Matka Jordaniaan – Historiafriikin helppo lomakohde

by Anna | TÄMÄ MATKA

Matka Jordaniaan. Kun Indiana Jones ja Viimeinen ristiretki valmistui vuonna 1989 olin 19-vuotias. Halusin heti ratsastaa Sigin päähän kuten tohtori Jones ja nähdä ikivanhan joenuoman avautuvan aukioksi, jota vartioi Al-Khaznehin -temppeli. Matka Jordaniaan sekä Petran näkeminen olivat minulle päähänpinttymä hieman vajaat kaksikymmentä vuotta. Kun Jordan Tourism Board tarjosi lyhyttä Jordanian piipahdusta, olin heti valmis.

Matka Jordaniaan. Jordania Petra

Matka Jordaniaan. Jordania on helppo ja turvallinen lomakohde

Matka Jordaniaan. Jordania on helppo ja turvallinen lomakohde

Matka Jordaniaan. Jordania on helppo ja turvallinen lomakohde

Matka Jordaniaan. Jordania on helppo ja turvallinen lomakohde

Matka Jordaniaan | ”Welcome to Jordan”

Poiketen muista vierailemistani Lähi-idän kohteista Jordaniassa kukaan ei tuputtanut mitään kädessä roikkuen. Olin odottanut Egyptin kaltaista rasittavaa ”häsläystä ja sähläystä”. Vain Petrassa oli kaupustelijaa ja kyydin tarjoajaa, mutta ei sielläkään riesaksi asti.

Päällimmäisenä mieleen jäi ihmisten ystävällisyys. ”Welcome to Jordan” oli lause, jonka kuuli päivittäin useasti.

Matka Jordaniaan. Jordania on helppo ja turvallinen lomakohde

Matka Jordaniaan. Jordania on helppo ja turvallinen lomakohde

Matka Jordaniaan. Jordania on helppo ja turvallinen lomakohde

Matka Jordaniaan | Jordaniassa on turvallista

Jordania on turvallinen lomakohde ja Lähi-idän kriisit eivät näy maassa mitenkään. Valtio on eräänlainen alueen Sveitsi, jossa vallitsee näennäinen puolueettomuus, rauha ja hyvä tahto. Kansalaiset ovat ilmeisen tyytyväisiä oloonsa, sillä edes Arabikevät ei saanut suurempaa liikehdintää aikaiseksi. Jordania kuuluu Yhdysvaltojen johtamaan liittoumaan, joka taistelee äärijärjestö Isisiä vastaan Irakissa ja Syyriassa.

Husseinin kuningassuvun tiukasti johtama Jordania ei ole mikään demokratian mallimaa, mutta se on pystynyt säilyttämään vakauden jo yli 30 vuotta.

Kuten Lähi-idän kohteet yleensä, on Jordaniakin monelle suomalaiselle epämääräinen valtion tapainen maapläntti keskellä aavikkoa, jossain Afrikan ja Aasian välillä. Ikävältä kalskahtavat naapureiden nimet kuten Irak, Syyria sekä katastrofi nimeltä isis eivät välttämättä ole hyviä myyntiarvoja turismin kannalta. Ymmärrettävästi jordanialaiset ovat tilanteeseen tyytymättömiä. Heitä tavallaan rangaistaan naapureiden virheistä.

Oppaamme ei erityisesti pitänyt naapurimaistaan. Saudit olivat hänestä kajahtaneita kiihkouskovaisia. Egyptiläiset kuulemma varastelevat ja Kairo on täysin turvaton paikka. Toisaalta hän sanoi käyvänsä Egyptissä ostoksilla ja lomailemassa, koska siellä on nyt halpaa. Israelia ei edes kannattanut ottaa puheeksi.

EDIT: 18.12.2016 Jordanian Karakissa, joka sijaitsee noin 120 kilometriä etelään Jordanian pääkaupungista Ammanista, tehtiin aseellinen hyökkäys, jossa kuoli ja haavoittui myös turisteja.

Matka Jordaniaan. Jordania on helppo ja turvallinen lomakohde

Matka Jordaniaan. Jordania on helppo ja turvallinen lomakohde

Matka Jordaniaan. Jordania on helppo ja turvallinen lomakohde

Hotelli Aqaba Kempinski ja Mövenpick Resort Petra

Me päädyimme lopulta Aqabaan ja Hotelli Kempinskiin 15 tunnin matkustamisen jälkeen. Kyllä. Viidentoista tunnin (15) ja neljän (4) lennon jälkeen! En muista saapumisesta kuin huonepalvelun tuoman myöhäisen illallisen ja syvän tyytyväisyyden ihanilta tuntuvien peittojen välissä. Olipahan kohtuullisen pitkä matka Jordaniaan, kun ottaa huomioon, että maa ei kuitenkaan sijaitse kovin kaukana Suomesta.

Kokemus Hotelli Kempinskistä oli erittäin hyvä. Jos rahaa riittää, suosittelen valitsemaan tuon hotellin! Yön hinta näyttää olevan 150 euroa.

