Mandalay päiväretki | Shwenandaw Monastery ja Kuthodaw Pagoda kannattaa nähdä!
Mandalay päiväretki | Mandalay on yli miljoonan asukkaan kaupunki ja Myanmarin uskonnollinen ja kulttuurinen keskus. Lisäksi se on pölyinen, osittain slummimainen ja ruuhkaantumassa kovaa vauhtia.
Vietin kaupungissa kaksi yötä joulukuussa 2018 ja ehdin nähdä alueen 700 pagodasta ja kymmenistä luostareista vain pintaraapaisun. Rehellisesti sanoen tämä aika oli kuitenkin täysin riittävä minulle, ja en jäänyt kaipaamaan lisäpäiviä vierailuuni.
Mandalay päiväretki | Royal Palace on huonosti jälleenrakennettu ja tylsä
Kun kuningas Mindon Min perusti Mandalayn vuonna 1857, hän määräsi uuden kuninkaallisen palatsin rakentamisen aloitettavaksi. Vanha kuninkaallinen palatsi entisessä pääkaupungissa Amarapurassa purettiin, kuljetettiin Mandalayhin elefanttien avulla ja rakennettiin siellä uudelleen.
Vuonna 1885 britit muuttivat palatsin armeijan linnoitukseksi, johon suunniteltiin jopa golf-kenttää. Toisen maailmansodan aikana japanilaiset pudottivat palatsin lähelle palopommin ja palatsi tuhoutui tulipalossa liki täysin. Lopun palatsista tuhosivat liittoutuneet pommittaessaan Burman vallanneita japanilaisia. Kaikista rakennuksista jäljelle jäi lopulta vain kellotorni.
Sotilasjuntan valvonnassa Royal Palace Mandalay rakennettiin alkuperäiseen asuunsa takaisin 1990-luvulla. Vahinko vaan, että materiaaliksi kelpasi myös betoni ja harjateräs. Näyttää myös siltä, että mm. puukaiverruksien alkuperäisiä kurveja hieman oikaistiin. Projektin aikana kaikki Mandalayn miehet joutuivat työskentelemään työmaalla yhden päivän kuukaudessa ilman palkkaa. Voitte kuvitella, kuinka motivoituneita he mahtoivat olla.
Royal Palace Mandalay voi olla kiinnostava, jos jaksaa kuunnella kertomuksia kymmenien kuninkaiden sadoista vaimoista, perimysjärjestyksestä, oikeuslaitoksesta jne. Totuus on kuitenkin se, että alue on täynnä kolmekymmentä vuotta vanhoja huonosti jälleenrakennettuja punaisia puurakennuksia, pulunkakkaisia lattioita ja haalistuneita kuvia viimeisestä kuninkaasta ja kuningattaresta. Paikka kannattaa kiertää heti retken alussa, sillä muiden temppeleiden jälkeen se ei enää näytä oikein miltään.
Ota passin kopio mukaan varmuuden vuoksi. Lippuluukulla sitä näytettiin kysyvän satunnaisesti. Minulta tosin riitti, kun opas ilmoitti kansalaisuuteni. Pääsylippu maksaa 10 000 MMK.
Mandalay päiväretki | Shwenandaw Monastery on UPEA!
Jos Royal Palace oli tylsä, niin Shwenandaw Monastery ei sitä ole. Tämä rakennus oli aikanaan myös osa palatsialuetta, mutta nykypolvien onneksi kuningas Thibaw siirrätti sen vuonna 1878 pois alueelta luostarikäyttöön. Syy siirtoon tosin oli surullinen. Kuninkaan isä, siis edeltävä kuningas, kuoli tässä rakennuksessa ja uusi kuningas ei halunnut tällaisia muistoja lähelleen. Siirron ansiosta tämä upea puinen rakennus säilyi pommituksien tuhoilta.
Shwenandaw Monastery edustaa perinteistä burmalaista arkkitehtuuria. Se seisoo tiikkisten paalujen päällä, ja kaikki sisätilat lattialaudoista seiniin ovat myös tiikkiä. Ulkopuoli näyttää nykyisin osittain mustalta, mutta aikanaan se oli kullattu. Sisäpuolella on edelleen nähtävissä paljon lehtikultaa ja uskomattoman hienoja kaiverruksia.
Saatan toistaa monia blogikirjoituksia ja matkajulkaisuja, mutta jos sinun on valittava vierailun kohteeksi vain yksi luostari Mandalayssa, niin valitse Shwenandaw Monastery.
Paikalla perittiin pääsymaksua 10 000 MMK pärstäkertoimen mukaan. Kaikki aasialaisen näköiset pyyhälsivät maksamatta sisään, mutta jokaiselta valkoihoiselta vaadittiin maksu.
Mandalay päiväretki | Atumashi Monastery
Atumashi Monastery sijaitsee aivan Shwenandaw Monasteryn vieressä. Sen rakentaminen aloitettiin 1850-luvulla. Viisi päällekkäistä terassia tuovat mieleen pikemminkin pyramidin, kuin perinteisen burmalaisen arkkitehtuurin
Atumashi Monastery paloi vuonna 1890, ja samalla paloivat myös yli yhdeksän metrin korkuinen Buddhan kuvan, sekä Tripitakan täydellinen sarja. Yllättävästi tulipalon aikana katosi myös 19,2-karaatin timantti, joka koristi Buddha patsasta. Vuonna 1996 luostari rakennettiin uudelleen käyttäen vankityövoimaa.
