Tasting yhteistyössä Masseria Altemura | Italian Salenton niemimaahan viitataan puhekielessä usein Italian ”saappaankorkona” ja tuo kielikuva sijoittaakin paikan kartan oikeaan kohtaan helposti. Kyse on siis Puglian (Apulian) alueen eteläosasta ja kaistaleesta, joka sijoittuu Adrian- ja Joonianmerten aaltojen väliin.
Mielikuvat alueesta eivät turhaan liity kauniin siniseen mereen, oliivi- ja tammipuiden vihreisiin väreihin, valkoisena hohtaviin historiallisiin kaupunkeihin, sekä viinitarhojen vuodenaikojen mukaan vaihtuviin syviin sävyihin.
Puglia, Italian viinikellari
Puglian aluetta kutsutaan Italian viinikellariksi, sillä sadot ovat alueella suotuisten sääolosuhteiden takia suurempia, kuin missään muualla Italiassa. Liki kahdeksasosa koko Italian viini-istutuksista sijaitsee Pugliassa, mutta vain kaksi prosenttia Puglian viineistä on saanut arvostetun DOC-luokituksen.
Suuri volyymi ei siis ole taannut laatua ja alueen tuotannosta on mennytkin yli puolet tiivisteiksi, teollisuusalkoholiksi ja tynnyriviineiksi muille viinivalmistajille. Suunta on kuitenkin muuttumassa, sillä huolimatta massaviinien tuottajamaineesta, alueella on edellytykset tuottaa myös laatuviinejä. Tämän tosiseikan ovat huomanneet myös monet tunnetut italialaiset viiniyritykset.
Puglian suosituimmat rypäleet
Puglian alueen viineistä noin 80 % on punaviinejä ja tunnetuimpia rypälelajikkeita ovat Negroamaro, sekä Primitivo (Zinfandel).
Negroamaro on lajike, josta valmistetut viinit ovat hyvin tummia, mehukkaita, tanniinipitoisia ja hieman karvaita, mutta samalla paahteisen hedelmäisiä. Negroamaro kääntyykin sanoiksi ”musta kitkerä”. Negroamaro on suosittu rypälelaji hyvän säänkestonsa takia ja peittää liki neljänneksen koko Puglian viiniviljelysten pinta-alasta.
Primitivo on melko harvinainen lajike Italiassa, mutta tunnetaan laajasti Yhdysvalloissa nimellä Zinfandel. Lajike kasvoi Kroatiassa jo 1500-luvulla ja levisi sieltä Italiaan. Tiedetään, että vuonna 1799 paikallinen viininviljelystä kiinnostunut pappi nimesi tuntemattoman köynnöksen rypäleiden ominaisuuden mukaan latinan kielen sanalla primativus, ”ensimmäisenä kypsyvä”. Näin syntyi italialainen Primitivo.
Yhdysvaltoihin köynnös kulkeutui 1800-luvun alussa, todennäköisesti Itävalta-Unkarin Wienin Schönbrunnin keisarillisesta kokoelmasta, ja alkoi menestymään nimellä Zinfandel. Geenitekniikan avulla on pystytty todistamaan, että Primitivo ja Zinfandel ovat sama lajike. Mikäli aihe kiinnostaa enemmän, voi siitä lukea laajan kirjoituksen Nautiskelija nimiseltä viinisivustolta.
Rypäleiden kypsyysaste vaikuttaa vahvasti viinin makuun. Viileämmässä (Yhdysvallat) kasvaneiden ja pitempään kypsyneiden rypäleiden viineissä maistuvat punaiset marjat, kuten vadelma, metsämansikka ja karhunvatukka. Lämpimillä alueilla (Italia) kasvaneissa ja aikaisemmin kypsyneiden rypäleiden viineissä maistuu taas mustaherukka, vanilja, anis ja pippuri.
