Miksi Vilna kannattaa “valloittaa” NYT

Miksi Vilna kannattaa “valloittaa” NYT

toukokuu 30, 2019

Vilna, Liettuan pääkaupunki on vielä monelle tuntematon, vaikka suomalaisia käykin Liettuassa vuosittain yli 40 000. Matkailijoiden määrä on kasvanut tasaisesti viime vuosina ja Suomi on nousemassa Liettuan turistimaiden kärkikymmenikköön. Rantakaupunki Klaipeda, Liettuan toiseksi suurin kaupunki Kaunas ja uskomattoman vaikuttava Ristien mäki vetävät turisteja. Mittavimmat turistivirrat Liettuaan tulevat kuitenkin edelleen Saksasta, Venäjältä, Puolasta, Valko-Venäjältä ja Latviasta.

Koukkasin Vilnan kautta kesällä 2016, kun ajoin Via Baltican Puolaan. Kaupunki jäi positiivisesti mieleen ja toukokuussa 2019 vierailin siellä uudestaan. Todella paljon asioita oli muuttunut kolmen vuoden aikana. Osa parempaan suuntaan, kuten esimerkiksi palvelukulttuurin selkeä parantuminen ja kaupunkipotkulautojen tulo polkupyörien rinnalle. Osin taas asiat olivat muuttuneet huonompaan suuntaan. Itse koen negatiiviseksi mm. suurten aasialaisten ryhmien ilmestymisen kaduille.

Mietiskelin hieman syitä, miksi Vilnassa kannattaa käydä nyt. Löysin neljä:

Vilna on Euroopan edullisin turistikaupunki
Vilnaan on lyhyt lentomatka jopa maakunnista
Vilnan vanhassakaupungissa on paljon historiallista nähtävää ja se on keskisen ja itäisen Euroopan suurin
Vilnassa näkyy vielä neuvostoajan jälkiä, mutta kohta ne ovat kadonneet kokonaan

Road Trip Baltiassa

Vilnassa on vielä edullista

Vaikka pääkaupunki onkin selkeästi muuta maata hinnakkaampaa, ei matkailijan kukkaro silti pääse pahasti rasittumaan. Suuressa brittiläisessä City Costs Barometer 2019 Vilna nousi Euroopan edullisimmaksi turistikaupungiksi. Vertailussa oli mukana 48 kaupunkia ympäri Eurooppaa. Seuraavina listalta löytyvät muuten Belgrad, Varsova, Istanbul ja Bukarest. Helsinki löytyy sijalta 45.

Vilnaan on lyhyt lentomatka ja liikkuminen on halpaa

Vilna on miellyttävä matkakohde, sillä sinne pääsee lentämään hyvillä yhteyksillä jopa maakunnista. Vilnan lentokenttä on lähellä kaupunkia, joten aikaa ei tuhraannu siirtymään. Bussilla matka maksaa euron, mutta jos busseilu ei kiinnosta, voi napata taksin.

Vilnassa on erittäin toimiva Taxify-palvelu (Bolt-taksi). Huoneistomme vuokraaja laittoi vinkkiä, että taksifirmalla on kamppis käynnissä. Kun käyttää Bolt-taksia, koodilla UB4K5 saa 6 euroa alennusta. Tämä taksi löytyy appsina nimellä Taxify. Käytännössä taksimatka lentokentältä on siis ilmainen tuolla koodilla. Koodin voi käyttää kerran, mutta jos on suurempi seurue, niin alennuksen saa tietenkin niin monella taksimatkalla, kuin on appsin lataajia.

Vilnan vanhakaupunki

Untitled

Vilnassa näkee vielä neuvostoajan jälkiä

Vilna kohentaa kasvojaan valtavalla innolla. Esimerkiksi kaikki sosialistisen realismin henkiset patsaat on kiikutettu 200 km päähän kaupungista erilliseen patsaspuistoon piiloon. Pelottavasti lähestytään sitä hetkeä, kun koko neuvostoajan Vilna on kadonnut ja se on sääli. Kuitenkin Liettua kuului Neuvostoliittoon lähes 50 vuotta.

