärki oli ennen koronaa: Kiina & HK, UK, Ranska, Israel ja Espanja. Kuusamossa vastaava kärki: Venäjä, UK, Alankomaat, Kiina & HK ja Espanja. Mitä siis tapahtuisi jos Euroopasta ei olisi enää varaa matkustaa näille paikkakunnille?

Jos unohdetaan Lappi ja katsotaan asiaa koko Suomen kannalta, ulkomaalaisten yöpymiset Suomessa Top10 on seuraava:

  • Venäjä
  • Saksa
  • Iso-Britannia
  • Ruotsi
  • Kiina & HK
  • Ranska
  • Yhdysvallat
  • Alankomaat
  • Viro
  • Japani

Nyt voidaankin etsiä listalta ne EU maat, joiden tukemisesta Suomi voisi edes jotenkin kuvitella hyötyvänsä turismin muodossa. Anyone..? Jutta?

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

Leave a Comment