Masseria Altemura
Masseria* Altemuran viinitila levittäytyy Torre Santa Susannan ja Orian alueen maaseudulle 300 hehtaarin kokoisena suurtilana. Se on keskittynyt perinteisten puglialaisten lajikkeiden, kuten Primitivon ja Negroamaron viljelyyn. Tilan vuosisatoja vanhat oliivipuut tuottavat myyntiin myös erittäin laadukasta oliiviöljyä.
Masseria Altemura siirtyi Zoninin perheen omistukseen vuosituhannen vaihteessa. Zoninin perhe ei ole mikään pikkutuottaja, vaan viljelee 2000 hehtaaria seitsemällä viinialueella Italiassa ja yhdellä USA:n Virginiassa sijaitsevalla tilalla.
Koko tila päärakennuksista kappeliin entisöitiin heti omistajanvaihdoksen jälkeen huolellisesti. Erityistä huomiota saivat vanha torni, sekä yksityinen kappeli, jossa on edelleen jäljellä 1500-luvulta peräisin olevia freskoja. Tilalla mietitään mahdollisuuksia saada kappelille vihkikäyttöön, sillä puitteet olisivat kuin luodut romanttisille häille.
Vanha torni on ollut aikanaan vartio- ja viestitorni. Palombara (kyyhkystorni) toimi kuin nykyaikainen viestikeskus. Sieltä lähetettiin kyyhkysiä viesteineen, eli sen ajan twiittejä matkaan, ja tornin katolla oli mahdollista polttaa tulia, jotka varoittivat uhkaavasta vaarasta.
Samankaltainen torni löytyy liki jokaisesta masseriasta. Ne, yhdessä alueen muihin vartiotornien kanssa muodostivat ketjun, jolla viesti rannikolle saapuvista vainolaisista saatiin nopeasti kulkemaan Ostuniin tai Lecceen. Alueen rauhaa ovat vuosisatojen aikana uhanneet niin normannit, turkkilaiset, kuin venetsialaisetkin.
*Masseria on Puglialle ominainen nimitys, jolla tarkoitetaan 1600-1800-luvulta peräisin olevia maatiloja perinteisine rakennuksineen.
Masseria Altemura Sasseo Primitivo | Apulian Amarone
Sasseo tarkoittaa kivistä. Kivinen maa yhdistettynä polttavan kuumaan kesään, tekee viiniköynnöksien kasvun rankaksi tasaisessa maastossa, jossa varjoa ei ole. Viiniköynnökset joutuvat pureutumaan juurillaan tiilenpunaiseen kuivaan maahan, joka on täynnä valkoisia kalkkikiven lohkareita.
Kasvuolosuhteet ovat sellaiset, että rypäleisiin kertyy paljon sokeria. Tämä voi aiheuttaa viinisnobeille painajaisen. Apua – liikaa sokeria, liikaa alkoholia? Sasseo piilottaa kuitenkin tuhdin 14,5% alkoholiprosenttinsa hyvin. Maistelimme sitä paikallisen pastan ja grillattujen sekä savustettujen munakoisojen ja herkkusienten kera.
Lukuisia kultaisia sijoituksia voittanut Sasseo oli kaikissa maistelluissa vuosikerroissa todella luonteikas ja täyteläinen punaviini. Viiniä kuvataan usein sanoilla ”Apulian Amarone”, ja hyvin paljon samankaltaisuuksia tässä lämpimässä, miltei makean hedelmäisessä ja pehmeän tanniinisessa kypsässä viinissä onkin. Vuoden 2016 vuosikertaa tuli ostettua kotiinkin.
Sasseolla on hyvin rajallisesti kypsytyspotentiaalia, joten sen laatu ei merkittävästi parane ajan myötä. Nämä viinit on siis tehty nuorena juotaviksi, eivät säilytettäviksi – ja sehän sopii meille. Tämä superpehmeä seurusteluviini odottaakin nyt hetkeä, jolloin kaipuu Puglian aurinkoon käy liian suureksi.