Suhteellisen korkealta näyttävä elintaso, Suomea parempi autokanta ja vaikuttavat bulevardit häviävät heti, kun mennään muutama kortteli ulos keskustasta. Etenkin valtaväylien liepeillä näkee edelleen tattikauppiaita risteyksissä, mummoja lehmineen tiellä ja vesimeloneita myynnissä vuorina moottoriteiden seisakkeilla. Vanhaa Sosialististen neuvostotasavaltojen liittoa löytyy vielä Vilnan lähiöistä. Ne ovat edelleen osin ehtaa kommunismikamaa: rumia betonikuutioita liian lähellä toisiaan ja kulahtaneita autotallirivistöjä.

Suosittelen kurkistelemaan ja kulkemaan porttikongeista rohkeasti sisäpihoille. Siellä näkyy todellinen Vilna. Lastentarhan lapset juoksentelevat silkkiliinojen kanssa ympäri suojaisia piha-alueita kuin neuvostofilmissä konsanaan. Mummot perkaavat vihanneksia ulkosalla ja papat parantavat maailmaa tupakalla. Oman huoneistomme ympäristössä oli maakellareita, muureja ja erilaisia kivisen julkisivun eteen rakenneltuja luhtikäytäviä, jotka suomalaisen silmään näyttivät kovin eksoottisilta.

Untitled

Untitled

Vilnalla on hieno historia | Kirkkoja, palatseja ja portteja riittää

Toisin kuin Viro tai Latvia, Liettua on ollut aikanaan suurvalta ja tämän kyllä huomaa. Vilnan keskiaikainen vanhakaupunki on keskisen ja itäisen Euroopan suurin.

Unescon maailmanperintölistalla oleva Vilnan vanhakaupunki ei ole aivan niin pieteetillä entisöity kuin Tallinnan tai Riian vastaavat kaupunginosat. Mahdollisuuksia tähän rakennuskannan puolesta kuitenkin on, sillä Vilnan vanhastakaupungista 80% säilyi kunnossa, huolimatta 2. maailmansodan pommituksista. Toisaalta tietty rosoisuus ylläpitää Vilnan tunnelmaa. Ei jää epäselväksi, että nyt ollaan syvällä Baltiassa.

 

Vilnan vanhakaupunki

Vilnan vanhakaupunki

Vilnan vanhakaupunki

Vilna on kirkkojen kaupunki

Jos pitäisi kertoa vain yksi asia Vilnasta, olisi se ehdottomasti kirkot. Vilnassa on yli neljäkymmentä roomalaiskatolista kirkkoa. Luin, että jokaisesta vanhankaupungin risteyksestä näkyy vähintään kolme kirkkoa, ja se pitää paikkansa. Vilnassa ei kannata yrittää suunnistaa kirkontornin mukaan.

Pyhän Annan kirkko vuodelta 1500 (vas.) ja heti sen vieressä Pyhän Bernadin kirkko vuodelta 1516. Kirkot ovat niin kiinni toisissaan, että kauempaa nämä kaksi punatiilistä rakennusta näyttävät yhdeltä ja samalta. Väitetään, että sotaretkellään Venäjällä seikkaillut Napoleon olisi halunnut viedä Pyhän Annan kirkon “matkamuistona” Ranskaan.

 

Pyhän Annan kirkko (1500) ja heti sen vieressä Pyhän Bernadin kirkko (1516)

Vilnan tuomiokirkko on hieman omituinen sekoitus barokkia, uusklassismia sekä renesanssia. Kirkkoa on kunnostettu aina sitä mukaa, kun tulipalot ovat siihen iskeneet. 1800-luvulla tehty viimeinen remontti teki kirkon julkisivusta ehkäpä hieman liian mahtipontisen. Tuomiokirkon vieressä on 52 metriä korkea kellotorni, jonka alimmat osat olivat 1300-luvulla osa kaupunginmuuria. 1500- ja 1600-luvulla kellotornia korotettiin ja lakikorkeuden se saavutti 1800-luvulla. Neuvostoaikoina kirkko toimi mm. konserttisalina ja jumppahallina.

Suuruhtinaiden palatsi, sijaitsee heti tuomiokirkon takana. Rakennuksen sisällä on kansallismuseo. Nykyinen palatsi on tarkka kopio 1600-luvun tyylistä, jolloin elettiin Puola-Liettuan huippuaikoja. Tällä paikalla oli aikoinaan myös se 1500-luvun palatsi, jossa tanssittiin mahtihäitä vuonna 1562, kun Puolan kuninkaan Sigismund I:n tytär Katariina Jagellonica avioitui Suomen herttua Juhanan kanssa. Pariskunta muutti Turkuun ja toi takapajuiseen Suomeen hieman sivistystä, kuten haarukan.

