Mitä maksoi kolme yötä Islannissa

by Anna

Mitä maksoi kolme yötä Islannissa | Mini Road Trip. Ja sitten matkaan -blogissa reissattin Islannissa miltei päivälleen samoihin aikoihin toukokuussa kuin minä. Kun Aaron julkaisi budjettipostauksen, niin minä myös. Minulla kulut ovat suoraan yhdeltä henkilöltä, koska tein tämän reissun soolona.

Mitä maksoi kolme yötä Islannissa

Mitä maksoi kolme yötä Islannissa

Lennot 320 euroa
Finnairin lennot Oulu- Helsinki-Reykjavik-Helsinki-Oulu: 290 euroa. Otin paluuseen upgraden, joka maksoi 7500 pistettä. Jos ostaisin ne pisteet Finnairilta, niiden hinta olisi 90 euroa. MUTTA jos mietitään mikä on pisteiden oikea arvo, kannattaa muistaa Tarkkamarkka blogin laskelma, jossa yhden Finnair Plus -pisteen arvo on 0,3 senttiä. 10 000 Finnair Plus -pistettä on siis arvoltaan 30 euroa.

Majoitus 270 euroa
Radisson Blu Saga Hotel, Reykjavik. 2-hengen huone aamiaisineen kolme yötä.

Vuokra-auto + bensat 323 euroa
Hyundai i30 Auto Europen kautta AVISilta sunnuntai aamusta keskiviikko aamuun. 126 euroa + 96 euroa omavastuunpoistoja, joista selitys alempana.

Polttoaine: Bensiiniä 101 euroa (yhteensä 56 litraa). Ajoin sellaiset 740-780 km. Melko tarkka käsitys minulla käyttämistäni reiteistä on, mutta muutama pätkä ja edestakaiset sahaukset kaupungeissa ovat hankala mitata.

Pääsymaksut, parkkimaksut, sekalaiset 42 euroa

  • Penismuseo 12 euroa
  • Parkkimaksuihin 10 euroa
  • Magneetti ja jotain sälää 20 euroa

Ruoka 70 euroa

Hotellin aamiainen oli niin runsas, että sillä pärjäsi pitkälle iltapäivään. Myönnän ottaneeni yhden kananmunan, yhden omenan ja tehneeni aamiaiselta voileivän mukaani autoon.

  • Huonepalvelusta tilattu kanasalaatti 28 euroa
  • Sushia 12 euroa
  • Fich and Chips 22 euroa
  • Kakkupala 8 euroa

Kaikki yhteensä: 1025 euroa.

Ai niin. Luottokorttini tiedot joutuivat todennäköisesti jossakin kohtaa Islantia vääriin käsiin. Kun pääsin kotiin, tuli Netsiltä soitto, että kortti pitää sulkea. Oli ensin tehty 2 euron koeosto ja kun kortti toimi, tehty sitten 42 euron ostoja kunnes luottoraja tuli täyteen. Tästä nyt ei kuluja minulle kerry, mutta haittaa hieman, kun kortti pitää vaihtaa.

Vuokra-auto kiemuroista

Vuokra-autosta pitää lisätä sen verran, että minulla on olemassa erillinen vakuutus omavastuun poistoon.  iCarhireinsurance.com on yhtiö, josta saa viidelläkymmenellä eurolla vuodeksi vakuutuksen, joka korvaa autonvuokrauksen omavastuun ympäri Eurooppaa ja Pohjois-Afrikkaa. Lisäksi se korvaa esim. alustalle, renkaille, vanteille ja tuulilasille tulleita vikoja, sekä kadonneet avaimet. Ongelmaksi muodostui, että minä en muistanut, mitä tämä vakuutus tarkalleen ottaen kattaa Islannissa.

Olin ottanut autoon Auto Europen Super Cover lisäturvan, joka siis hyvittää jälkikäteen omavastuun takaisin, jos jotain tapahtuu, mutta niinhän siellä vaan pienellä lukikin: Poikkeukset – Ei hyvitystä: Jos autolla on ajettu päällystämättömillä teillä tai maastoteillä.

