Malaga – Costa del Solin helmi, ei turrepaikka!

by Anna | TÄMÄ MATKA

Malaga on enkäpä Costa del Solin, eli Espanjan Aurinkorannikon väärinymmärretyin kaupunki. Turistisoituneisuus on iskostunut sitkeäksi mielikuvaksi monelle ja osalla vaan Jari Sillanpään “Malagaan” on juuttunut hieman liikaakin soimaan korvien väliin.

Malagaa luonnehditaan usein näin: “Malaga on turistipaikka, mutta tykkään kovasti sen rannoista, ravintoloista, puistoista ja shoppailumahdollisuuksista siinä kävelykadulla”. Mikäpäs siinä on tykkäillessä, sillä tämä ”turistipaikka” on perusandalusialainen 600 000 asukkaan kaupunki. Kuinka moni muuten väittäisi Helsingin olevan turistikaupunki? Asukasluku on liki sama.

Uskoisin selityksen löytyvän pitkälti siitä, että osalle Malaga tosiaan on vain lentokenttä matkalla Fuengirolan tai Torremolinosin rannoille. Näissä paikoissa kotimaansa ulkopuolella olevat ihmiset ovat usein näkyvänä enemmistönä.

Muuten: Paras paikka spottailla Malagan kaupunkia on AC Hotel Málaga Palacio -hotellin kattoterassi. Sieltä Malagaa voi ihailla lintuperspektiivistä kahvin tai viinilasillisen äärellä.

Malaga

Malaga

Malaga

Malaga | Ostoksille!

Ostoksille haluava ilahtuu Malagan leveää pääkatua, Calle Marques Lariosia kävellessään. Tänne ovat sijoittuneet Pull&Bearit, Zarat, Mangot ja Stradivariukset. Tuo ostoskatu soveltuu ihan vain kahvitteluunkin ja Lariokselta pääsee poikkeamaan helposti vanhankaupungin muille kujille. Näiltä kaduilta löytyy lisää ravintoloita ja kahviloita, sekä pienempiä putiikkeja.

Keskustan tärkeimpiin ostoskatuihin kuuluu myös Calle Nueva. Varsinaiset ostoskeskukset sijaitsevat hieman keskustan ulkopuolella.

Ostoksille kannattaa suunnata pikkukauppojen ja El Corte Inglesin lisäksi näihin:

  • Centro Comercial Larios – ostoskeskus
  • Vialia-ostoskeskus
  • Plaza Mayor -ostoskeskus, lentokentän läheisyydessä
  • Malaga Nostrum – outlet-keskus

Myös kengät sai kiiltämään kunnolla kolmella eurolla. Herra ei ollut mikään pilipalikiillottaja ja plankkasi Tepon kenkiä kymmenisen minuuttia. Mutta kahden euron huijareitakin löytyy. Alemmassa kuvassa sellainen plankkari, joka vetäisee silikonit ja värivoiteet kenkiisi rasvan sijaan.

Malaga

Malaga

Malaga

Malaga

Kauppahallit

Kauppahalleja on kaksi. El mercado central Atarazanas on isompi ja Mercado de Salamanca pienempi ja söpömpi.

El mercado central Atarazanas kannattaa käydä kurkistamassa ihan pelkän upean lasimaalauksen takia. Ensimmäinen kauppahalli tällä paikalla oli jo 1300-luvulla. Nykyisessä kauppahallissa on liitetty yhteen kaksi rakennusta, jossa ensimmäisessä myydään lihaa ja kalaa ja toisessa hedelmiä ja kukkia. Kauppahalli on rakennettu 1870-luvulla paikalle, jossa aikaisemmin oli merivoimien telakka.

Malaga

Malaga

Mala

Malaga | Kulttuuria

Malaga on kulttuurikohde ylitse muiden. Malaga on investoinut valtavia summia taidemuseoihin, joten nähtävää löytyy taidetta etsiville.

Malagan museoista maineikkain on Picasso-museo, johon Picasson perikunta on lahjoittanut paljon taiteilijan töitä. Rakennus on itsessään kaunis, mutta ne hienoimmat Picassot sijaitsevat kyllä maailman metropolien museoissa. Museossa on esillä myös argeologisia kaivauksia, joissa näkee mm. suolakalan tekoon tarkoitettuja altaita.

