Ministeri Lintilän aivonyrjähdys – Kotimaanmatkailua ei arvosteta?

by Anna | TÄMÄ MATKA

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) päätti sitten jo ennen mätäkuuta aloittaa sen tason ulostulon. Tuhansien eurojen palkkaa nautiskeleva, kansalta juuri lomarahoja leikannut keskustalainen ministeri keksi syyllistää kevälaitumille kirmannutta kansaa oikein kunnolla.

Stop tykkänään kivahti Lintilä, kuin piikatyttö kopeloimaan pyrkivälle renkipojalle. Nyt loppuu se Espanjan aurinkoon karkaaminen ja edullisen sangrian havittelu. Kunnollisen kansalaisen tulee lomailla Suomessa, katsellen karhuja Kuhmossa ja yöpyä iglussa Rovaniemellä vain 809 euroa /yö.

Suomen talous nousee lomailemalla kotimaassa

Ministerin väite on, että kotimaanmatkailu on suomalaisten keskuudessa aliarvostettua. Hän haluaa tähän muutosta.

Jos jokainen meistä tekisi tänä vuonna vaivaisen yhden kotimaanmatkan lisää, kasvattaisi se matkailun kokonaiskysyntää järisyttävät 800 miljoonaa euroa. Uusia työpaikkoja syntyisi sen myötä jopa 7 000 – maalailee TEM. Kuinka monta vaivaista kotimaanmatkaa suomalainen sitten vuodessa tekee nyt, jäi TEM:iltä kertomatta.

Lintilä hokee samaa mantraa: – Tavoitteena on, että jokainen suomalainen tekisi yhden kotimaanmatkan, joka toisi 800 miljoonaa euroa lisää alalle ja noin 7 000 työpaikkaa.

Oikeasti nämä Lintilän ja TEM:in jorinat ovat samaa tasoa kuin se, että jos jokainen suomalainen pissisi kerran kesässä pusikkoon, eikä WC-pönttöön, säästäisimme 15 miljoonaa litraa vettä ja sen voisi sitten lähettää Saharaan.

Kyllä keskituloisilla on varaa!

Lintilän tietojen mukaan keskituloisilla suomalaisilla on kyllä varaa matkustaa Suomessa. Hän myöntää, että Suomessa on hintataso kova, mutta jokainen voi katsoa vaihtoehdot maksukyvyn mukaan. Veikkaan, että juuri tätä suomalaiset tekevätkin. Katsovat vaihtoehdot maksukykynsä mukaan.

Itse näen kolme syytä lomailuun ulkomailla:

  1. Se on halvempaa
  2. Suomen suvi on lyhyt ja vähäluminen
  3. Pääsen muutaman tuhannen kilometrin päähän ”Lintilöistä”

*

No mutta asiaan

Ministeri teki typerästi käyttäessään esimerkkinä täysin keskiverto suomalaiselle sopimatonta kohdetta, joka sijaitsee Lapissa. Lappi kun on Uudenmaan kanssa paikkoja Suomessa, joissa turismi jo tuo yli 900 miljoonaan euroa vuodessa tuloja.

Vielä typerämmin ministeri toimi syyllistäessään suomalaisia lomailusta ulkomailla. Hänen työnsä ei ole ohjata kuluttajien valintoja. Ministerin kannattaisikin mielummin edistää kotimaisten matkailutoimijoiden palveluiden kehittämistä suomalaisia enemmän houkutteleviksi.

Ylhäältäpäin tuleva kuluttamisen ohjailu ei ole koskaan sopinut suomalaisille. Ei, vaikka herrat ja ministerit ovat sitä vuosien saatossa yrittäneet useastikin. Moni muistanee, miten kävi mm. Holkerin ”Syökää silakkaa” idealle.

Yhtä kaikki: ”Tee lomamatka Suomeen” kuulostaa varmasti kettuilulta heidän korvissan, joilla ei enää hallituksen leikkausten jälkeen ole varaa edes lomaan ulkomailla.