Tiskillä ilmoitettiin, että maksa 17 euroa per päivä lisää, niin saat omavastuun nollaan ja tuulilasivakuutuksen. Muutoin omavastuu on 1700 euroa. Nämä olisivat kyllä hoituneet noista jo minulla olevista vakuutuksista, mutta halusin nimenomaan suojan siihen, että tuuli viskoo kiviä auton kylkeen, alustaan tai tuulilasiin päällystämättömillä teillä. Siitä pitikin maksaa sitten vielä 15 euroa per päivä lisää, ja tätä osuutta ei tietenkään saanut ostaa yksistään. Jos ei tähän suostunut, omavastuu oli 80 000 euroa.

Tässä vaiheessa kysyin, että puhuuko hän oikeasti euroista, vai kruunuista. Vieressäni toinen asiakas menetti hermonsa täysin ja huusi, että AVIS yrittää kusettaa. Virkailija totesi ihan tyynesti: Tämä on Islanti.

Hetken aikaa ynnäilin ja totesin, että maksetaan. Luottokortilta vetäistiin vielä katevarauskin ISK 195 000, eli 1570 euroa. Olisin toki voinut ottaa riskin, mutta koska etukäteen jo tiesin haluavani käydä kohteissa, joissa tie perille ei olisi asfalttipäällysteinen, oli rehellisempi peli minusta parempi vaihtoehto. Kina jälkikäteen siitä, mikä oikeasti on päällystämätön ja mikä päällystetty tie, ei kamalasti houkutellut.

Ja sitten matkaan -blogissa Aaron pohtii omia vuokrakulujaan näin: Auton vuokrahinnassa on myös kaksi lisävakuutusta, jotka otin paikan päällä. Omavastuun nollausta ei ollut edes tarjolla, joten otin omavastuun pienennyksen ja tuulilasivakuutuksen. Näiden lisäksi olisi ollut tarjolla vielä hiekka- ja tuhkavakuutus. Jouduimme muutaman kerran yllättäen reikäiselle hiekkatielle ajelemaan. Noilla taipaleilla olin todella iloinen tuulilasivakuutuksesta. Samalla harmittelin, että en ottanut sitä hiekka- ja tuhkavakuutusta.

Palaan reitteihin, säähän, nähtävyyksiin ym. myöhemmin omilla postauksilla. Tämän jutun tarkoituksena oli vain avata hieman Islannin hintatasoa.

Haluaisitko kenties tutustua autonvuokrauksen kiemuroihin enemmän. Alla kooste siitä,  kuinka asiakasta aina yritetään vedättää…

Autonvuokraus – 5 vinkkiä onnistumiseen

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

27 comments

Matkapäiväkirja - Etelä-Islannin parhaat palat - TÄMÄ MATKA 9 kesäkuun, 2018 - 2:22 pm

[…] Islantia pidetään kalliina paikkana ja tein oman matkani kustannuksista budjettipostauksen. Samassa jutussa on muutama sananen Islannin autonvuokrauksen kiemuroista. Pääset lukemaan jutun tästä. […]

Reply
Sannahof // Unelmamaja 2 kesäkuun, 2018 - 8:52 pm

Mä jotenkin odotin vielä jopa kalliimpia menoeriä. Onhan tuo paljon rahaa muutamasta päivästä, mutta lennot, majoitus ja ruoka ei omaan korvaan kuulostaneet mitenkään ihan ylipahoilta.

Reply
Anna 3 kesäkuun, 2018 - 6:50 am

Olisihan tuolla saanut rahaa poltettua paljon enemmänkin. Nyt esim. ruokailu oli aika vaatimatonta, enkä ostanut alkoholia lainkaan ym. Mutta joo… elämä on ja matkailu maksaa : )

Reply
Katariina/Maisemajahdissa 2 kesäkuun, 2018 - 8:49 pm

Olin itse Reykjavikissa hyvin tarkkaan vuosi sitten, ja kauhistelin hotellin hintaa joka oli silloin karkeasti 800 €/ 3 yötä. Hotelli oli kyllä ihan keskustassa, mutta laadultaan ihan perus (ei siis mikään luksus), joten hinta oli minusta huima. Siihen nähdenhän sulla on ollut tosi kivanhintainen hotelli!