Centre Pompidou on Pariisin nykytaiteen museon haarakonttori. Malagan Centre Pompidou on esimerkki kansainvälisten taidemuseoiden satelliittitoimipisteistä maailmalla. Pompidou haluaa pop-up museollaan saada laajat kokoelmansa käyttöön ja houkutella uusia yleisöjä. Esillä on vaihtuvien näyttelyiden lisäksi pysyvä näyttely, jossa on töitä 1900-luvun keskeisiltä taiteilijoilta (mm. Francis Bacon, Frida Kahlo, Fernand Legér ja Pablo Picasso) sekä “Utopías Modernas” -näyttely, joka on esillä Malagassa vuoteen 2020 asti.

Pietarin Venäläisen museon sivutoimipiste toimii entisessä tupakkatehtaassa, La Tabacalerassa. Malagan-museon tarkoituksena on esittää venäläisen taiteen helmiä kolmessa vaihtuvassa näyttelyssä vuosittain. Museon ensimmäinen perusnäyttely keskittyy venäläisen taiteen läpileikkaukseen 1400-luvun ikoneista 1900-luvun sosialistiseen realismiin. Pietarista on tuotu Malagaan yli sata teosta.

Muita käymisen arvoisia museoita Malagassa ovat Paronitar Carmen Thyssenin taidemuseossa, jossa on  kattavin 1800-luvun andalusialaisen taiteen kokoelma Espanjassa, uusi maakunnallinen Museo de Malaga, jossa on espanjalaista taidetta ja sekä toisessa kerroksessa arkeologinen museo, sekä CAC – museo, jossa esillä on nykytaidetta.

Malaga

Malaga

Malaga

Malaga

Malaga | Rannat

Keskustasta kävelymatkan päässä sijaitseva Malaguetan ranta on suuri. Vuokraa pyörä, niin liikkuminen käy helpommin. Malagueta on myös mainio paikka saada kunnolla grillattua kalaa. Ruokaa voi yksinkertaisimmillaan syödä hiekalla muovituolissa.

El Palo sijaitsee samalla rannalla noin viiden kilometrin päässä. Myös työläiskaupunginosassa Huelinissa on pitkä hiekkaranta.

Malaga

Malaga

Malaga

Malaga

Malaga

Malaga | Linnoitukset ja kirkot

Malagassa on kaksi linnoitusta. Alcazaba-linnoituspalatsi sijaitsee kukkulalla kaupungin yllä. Maurien 1000-luvulla rakentama linnoitus  on kaunis puutarhoineen, mutta ehkäpä mieleenpainuvin on Alcazaban sisäänkäynnin edustalla olevat roomalaisen teatterin rauniot sataluvulta ennen ajan laskumme alkua.

Malagan toinen vanha linnoitus on 1300-luvun Castillo de Gibralfaro, joka sijaitsee Alcazaban yläpuolella. Linnoitukselta myös aukevat hienot näkymät Malagaan ja merelle.

Catedral de Malaga, on vuonna 1500-1700 rakennettu tuomiokirkko, jossa on näyttävä barokkijulkisivu ja jonka länsipuolen torni puttuu. Siitä tulee kirkon lempinimi, yksikätinen vanha nainen. Se on rakennettu vanhan moskeijan paikalle, kuten monet muutkin kirkot Andalusian alueella.

Malaga

Malaga

Malaga

Malaga

Malaga

Malaga | Katuelämää

Kuten muuallakin Espanjassa, myös Malagassa katuelämä on parhaimmillaan illasta. Ulkona napostelu sekä juominen ovat yhtä kuin sosiaalinen elämä, ei sen enempää, eikä vähempää.

Malagan vanhakaupunki on yllättävän laaja ja pieni eksyminen on melko varmaa. Eteen tupsahtaa aina uusi plaza tai pieni kuja viekin rauniobaariin. Muutamia selkeitä ravintolakatuja tuolta löytyy, mutta mistään pitkistä juottolapätkistä ei onneksi ole kyse.

Turvatonta Malagassa ei minusta ole. Verrattuna Granadaan tai Valenciaan, yöelämä tuntui liki seesteiseltä.

Malaga

Malaga

Malaga

Malaga

Malaga | Syömään ja juomaan

Espanjan parhaimpiin lukeutuvat tapas-paikat ja perinteiset viinibaarit, kuten Viini- ja tapasbaari El Pimpi (Bodegas El Pimpi) ovat saaneet rinnalleen pienpanimoita. Me kokeilimme La Fábrica de Cerveza -pienpanimoa ja voisin varovaisesti suositella paikkaa jopa ruokailuun.

El Palon kaupunginosa, vanhan kalastajakylän ranta, on mahtava paikka nauttia kalaa ja erityisesti avotulella paistettuja sardiinivartaita. Kannattaa testata. Sardiinit maksavat pari euroa.