Pyydä Lintilä seuraavan kerran apuja

Kun ääneen laitetaan poliitikko, kaikkien alojen ”asiantuntija”, saadaan aikaan juuri Lintilän sanomisten kaltaisia aivonyrjähdyksiä. Kun ääneen taas pääsee esim. luontomatkailu- ja outdoorblogi Retkipaikka, saadaan aikaan menestystarina, kuten Paavolan tammi. Retkipaikan postausten ansiosta Paavolan tammi on nyt Lohjan tärkein nähtävyys. Kesällä 2016 siellä kävi parhaimmillaan 400 vierailijaa päivässä.

Kotimaanmatkailu muka aliarvostettua?

Matkailu on Suomen nopeimmin kasvava elinkeino, mutta samaan aikaan kotimaanmatkailu on suomalaisten keskuudessa aliarvostettua, väittää ministeri.

Väärin. Kotimaanmatkailu ei tosiaankaan ole aliarvostettua. Siitä ei vaan pidetä yhtä suurta meteliä kuin lomamatkasta Balille. Suomalaiset matkustelevat mökeilleen, sukuloimaan, kesätapahtumiin, festareille, retkeilemään luontoon jne. joka vuosi yhtä innokkaasti. Jos kesän ensimmäiset kuukaudet sataa solkenaan vettä on selvä, että silloin matkustetaan johonkin missä ei sada.

Kotimaanmatkailua rajoittaa säiden lisäksi myös hinta ja vaihtoehtojen vähyys. Kaikki kun eivät halua tyytyä S-ryhmän ketjuravintolan ylihintaiseen Wieninleikkeeseen ja majoitukseen Cumuluksessa. On täysin väärin olettaa, että ulkomailla ahkerasti reissaava kansa tyytyisi Suomessa kalliimmalla huonompaan vain kotimaisuuden takia.

Matkabloggaajien keskuudessa kotimaanmatkailu on enemmän hypetettyä, kuin mikään muu matkailumuoto tällä hetkellä. Netti pursuaa toinen toistaan upeampia kertomuksia Suomessa reissaamisesta ja kokemuksista muuallakin kuin Puuhamaassa.

Tässä vain muutama kirjoitus kotimaanmatkailusta ja kohteista, joissa vierailemalla ei joudu maksamaan itseään kipeäksi.

Kotimaanmatkailu muka aliarvostettua?

Mitä mieltä?

#suomi100: Avoimet puutarhat -tapahtumassa yli 60 000 kävijää!

Ahvenanmaan parhaat – 10 kohdetta onnellisten saarella

Rauman parhaat retkikohteet eivät saa jäädä salaisuuksiksi

Pieni paratiisi tunturin laella: sykähdyttävä Särkitunturi

Helsingin salaiset saaret – Kuivasaari

Purjehdus Maakallaan Kaljaasi Ansiolla

Itä-Uudenmaan luontokohteita: Askolan Hiidenkirnut

Pyörällä Tuusulanjärven ympäri

https://www.tamamatka.fi/oulu-on-paska-kaupunni-mutta-pyorailijan-paratiisi/

PS: Kirjoittaja ehdottaa rajavalvonnan tiukentamista, jotta suomalaiset eivät karkaile lomillaan miten sattuu ulkomaille.

* Suomalaisten matkailu kotimaassa on noin 70 % koko matkailusta maassamme. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan suomalaiset matkustivat kotimaassa alkuvuonna 2017 hieman enemmän kuin viime vuoden keväällä.

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

13 comments

Merja / Merjan matkassa 19 heinäkuun, 2017 - 5:07 pm

Minä lomailen kyllä mielummin ulkomailla kuin kotimaassa. Suomen kesä muistuttaa tänä vuonna enemmän vihreää talvea kuin kunnon kesää. Toki vuoden aikana Suomeakin tulee nähtyä, mutta kun lomat koittaa niin ainakin viikko tai kaksi vierähtää ihan muissa maisemissa. Enkä koe siitä yhtään huonoa omaatuntoa. Jokainen lomailee niinkuin parhaaksi näkee.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 19 heinäkuun, 2017 - 8:26 pm