Reply
Anna 3 kesäkuun, 2018 - 6:31 am

Kiitos Katariina

Hotellien hinnat olivat kyllä melko kauhistuttavia. Tuo minun hotelli ei ollut keskustassa,joten se varmasti vaikutti hintaan.

Reply
Sandra 2 kesäkuun, 2018 - 4:32 pm

Ei kyllä halpaa, mutta ei nyt ihan törkeän kallistakaan, varsinkin jos olisi kaksi jakamassa auton ja majoituksen. Islannissa autoiltiin viime reissulla, ja muistan kyllä, että jotain ihme sählinkiä meilläkin oli autonvuokrauksen ja vakuutusten kanssa. Kesti ainakin kaksi tuntia hoitaa homma kuntoon, mutta en muista kuollaksenikaan, mitä maksettiin. Oli se auto kyllä sen väärti, kun pääsi vapaasti liikkumaan ja kiertelemään. Nyt olen menossa yksin viikoksi ja kyseessä on se pahamaineinen pienryhmämatka, mutta toivotaan, että Islantiin suuntaa mukavan henkistä matkaseuraa 😀

Reply
Anna 3 kesäkuun, 2018 - 6:29 am

Kiitos Sandra

Auton saanti sujui kyllä minulla onneksi joutuisasti. Jos olisin joutunut vielä odottelemaan kauan, niin hermot olisivat palaneet totaalisesti.

Hyvää ”pahamaineista pienryhmämatkaa” 😀

Reply
Rosa 2 kesäkuun, 2018 - 7:36 am

Helsinkiläisenä en pidä noita hintoja ihan karmaisevina, mutta harvemmin sitä kotona ollessa syö joka päivä ulkona ja vuokraa autoja, joten halpaa matkaa Islannissa ei varmaan kykene tekemään.
Islanti on mun ensimmäinen maa, missä olen vuokrannut auton. Olin silloin ainoa kolmen koplasta, jolla oli sekä ajo- että luottokortti. Päivävuokra jostain todella mininelivedosta oli vähän alta 80€ vuonna 2007 (aika samat hinnat oli silloinkin kuin nyt) tähän hintaa ei muistaakseni kuulunut omavastuun alentavaa vakuutusta. Oli talvi ja lunta teillä. Autovuokraamosta peloteltiin, että emme selviä ilman nelivetoa ja teitä ei välttämättä ole aurattu. No ihan ok kunnossa ne tiet oli. Ei jumiuduttu mihinkään.

Reply
Anna 3 kesäkuun, 2018 - 6:22 am

Kiitos Rosa

Tosiaan suomalaisilla on sellainen etu ”etelän ihmisiin” nähden, että talviautoilussa ei ole mitään ihmeellistä. Mutta kyllähän ne autovuokraamoissa aina yrittävät peloitella, että pitää ottaa 4×4, että selviää lumesta. Tekisi joskus mieli kysyä, että mitenhän noin 3 miljoonaa suomalaista sitten pärjää ihan normaalilla etuvedolla : D

Reply
Miika / Scenic Road Hunters 31 toukokuun, 2018 - 11:30 am

Joo auto on kyllä mullekin ihan ehdoton reissuilla. Saa ite päättää koska ja minne ja vaihtaa suunnitelmaa lennossa. Mua vähän hirvittää kans jo valmiiksi mitä ne keksii ton seuraavan reissun autovuokraamossa. Kaikki mahdolliset jo ruksittu tilausvaiheessa mut kaipa ne jonkun ”mutkun” keksii vielä tiskillä.

