Madeiran eteläpuoli, Ribeira Brava ja Porto Moniz

by Anna

Madeiran eteläpuoli, Ribeira Brava ja Porto Moniz. Madeiran saari on kooltaan vain 57 kilometriä pitkä ja 22 kilometriä leveä, joten autolla on helppo suunnata ihan mihin ilmansuuntaan tahansa majapaikastaan. Matkantekoa hidastaa ainoastaan itä-länsi suunnassa kulkeva kilometrin korkuinen vuoristo, joka jakaa saaren etelä- ja pohjoispuoliskoihin. Tuo vuoristo aiheuttaa myös sen, että Madeiran eteläpuoli on selvästi pohjoista puolta viileämpi.

Ribeira Brava

Hotellimme sijaitsi Ribeira Brava nimisessä pienessä kylässä Madeiran eteläpuolella. Tätä kylää kehutaan maisemiltaan upeaksi, ja ainakin meillä maisemat olivat melkoisen pysäyttäviä – hotelli sijaitsi nimittäin ylhäällä rinteessä, josta meri näkyi esteettä. Ribeira Brava (villi joki) on saanut nimensä kylää halkovan joen mukaan. Kovien sateiden aikaan joen uoma täyttyy vuorilta alas valuvasta vedestä.

Ribeira Bravan joki ei ollut mitenkään vuolas vieraillessamme, mutta se on saanut vuosien aikaan paljonkin tuhoa aikaiseksi. 1970 joki tuhosi liki kokonaan laaksossa kulkevan tien, kun valumavedet saivat sen tulvimaan yli äyräiden. Vuonna 2010 joki ja sen läheiset alueet kärsivät massiivisista mutavyöryistä.

Toisaalta nimenomaan Ribeira Bravasta alkava laakso on yksi Madeiran kuvauksellisimmista. Tämä laakso halkoo puolta saarta  pohjoissuunnassa ja sen rinteitä voi ihailla näppärästi ihan moottoritieltäkin.

Ribeira Brava

Ribeira Brava

Ribeira Brava

Ribeira Brava

Igreja de São Bento sisältää arvokkaita maalauksia 1500-luvulta asti ja on avoinna yleisölle.

Madeiran eteläpuoli

Madeiran eteläpuoli ovat maisemallista ilotulitusta. Teimme parikin reissua autolla etelän suuntaan, jossa aina uudet panoraamat avautuivat mutkien takana ja houkuttelivat jatkamaan rantatietä VE3 yhä pidemmälle. Vastaan tuli suomalaisittain erikoisia tunneliratkaisuja ja vesivirtoja, jotka valuvat auton eteen muodostamatta silti vaaraa.

Pengerretyt rinteet kasvavat viiniköynnöksiä, sitruunoita, mandariineja, kiivejä ja banaaneja. Ne ovat erityisen kuvauksellisia, jos maisemaa pääsee kuvamaan sellaiseen aikaan, kun varjot tuovat syvyyserot kunnolla esille. Kaikkialla ei välttämättä ole levennyksiä tai pysäköintipaikkoja autolle, mutta koita muista, että keskelle tietä ei maisemahuumassaankaan saisi pysähtyä kuvaamaan.

Madeiran eteläpuoli

Madeiran eteläpuoli

Madeiran eteläpuoli

Madeiran eteläpuoli

Madeiran eteläpuoli

Madeiran eteläpuoli

Madeiran eteläosat

Madeiran länsiosat ja Porto Moniz

Madeiran länsiosat ovat aluetta, jossa keskellä vuoristoa autoileva kohtaa yllättävän maisemavaihdoksen. Paul da Serran ylänkö sijaitsee noin 1500 metrin korkeudessa, ja on saaren ainoita tasaisia alueita. Alue ei ole kovinkaan kuvauksellinen ja se on kärsinyt metsäpaloista lähes vuosittain. Melko hämmästyttävää on silti tupsahtaa keskelle tätä maisemaa, kaikkien mutkateiden jälkeen. Kirkkaalla säällä Paul da Serrasta voi nähdä meren, sekä pohjois- että eteläsuunnassa.

Aivan saaren luoteiskulmassa sijaitsee Porto Moniz, jonka monet tuntevat paikan merivesialtaista. Luonnon muovaamat uima-altaat ovat näyttäviä, jopa hieman pelottavia uimapaikkoja. Toukokuussa osaa altaita vasta kunnostettiin alkavaa sesonkia varten, mutta remontti ei meitä haitannut. Me olimme tulleet tänne syömään.

Porto Moniz on täynnä olutkuppiloita ja ryhmämatkaruokaloita, joihin ei kannata haksahtaa. Jos haluaa syödä yhdessä koko Madeiran parhaimmista ravintoloista, kannattaa suunnata Sea View Restaurant nimiseen paikkaan. Ravintola on osa Aqua Natura –hotellia ja tarjoilee erinomaista paikallista ruokaa. Parasta on, että aterian voi nauttia Atlantin aaltojen pauhua kuunnellen.

Madeiran eteläpuoli

Madeiran eteläpuoli

Madeiran eteläosat

Porto Moniz

Porto Moniz

Porto Moniz

Porto Moniz

Cabo Girao | Euroopan korkein suoraan mereen laskeutuva jyrkänne

Cabo Girao on Euroopan korkein (580m) ja yksi maailman korkeimmista suoraan mereen laskeutuvista jyrkänteistä. Jos haluaa päästä vielä korkeammalla ihailemaan alla tyrskyävää merta, on matkustettava Havaijille. Siellä, Molokain saarella, sijaitsee kaksi korkeampaa kalliota: Umilehi Point (1005m) ja Kahiwa Falls (610m).

Cabo Girao sijaitsee näppärästi lähellä Funchalia, joten paikka on liki aina tuupattu täyteen turisteja. Me yritimme lähestymistä aikaisin aamusta, mutta ”muutama” muukin oli samaan aikaan liikenteessä.

Korkeanpaikankammoisille, kuten minulle, paikka on hieman haastava. Lasilattiainen näköalatasanne roikkuu täysin tyhjän päällä. Lasi on kuitenkin jo melko naarmuinen, joten sen läpi ei kovin tarkasti pudotusta näe. Itselleni pahempi paikka oli metallinen ritilä, jonka läpi näki liki 600 metriä alempana olevan rantaviivan ongelmitta.

Cabo Girao

Cabo Girao

Cabo Girao

Madeiran eteläpuoli

Madeiran eteläpuoli

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

2 comments

Heidi / Fiiliksiä & hetkiä 8 kesäkuun, 2018 - 7:20 pm

Voi että mitä maisemia! Madeira-kuume kasvoi entisestään 🙂

Reply
Ne Tammelat 4 kesäkuun, 2018 - 10:49 am

Madeira on kyllä upea saari. Omasta reissusta sinne on jo 15-20 vuotta, eikä mitään havaintoa, että missä reissukuvat mahtaisivat olla. Nyt kuitenkin tuli vahvat muistikuvat, että olisin käynyt myös noilla merivesialtailla sekä tuolla jyrkänteellä. Levadavaelluksen tein myös ja se oli paikoin tosi jännä, kun polku kapeni lenkkarin levyiseksi väyläksi ja vieressä useiden kymmenien metrien pudotus jyrkkään rinteeseen.

Reply

Leave a Comment