Juurikin näin. Minusta ministeritason ohjailu ei kuulu lomanviettoon. Kansalainen lienee vapaa vielä päättämään miten harvat lomapäivänsä käyttää : )

Reply
Martta / Martan Matkassa 19 heinäkuun, 2017 - 12:36 pm

Olipa kiva postaus, kannatan ehdottomasti kotimaanmatkailua, mutta en hinnalla millä hyvänsä! En ole Lintilästä kuullutkaan enkä onneksi hänen sutkautuksista, mutta siinä hän on oikeassa, mikäli jokainen suomalainen tekisi vuodessa edes yhden kotimaan matkan niin se edistäisi matkailua ja toisi alalle lisää työpaikkoja… Siitä olen kyllä eri mieltä että millä hinnalla? Kuten postauksesta kävi ilmi että Suomi-matkailun kustannukset ovat kohtuuttomat, enkä ihmettele että kotimaan matkailun sijaan valitaan usein edullisempi ulkomaan kohde, jossa usein kelit ovat paremmat ja kustannukset edullisempia. Mekin 4 hengen perhe olemme jättäneet Lapin loman tekemättä ja suunnanneet ulkomaille, sillä koulujen loma-aikaan Lapin loman kustannukset nousevat järjettömiin summiin (lennot, majoitus, ruokailu, aktiviteetit). Pitäisikö sitten tehdä jotakin että suomalaiset eivät karkaa ulkomaille lomailemaan? Asun tällä hetkellä Sveitsissä ja lähes joka viikonloppu teemme päiväretkiä ja tutustumme lähiympäristöön, monesti ajomatkoille tulee pituutta, joka saa minut miettimään tekisinkö saman Suomessa? Alkuun vastaukseni oli tietenkin EI, mutta nyt kun kysyn itseltäni samaa asiaa, niin vastaus on TOTTAKAI! Ensi syksyä ajatellen minulla on jo pitkä lista kohteista mihin haluan tehdä päiväretken. Suomessa on paljon nähtävää ja tekemistä, mutta ne pitäisi saada kansan tietoon ja paikkojen pitäisi toki olla avoinna myös koulujen kesälomien ulkopuolella. Minulla on ollut jo pitkään haavena päästä ihmettelemään tuota kotimaan matkailua, eikö sille todellakaan voi tehdä mitään? Tuo Kreikka mainos oli ihan paras 😀

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 19 heinäkuun, 2017 - 8:35 pm

Kiitos 🙂

Lintilä on oikeassa, että kotimaanmatkailu kannattaa, mutta ajatus sitä, että jokainen suomalainen tekisi vielä yhden kotimaanmatkan lisää, on outo, kun missään ei edes kerrota, kuinka paljon me jo matkustamme Suomessa. Uskon nimittäin, että suomalaiset pitävät kotimaanmatkailusta ja tällainen ”syyllistäminen” sotii jotenkin täysin omaa tuntumaani vastaan. Juuri olen Suomessa ajellut yli 1500 km ja lisää tulee ainakin tuplat! Jos matkabloggaajia yhtään kuuntelee/lukee niin Suomireissaus on tosi POP.

Mutta se hinta! Kun kaikki suuntaavat samoina viikoina Lappiin tai Helsinkiin, nousee kustannus aivan järjettömäksi. Samalla hintaa vien lapset laskettemaan Sveitsiin tai aurinkoon Budapestiin.

Ajoimme juuri Oulusta Hämeeseen ja kiskoin monen museon ovenripaa turhaan. Mitäpä sitä turhaan pitää paikkoja avoinna edes heinäkuussa? Eli osa paikoista ei tosiaanaan ole auki edes sesonkina. Herää ajatus, mikä niiden funktio ylipäätänsä on?

Reply
Kati / Lähinnä Kauempana 19 heinäkuun, 2017 - 12:13 am

Terveiset Pohjois-Savosta! Siellä tuli juuri punkattua viikko. Käytiin Kiuruvedellä Iskelmäfestareilla (sosiaaliset syyt, ei niinkään musiikilliset) ja Iisalmessa kesäteatterissa. Majoitus oli ilmainen, mutta muuten tuettiin ja ihasteltiin kesäistä ja kaunista Ylä-Savoa. Oli ilo huomata jälleen kerran, miten pikkuruinen Kiuruvesi oli jälleen täyttynyt karavaanareista.

