Matkan peruuntumisturva | Rahat takaisin reissusta, vai ei?

Matkan peruuntumisturva | Rahat takaisin reissusta, vai ei?

syyskuu 20, 2018

Matkan peruuntumisturva | Saako rahat takaisin, vai ei?

Matkan peruuntumisturva. Erilaisista syistä eteen on tullut vuosien varrella moniakin matkanperuutuksia. Sukulaisia on kuollut, raajoja murtunut ja mitä mielenkiintoisimpia tauteja iskenyt kimppuun juuri ennen lähtöpäivää. Matkavakuutuksen matkan peruuntumisturva on aina kattanut kulut, joten rahallisten tappioiden sijaan menetykset ovat olleet lähinnä harmistusta siitä, että johonkin kohteeseen ei nyt sitten päässytkään.

Mitä matkan peruutusturva korvaa?

Matkan peruuntumisturva on se osa vakuutuksessa, jonka tarkoitus on varmistaa, että matkan peruuntuessa, esimerkiksi oman tai läheisen sairastuessa tai vaikka omaisuuteen kohdistuneen vahingon takia, ei menetä peruuntuneen matkan hintaa. Näitä ehtoja on paljon muitakin, joten kannattaa tarkastaa, mitä oma vakuutus kattaa. Matkan peruuntumisturva siis korvaa matkan perumisesta aiheutuneet kulut, joita matkanjärjestäjä ei ole velvollinen palauttamaan.

Melko uusi trendi on, että matkan peruuntumisturva -vakuutusta myydään lentolippujen tai valmismatkan kylkiäisenä. Nopeasti silmäillen hinnat ovat aina olleet melko suolaisia. Lisäksi luulen, että moni matkustaja sortuu ylivakuuttamiseen. Jos henkilöllä on olemassa matkavakuutus, siinä yleensä on jonkinlainen peruuntumisturva automaattisesti mukana.

Minulla matkan peruuntumisturva on jatkuvana vakuutuksena osana Eurooppalaista matkavakuutusta (OP). Nostin juuri korvaussummaa 6000 euroon, sillä jos kyseessä olisi safari Afrikassa tai parin viikon risteily Karibialla, tuollainen summa paukkuisi nopeasti varauksiin. Määräaikaisissa matkavakuutuksissa korvausumma on usein maksimissaan 3000 euroa. Tästäkin syystä pidän jatkuvaa matkavakuutusta parempana vaihtoehtona.

Matkan keskeytymisturva ja matkan myöhästymisturva

Se, mitä ei käsittääkseni ole mahdollista ostaa esim. lentolipun kylkiäisenä, on matkan keskeytymisturva ja matkan myöhästymisturva.

Matkan keskeytymisturva on se osa vakuutuksesta, joka varmistaa, ettei matkan keskeytyessä menetä koko matkan hintaa. Tämä vakuutus korvaa myös matkan keskeytymisen vuoksi mm. käyttämättä jääneet etukäteen maksetut palvelut ja retket.

Matkan myöhästymisturva taas kattaa kulut, kun kulkuneuvo, esimerkiksi lentokone, mutta myös taksi tai oma auto, viivästyy sään, luonnonmullistuksen, teknisen vian, rikollisen teon, liikenneonnettomuuden tai viranomaisen toimenpiteen vuoksi.

Korvausummat minulla seuraavasti: Kriisiturva 5000 euroa, peruuntumisturva 6000 euroa, keskeytymisturva 6000 euroa, myöhästymisturva 3100 euroa, sekä odottamisturva 2300 euroa. Nämä kaikki on niputettu yhteen hoitoturvan kanssa (ei ylärajaa) ja maksavat vuodessa 110 euroa.

IMG_9132

Matkan peruuntumisturva on tullut tarpeeseen

Tepon sairastuttua 2015 kehkosyöpään, on useampiakin matkoja peruutettu leikkausten tai hoitojen takia. Tällaisia kohteita ovat olleet Ho Chi Minh, Amsterdam ja Miami. Nyt joudumme jälleen painamaan “peruuta”-nappia. Kohteena olisi ollut Nizza.

Tiedän, että osa esim. syöpää sairastavista varaa matkan vasta aina kontrollin jälkeen. Tässä lienee ajatuksena se, että on mukavampi matkustaa, kun tietää taudin olevan kurissa ja itsensä juuri tutkitun hyvin. Näin välttyy yllätyksiltä varmemmin.

Meidän tapamme on ollut varata matka silloin, kun kohdalle sattuu hyvä tarjous, vaikka reissun ajankohta olisikin 10kk päässä. Ajatus, että matkaa ei voisi varata kuin tietyn ajan välillä (esim. 3 kk kontrollien väliin), tuntuu vieraalta. Huonolla tuurilla voi joku seurantatutkimus tai hoito osua silti matkaviikolle, vaikka aikatauluja kuinka suunnittelisi. Ylipäätänsä ajatus siitä, että antaisi syövän määritellä jotenkin päätöksiä varata matka, on minusta huono ajatus. Maailma kun on sellainen paikka, että mitä tahansa voi sattua kenelle tahansa.

IMG_9091

Miten voi itse minimoida kuluja?

Vaikka vakuutus korvaakin kuluja, on vakuutuskorvausten hakemisessa aina oma vaivansa. Siksi pyrimme hotellivarauksissa ja autonvuokrauksissa käyttämään vain ja ainoastaan peruutuskelpoisia varauksia. Jos jotain varausta ei voi tehdä ilman peruutusoikeutta, siirrämme sen tekemisen mahdollisimman lähelle matkaa. Lentolipuissa hinnoittelu on valitettavasti usein sellainen, että jo pelkkä muutosoikeus maksaa liikaa, puhumattakaan peruutusoikeudesta.

Emme suosi peruutusoikeudella olevia palveluja pelkästään ennakoidaksemme mahdollisia matkanperuutuksia, vaan myös sen takia, että itsensä sitominen johonkin varaukseen lopullisesti tuntuu kovin vanhanaikaiselta. Ajatus siitä, että minun pitäisi kuukausia tai viikkoja aikaisemmin tietää, missä haluan päiväni reissussa viettää, on ongelmallinen. Kohteessa voi mieli muuttua sen suhteen mitä haluaa nähdä, jossain paikassa voi olla huono sää, mutta toisella rannikolla paistaa aurinko jne. Eli haluamme aina varata itsellemme mahdollisuuden muuttaa suunnitelmaa lennosta.

  • 12
  •  
  •  
    12
    Shares
0 comment

Leave a Comment