Islantiin ehdottomasti autolla…nelivetoisella maastovehkeellä. Semmonen Hiluxin Arctic versio olis kova sana 🙂

Hotelli vaikutti ihan kohtuuhintaiselta ja ruuat kans. Lennot nyt on mitä on, ei täältä oikeen halvalla mihinkään pääse.

Reply
Anna 3 kesäkuun, 2018 - 5:14 am

Kiitos Miika

Jotenkin en tosiaan osaa kuvitella sinua istumassa retkibussissa 😉

Islanti ja Irlanti ovat olleet meillä ne hankalimmat tapaukset autonvuokrauksessa. Tuntuu, että nämä maat pelaavat täysin omilla säännöillään. Kaikkialla muualla on ollut vain ”perinteisiä” koijariyrityksiä, joille on voinut heti tiskillä vain naurahtaa ja sanoa, että nyt ei säädetä sitä sopimusta yhtään.

Reply
Sisko / Hieman_vino 30 toukokuun, 2018 - 1:52 pm

Oletteko joutuneet kokeilemaan tuota lisävakuutusta, joka on ympäri vuoden voimassa? Miten on toiminut?
Itse myös ajan mielelläni ulkomailla, sillä jos haluan mennä paikkaan x y:n sijasta, olla paikassa z odotettua kauemmin tai poiketa paikassa ö matkalla, on minulla siihen mahdollisuus. En tykkää juosta aikataulujen perässä tai kiireessä etsiä oikeaa pysäkkiä..

Reply
Anna 30 toukokuun, 2018 - 5:16 pm

Kiitos Sisko

Kop-kop, emme ole joutuneet kokeilemaan icarhireinsurancen toimivuutta. Oikein pelottaa sanoa tämä. Varmaan seuraavalla kerralla avaimet katoavat ja tuulilasi särkyy….

Nimenomaan tuo aikataulusidonnaisuus ahdistaa minua ehkäpä eniten. Kun on saanut itsensä oikeaan lentokoneeseen oikeana aikana, haluaa sen jälkeen olla vapaa päättämään just itse, milloin lähtee liikenteeseen tai palaa hotellille. Eniten ärsyttää odotella muita. Ja oikeastaan se muiden kanssa ryhmässä matkustaminen ahdistaa myös. Olen niin epäsosiaalinen, että voisin mennä viikkoja puhumatta kellekään 😀

Reply
Anni | Rajatapaukset 29 toukokuun, 2018 - 9:38 am

No juu, ei ole Islanti halpa maa. Meidän parin vuoden takainen viikon Islannin reissu maksoin n. 2200 kahdelta hengeltä. Ja siinä kyllä tingittiin kaikesta mahdollisesta. Paitsi, no, teltassa en suostunut nukkumaan, siinä menee raja meikäläisellä. Kovasti tekisi mieli takaisin, mutta kruunun kurssikin on parin vuoden takaisesta vain kallistunut.

Reply
Anna 30 toukokuun, 2018 - 5:11 pm

Kiitos Anni

Tosiaan, eihän tuo minun kuluni olisi kovasti noussut, vaikka mukana olisi ollut toinen henkilö, koska kyseessä oli kahden hengen huone ja autoon olisi mahtunut kyllä porukkaa lisää. Tai no, lentohinnat ja ruuat tietty olisi pitänyt tuplata.

Valitettavasti tuo kruunun kurssi ei ole kehittynyt euroon nähden kovinkaan suotuisasti …

Reply
Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta 29 toukokuun, 2018 - 7:47 am

Onkohan mussa jotain vikaa, kun pidän noita hintoja varsin kohtuullisina?? Vai olenko vain kuvitellut Islantia paljon kalliimmaksi? Lentojen hinnat käy kateeksi ja autovuokrakaan ei ole paha, kun matkassa olis kuitenkin vähintään 2 henkilöä. Vakuutuksissa ei mun periaatteiden mukaan kannata säästää, vaikka pientä vedätyksen tuntua oliskin. 17 euroo ekstraa on aika pieni summa verrattuna siihen mitä maksaa, jos jotain käy.

