Menorca ja vuokra-auto | Calat haltuun

by Anna | TÄMÄ MATKA

Menorca ja vuokra-auto on kombo, jota EI kannata jättää väliin. Calat, eli suojaiset rannat ovat ehdottomasti Menorcan ”se” juttu. Me etsimme niitä autolla, toiset maastopyörällä. Jos minulla olisi paljon rahaa, tekisin sen ehdottomasti veneellä!

Menorca ja vuokra-auto on kokemus, josta puhutaan melko vähän. Usein lomailija tuntuu jäävän siihen varaamaansa resorttiin ja jumittavan siellä viikon tai kaksi. Pääseehän busseillakin ja varmasti matkanjärjestäjillä on omia retkiä myös tarjolla, mutta autoilevan matkailijan asialla olevana, suosittelen kyllä vuokra-auton varaamista.

Menorca ja vuokra-auto on kokemus

Menorca ja vuokra-auto on kokemus

Menorca ja vuokra-auto | Ensin sakkasi, sitten nappasi

Kun kuukausi ennen lentoa etsimme vuokra-autoja, ei tarjolla ollut mitään alle 300 euron. Se on järjetön hinta pikku kopperosta, joten jäimme kyttäämään hintojen tippumista. Melko tiukoille meni, mutta 5 päivää ennen lähtöä, rupesivat hinnat laskemaan ja tarjontaa tuli enemmän.

Kun vertailimme vuokra-autojen hintoja, totesimme nopeasti, että muutamaksi päiväksi sitä ei ole järkeä ottaa, vaan suoraan koko viikoksi. Kun auton nappaa kentältä alle, välttää nouto-palautus sählinkejä keskellä lomapäiviä ja säästää taksimatkoissa kentältä ja kentälle.

Auto maksoi lopulta viikoksi 233 euroa ja otimme sen Rentalcars.com nimiseltä välittäjältä. Itse auto tuli Alamo nimiseltä firmalta ja oli uudenkarhea KIA Rio. Jos auton vuokraus ulkomailla ei ole tuttua, niin lue tietopaketti täältä.

Menorcan hotellit

Mahon ja lähirannat

Ensimmäiset päivät vietimme Mahonissa ja sitä ympäröivillä rannoilla. Rannat ovat pohjoisessa melkoisen kallioisia ja täynnä jalkoja repivää korallia. Lue juttu Menorcan pittoreskista pääkaupungista Mahonista täältä. Tämän jälkeen suunnistimme tutkimaan saarta paremmin.

Itse Menorca on todella pieni saari, joten siirtymät olivat tottumiimme päivämatkoihin verrattuna lähinnä normaaleihin kotoisiin kaupunkiajoihin verrattavia. Maksimi päiväajo taisi olla huikeat 90 km.

Menorcalle kertyy mittaa itä-länsisuunnassa vain vajaat 50 km ja sen korkein huippu on Monte Toro vaivaisella 357 metrillä, joten autolla kiertää vaikka koko saaren päivässä.

Monte Toro ei ole mikään ihmeellinen kokemus, joten sen voi jättää halutessaan huoleti myös väliin. Huipulla on kirkko, joka tietenkin on tärkeä pyhinvaeltajille, sekä kasa antenneja. Tasanteilta näkee ympäri saarta, mutta maisema ei ole mitenkään mieleenpainuva. Menorca on litteä saari ja sen huomaa tuolta katsoessaan selvästi.

Menorcan Mahon

Menorca ja vuokra-auto on kokemus

Menorca ja vuokra-auto on kokemus

Menorca ja vuokra-auto on kokemus

Calat | Menorcan ”se” juttu

Saaren kauneus tulee parhaiten esille poukamissa ympäri saarta. Pitkiä lahtia on paljon ja niissä Välimeri näkyy juuri sellaisena sinivihreäänä, kuin parhaimmissa matkailumainosten herustuskuvissa. Joku on laskenut, että näitä hiekkapohjaisia caloja olisi Menorcalla noin 50 kappaletta.