Vilnan tuomiokirkko

Suuruhtinaiden palatsi, Palace of Grand Dukes

Aamunkoiton portti löytyy vanhankaupungin eteläpäästä. Portti on ainoa jäljellä oleva kaupungin linnoituksen yhdeksästä portista ja yksi Vilnan symboleista. Kaupunginmuuri portteineen purettiin aikoinaan, sillä muuri esti puhtaan ilman pääsyn tiiviisti rakennettuun kaupunkiin.

Karmeliitat rakensivat 1600-luvun loppupuolella portin sisälle Neitsyt Marian kappelin, joka on yksi Liettuan kuuluisimpia pyhiinvaelluspaikkoja. Myös paavi Johannes Paavali II rukoili tässä kappelissa vuonna 1993. Kappeliin johtavat portaat olisi kontattava ylös, mikäli mielii ihmettä kohdalleen rukoilla. Pienessä kappelissa on renessanssiaikainen ikoni, joka on aiheeltaan harvinainen: Madonna ei pitele sylissään Jeesus-lasta, vaan hänen kätensä ovat tyhjät.

Aamunkoiton portin vierestä löytyy kolme muutakin ihmeteltävää kohdetta. Vaaleanpunainen Pyhän Teresan barokkikirkko on ulkoapäin vaatimaton, mutta sisältä upean koristeellinen. Sen vieressä sijaitsee Pyhän Paraskevan ortodoksikirkko ja luostari. Kolmas kohde on Pyhän kolminaisuuden kirkko ja luostari, josta näkyy kadulle keltainen Basiliuksen portti.

Aamunkoiton portti, Vilna

Pyhän Teresan barokkikirkko

Pyhän kolminaisuuden kirkko ja luostari

Muutama ruokapaikka

Kun 2016 kesällä kävin edellisen kerran Vilnassa, oli ravintoloiden asiakaspalvelussa neuvostoajan kaikuja. Samoin hotelleissa palveluntaso oli kiinni selvästi henkilökunnan päivän fiiliksestä. Nyt tästä ei ollut enää jälkeäkään. Englantia osataan vaihtelevasti, mutta palveluasenne on kohdallaan.

Jos ravintolat eivät kiinnosta, niin Vilnan kauppahallista saa helposti ruokatavarat kasaan. Se ei ole paikkana yhtä hyvä kuin Latvian Riian mahtavat hallit, mutta kyllä ostohulluus tuollakin pääsi valloillaan. Tummaa mallasleipää, hapankaalia, suolakurkkuja, savukalaa, piiraita, pateita jne. tuli ostettua kämpille ja kotiinkin.

Vilnan kauppahalli

Rib Room Siistimpi liharavintola. Porsaan ribsit aasialaiseen tyyliin jäätävän hyviä.

Rib Room

Grill London Näitä ravintoloita on kaksi Vilnassa. Maksavartaat olivat täysi kymppi! Sisäfileen paloilla täytetty hampurilainen, jossa erinomainen kuohkea sämpylä oli ihan OK.

Grill London

Chaĉapuri Näitä ravintoloita on kolme ympäri Vilnaa. Gruusialaista ruokaa. Papukeitto oli vähän laimea esitys. Piiraat hyviä, tosin kaipailin voimakkaampaa maustamista. Valkosipulia ei saanut piiraisiin sitten millään, vaikka kaikkemme yritimme. Kielimuuri.

Chaĉapuri

Meat Lovers Pub Paljon kehuttu liharavintola. Hyvää ankanrintaa. Hampurilaisen kanssa hifistelty liikaa. Välissä mm. inkivääriä.

Meat Lovers Pub

Muutama majoitussuositus

Radisson Blu Royal Astorija Hotel (n. 150€/yö sis. aamiainen) on historiansa puolesta mielenkiintoinen. Ensimmäinen maininta hotellin paikalla sijainneesta rakennuksesta löytyy vuodelta 1323. 1600-1700-luvulla hotelli oli käytännössä ainut paikka Vilnassa, missä aristokraatit suostuivat yöpymään. Tämä oli aikaa, jolloin Vilna oli yksi kauneimpia Euroopan kaupunkeja. Edelleen hotelli on “se” paikka missä kuuluisuudet yöpyvät Vilnassa vieraillessaan.