Reply
Anna 30 toukokuun, 2018 - 5:10 pm

Kiitos Heli

No eihän tuo nyt ihan sairaan kallista ole. Mutta se on vähän mihin vertaa, eli esim. Espanjaan verrattuna tuo on jo tautisen kallista 😀

Mulla on Suomessakin itseeni, huoneistoon ja autoon kyllä hyvin kattavat vakuutukset, joten totta on, että ei ole kovin järkevää alkaa säästämään sitten reissussa muutaman euron takia.

Reply
Pirkko / Meriharakka 29 toukokuun, 2018 - 5:48 am

Meillä pääajatuksena on ollut, että länsimaissa voidaan tarvittaessa vuokrata auto, mutta kyllä se mielestäni aina vähän lisää matkan stressimomenttia, vaikka monessa paikassa onkin ajettu. Eli jos on helpompia vaihtoehtoja tarjolla, vaikka oikealla reitillä ja aikataululla bussiretkiä, niin suostumme niihinkin. Usein niiden haittapuoliin voi myös suhtautua mukavasti huumorilla ja huvitella matkan mittaan myös kanssamatkustajien ja oppaan omituisuuksilla – toki ne sitten varmasti tekevät saman meidän osaltamme 🙂
Joissakin kohteissa myös auto + kuljettaja on hyvä vaihtoehto ja usein kuljettaja toimii myös jonkintasoisena oppaana ja hyvällä tuurilla hänen kanssaan voi laajemminkin keskustella maan oloista ja tilanteesta.

Reply
Anna 29 toukokuun, 2018 - 5:57 am

Kiitos Pirkko

Vuokra-auto ei sinällään nosta matkan stressiä, vaan se vuokrafirman ketku, joka yrittää joka vaiheessa nyhtää pari lanttia ylimääräistä. Siksi rakastankin Saksan kaltaisia maita, jossa saat juuri sen autoluokan mitä olet tilannut, tai paremman ja kaikki sopimukset ovat järkeviä ja kukaan ei yritä kusettaa.

Tykkään siitä, että voin jättää kamoja autoon (joo ei saisi, mutta jätän silti), ja jos päätän, että haluan käydä jossakin, niin sen kuin vain hyppään rattiin. Lisäksi minusta on hauska muutella reittejä lennosta, johon taas ei julkisilla tai bussiretkillä ole mahdollisuutta. Lisäksi tykkään bensiinin tuoksusta ja moottorin murinasta.

Auto + kuski on liki se pelottavin yhdistelmä, sillä me ollaan aina saatu joku rattiin nukahtava tai sitten kaahaava kuvatus kuljettajaksi 😀 Toki käyttäisin Aasiassa varmaan tätä vaihtoehtoa enemmän, jos ei olisi Teppoa ajamassa. Itse en väärällä puolella ajamisesta niin kovasti innostu. Tai menee se maaseudulla, mutta kaupungissa ei ole kivaa.

Reply
E 4 kesäkuun, 2018 - 1:30 pm

Tervehdys Saksasta!

Pakko kommentoida. Ei tuo auton vuokraus aina täälläkään ruusuista ole. Edellisessä kotikaupungissamme varasimme Europcarilta pienen premium auton ja saimme pienen kuppasen Seatin ja vastauksen ihmettelyymme, että olkaa onnellisia, että yleensäkin saitte auton. Niin, ja samalla hinnalla hän tämän downgraden olisi luonnollisesti tehnyt, mutta sitten kamalan väännön jälkeen pitkin hampain myönsi, että ei auto samaa luokkaa ole ja hinta laski. Loistavaa palvelua tuo ja eipä ole Europcaria sen koposen koomin käytetty.

Reply
Anna 5 kesäkuun, 2018 - 10:47 am

Kiitos.