Mä toivoisin kovasti erilaisia majoitusvaihtoehtoja Suomeen. Tai kovempaa markkinointia niistä, jos sellaisia jo ennestään on. Nimittäin omaperäisiä hostelleja ja yksityisiä hotelleja, bed&breakfast-paikkoja. Vai majoittuuko kaikki mieluiten ylihinnoitelluissa ketjuhotelleissa? Meidän perheen kotimaanmatkailu usein tyssää siihen, että muutaman hotelliyön hinnalla meidän perhe tekisi jo pienen Eurooppa-matkan. Niinpä yritetään aina metsästää tarjouksia, kesämökkiä tai ystävien vieraspetejä matkan varrelta.

Reply
Stacy 18 heinäkuun, 2017 - 8:42 am

Kun kepufiili avaa päänsä, kyse on oman tai serkun kukkaron kasvattamisesta. Esimerkit eivät ole sattumanvaraisia tietenkään, vaan kysymys on taas jostain Sipilän serkut-diilistä, jossa rahat varmaasti vilahtavat vakuutuskuorissa Panamaan. Maksettu mainos, oletko koskaan nähnyt näitä kepufiileja tekemässä mitään ilman raskasta rahallista kannustetta.
Minä tietysti reissaan kovasti Suomessa, viimeksi Porvoossa. Porvoo ei tosin hyötynyt reissustani paljoakaan, koska kaikki majapaikat olivat varattuja. Jopa Onnibus-vuorot Porvooseen olivat täynnä. Matkailuinfrastruktuuri kusee tavalla tai toisella. Esimerkiksi kuuluisat eukonkantokisat on paikkakunnalla, jonne ei edes pääse kunnolla julkisella liikenteellä. Julkisesta liikenteestä sopii kysyä kepufiilien Berneriltä.

Kuten kaikki kunnon suomalaiset bloggaajat, matkailen myös kotikaupungissani ja hehkutan sitä, enkä suinkaan suotta. Minä olen vain muuttanut paikkakunnalle, jota on syytä hehkuttaa ja jossa on mukava viettää arkensa. Kaikkia paikkoja en hehkuta. Toisin kuin kepufiileille, minulle ei makseta siitä mitään. Kepufiilit eivät ikinä mainosta lomaa Hankoon, arvatkaa miksi: täällä niitä ei ole yhtään valtuustossa.

Lintilä voisi kertoa, mitä kivaa me saamme sen takia, että me matkailemme jo näin ahkerasti, koska se loistaa poissaolollaan niin kuin Waltti-vuorojen toimivuus tai Reilun kaupan takia rikastuneet kehitysmaat. Yksinkertaisesti kapitalismi ei ole ratkaisu kun yhteiskunta jatkuvasti järjettömillä toimenpiteillään kampittaa matkailua.

Reply
Pirkko / Meriharakka 17 heinäkuun, 2017 - 9:51 am

Kiitos linkityksestä! Me kyllä lomailemme kesällä pääosin Suomessa tai Pohjoismaissa, sillä meillä on mahdollisuus valita kohteet myös vähän sen mukaan milloin missäkin ilmasto on kohdallaan ja Espanjan 47 asteen helteet eivät ole meistä kesällä kohdallaan 🙂 Vältämme myös päätymästä tropiikkiin pahimpana sadekautena ja vaikka säät täällä epävakaisia ovatkin, niin helteistä ei tarvitse kärsiä ja esimerkiksi autolomalla pieni sadekuurokaan ei paljoa haittaa. Äsken päättynyt 8 päivän reissumme oli 7 päivän osalta poutainen, muutaman päivän verran ihan lämmintäkin – eikä tullut kovin kalliiksi.
http://meriharakka.net/2017/07/14/kotimaan-roadtrip-kustannukset/

Mutta ymmärrän kyllä, että jos lomat on pakko pitää heinäkuussa ja maailmaa haluaa nähdä, niin sitten on matkailtava, vaikka kesälläkin.