Hotellissa oli puhdasta, valoisaa, kaunista, toimivaa ja palvelevaa. Aamiainen ulkoterassilla kuohuviineineen oli enemmän kuin laadukas. Henkilökunta oli pätevää ja palveluasenne kohdallaan. Oikeastaan mitään muuta moitittavaa en löydä, kuin hitusen suolaiset rantabaarin hinnat. Osin syy oli kuitenkin meidän. Emme tajunneet hyödyntää Happy Hourin tarjouksia kunnolla.

Hotelli Kempinski Aqaba

Hotelli Kempinski Aqaba

Hotelli Kempinski Aqaba

Hotelli Kempinski Aqaba

Hotelli Kempinski Aqaba

Hotelli Kempinski Aqaba

Hotelli Kempinski Aqaba

Yövyimme myös Mövenpick Resort Petra hotellissa ja sitä en suosittele. Paikan sijainti Petran muinaisen kaupungin sisäänkäynnin luona on ihan optimi Petran vierailua ajatellen, mutta muuten kyseessä on kulahtanut vanha hotelli, joka ratsastaa sijainnillaan ja nimellään. Saamamme huone haisi tupakalle ja ikkuna oli suoraan meluisalle kadulle. Ikävintä oli siivouksen luokaton taso. Julkiset tilat toki olivat näyttäviä.

Mövenpick Resort Petra hotelli

Mövenpick Resort Petra hotelli

Lentomatka oli täynnä kommelluksia

Jordaniaan saapuminen oli hieman omituinen juttu.  Laskeuduimme Ammaniin, saimme leimat passiimme sekä Jordanian pressiviisumit ja suuntasimme niiden kanssa kohti Aqaban konetta – Vain tullaksemme heitetyksi ulos lentokentältä. Terminaaliin ei ole asiaa kuin vasta tuntia ennen koneen lähtöä.

Jordaniasta poistuminen se vasta ihmeellinen juttu olikin. Jos Israelissa marssimme pelätyn ”kuulustelun” läpi 15 minuutissa loungeen, meni Jordaniassa Aqabassa ja Ammanissa kaikki mahdollinen pieleen.

Matkalukkumme räjäytettiin auki ja sieltä kaivettiin kaikki ulos kynsisaksia myöten. Lopulta tajusimme, että virkailijat kuvittelivat meidän yrittävän viedä 20 kg painoista isoa matkalaukkua matkustamoon käsimatkatavarana. Minut kopeloitiin kaikilla muilla tavoilla kuin kumihanskoin ja kamera purettiin osiin. Päädyimme istumaan koneen viimeiselle riville, koska Oneworld Sapphire-tason ilmoittavan numeron sijaan virkailija oli naputellut jäsennumeroksi Diners Clubin korttinumeron. Tästä syystä myös kaikki pisteet jäivät kirjaantumatta.

Kaikkien kommellusten jälkeen meillä oli jäljellä vielä se sama 15 tunnin matkustusrutistus kuin tullessa. Ei mikään optimaalinen reititys todellakaan.

Ja nyt sitten ne hyvät uutiset. Kun kuukkeloin tietoja Jordaniasta, törmäsin valmismatkoihin. Talvella 2017 Lomamatkat lentää viidessä tunnissa Aqabaan. Hitusen ehkäpä helpompaa, kuin kiertää Istanbulin, Wienin tai Berliinin kautta. Riippuen hotellin tasosta saattaapa tulla myös halvemmaksi.

Jordanian matka, helppo ja turvallinen lomakohde

Jordanian matka, helppo ja turvallinen lomakohde

Jordania a-ö

 • Alkoholi. Jordaniassa alkoholia on hieman hankalasti saatavana ja se on kohtuu hinnakasta. Itse noudatimme tuttua kaavaa ja pakkasimme mukaan oman brandy-pullon vatsalääkkeksi. Jordanian suurimmissa kaupungeissa monet viinakaupat ovat auki vuorokauden ympäri, mutta kyse on siitä, haluaako lähteä niitä haeskelemaan. Kännituristeja maassa ei ole. Hotelleissa saa alkoholia ihan normaalisti.