Juu, eihän se tietty missään maassa 100% voi koskaan putkeen mennä. Yleisesti meillä on Saksassa ollut aina onni matkassa, eli upgrade on ollut automaatio, jos varatun luokan autoa ei ole ollut olemassa. Mutta tähän osittain varmaan se syy, että Munchenin kentällä, mitä eniten käytetään, niillä tosiaan niitä autoja riittää. Tai no.. ollaan me kerran saatu niin kolhittu Octavia alle, että ei mitenkään voitu tajuta, sen olevan se meille annettava kosla 😀 ja toi taisi olla Frankfurtissa…

Mutta noin yleisesti ainakin meitä Saksa on kohdellut hyvin vuokra-autotiskillä.

Reply
Merja / Merjan matkassa 28 toukokuun, 2018 - 5:02 pm

Tämä vahvistaa ajatusta, että jos joskus Islantiin päädyn, tuskin vuokraan autoa. Kai siellä bussilla jonnekin pääsee ja apostolin kyydillä loput 🙂 Kesällä olisi edessä Kalifornian road trip ja mietin jo nyt mikä kaikki voi mennä pieleen..

Reply
Anna 28 toukokuun, 2018 - 5:26 pm

Kiitos Merja

Kyllä tuolla oli paljonkin valmiita reissuja tarjolla. Itse en vaan kestä istua bussissa kymmenien muiden kanssa. Kaiken lisäksi voin todella helposti pahoin bussissa…

En usko, että Kaliforniassa tule vastaavaa ”kusetusta” vastaan. Markkinat ovat paljon suuremmmat ja tarjontaa enemmän. Jos tuolla ottaa luotettavan autofirman, niin tuskin tulee mitään säätöä.

Reply
Virpi/Hätälasku matkablogi 28 toukokuun, 2018 - 3:26 pm

Hih, tämän luettuani olen entistä vakuuttuneempi, että autoilu ulkomailla ei ole minun juttuni. 😀 En ikinä jaksaisi perhetyä noihin kaikkiin kiemuroihin ja sitten vielä miettiä kuinka paljon minua kusetettiin. 😀 Islanti itsessään kiehtoo kyllä, mutta taidan turvautua apostolinkyytiin (varata vaellusmatkan) kun sinnepäin maailmaa joskus lähden.

Reply
Anna 28 toukokuun, 2018 - 3:35 pm

Kiitos Virpi

Tuo on jotenkin sellainen epätodellinen hetki taas siinä autonvuokraustiskillä. Tiesin, että mua kusetetaan, mutta en voinut asialle mitään. Siinä sitten arvoin, kuinka paljon röyhkeyttä olen valmis sietämään ja kuinka paljon riskiä olen valmis itse kantamaan. Verenpaine oli varmaan pilvissä…

Reply
Liisa/Hollanninhippiäinen 27 toukokuun, 2018 - 5:24 pm

Ruoka tosiaan jonkun verran maksaa… mutta tuo hotellihintahan on ilahduttavan normaali. Muistan, että silloinkin hinta oli kohtuullinen, kun olin mieheni kanssa Hotel Klöppissä pari vuotta sitten, ihan keskustassa. Satsasimme silloin erinäisiin bussiretkiin ja yhteisvaellusretkiin emmekä ottaneet vuokra-autoa. Mutta kunnon bussiretket kyllä maksavat, joten sitä voi kukin tahollaan vertailla ja laskeskella, haluaako sen sijaan ajaa itseänäisesti vuokra-autolla paikkoihin.

Reply
admin 27 toukokuun, 2018 - 6:04 pm

Kiitos Liisa

Minulla on hieman huonoja kokemuksia bussiretkistä, joten siksi tykkään vuokrata auton. Ei ole sidottu aikatauluihin ja voi vaihtaa suunnitelmaa lennosta. Tuolla oli nyt niin surkea sää, että olisi ollut täyttä kärsimystä viettää joillakin paikoilla pakolla aikaa ja odotella, että suuri ryhmä saadaan takaisin bussiin.

Reply

Leave a Comment