Huone oli mainio. Ikkunasta avautui näkymä suoraan kaupungintalon aukiolle ja Pyhän Kasimirin barokkikirkolle. Keskeisempää paikkaa ei varmasti Vilnasta löydä. Aamiaisella oli kiva istuskella ulkona ja nautiskella muutama lasillinen kuivaa kuohuvaa.

Radisson Blu Royal Astorija Hotel

Tomy Old Town Apartments (150 euroa/3 yötä) sijaitsee 5 minuutin kävelymatkan päässä Katedraaliaukiosta ja Nerisjoen rannasta. Vaikka kyseessä on huoneisto, varsinaista kokkausmahdollisuutta ei ole. Keittiön varusteena on vain pikkuinen irrallinen uuni ja irto keittolevy.

Huoneiston sijainti oli hyvä. Ympärillä oli vain normaalia asutusta, ei mitään meteliä. Luvattu ilmastointi oli erillinen kovaääninen ilmastointilaite, jonka putki piti työntää ikkunasta ulos. Erittäin siisti tämä asunto kuitenkin oli. Kun hinta on 50 euroa yö, kaikkea ei vaan voi saada. En silti ihan kuumimpina kesäkuukausina uudelleen menisi, sillä ainakaan tähän huoneistoon ei saanut läpivetoa ja makuuhuone oli nyt jo kovin tunkkainen.

Tomy Old Town Apartments


Kirjoitan Užupisin taitelijakaupunginosasta ja Vilnan katutaiteesta oman jutun pian. Tässä alla muutama muu blogikirjoitus Vilnasta luettavaksi. Erityisesti minua jäi kaihertamaan, että en vieläkään Trakain linnalle ehtinyt.

Jos puistot kiinnostavat | Parasta lähteä nyt -blogi 2017: Vihreä virkistyspaikka Vilnassa ‒ Bernardinen puisto

Hyviä kuvia ja fiilistelyä Vilnasta | Terveiset päiväntasaajalta 2018: Romanttisen rosoinen Vilna

Retki Trakain linnaan, joka sijaitsee 30 km päässä Vilnasta | Merjan matkassa 2019: Trakain linnassa ukranalaismummon kanssa

14 comments

14 comments

Merja / Merjan matkassa kesäkuu 7, 2019 - 8:35 pm

Vilna on kyllä mukava kaupunki. Vaikka omaan käyntiini osuikin sadepäiviä, ei se pilannut fiilistä mikä kaupungista jäi. Keskusta on mukavan kompakti. Ruoka (ja viini) edullista ja kaunista katseltavaa riittää. Aurinkoisella ja lämpimällä säällä Vilna olisi kiva kokea. Olisihan se ihan eri fiilis kuin vesisateessa. Kiitos linkityksestä! 🙂

Reply
Sandra Nenonen kesäkuu 7, 2019 - 3:30 pm

Tein pari kesää sitten Baltian kierroksen ja Vilnasta ei juuri ollut odotuksia. Se pääsikin siis yllättämään erittäin positiivisesti ja juuri mainitsemistasi syistä. Suomalaisia ei juuri näkynyt tuolloin, brittiläisiä ja saksalaisia useammin. Hinnat olivat todella halpoja ja ruoka hyvää. Itse majoituin jossain B&B-paikassa, jossa huone ja pannukakku-aamiainen irtosivat 30 eurolla yö. Ehdottomasti pitää käydä uudestaan.

Reply
Maarit - niceMatkaaja kesäkuu 4, 2019 - 8:37 am

Vilna kyllä kiinnostelisi juurikin noista syistä, jotka nostit esiin. On siis vielä näkemättä. Kiitos matkavinkeistä!

Reply
Mari kesäkuu 3, 2019 - 6:45 pm

Vilna ansaitsisi kyllä kesävierailun. Juuri mainitsemistasi syistä. Olen käynyt siellä marraskuussa, jolloin maisemat eivät ihan vastaavalta näyttäneet. Mutta kaupunki sopii myös urheilumatkailuun, sillä matkamme ajankohta oli valittu Euroliigan koripallopelin mukaan. Laji on kaupungissa suosittu ja koripallopeli oli todella mukava elämys tuolla reissulla.