Casa Aranda niminen paikka paistaa omien sanojensa mukaan Malagan parhaimmat churrot. Mene ja tiedä. Resepti ainakin on ollut sama vuodesta 1932. Ihan hyviä olivat.

Malaga

Malaga

Malaga

Malaga

Malaga

Pikkukalat ovat parhautta

Malaga | Hotellit

Olemme yöpyneet Malagassa useissa hotelleissa, mutta valitettavasti se helmi on edelleen löytämättä. Jos ja kun etsit Malagasta hotellia, älä hairahdu ottamaan sitä liian kaukaa vanhastakaupungista. Mikäli tarkoituksesi on olla Malagassa vain muutama, ehkäpä vain yksi yö, on turha tuhlata aikaa siirtymiin ja kilometrien kävelyyn.

Usein hotelli on sijainnut lähellä Malagan pääostoskatua Calle Marques Lariosia. Tämä katu on vanhankaupungin pääväylä, josta on helppo kiepahtaa katsomaan kirkkoja ja museoita. Ongelmaksi nousee silloin vuokra-auton paikoitus (hotellit veloittavat parkkimaksuja jopa 24€/päivä), mutta vinkkinä kerrottakoon, että Rio Guadalmedina -joen takana löytyy ilmaisia parkkipaikkoja helposti. Myös parkkihalleja löytyy keskeltä vanhaakaupunkiakin, mutta varaudu siihen, että ne voivat olla ajoittain täynnä.

Vincci Selección Posada del Patio***** hotelli aivan vanhankaupungin vieressä. Hotellin alla on ollut kaupungin arabialaista muuria, joka nyt on kaivettu osittain esiin. Hotelli on sijainniltaan erinomainen ja huone laadukkaasti kalustettu, sekä hiljainen. Yö helmikuussa 2018 kustansi 99€.

Toinen suositeltava on uusi Hotel Palacete de Alamos ****. Sijainti 200 metrin päässä Picasso-museosta aivan vanhankaupungin keskellä oli todella hyvä. Huone oli pieni, mutta tyylikäs ja toimiva. Hinta helmikuussa 2019 120€

Malaga

Malaga

Malaga

32 comments

32 comments

Mitä maksoi Andalusian Road Trip? Eurot, reitti ja hotellit - TÄMÄ MATKA maaliskuu 3, 2019 - 7:51 pm

[…] Malaga – Costa del Solin helmi, ei turrepaikka! […]

Reply
keijo sainio marraskuu 27, 2018 - 7:01 pm

Hienoo et jaat näitä blokejasi.
Monet kerrat Andalusiassa käyneenä ja viihtyneenä löydän aina jotain uutta blokeistasi. KIITOS.

Reply
Anna joulukuu 4, 2018 - 10:09 am

Kiitos, että luet 🙂

Reply
Kuin kevät keskellä talvea: Malagan Luxury Garden Suite-huoneisto - Marimente maaliskuu 14, 2018 - 9:44 pm

[…] matkavinkeistä kirjoitti perusteellisesti hiljattain myös Tämä matka-blogin […]

Reply
Sanna I Seven Seas helmikuu 24, 2018 - 6:30 pm

Malaga on mullakin toiminut vaan lentokenttänä muihin rantakohteisiin, mutta nyt viime vuosina oon alkanut haluamaan juurikin Malagaan. Piti nyt alkutalvestsa itse asiassa mennä, mutta ei taideta ennättää. Tää postaus kyllä viimeistään vakuutti, että mä tykkäisin tästä kaupungista, koska nuo vanhat rakennukset, sopivasti kulttuuria, rantaa ja shoppailumahdollisuuksia sekä hyvä ruoka.

Reply
Anna helmikuu 25, 2018 - 10:13 am

Kiitos Sanna

Yritin miettiä mikä voisi olla Malagan huono puoli. Melko hankala oli sellaista löytää. Tietenkin iso kaupunki, jolloin shoppailupaikat ja ranta eivät ole aivan vierekkäin, mutta sitähän ne eivät ole missään suurkaupungissa. Itselläni tuli ihan kivasti kilometrejä käveltyä tuolla : )

Reply
Mamalina helmikuu 23, 2018 - 9:51 pm

Nousi kyllä matkakuume ihan kattoon!
Kiitos näistä vinkeistä 🙂

Reply
Anna helmikuu 25, 2018 - 10:00 am

Kiitos Mamalina 🙂

Reply
Ella helmikuu 23, 2018 - 2:56 pm

Mitä kautta onnistuit saamaan tuon hotellin noin halpaan hintaan? Vai oliko ajankohdalla suuri merkitys? 🙂