Hotelli Kempinski Aqaba

 • Arabian Lawrence tulee vastaan niin usein, että jos et muista elokuvaa vuodelta 1962, suosittelen sen katsomista. Osa turisteista tekee viikkojen matkoja Arabian Lawrencen maisemissa. He haluavat laukata kamelilla ja kuvitella olevansa osa Arabian Lawrencen sotajoukkoja taistelussa ottomaaneja vastaan. Osalle taas riittää istuminen ”samalla keitaalla” tai rautatien näkeminen.
 • Aqaba. Punaisen meren pohjukassa sijaitseva Aqaba on rento rantaloma- ja vesiurheilukeskus. Se on myös Jordanian ainoa satamakaupunki. Aqaba on melko pieni paikka ja on vaikea kuvitella viettävänsä siellä koko viikkoa. Kaupungin suosio lomakohteena johtuu sen hyvästä sijainnista Punaisenmeren rannalla ja mahdollisuuksista tehdä helposti retkiä Petraan ja Wadi Rumin-autiomaahan.
 • Fattoush-salaatti on ehkäpä koko Lähi-idän tunnetuin salaatti, jossa on salaattia, punaista kaalia, arabilaista leipää, sitruunamaista kastiketta ja punaista sumak-maustetta.
 • Liikenne Jordaniassa. Liikenne arabimaissa voi olla kaaos, mutta Jordaniassa liikennesääntöjä noudatetaan yleisesti melko hyvin. Ajonopeudet eivät ole järjettömiä, kiitos hidasteiden, joita on myös moottoritiellä. Tiet olivat leveitä ja hyväkuntoisia. Vasta kun bussi kääntyi ns. Kuninkaantielle joka vie Petraan, tuli mieleen, että kunnostukseen voisi laittaa hieman rahaa. Mikäli näet moottoritiellä varoitusmerkki ”vuohia / kameleita tiellä”, se tarkoittaa, että niitä elikoita todellakin voi olla tiellä.
 • Pukeutuminen Jordaniassa. Pukeutumisen suhteen ei oikeastaan muuta huomioitavaa ole, kuin iltojen viileys talvikuukausina ja pään kuumentava aurinko, joka vaatii matkalle mukaan jonkinlaisen päähineen. Viileyden takia marraskuussa ei paksu fleece tai ohut toppatakki ollut mitenkään liioittelua. Oletan, että jokainen naislukija tietää, etteivät narutoppi ja minishortisit ole se oikea asu arabivaltiossa.
 • Rannat. Emme ehtineet loikoilla rannoilla riittävästi, mutta hyvän yleiskuvan niistä saimme meriretkellä. Jos hotellin ranta ei tyydytä, niin monet hotellit järjestävät kuljetuksia ”South Beachille”, jonka korallit ovat hämmästyttävän hyvässä kunnossa.
 • Roskaisuus. Jordaniassa, kuten Israelissa ja Egyptissäkin katse kiinnittyy luontoon heitetyn muoviroskan määrään. Kaikki vaan päästetään tuulen mukana lentämään pitkin autiomaata ja muovipusseja ym. ei saada koskaan korjattua pois! Yksi ärsyttävä asia ovat myös beduiinien roskaläjät. Olkoon vaan vaelteleva ja perinteitä vaaliva kansanosa, mutta omien kaatopaikkojen tekeminen sinne tänne ei ole kovinkaan 2000-lukua.
 • Ruoka.
  • Hummus, falafel-pyörykät, lammaskebabit, tabbouleh-salaatti, jugurttikastike lehtipersiljalla ja mintulla, harissa-dippi, bulgur, khubz “arabileipä”, shawarma, pitaleivät jne. Näistä on jordanialainen ruoka tehty.
  • Jos haluaa syödä hyvin, kannattaa tilata paljon alkupaloja, jotka ovat huumaannuttavan hyviä. Jos näiden jälkeen on vielä nälkä, varmin valinta on kokonaisena paistettu kala tai shawarma.

 • Tuliaiset Jordaniasta.
  • Voi olla liki mahdotonta välttyä ostamasta beduiinien ruudullisen huivin, shemaghin kopioita. Niitä löytyy kaikissa mahdollisissa väreissä. Jos haluaa näyttää typerykseltä, kuljeksii sellainen päässään koko lomansa ajan ja vielä lentokoneessakin. Ainut paikka, jossa tuolle huiville voi mahdollisesti löytyä käyttöä on Petran paahtava aurinko.
  • Kardemummakahvi taas on mahtava tuliainen. Sen aromi on aivan erityinen. Itse kahvia ei Suomessa ole helppo valmistaa perinteisellä tavalla, mutta jos haluat kokeilla, niin näin se sujuu. Mittaa juuri kiehahtanutta vettä kahvin porojen päälle ja kuumenna pannua sen jälkeen kerran toisensa jälkeen kiehuvaksi kuumassa hiekassa. Yhä uusi pikainen kiehuttaminen tiivistää kahvin maun juuri oikeaksi. Et tarvitse kuin muurikkapannun täynnä hiekkaa, perinteisen pitkäkahvallisen kahvipannun, kaasupolttimen ja …. Unohda koko juttu. Ihan yhtä hyvää tulee pressopannulla.

  • Hieman etnisempiä mausteita etsivän kannattaa ostaa ainakin sumakki -nimistä punervaa jauhetta. Sumakkipensaan kuivatuista marjoista valmistettu mauste on hapokkaan sitruunaisen ja aavistuksen hedelmäisen makuinen.
  • Za’atar-maustesekoitus on jokaisen ruokabloggarin vakiomauste. Za’atarissa on timjamia, oreganoa, ja/tai meiramia, sumakkia, sesaminsiemeniä ja suolaa. Eri variaatioissa löytyy myös jeeraa, kuminaa, korianterinsiementä ja fenkolinsiementä. Jokaisella maustekaupalla tuntuu olevan tästä oma versionsa. Maustekaupan, josta ostimme mausteet, nimi oli tietenkin Al-Baba. Kuinkas muutenkaan …. : D