Reply
Arja / Elämänmakuisia matkoja kesäkuu 2, 2019 - 7:32 pm

Kiitos, kiva lukea Vilnasta, kun en vielä ole siellä käynyt, mutta mieli tekisi. Kuulostaa hyvältä kohteelta!

Reply
Minea kesäkuu 2, 2019 - 3:43 pm

Kiitos vinkeistä! Vilna on ollut pitkään viikonloppukohteideni listalla, täytyy järjestää reissu sinne pikimmiten😊

Reply
Virpi/Hätälasku matkablogi kesäkuu 2, 2019 - 10:54 am

Tämä postaus sai kyllä kipinän, että nyt täytyy lähteä Vilnaan. Kuvien ja kertomuksen perusteella, uskon että olisi minun kaupunkini! 🙂

Reply
Martina kesäkuu 1, 2019 - 1:05 pm

Kiitos, tämä oli kaipaamani potku persauksiin alkaa ihan tosissaan miettiä reissua Vilnaan. Nyt olisi täydellinen hetki jo senkin takia, että hoitovapaalla ollessani edulliset kohteet kiinnostaa kummasti olosuhteiden pakosta. Vilna on ollut muutaman kerran vaihtoehtona kun olemme miettineet tyttöjen joulutorimatkaa marras-joulukuussa. Mitä olet mieltä, kannattaako Vilnaa edes harkita talvella vai otanko sen mieluummin mukaan kesäisiin reissusuunnitelmiin?

Reply
Anna kesäkuu 1, 2019 - 8:56 pm

Kiitos Martina

Tämä on täysin oma mielipiteeni, mutta minusta Vilna voisi olla parhaimmillaan aikaisin keväällä, kun Suomessa vielä on kylmä. Nyt oli ajoittain jo liian kuuma (toukokuu). Vilna on sisämaan kaupunki, jossa ei ole merituulta vilvoittamassa. Tai sitten loppu syksystä. Talvi tekee kaiken niin hankalaksi.

Reply
Heidi / Delux-Retkiperhe kesäkuu 1, 2019 - 8:30 am

Tosi kattava kuvaus kohteesta. Jostain syystä ei ole koskaan ollut edes ajatuksissa käydä tuolla, mutta ehkä kannattaisi muuttaa ajatuksiaan. Oliko Radisson Blun aamiaiset samalla tasolla, kuin Suomessa?

Reply
Anna kesäkuu 1, 2019 - 9:06 am

Kiitos Heidi

Hotellin aamiainen oli erittäin hyvä ja täysin samaa tasoa, kuin Radisson Blun aamiaiset muuallakin. Pientä hauskuutta toivat paikalliset erikoisuudet. Paljon oli veriruokia ja hyvin rasvaisia makkaroita, sekä sieniä tarjolla. Kyllä mä rohkeasti niitäkin maistoin ….

Reply
Sandra / Terveiset päiväntasaajalta toukokuu 30, 2019 - 9:47 am

Tulipa heti ikävä Vilnaan. Se oli kyllä niin ihana viikonloppu kohde ja ihan sinisellä taivaalla näyttää todella houkuttavalle. Oli ihan uusi nippelitieto tuo, että jokaisesta risteyksestä näkee kolme kirkkoa. Kiitos linkkauksesta! 🙂

Reply
Anna toukokuu 30, 2019 - 9:50 am

Kiitos Sandra

Juuri juttelin kaverin kanssa, ja tultiin siihen lopputulokseen, että Vilna lienee Baltian pääkaupungeista se kivoin : )

Reply
Eija/Lentävä joogamatto kesäkuu 1, 2019 - 1:10 pm

Kattava kirjoitus Vilnasta! Olin siellä itsekin huhtikuussa 2019 kolme yötä. Pidin kaupungista kovasti ja bloggasinkin matkalta kaksi tekstiä. Meni kyllä Baltian pääkaupunkien lemppariksi. Helppo lentomatka, edullista, paljon nähtävää ulkona sekä kiinnostavia museoita ja yliopistoalue. Pari isompaa ostoskeskusta Vilnan Cityn puolella, jos shoppailua kaipaa.

Reply

Leave a Comment