Vierailimme Masseria Altemuran viinitilalla maaliskuussa 2018 ja maistelimme viinejä lounaan merkeissä. Tasting yhteistyössä Masseria Altemuran ja Pernod Ricard Finlandin kanssa.
Viinimaisteluita on erihintaisia, riippuen maisteltavien laatujen määrästä, ruuasta ja ryhmän koosta. Hintoja voi tiedustella suoraan tilalta. Alkaen noin 35 euroa/henkilö.
MASSERIA ALTEMURA
Strada Provinciale, 69 – Loc. Torre Mesagne
72028 Torre Santa Susanna (BR)
www.masseriaaltemura.it
10 comments
[…] Masseria Altemura | Puglian Primitivon maisemissa […]
Upeita maisemia! Alue vaikuttaa tosi kiinnostavalta 🙂
Mukavaa tutustua myös tuohon osaan Italiasta ja kuulla tarkemmin viineistä. Upea näky tuo valkoinen kaupunki. Hienot kaktukset ovenpielissä ja ihanat pikkupalmut tuossa yhdessä kuvassa talon seinustalla. Tuli ikävä Bolognaan ystävän luokse 🙂
Aivan upeat kuvat! Todella mielenkiintoinen alue, josta olen lukenut todella vähän!
Ensimmäinen kuva valkoisesta kaupungista Ostunin ”valkoisesta kaupungista” oli jotenkin mykistävä.
Voi mahdoton! Mä ihan saatan maistaa punaviinin mun kielellä tätä lukiessa.
Vierailu viinitilalla kuuluu ehdottomasti mun bucket listiin.
Olipa kerrassaan kattava juttu viineistä! Olen viimeaikoina maistanut montaa hyvää viiniä, jotka on tehty jostain harvinaisemmista rypäleistä. Ne ovat kaikki olleet kerrassaan hyviä. Harmittaa kun viiniteollisuus tuottaa massaa massalajikkeista. Upean viinitilan olette löytäneet. Viinitilamatkailu on itsellä jäänyt vähäiseksi, vaikka niille aina haaveilen meneväni.
Detaljien määrä noissa valokuvissa on ihan mieletön. Niitä katselee mielellään pidempäänkin.
Noilla maatiloilla olisi varmasti mukava käydä. Alla Alfa-Romeo ja takana hienoja maisemateitä, sit syömään tollaseen. Toki se haittaa sitä viinin maistelua, jos tuonne ei voi jäädä yöksi.
Selvititkö muuten, että saako tuolta tilattua noita viinejä kotiin?
Kiitos Miika
Kyllähän sitä voi italialaisittain ottaa pari lasia. Monet tinttaa puolipulloa nopeasti ja lähtevät rattiin : )
Tilausmahdollisuutta en kysynyt. Verokohtelu tilausviineissä on niin hämärä, että olen jättänyt suosiolla tilaukset tekemättä. Ne mitä pystyy itse tuomaan, tuodaan. Eli nyt kulki matkalaukuissa tuolta 6 pulloa kotiin. Lisäksi tuli hankittua muutamia pulloja muualta. Hyvin säilyivät ehjänä, vaikka matkalaukku katosikin paluumatkalla.
Meillä oli mukana Tumin todella painava ja tukeva laukku toisena laukkuna, ihan viinien kuljettamista varten. Siihen saa vielä sellaiset pehmikkeet pulloille ja kun tunkee sen täyteen, jotta pullot ei pääse liikkumaan, niin on isojakin settejä tuotu.
Mielenkiintoinen kohde! Ja niin ihanat kuvat taas. 🙂
Kun kasvan isoksi ja opin pitämään viineistä, niin tämä olisi hieno kokemus. Kyllähän se muutenkin varmasti olisi hieno kokemus nähdä kaikkea, mutta etenkin tuo viinimaistelu houkuttaa.
Otsikko ei kertonut mitään itselleni, mutta ihanasti avasit asian heti kärkeen, jolloin selvisi missä ollaan ja mitä tehdään. Kiitos!