Jordanian matka, helppo ja turvallinen lomakohde

Jordania lihakauppa

 • Poliisi ja turvallisuus. Poliisi on kaupungissa läsnä ihan normaalisti valvomassa liikennettä, sekä turistikohteiden edessä partioimassa. Poliisiin voi törmätä myös maanteiden tarkastuspisteissä. Bussimme pysäytettiin useampaan kertaan ja kurkistettiin, että sisällä todellakin oli ”skandinaaveja”. Hotellien edessä laukkuja tarkistetaan tehokkaan epäpätevästi henkilökunnan toimesta. Laukkuja läpivalaistaan ja availlaan satunnaisesti, mutta oikeasti vartijoita kiinnostaa enemmän kännykän räplääminen. Jordania kuuluu Yhdysvaltojen johtamaan liittoumaan, joka taistelee äärijärjestö Isisiä vastaan Irakissa ja Syyriassa.
 • Pähkinät. Pähkinöitä on kaikkialla myynnissä. Tarjolla ovat kaikki mahdolliset laadut, niiden erilaiset sekoitukset sekä lukemattomia pureskeluun käyviä siemeniä. Hinta on suomalaisittain edullinen. Kilo pistaasipähkinöitä maksaa alle 10 euroa.

Jordanian matka, helppo ja turvallinen lomakohhde

 • Sukeltaminen Aqaban rannikko tarjoaa riuttoja sekä hylkyjä, joita on helppo sukeltaa. Kohteita on kaikkiaan 23, joista 21 on Aqaban merisuojelualueen sisällä. Lähes kaikkiin kohteisiin pääsee suoraan rannalta, eikä voimakkaita virtauksia ole.
 • Syyrian pakolaiset. Syyrian katastrofi on ajanut Jordaniaan noin miljoona Syyrian pakolaisia. Pakolaisuus ei kuitenkaan näy turistille mitenkään, sillä suuret pakolaisleirit on sijoitettu valtion pohjoisosiin, Syyrian rajan tuntumaan.
 • Wi-fi . Tuo ainakin bloggaajalle elintärkeä yhteys toimi Jordaniassa erinomaisesti. Hotelleissa ja ravintoloissa löytyi poikkeuksetta aina Wi-Fi. Jopa retkiautossamme oli sellainen. Soittaminen ja tekstaaminen on Jordaniassa niin kallista, että yhteydenpito kotiin kannattaakin hoitaa Facen, Skypen, WhatsApp:in tms. kautta.
 • Öljy. Jordaniassa ei ole öljyä ja maa on riippuvainen tuontienergiasta. Jordania käyttää tuulienergiaa ja pyrkii vähentämään energiankulutusta ottamalla aurinkoenergian yhä laajemmin käyttöön. Vesivarojen riittämättömyys ja aavikoituminen ovat maan ympäristöpolitiikan suurimpia haasteita. ÄLÄ TUHLAA VETTÄ.

Jordanian matka, helppo ja turvallinen lomakohhde

Yhteistyössä Jordan Tourism Board

 

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

43 comments

Matkavuosi 2016 - 2,6 kertaa maapallon ympäri | TÄMÄ MATKA 17 maaliskuun, 2018 - 6:17 pm

[…] todellisen vaikutuksen historiallaan ja ruuallaan, Jordan taas ystävällisyydellään. Ja Ranskan Riviera aloitti kevään […]

Reply
sarrrri | La Vida Loca 2.0 Matkablogi 11 joulukuun, 2016 - 5:24 pm

Jordania on simppelisti todella kiva kohde. Tykättiin kovasti, eniten ehkä kuitenkin Wadi Rumista. Käytiin myös sukeltamassa, ja oli kyllä todella hienot sukelluspaikat tarjolla! Meillä oli lento yhdellä pompulla Istanbulin kautta, ja se oli kyllä ihan vaivaton keikka sinänsä, joskin lennot saapuivat ja lähtivät ihan hirveisiin aikoihin. Suora lomalento on kyllä todellista plussaa ja toivottavasti houkuttelee lisää suomalaisia matkailijoita tuonne käymään.

Reply
Kohteena maailma / Rami 11 joulukuun, 2016 - 3:31 pm

Siitä on kohta kolmisenkymmentä vuotta, kun ihmettelin koulukaverini menevän Aqabaan viikoksi talvilomalle. No en kyllä ole enää ihmetellyt pitkään aikaan.

Indiana Jones, siinä vasta sankari ja paikat missä hän seikkaili on jokaisen luonto- ja historian ystävän unelmakohteita. Itsellä kävi hieman surullinen tarina, sillä oma lego Indiana Jones avaimenperäni ehti matkata kanssa ainakin parissakymmenessä maassa, mutta se meni totaalisesti rikki. Kävin syksyllä Legolandissa hakemassa uutta avaimenperää, mutta ei ollut enää myymissä 🙁

Mitä itse Jordaniaan tulee, niin Petra on luonnollisesti nähtävä omin silmin. Muutenkin maa kaikkine aakkosineen kiinnostaa itseä erittäin paljon. Eiköhän Jordania voisi olla ohjelmassa kohtalaisen pianikin, mutta kolmen pompun sijasta mielummin suoralla lennolla pakettimatkalla.