Kohteen voi jättää väliin. Läheltä löytyy nimittäin jotakin paljon mielenkiintoisempaa.
Mandalay päiväretki | Kuthodaw Pagoda ja ”maailman suurin kirja”
Maailman suurimpana kirjana on totuttu pitämään Klencke Atlas -karttakirjaa, jonka Englannin kuningas Kaarle II sai lahjaksi vuonna 1660 (2×3 metriä). Myanmarista löytyy hieman erilainen ”maailman suurin kirja”. Se koostuu 729 kivisestä taulusta, eli ”sivusta”, joista jokainen on sijoitettu omaan stupaan.
”Sivuihin” on kaiverrettu buddhalaisten pyhien kirjoitusten, Tripitakan, tekstit kokonaisuudessaan. Sivut kirjoitettiin alun perin vuonna 1857 kultaisella musteella, kun kuningas Mindon pelkäsi buddhalaisen tekstien häviämistä brittihallinnon aikana.
Kuthodaw Pagoda oli hämmentävän hauska kokonaisuus valkoisia stupia, kultaisia patsaita, kimaltavia pintoja ja selfieitä ottavia ihmisiä. Melkein kaduttaa, että en kuvauttanut itseäni nojailemassa stupaan päivävarjojen kanssa. Paikka oli erittäin kuvauksellinen, jonka seurauksena tässäkin alla pieni kuvatulva.
Muuten … Valokuvien värit eivät ole vääristyneitä. Stupat ovat jatkuvan remontoinnin kohteena ja maalaukseen näytettiin käytettävän vaaleansinistä maalia. Liekö pohjamaali?
Temppelivierailuilla tulee pukeutua asiallisesti. Jalkoihin kannattaa laittaa kengät, jotka saa potkittua helposti pois ja sujautettua takaisin jalkaan seisten. Penkkejä ei liiemmin ollut tarjolla. Kaikki vierailut tehdään paljasjaloin ja sääntö koskee yleensä koko temppelialuetta, ei vaan sisätiloja. Jalkapohjat likaantuvat aivan varmasti päivän aikana mustaksi.
Olen jakanut päiväretkeä käsittelevän kirjoituksen kahteen osaan. Seuraavassa postauksessa ovat mukana Mandalayn ulkopuoliset alueet: Amarapura ja Sagaing, sekä kuuluisa U Being Bridge.
9 comments
Minua kiehtoo tämä alue ja nuo temppelit. Hyvä saada vinkkejä missä kannattaa käyttää enemmän aikaa ja missä ei. Nähtäväksi jää milloin sitten lopulta päädyn tuonne 🙂
Onpa harmi lukea temppelin kehnosta jälleenrakennuksesta ja tavasta, jolla se on rakennettu. Muutimme itse viime hetkessä viime helmikuussa matkasuunnitelmat Pohjois-Myanmarista etelän suuntaan, mutta joskus täytyy tuonnekin vielä lähteä!
Mandalay on ihan vain muiden kuvia katselemalla näyttänyt todella mielenkiintoiselta. Tokihan niissä kuvissa näkyvät aina ne samat temppelit. Oma Maynmarin matkamme on taas mukana suunnitelmissa tälle vuodelle (tosin niin se on ollut ainakin kahtena edellisenäkin vuonna). Täytynee tutustua Mandalayn tarjontaa vähän kriittisemmin ennen kuin teemme varauksia ja kenties käyttää enemmän aikaa muihin paikkoihin Myanmarissa Mandalayn kustannuksella. Olen matka-aikaa jakaessani laskenut kolme päivää Mandalayhin, mutta täytynee vielä miettiä tuo uudestaan.
Tuon Mandalayn tylsän keskustan jätimmekin pitkälti oman onnensa nojaan etenkin kun emme asuneetkaan sillä alueelta. Toki ajoimme sen läpi pari kertaa, mutta tosiaan, siihen ei juuri aikaa kannattane käyttää. Me olimme Mandalayssa n. 2,5 päivää, mikä mahdollisti vähän ehkä väljemmän aikataulun ja myös retken Mekong-joelle, joten pidin sitä oikein hyvänä vierailun pituutena Mandalayhin. Baganiin olisin ehkä kaivannut enemmänkin aikaa kuin 2 päivää.
Nää kaikki temppelit näyttää aivan upeilta, mutta vaikka rakastankin tätä aasialaista estetiikkaa, niin temppeliähky on ihan tuttu tunne. En itse saa enää mitään irti siitä päivän sadannesta temppelistä, mieluummin katsoo yhde tai kaksi ja fiilistelee niitä. Tuo kirkas valkoinen on muuten todella upea ja erikoinen näky, kun yleensä tosiaan temppelit ovat täynnä kultaa ja kirkkaita värejä!
Kiitos Emma
Temppeliähky on just oikea sana kuvaamaa fiilistä, kun yrittää ahnehtia kaiken samana päivänä. Illasta hotellilla on ihan tööt ja kotona miettii, mikä temppeli missäkin kuvassa on…
[…] Mandalay päiväretki | Yksi kohde ylitse muiden! […]
Me oltiin Mandalayssa pari päivää ja aika loppui vähän kesken, koska käytettiin toinen päivä retkeen maaseudulle. Vähän harmittaa, että näistä jäi useampi näkemättä. Mutta eipä tuo Mandalay muuten niin kauhean viihtyisä tosiaan ole.
Mandalay ei kyllä kaupunkina sytyttänyt. Temppelien suhteen se taas oli varsin hieno!