Jos aivan rehellisiä ollaan, yksikään cala ei ole ”salainen”. Vai luuleeko joku oikeasti, etteikö jo 60-luvulta alkanut turismi olisi löytänyt näitä kaikkia mahdollisia rantoja…

Sellainen huomautus, että ainakin näin elokuussa Calojen lähimmät parkkipaikat täyttyivät heti aamusta. Millekään hienoimmista Caloista ei pääse ajamaan autolla, vaan jokaiselle täytyy kävellä.

Menorca ja vuokra-auto on kokemus

Menorca ja vuokra-auto on kokemus

Menorca ja vuokra-auto on kokemus

Menorca ja vuokra-auto on kokemus

Menorca ja vuokra-auto on kokemus

Cala Brut, Cala en Turqueta, Cala Santa Galdana | Cala sitä, Cala tätä

Suurin osa hiekkarannoista on saaren eteläosassa ja sieltä on löydettävissä lahdenpohjukoita, joiden hiekalla kelpaa köllötellä. Paikalliset ja turistit ottavat ilon irti etsimällä kunnon hyppypaikkoja ja molskauttamalla niistä veteen.

Osa hyppypaikoista sopii vain hardcorehyppääjille. Todistin kuinka veteen mennään kunnon vauhtia ottaen ja hypäten alla sijaitsevan leveän tasanteen ja aidan yli. Yksi jalan lipsahdus ja hyppääjän suolet kerätään aidasta ja loput ruumiista kaavitaan laavakivisestä rinteestä.

Koska emme oikeasti halunneet patikoida 5 km suuntaansa +37 C helteessä päästäksemme rannalle, jossa ei ole mitään palveluita, kysyimme yleensä hotellin respasta, mitkä lähirannoista olisivat sellaisia, joita he suosittelivat. Hauskin oli erään meidän kanssa samanikäisen, siis kröhöm nuorehkon keski-ikäisen miehen kanssa keskustelu. Hän osoitteli karttaa, näytti käsillään ylö ja alas merkkejä, pyyhki teatraalisesti hikeä ja hoki ”vaikea, vaikea”. Sitten hän osoitteli kartalta muutamia rantoja ja nosti peukun pystyyn. Selvä – niille siis!

Menorca ja vuokra-auto on kokemus

Menorca ja vuokra-auto on kokemus

Osalle Caloista vie pehmoisa polku metsän keskellä

Menorca ja vuokra-auto on kokemus

Menorca ja vuokra-auto on kokemus

Jos Calalle vievä tie näyttää tältä, sopii se minulle oikein hyvin : )

Menorca ja vuokra-auto on kokemus

Menorca ja vuokra-auto on kokemus

Menorca ja vuokra-auto on kokemus

Menorca ja vuokra-auto on kokemus

Menorca ja vuokra-auto

Jos haluat saada jonkun rannan omaan käyttöön, kannattaa mennä sinne klo 0800. Paikalliset ja turistit ovat niin aamu-unisia, että silloin saat olla rannassa rauhassa vain muutaman aamuvirkun eläkeläisen kanssa.

Kuvassa ensimmäisenä on Cala Mitjana klo 19 aikoihin illasta, jolloin väkeä vielä riitti. Alin kuva on Cala Santandriasta, jossa aamukahvin sai juoda tuijottelemalla liki tyhjää rantaa.

 

Oletko sinä bongailut Caloja?

Miten kuljit niille: bussilla, maastopyörällä, skootterilla, autolla…?

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

7 comments

sarrrri | La Vida Loca 2.0 Matkablogi 20 elokuun, 2017 - 2:29 pm

Mallorcaa ollaan pyöritty autolla ympäri, ja sama kaava voisi hyvin toistua Mernocalla, jos tulisi sinne mentyä. Ei tosin ole ihan lähiaikojen matkasuunnitelmissa, mutta mistäs sitä tietää. Mallorca ainakin on ollut yksi kivoimmista paikoista autoilla, ja calabongailuahan siinäkin on mukana, heh!