P.S. Poikani eivät meinanneet päästä ollenkaan Jordaniaan, kun isä ei ollut matkassa mukana. Epäilivät äidin kaapanneen muksut…

Reply
Paula - Viinilaakson viemää 11 joulukuun, 2016 - 2:24 am

Ihania kuvia! Minulle tuli ihan nälkä kun näin tuon videon. Yksi asia mistä ehdottomasti olen Lähi-idässä tykännyt, on ruoka. Oma yhden päivän Petran retki tuntuu nyt ihan mälsältä, kun on tullut tunne, että Jordaniassa olisi muutakin nähtävää. Eli ei kun sitten takaisin vaan. Linkkaan nyt tähän oman postaukseni kun Meriharakkakin laittoi, ja jään innolla odottelemaan sitä varsinaista Petran postausta 🙂 http://www.paulagaston.com/viinilaaksonviemaa/muistojen-maanantai-upea-petra-ja-jumissa-jordanian-rajalla

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 11 joulukuun, 2016 - 5:58 am

Ruoka on tuolla niin parasta. Söimme tänään hummusta, tosin kaupan valmista, mutta tuunasimme sitä itse öljyllä ja mausteilla.

Sinulla olikin sitten vähän nopeampi ja jännittävämpi käynti Petrassa! Kyllä Jordaniassa kannattaa, jos mahdollista on, niin olla useampi päivä. Petrasta juttu kirjoitettuna ja löytyy täältä

Reply
Karoliina / From Karoliina 10 joulukuun, 2016 - 3:42 pm

Olipa hyvä tietopaketti! Jordania on lähipäivinä tupsahdellu useamminkin mun somekuplaan, selkeesti alkaa olla place to visit 🙂

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 11 joulukuun, 2016 - 5:13 am

Jordania on POP. Kannattaa käydä : )

Reply
Lotta | Watia.fi 10 joulukuun, 2016 - 10:36 am

Jordaniassa haluaisin käydä. Suunnitellut sitä matkaa pitkään, mutta en ehkä sitten vielä tarpeeksi ole sinne halunnut, kun muut kohteet ovat menneet ohi. Uskon kuitenkin, että lähtitulevaisuudessa tuonne tulee matkustettua. Vähän turhan pitkä tuo sun lentoreititys kyllä…

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 11 joulukuun, 2016 - 5:12 am

Melko pitkään minkäkin haaveilin : ) Jostain syystä tosiaan muut kohteet meni ohi. No nyt tuli peränjälkeen katsottua kaksi pitkäaikaista haavetta, eli Israel ja Jordania.

Tollainen reititys on ihan järkyttävä. Matkustetaan Singaporeenkin Oulusta nopeampaan.

Reply
Meri / Syö Matkusta Rakasta 9 joulukuun, 2016 - 10:27 pm

Jordania on jotenkin sellainen kohde, jonka olemassolon aina unohdan. Aina kun luen sieltä postauksia olen ihan että tuonne seuraavaksi. Ja sitten kun suunnittelen reissuja, ei Jordania ikinä tule mieleen. Haluaisin kyllä päästä Indiana Jones -maisemiin.

Reply
Merja / Merjan matkassa 9 joulukuun, 2016 - 9:51 pm

Kiitos kattavasta infopaketista! Tämä tuli hyvään aikaan, koska suunnitelmissa olisi lähteä Jordaniaan ensi keväänä ja yöpyä juuri tuolla Kempinskissä. Apollomatkat tekee sinne myös valmismatkoja ja ne ovat edullisempia kuin Lomamatkojen. Pitääkö paikkaansa, ettei hotelliin voi matkalaukussa viedä viinipulloa? Tripadvisorissa tuli vastaan kommentti, jossa henkilökunta oli ottanut pariskunnalta tuliaisiksi aiotut viinit pois ja saivat ne takaisin kun lähtivät hotellista. Lasillinen olisi kiva siemailla parvekkeella merimaisemia ihaillen 🙂

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 9 joulukuun, 2016 - 10:02 pm

Ai viinipullot pois 😀 Mulla oli oma brandy-pullo mukana ja ei mitään ongelmaa. Se oli matkalaukussa, joka läpivalaistiin. Samoin ostettiin omat oluet ja juotiin niitä partsilla. Ei mitään ongelmaa. Miten ne edes tietäisi mitä asiakkaalla on mukana? Sisäänmennessä vartija haluaa kurkata aina reppuun tai käsilaukkuun, mutta ei ne sieltä mitään pulloja poista. Tietty jos sinne on yritetty viedä viiniä oikein urakalla, niin siihen varmaan puuttuvat.

Ainut paikka missä mulla on otettu pullo pois, oli Pietarin laiva. Se nyt ei varsinaisesti menoa haitannut. Pullo vaan oli unohtunut mulla reppuun. Sain sen sitten takaksin kun palattiin Suomeen 😉

Reply
Tiia/ReiseReise 9 joulukuun, 2016 - 9:41 pm

Oli kyllä hyvin kirjoitettu juttu ja kuvat tietysti taas upeita. Petra on mun listalla, muutenkin Jordania kuulostaa niin eksoottiselta, että pakko joskus päästä.