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA helmikuu 23, 2018 - 3:28 pm

Hei Ella

Ihan Booking .comin kautta teimme varauksen edellisenä iltana. Hinta tosin oli kyllä liki koko viikon sama (seurailin Malagan keskustan hotellien hintoja, koska tiedettiin, että tullaan sinne lentoa edeltäväksi päiväksi). Helmikuulla löytyi hyviä hotelleja todella paljon edulliseen hintaan läpi koko Aurinkorannan. Ongelmana oli lähinnä osata itse päättää mihin haluaa.

Reply
tuulanneli helmikuu 22, 2018 - 8:53 am

Kiitos Anna, tämä oli todella mielenkiitoinen paketti.

Käymme melkein vuosittain golfaamassa Marbellassa ja Malaga ohitetaan vain nopeasti matkalla Aurinkorannikolle.

Täytyypä joskus piipahtaa kaupungissa!

Reply
Anna helmikuu 25, 2018 - 10:00 am

Kiitos

Ymmärrän kyllä sen himon päästä golffaamaan. Itse golfasin aktiiisesti kymmenisen vuotta. Marbella on huikea paikka myös, mutta kannattaa varata (jos malttaa) muutama päivä Malagan kiertämiseenkin golf-kentän sijaan : )

Reply
Pekka helmikuu 21, 2018 - 1:05 pm

Huikea matkakertomus!

Reply
Anna helmikuu 25, 2018 - 9:58 am

Kiitos Pekka 🙂

Reply
NelliL helmikuu 21, 2018 - 9:52 am

Näyttää kivalle. Itsellä ei ole paikkaan muuta kosketuspintaa kuin, että meidän yksi koira on adoptoitu Malagan kadulta 🙂

Reply
Anna helmikuu 25, 2018 - 9:58 am

Kiitos NelliL

Onko teilläkin rescue koira? Sisareni kaikki koirat ovat tulleet löytöeläinkodista. Ei tosin Espanjasta, vaan Virosta.

Reply
Virpi /Hätälasku helmikuu 20, 2018 - 5:40 pm

Malaga on ollut pitkään listalla..ja jostain syystä erityisesti tyttäreni on usein sanonut lähdetään seuraavalla lomalla Malagaan! Meistä kukaan ei ole siellä vielä käynyt, mutta täytyyhän se varmasti ohjelmaan ottaa jossain vaiheessa. Kiitos hyvistä vinkeistä!

Reply
Anna helmikuu 25, 2018 - 9:56 am

Kiitos Virpi

Nyt vaan lentolippuja varailemaan. Uskon, että pitäisitte paikasta. Aurinkoa, rantaa, shoppailua, ruokaa&juomaa, kulttuuria. Kaikkea löytyy!

Reply
Kohteena maailma / Rami helmikuu 20, 2018 - 4:56 pm

Olen käynyt useasti Malagassa, mutta “en ole ollut siellä”. Olen aina ollut tietoinen kaupungin hyvistä puolista, mutta golfkentät ovat päivästä toiseen vieneet voiton. Olen miettinyt jo pidempään, että Malagaan pitäisi lähteä ilman mailoja ja tutustua sieltä käsin myös muuhun Andaluciaan ilman niitä mailoja.

Näistä paikoista tuo kauppahalli ja La Fábrica de Cerveza olisivat seuraavan reissun ensimmäiset vierailukohteet…

Reply
Anna helmikuu 25, 2018 - 9:55 am

Kiito Rami

Ne on ne golg-mailat, jotka pilaa monta hyvää matkaa ; – )

Noita pienpanimoita oli kaupungissa muitakin. Muutenkin olueeseen panostetaan Espanjassa hyvin.

Reply
Aila helmikuu 18, 2018 - 10:36 pm

Kiitos kattavasta postauksesta! Tein juuri itsekin oman tekstin Malagasta, en yhtä kattavaa, mutta listasin paikkoja, joista tykkäämme itse. Ja niin samaa mieltä kanssasi, Helsingin kokoinen Malaga ei ole ensisijaisesti turistipaikka vaan espanjalainen rantakaupunki.