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 20 elokuun, 2017 - 3:18 pm

Näillä pienemmillä saarilla autoilu on hauskaa, koska kilometrejä ei tule mitenkään kovasti ja koko ajan on jotain uutta ja kivaa. Eilen ajoin Naantalista Ouluun ja vaikka kuinka yritin, niin ei siinä tien varrella kamalasti mitään nättiä tai kiinnostavaa ollut.

Reply
Pirkko / Meriharakka 17 elokuun, 2017 - 8:52 am

Me olimme Menorcalla joitakin vuosia sitten vain päivän verran Kristina Cruisesin risteilyllä, mutta saaresta jäi kyllä positiivinen mielikuva, kuten Mallorcastakin. Erityisesti, ehkä kirkkaan auringonpaisteisesta ilmasta johtuen, monien rantakylien todella hohtavanvalkoisiksi kalkitut/maalatut söpöt talot: olivat ne sitten uusia tai vanhoja, niin kokonaisuudet olivat jotenkin ihania! Binibecan kylä oli esimerkki näistä vanhaan tyyliin rakennetuista ihan uusista kylistä.
Vuokra-auto on pienissä ja ruuhkattomissa paikoissa kelpo vaihtoehto: juuri palasimme Gotlannista, jossa ainakin näin jo elokuussa Visbytä lukuunottamatta joka paikkaan sai auton käytännössä max 50 metrin päähän kohteesta!

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 17 elokuun, 2017 - 10:11 am

Jos valita pitäisi, niin menisin ehkäpä Mallorcalle mielummin, kuin Menorcalle. Siellä oli enemmän nähtävää. Mutta kummatkin kelpaa!

Liputan kyllä vuokra-autoilun puolesta ihan kaikkialla (paitsi ehkä Kiinassa ja jossain keskellä puskaa Afrikassa). Hermothan siinä välillä menee ja taistelu parkkipaikoista saattaa olla verinen, mutta helpottaa niin paljon matkustamista ja on vapaa menemään minne haluaa ja koska haluaa.

Reply
Teija / Lähdetään Taas 15 elokuun, 2017 - 6:32 am

Me menimme Cala Macarellalle ja Cala Macarelletalle juurikin sen takia, että auton sai parkkiin rannan lähelle. Taapero kantorinkassa kilometrien matkan kosteassa helteessä – ei kiitos. Meillä tosin näytti olevan todella paljon rauhallisempi ajankohta. Olimme kesäkuun alkupuolella muistaakseni, ja Cala Macarellan edustalla oli vain pari venettä. Ei tuollaista kymmenpäistä venejoukkiota. Parkkiinkin mahduimme hyvin, vaikka emme olleet paikalla mitenkään erityisen aikaisin.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 15 elokuun, 2017 - 7:50 am

Nuo matkat olivat yllättävän raskaita kävellä kuumuudessa ja ei olisi todellakaan tullut mieleen lähteä helteessä kantamaan/työntämään mitään ylimääräistä kilometrejä missä lie maastossa. Näin muutamia lapsiperheitä, joilla paluu oli varsin tuskainen. Lapset olivat riehuneet koko päivän vedessä ja sitten pitäisi vielä jaksaa kävellä takaisin. Minusta vanhemmatkin voisivat vähän miettiä, mihin taaperoiden kanssa lähtevät. Itkuksi ja kantohommiksihan se meni.

Viikonloppuna parkkipaikat olivat täynnä jo klo 9.

Tämä oli taas hyvä osoitus siitä, että EI Etelä-Eurooppaan elokuussa : D

Reply
Merja / Merjan matkassa 14 elokuun, 2017 - 6:26 pm

Heinäkuisella Mallorcan matkalla olisi ollut kiva tehdä päiväretki Menorcalle. Oli sitten sen verran ohjelmaa, ettei sinne ehditty. Nyt kun päästiin autoilun makuun, niin voisi ottaa vuokra-auton alle toistekin ja etsiä niitä salaisia Caloja 🙂

Reply

Leave a Comment