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 9 joulukuun, 2016 - 10:09 pm

Kiitos!

Petra on kyllä nähtävä ”kerran elämäänsä”.

Reply
Liza in London 8 joulukuun, 2016 - 5:22 am

Kiitos kattavasta infopaketista! Petra on kiinnostanut niin pitkään kuin muistan (kyllä, Indiana Jonesit kuuluvat lempileffoihini) mutta muuten en ole Jordaniasta juuri mitään tiennyt. Kiinnostava paikka! Mulle huoneessa oleva tupakansavu olisi kyllä hotellissa dealbreaker – yritittekö saada huonetta vaihdettua?

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 8 joulukuun, 2016 - 10:11 am

Olimme niin väsyneitä, että ei jatsettu valittaa huoneesta. Olimme siellä kuitenkin vain yhden yön. Huoneissa oli kokolattiamatot, joten siihen se haju oli tarrautunut oikein kunnolla. Siivous oli muutenkin aika heikkoa. Esim. vessassa oli niitä ”pieniä purtiloita”, joista osasta oli kosteusvoiteet ja shamppoot valuneet ja kittaantuneet pitkin purkkeja. Ja sihen sotkuun sitten oli tarttunut vielä hiuksia ja muuta inhottavaa.

Reply
Anna | Muuttolintu.com 8 joulukuun, 2016 - 2:19 am

Huh, mitä säätämistä kentällä, tuossa olisi jo voinut alkaa hieman ottaa aivoon kärsimätöntä… Katsottiin vasta vähän aikaa sitten pitkästä aikaa tuo Indiana Jones, ja kyllähän siitä nousi into nähdä paikka omin silmin. Voisin hyvin kuvitella että lähdetään piankin, kunhan sinne suuntaan tullaan. Ehkä sen voisi yhdistää esim. siihen Istanbuliin josta olen myös haaveillut. Kempinski näyttää houkuttelevalta!

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 8 joulukuun, 2016 - 10:12 am

Heh, kyllä tuossa muutaman kerran mietin, että onko tässä mitään järkee…

Istanbulin kauttahan tuonne lennetään paljon, joten voisi hyvin saada kivan yhdistelmäreissun suunniteltua.
Kempiski oli kyllä loistava!

Reply
Noora | Kerran poistuin kotoa 7 joulukuun, 2016 - 11:41 pm

On harmi, että monet niputtavat kaikki Lähi-idän maat yhteen nippuun, ja vielä tietenkin niitä sotaisia maita ja alueita peilaten. Mua on houkuttanut käydä Jordaniassa jo pidemmän aikaa. Juurikin tuo Petra pitäisi päästä näkemään. Tällaiselle historian ystävälle se tuntuu oikein mainiolta kohteelta. Indiana Jones -leffat on katsomatta, mutta tuon Viimeisen ristiretken voisi varmasti fiilistellä sitten joskus, kun lentoliput tuonne on plakkarissa 🙂

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 8 joulukuun, 2016 - 10:17 am

Lähi-itä on tosiaan monelle sellainen musta aukko jossain Saharan luona. Harmi, sillä siellä on paljon katsottavaa.

Itselläni kiinnostaa seuraavana Afrikan puolelta Marokko, Algeria ja Tunisia. Myös Iran on listalla.

Reply
Outi 7 joulukuun, 2016 - 2:01 pm

Jordania on kyllä matkakohde, jonne ei heti tule mieleen lähteä, mutta täytyy sanoa että lähiaikoina se on pyörinyt mielessä. Kiva kuulla että maa on turvallinen, joskaan ei kamalan helposti lähettyvä, viitaten sinun kokemukseesi lentokenttäsähläyksestä 😀
Nuo paikalliset lähi-itä ruoat ja tietysti historia ovat asioita, jotka erityisesti vetävät puoleensa.

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 8 joulukuun, 2016 - 10:19 am

Jordan on turvallinen, jos ei tosiaan sitten kuole noihin lentomatkoihin. Olen itse nyt kyttäillyt valmismatkoja mm. Marokkoon tai Tunisiaan, jota saisin suorat lennot.

Ruokahan on tuolla ihan parasta. Ja tosiaan historia. Se tekee kyllä aina vaikutuksen!

Reply
Terhi / Muru Mou 7 joulukuun, 2016 - 1:23 am

Kivan monipuolinen tietopaketti, kiitos tästä! Monta entistä työkaveria on ollut Jordaniassa töissä ja kaikki ovat tykäänneet olla siellä – monet jopa niin paljon, että ovat halunneet päästä sinne työkomennukselle toistekin. Kyllähän se minuakin lomakohteena kiinnostaisi, ja tosiaankin lähtisin sitten lomalennolla ennemmin kuin tuhlaisin 15 tuntia yhteen suuntaan 🙂

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 8 joulukuun, 2016 - 10:24 am

Kiitos!