Reply
Jane / Lomaunelmia ja unelmalomia 15 heinäkuun, 2017 - 4:01 pm

Kyllä nuo Lintilän puheet särähti omaankin korvaan, joten hyvä kun teit juttua. Ja kiitos linkityksestä 🙂

Oma ideologia on jotensakin se, että silloin mennään kun päästään lähtemään, ulkomaille siis. Se on ensisijaista Suomessa reissaamiseen verrattuna ja Suomessa tulee kierrettyä enimmäkseen silloin kun ei pääse ajallisesti irtautumaan ja / tai on jokin tietty syy. Onhan meilläkin kiinnostavia kohteita, kivoja kesäkaupunkeja, kaunista luontoa ym, enkä niitä väheksy. Mutta ovat ne enemmän täytepaloja. Ja nämä nykyiset kesät sitten. Kun on lämmintä ja aurinkoa rakastava ihminen (vaikken rantatyyppiä olekaan!) niin kukaan Lintilä ei saa minua jättämään lämmönhakureissujani. Nytkin odotan syksyä jolloin mahdollista lähteä ja toivon että nämä säät kääntyisi meillä lähemmäs sitä mitä oli vielä esim 2010-11. Ja sitten kun on vielä se tarve nähdä maailmaa. Sen ymmärtää vain toinen sellainen ihminen, jolla on se sama tarve. Matkabloggaajat on ihan paras vertaistukiryhmä <3

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 16 heinäkuun, 2017 - 9:33 am

Lintilä on kujalla ja syvällä…

Veikkaan, että suurin osa ihmisistä ei tosiaankaan pidä meteliä Suomessa reisaamisesta. On paljon enemmän hienompaa sanoa menevänsä Miamiin. Itse matkustan niin paljon, että en jokaisesta Helsingin reissusta erikseen jaksa juttua tehdä. Silti matkaa sinne on 600 km suuntaansa ja Helsingin hintataso on ihan sama, jopa paljon kovemi kuin Keski-Euroopassa.

Kyllä itse tosiaankin haluan lämpöön, kun Suomen ilmasto on mitä on. Lisäksi haluan nähdä uusia paikkoja. Kun ikää on 46- vuotta, rupeaa Suomi olemaan jo melko ”nähty”.

Reply
Helena 14 heinäkuun, 2017 - 9:47 pm

§Kiva kun koukkaat Lammin kautta. Oon asunu siellä 27 vuotta. Ja Mikkelin tapahtumista mainitsen vielä ihanan Metsolat-kesäteatterin. https://mahotonreissaaja.blogspot.fi/2017/07/huippuhieno-metsolat-kesateatteri.html, suosittelen lämpimästi!

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 16 heinäkuun, 2017 - 9:28 am

Joo. Lammille ajetaan jo huomenna. Pitääpä katsoa, ehtiikö kesäteatteriin 🙂

Reply
Tanja 14 heinäkuun, 2017 - 6:35 pm

Kiitos linkityksestä.

Suomi on mitä parhain lomakohde ja nyt just kaikki kylät on täynnä tapahtumia. Mikkelissä alkoi just asuntomessut, Kotkassa Meripäivät ja Tall ships race (joka Turussa ensi viikolla), Tampereella upea Muumimuseo ja Tammerfest Pyynikin tornin munkkeja unohtamatta.

Ja muute julkisen liikenteen hinnat on tippuneet, parilla kympillä pääsee Tampereelta Mikkeliin 🙂

Mä meen seuraavaksi Porvooseen, minne sä suuntaat?

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 14 heinäkuun, 2017 - 7:36 pm

Heh, itse asiassa Porvooseen parin mutkan kautta.

Ajellaan ensin Turusta Porin kautta Ouluun ja sitten Oulusta takaisin pääkaupunkiseudulle. Ensin Lammille, sitten Helsinkiin ja sieltä käsin sitten Porvooseen ja mihin nyt auton nokka sattuu näyttämään. Parisen viikkoa aikaa vielä.

Reply

Leave a Comment