Reply
Anna helmikuu 20, 2018 - 8:28 am

Kiitos Aila

Tuo on kyllä jännä, miten tosiaan Helsingin kokoinen Malaga on jotenkin muuntunut suomalaisilla kokonaan turistipaikaksi. Ne Torremolinokset ym. siinä vieressä vaikuttavat niin paljon. Jotenkin minua hieman hävettää matkailijoiden väärät mielikuvat tästä kaupungista ja siksi yritän aina puhua Malagan oikeasta olemuksesta ihmisille.

Reply
Sanna Wallenius helmikuu 18, 2018 - 9:07 pm

Kiitos katsauksesta! Pidempään ollaan suunniteltu reissua Andalusiaan. Ehkäpä tulevana kesänä. 🙂

Reply
Anna helmikuu 20, 2018 - 8:25 am

Kiitos Sanna

Kannattaa mennä. Andalusia on mieletön paikka ja vaikka ollaan siellä reissattu monta, monta kertaa, niin aina löytyy uutta katsottavaa.

Reply
Kati Suomalainen im Allgäu helmikuu 18, 2018 - 1:43 pm

Tässäkin oli paljon tietoa, luultavasti pitää Malagassa käydä päivävisiitillä.

Reply
Anna helmikuu 20, 2018 - 8:24 am

Kiitos Kati

Suosittelen kyllä useampaa päivää. Pelkästään vanhassa kaupungissa vierähtää museoineen helposti muutama päivä : )

Reply
Marimente helmikuu 15, 2018 - 1:54 pm

Samankaltaisia ajatuksia Malagasta myös täällä. Halusimme sisällyttää kaupungin viime joulukuiseen road tripiin, “tylsästä” turremaineestaan huolimatta, koska piti päästä itse paikan päälle näkemään mikä on homman nimi. Yleisenä mielikuvana jäi mielenkiintoinen, toimiva ja hieman boheemihenkinen kaupunki, joka on rakennettu ennen kaikkea asukkaita, ei ainoastaan turisteja varten. Kävimme teidän lailla myös AC Palacion huipulla nauttimassa drinkit sekä viimeisenä iltana syömässä El Pimpissä. Malagaan jäi vielä suuri kiinnostus palata uudemmankin kerran!

Reply
Anna helmikuu 20, 2018 - 8:23 am

Kiitos Marimente.

Tuo ajatus malagan turitisoituneisuudesta on iskostunut syvälle suomalaisiin. Torromolinokset ym. siinä vieressä ovat varmasti se suurin syy.

Kiertelimme nyt loppuviikosta vielä muutaman päivän Malagaa ja kyllä siitä erittäin positiivinen vire jäi mieleen. Jos jotain kritiikkiä haluaisi antaa kaupungista, niin San Sebastianin kulinarismin tasolle kaupunki ei pääse. Mutta jokaisella kaupungilla on ne ominaispiirteensä ja sai Malagassakin ihan kelpo ruokaa.

Reply
Eeva helmikuu 14, 2018 - 12:37 pm

Hieno katsaus kotikaupunkini nähtävyyksiin! Itseänikin raastaa välillä tuo Malagan maine turrepaikkana. Ei voi kieltää, etteikö täällä turisteja riittäisi, mutta eikö se toisaalta vain kerro siitä, että tässä Helsingin kokoisessa kulttuurikaupungissa on vetovoimaa. Ja nähtävyyksien takaa löytyy myös paljon aitoa andalusialaista elämän vilinää. Itse vanhankaupungin asukkina nautin muun muassa näiden paikkojen tunnelmasta https://eevagamunda.com/2018/01/28/lempipaikkojani-malagassa-osa-1/. Listalla myös maintisemasi Mercado Central Atarazana. 🙂

PS. Pompidouhun saimme tuon kuvissa näkyvän tilalle vuoden 2017 lopulla uuden ns. pysyvän näyttelyn “Utopías Modernas”, joka on visiitillä Malagassa vuoteen 2020 asti. PSS. Pitää vielä hehkuttaa, että meillä on Malagasssa ainut Ranskan ulkopuolinen Pompidou 🙂

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA helmikuu 15, 2018 - 1:17 pm

Kiitos Eeva.

Hyvä kuulla, että kelpaa teksti myös ihan ”paikalliselle” ja kiitos linkkauksesta, josta löytyy paljon lisätietoa!

Reply
Asko Leppilampi helmikuu 14, 2018 - 9:44 am

Kiitos! Tiivis hyvä paketti, jolla on käyttöä huhtikuussa. Helpotat tuolla elämäämme 😊

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA helmikuu 15, 2018 - 1:16 pm

Kiitos Asko 🙂

Reply

Leave a Comment