Valmismatka tuonne on ehdottomasti se helpoin valinta. Jordaniassa kun ei ole kamalasti kierreltävää, niin järkevintä on asua Aqabassa ja tehdä sieltä sitten retkiä. Itse kyttään nyt lomamatkaa Tunisiaan tai Marokkoon. Siinä säästäisi lentokuluissa ja ajassa paljonkin. Jos vielä ottaisi sen halvimman hotellin, niin voisi kierrellä omaan tahtiin ja ottaa tarvittaessa muita hotelleja itse.

Reply
sari 6 joulukuun, 2016 - 10:19 am

Kiitos kattavasta jutusta ja matkasta maahan, jonne meidänkin piti suunnata tammikuussa. Kuvat kutsuvat myös luoksensa. Petrassa yöpyminen olisikin mielenkiintoista. Me olimme ajatelleet Jordaniassa ainakin yöpyvämme Wadi Rumin aavikolla. Mutta onhan niitä kuvia iltavalossa Petrastakin. Toivottavasti suoria lentoja löytyy loppuvuodestakin vielä. Teidän lentonne on kai ollut melkoinen! Itsekin katselin matkan peruuntumisen jälkeen omatoimisen lennon vaihtoehtoja ja lentoajat ja hinnat tuntuivat olevan pilvissä.

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 6 joulukuun, 2016 - 10:42 am

Kiva että oli hyötyä! Harmi, että teillä matkasuunnitelmat ei ilmeisesti ole mennyt ihan putkeen.

Meidän lento oli sellainen, että en ihan heti enää tuollaiselle rundille lähtisi. Meidänhän oli vielä lennettävä Helsingistä Ouluun, joten teimme matkaa käytännössä 20 tuntia hotellista omaan sänkyyn. Siinä on jo kohtuu kuollut. Ehdottomasti parempi on käyttää suoria lomalentoja, jos niiden ajat vaan sattuvat sopimaan.

Wadi Rumin aavikosta on tulossa kirjoitus Matkaston sivulle. Linkkaan sen blogin Face-sivuille heti kun on julkaistu.

Reply
Kaisa 6 joulukuun, 2016 - 12:11 am

Kiva kuulla vähän taustoja ja Jordanian tilanteesta, ettei tosiaan niputa niitä vaan samaan joukkoon alueen muiden maiden kanssa. Itseäkin kiinnostava kohde!

Reply
Janni / Lentopelko 5 joulukuun, 2016 - 12:01 am

Onpas kauniita kuvia ja ihania kameleita! 😀 Mukava kuulla myös, että koit Jordanian turvalliseksi. Kovasti kiinnostaisi lähteä reissailemaan johonkin noille tienoille, mutta aina tuo turvallisuusasia pyörii mielessä. Ehkä tässä olisi kuitenki meille sopiva kohde?
Kävittekö itse sukeltamassa? Sekin olis varmasti mielenkiintonen kokemus.

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 5 joulukuun, 2016 - 10:06 am

Kuten johonkin jo kirjoitinkin, niin kaikkialla voi tapahtua jotakin, kuten nyt eilen Imatralla :/ Mutta Jordaniassa ei kyllä tuntunut tippaakaan pelottavalta. Turvallisuus on ollut siellä pitkään hyvä ja tuskin se mitenkään nopeasti voi muuttua. Sekin, että arabikevät ei sinne levinnyt, kertoo paljon. Ihmiset on paljon enemmän koulutettuja ja tulotaso parempi kuin naapurimaissa, joten se vaikuttaa paljon.

Kävimme snorklaamassa. Tai minä en käynyt, mutta Teppo kävi. Ja nähtyjen korallien ja kalojen perusteella on kyllä hyvä kohde.

Reply
Jael 4 joulukuun, 2016 - 11:41 pm

Mielenkiintoista oli lukea. En ole koskaan käynyt tuolla naapurissa,vaikka lähellä onkin.

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 5 joulukuun, 2016 - 10:01 am

Niinhän se usein käy, että liian lähellä oleviin paikkoihin ei tule mentyä.

Reply
Sari | SariKoo.fi 4 joulukuun, 2016 - 9:06 pm

Jordanialainen ruoka kuulostaa ihanalta! Täytyy myöntää, etten ole nähnyt yhtään Indiana Jonesia, mutta nuo maisemat kyllä nostavat kiinnostusta niin käymään kuin katsomaan elokuvia. Tansaniassa asuessa Dar es Salaamin Kempinski hotelli oli mun pelastus, kun teki mieli mässytellä oikein kunnolla. Niiden brunssi oli nimittäin jumalainen ja sieltä ei kyllä päässyt pois ilman ähkyä!

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 5 joulukuun, 2016 - 9:53 am

Taitaa nuo Indiana Jonekset olla melko vanhoja elokuvia : )

Kempinski ei ole pettänyt koskaan. Ne on vaan niin ärsyttävän kalliita, että ei ole varaa yöpyä aina, vaikka kuinka haluttaisi.

