Minitarina #haaste

by Anna | TÄMÄ MATKA

Minitarina #haaste

Kohteena maailman Rami keksi mukavan minitarina #haasteen. Ideana on jakaa sellaisia pieniä ihmeellisyyksiä, jotka eivät välttämättä muuten päädy ikinä blogiin. Haasteessa on tarkoitus kertoa joku pieni mieleenpainuva asia maailmalta, mikä liittyy Suomeen tai suomalaisuuteen.

Ramin oman mainion tarinan pääset lukemaan täältä.

Mattokaupoilla Delhissä

Omassa tarinassani pitää mennä ajassa todella kauas taaksepäin, aina vuosituhannen alkuun. Olin osittaisella työmatkalla silloisen mieheni kanssa Intian Delhissä. Aikataulumme oli todella tiukka, mutta jättämällä yhden lounaan väliin, saimme aikaa riittävästi käydäksemme mattokaupoilla. Tiesimme tarkasti mihin paikkaan olisi suunnattava, koska mies oli sieltä jo aikaisemmin mattoja ostanut.

Askelmerkit kuntoon

Hioimme strategiaa, ja sovimme että minä ottaisin sen vähemmän innostuneen roolin ostosten tekoon. Samoin päätimme, että kaksi mattoa otettaisiin ehdolle, joista toisesta olisimme muka enemmän kiinnnostuneita, vaikka toista tosissamme tavoittelisimme.

Koska tinkiminen sujuu yleensä paremmin, jos äänessä on vain yksi henkilö, päätettiin, että minä vastaisin vain mieheni kysymyksiin, ja hän tinkisi. Kun lähtee intialaista mattokauppiasta haastamaan, on hyvä, että askelmerkit ovat selvillä.

Sävyisa vaimo ja muita meriittejä

Lopulta kymmenien teekuppien jälkeen hinta oli kohdallaan. Kaksi poikaa saapui pakkaamaan mattoa tiiviisti, jotta se mahtuisi matkalaukkumme. Tyytyväinen kauppias rentoutui ja rupesi kaupoista tyytyväisenä vuolaasti ylistämään miehelleni kuinka hyvä vaimo hänellä olikaan. Niin hiljainen, tottelevainen, ja sävyisä. Antoi miesten keskustella liikeasiat rauhassa, ja vastasi vain kun kysytään.

Amerikkalaiset naiset olivat kuulemme ihan kamalia. Äänessä jatkuvasti ja puhuivat kovaa. Ruotsalaisetkaan eivät kuulemma olleet yhtään sen parempia. Lentoemäntinä heitä kävi paljon asiakkaina tässä liikkeessä, ja ei sekään naistyyppi ollut kauppiaan mieleen. Liian itsevarmoja ja tasa-arvoisia ja jotenkin huonoja muutenkin. Saksa, Ranska, Italia, oikeastaan kaikki eurooppalaiset naiset saivat tuomion. Jokaisessa kansakunnassa, ja etenkin naisissa oli joku vika.

Suomalainen on rauhallinen, rehellinen, asiallinen ja pitää sanansa

Sitten päästiin itse asiaan. Suomalaisuuteen. Niin miellyttäviä kuulemma olivat olleet kaikki muutkin hänen asiakkaansa Suomesta. Myös miehet. Rauhallisia, asiallisia, rehellisiä ja pitivät sanansa. Ilmeisesti suomalaisia oli hänellä oikeasti asiakkaina ollut, sillä hän osasi luetella moniakin kaupunkeja joihin mattoja oli matkaan lähtenyt.

Hieman hymyillen kuuntelimme selostusta. Ei sitä uskoisi, että umpikiero kauppias voisi pitää rehellisyyttä hyveenä. Toisaalta naisena mietin, pitäisikö tässä nyt olla loukkaantunut. Naiskulma kun ei ainakaan kestänyt tarkempaa tarkastelua

Hotellilla kertasin kauppiaan kehuvirtaa. Hän oli luetellut täsmälleen ne luonteenpiirteet mitkä suomalaisuuteen yleisesti liitetäänkin: Rauhallisuus, rehellisyys, asiallisuus, ja sanojen takana seisominen. Mielenkiintoista, että tällaisia asioita delhiläinen mattokauppiaskin kykenee havaitsemaan kansakunnastamme. Etenkin, kun mattokaupoilla jokainen kai on kieroimmillaan.

A_carpet_seller_in_Jaipur

Kuva on Wikimediasta, koska alkuperäiset kuvat ovat kadoneet. Suurinpiirtein samanlainen matto tuli hankittua.

SÄÄNNÖT

  • Kiitä sinut nimennyttä bloggaajaa ja laita linkki hänen blogiinsa.
  • Kerro oma tarinasi, missä Suomi tai suomalaisuus on yllättävässä paikassa tullut vastaan maailmalla.
  • Nimeä ja linkkaa 3 blogia, jotka haluat haastaa mukaan.
  • Liitä säännöt postauksen yhteyteen.

Haastan seuraavat kolme blogia:

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

7 comments

Miika ♥ Gia | matkakuume.net 17 marraskuun, 2015 - 11:44 am

Ai hitsit miten hauska tarina tämäkin (kuin myös Ramin alkuperäinen)!

Meistä minä olen se, joka yleensä hoitaa hintaneuvottelut, ihan vaan koska olen siinä niin paljon parempi. Aina välillä Aasiassa on huomannut ettei se ole kaikkien mieleen. Samoin Fijillä. Naisille on annettu joku ihan muu rooli kun missä toimin, ja se ei oikein sopinut.

On muuten makee mattokin! Raahaatteko useinkin mukana noinkin isoja juttuja kotiin? Jostain syystä on jäänyt tuollaiset hankinnat tekemättä kokonsa puolesta, vaikka niitä olisi kotona niin ihana fiilistellä.

Tack så mycket haasteeta, noteerattu on, ja sitten vielä pitää löytää joku hetki toteuttaakin. 🙂

– Gia

Reply
Teea | Curious Feet 15 marraskuun, 2015 - 6:14 pm

Hauska tarina! On se kyllä ihan toimiva keino antaa monienkin juttujen mennä ohitse korvien 🙂

Reply
Anna Koskela 15 marraskuun, 2015 - 8:37 pm

Juu : )

Luulen, että en olisi saanut tämän kauppiaan naiskulmaa mitenkään oikaistua…

Reply
Terhi / Muru Mou 15 marraskuun, 2015 - 1:26 pm

Kiitos haasteesta! Aika oikean kuvan on delhiläinen mattokauppias suomalaisista saanut!

Reply
Anna Koskela 15 marraskuun, 2015 - 2:30 pm

Oleppa hyvä 🙂

Reply
Rami & Kohteena maailma 15 marraskuun, 2015 - 1:24 pm

Kiva minitarina ja mukavaa kuin tarttuitte haasteeseen! On siinä varmasti ollut vaikeaa olla hiljaa ja kuunnella vain, kun olisi ollut itsellä paljon asiaakin 😀 Hienoa, että matot saitte hankittua sopivaan hintaan. Intialaiset ovat kyllä kaupankäynnin mestareita ja harjoittavat menestyksekkäästi ammattiaan ympäri maailmaa.

P.S. Ramin tarinan linkin voisi korjata vielä 🙂

Reply
Anna Koskela 15 marraskuun, 2015 - 2:30 pm

Heh, nyt on nimi oikein.

Reply

Leave a Comment