Reply
Kati / Lähinnä Kauempana 4 joulukuun, 2016 - 7:39 pm

Mielenkiintoista tarinaa, sillä Jordaniaan matkustaminen ei ole tullut mieleenkään. Paljon pureskeltavaa! Petra olis kyllä nähtävä. En tiedä onko oikein aikanaan kuolla, jos ei sitä ole kokenut. Kiva kuulla, että olisi sopiva kohde myös lasten kanssa!

Ja muuten, mun lähisukua asuu Iisalmen Jordanissa. 😉

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 4 joulukuun, 2016 - 7:41 pm

Jordanian turvallisuus ja helppous tuli täysin puskista minulle. Lähtisin koska tahansa sinne ipanoiden kanssa. Petrasta julkaisin juuri ihan oman postauksen!

Reply
Ansku BCN 4 joulukuun, 2016 - 11:50 am

Hei mielenkiintoista tietää, että tuolla on noin turvallista! Minä kun matkustan useimmiten perheen kanssa, niin turvallisuus on ihan ykkösjuttuja valintoja tehdessä. Indiana Jonesit ovat koko perheen suosikkeja ja jo vain kelpaisi reissu tuonne 🙂

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 4 joulukuun, 2016 - 11:58 am

Sitähän ei voi koskaan tietää, milloin joku vatipää kilahtaa. Juuri luin, että Imatralla oli joku ampunut 3 täysin tuntematonta ihmistä ravintolan eteen :/ Mutta ehdottomasti tuonne voi mennä lastenkin kanssa. Oli kyllä niin leppoisan oloinen paikka, ja ei tietoakaan mistään säheltämisestä ja kädessä roikkumisesta, mihin mulla meni totaalisesti hermot Egyptissä.

Reply
Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi 4 joulukuun, 2016 - 11:02 am

Oma kokemukseni Jordaniasta rajoittuu vain Petraan, mutta se tekikin sitten lähtemättömän vaikutuksen. Juurikin samaisen Indiana Jones-leffan myötä eivät aivot millään voineet tajuta, että kyseessä on ihan oikea historiallinen paikka eikä vain suosikkielokuvani lavasteet – edes kun sillä aasillani sisää ratsastin (luulimme toki vuokranneemme hevosen).

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 4 joulukuun, 2016 - 11:09 am

Kyllä siinä meni aivot hieman solmuun kun paikkaa katseli. Angor Wat on tehnyt paikkana minuun suurimman vaikutusen. Niin ja pyramidit. Eli kaikkea uskomattoman upeaa sitä maailmasta löytyy!

Reply
Miika / Scenic Road Hunters 1 joulukuun, 2016 - 3:35 pm

Noi Indiana Jones maisemat olis kyllä mukava nähdä. Mitenköhän tuolla onnistuisi road trippaaminen? Vai onko järjestetyt retket parempi vaihtoehto?

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 1 joulukuun, 2016 - 4:50 pm

Onnistuisi ihan älyttömän hyvin. Teppo just mietti, että tonne kannattaisi mennä seuraavan kerran vuokra-autolla ja kiertää omaa tahtin. Hän olisi halunnut Wadi Rumin-autiomaahan rälläämään nelivedolla itse, johon tuolla myös on mahdollisuus!

Reply
Pirkko / Meriharakka 1 joulukuun, 2016 - 11:00 am

Parista kohdasta olen lievästi eri mieltä vaikka muuten Jordaniaa hyvänä kohteena pidinkin.
Mävenpick Petran sijainti on loistava etenkin talvikuukausina, jolloin Petra saattaa sään takia olla yllättäen suljettu vaikka aamupäivän – voi sitten mukavasti odotella hotellilla siinä portin pielessä kohteen aukeamista. Meillä kävi niin, että Petraan tullessamme satoi lunta ja jos emme olisi suunnitelleet olevamme Petran alueella myös yötä niin olisi jouduttu ehkä palaamaan Jordaniasta näkemättä pääkohdettamme maassa! Myös liikenne Petran alueilla ruuhkautui pahasti tuossa tilanteessa, joten kaikki muut hotellit olisivat olleet sijainniltaan huonompia.
Ja tuosta beduiinihuivistakin uskallan olla eri mieltä 🙂 ostin sellaisen mustavalkoisena ja kun olen mustaan, valkoiseen ja harmaaseen mieltynyt, niin huivi toimii mielestäni oikein hyvin Suomessakin!
Jos haluat lukea juttujamme Jordaniasta, niin ne löytyvät täältä: http://meriharakka.net/2014/04/16/jordania-aqaba-ja-wadi-rum/

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 1 joulukuun, 2016 - 12:31 pm

Juu, siis niinhän totesinkin, eli optimaalinen sijainti on tuolla hotellilla, mutta muuten se on kyllä rahastusta.

Petrassa kannattaa olla ehdottomasti koko päivä ja yöpyä siellä jos vain mahdollista. Meillä muutama kävi aamulenkillä Petran alueella ennen turistien tuloa ja oli kuulemma ollut tosi kiva kokemus.

Kirjoitan vielä Petrasta ihan oman jutun.

Reply

Leave a Comment