Louvre Abu Dhabi – Elegantti wow-arkkitehtuuri kohde

by Anna

Louvre Abu Dhabi on upea museo, jonka arkkitehtuuriin rakastuu

Louvre Abu Dhabi. Joulukuussakin auringon valo ja lämpö on Abu Dhabissa niin voimakasta, että matkailija etsii vaistomaisesti varjoisaa paikkaa. Louvre Abu Dhabi väreilee kuin kangastus rantaviivan tuntumassa. Sen valkoisena hohtavat seinäpinnat nousevat suoraan ylöspäin turkoosista merestä. Terassit ja portaikot vuorottelevat sisäpihojen ja suojaisten salien kanssa. Kaiken yllä lepää painottoman oloisena mattahopeinen tähtikuvioinen kupoli. Pritzker-palkittu ranskalainen arkkitehti Jean Nouvel on todellakin luonut Abu Dhabin Saadiyat-saarelle jotain täysin poikkeuksellisen eleganttia ja erottuvaa.

Untitled
*
Louvre Abu Dhabi-6
Louvre Abu Dhabi-8
Louvre Abu Dhabi-5

Louvre Abu Dhabi – Arkkitehti Jean Nouvel inspiroitui paikallisuudesta

Louvre Abu Dhabia suunnitellessaan arkkitehti inspiroitui paikallisuudesta. Hän kertoo katselleensa valojen ja varjojen limittymistä kapeilla kujilla ja tapaa, miten aurinko suodattui souqin katon tai palmunlehtien läpi. Näiden innoittamana arkkitehti suunnitteli museon päälle 180 metriä halkaisijaltaan olevan, alumiinista ja ruostumattomasta teräksestä valmistetun tähtimäisen kennorakenteen. Katos suodattaa auringonpaisteen alas seiniin sekä lattiaan satunnaisina valoakseleina ja tunnetaan nimellä Rain Of Light.

Valtava kupoli painaa 7500 tonnia, eli liki saman kuin Pariisin Eifel-torni. Paino lepää neljän pilarin päällä, joita ei käytännössä erota rakenteista. Katos varjostaa rakennuksia, ja yhdessä museon ympärillä sijaitsevien tilojen läpi kulkevan merituulen kanssa, alentaa etenkin kesäisin armotonta lämpötilaa vähintään viidellä astella.

Untitled
*
Untitled
*
Louvre Abu Dhabi-21

Louvre Abu Dhabin toisiinsa kytkentyneet, laatikkomaiset tilat taas saivat muotonsa arabialaisten kylien valkoiseksi kalkituista taloista. Rakennusten välissä vuorottelevat sisäpihat ja vesialtaat. Suuret vesipeilit heijastavat kattorakennetta moninkertaistaen sen, tai peilaavat huimaavan sinistä taivasta. Sisällä museossa galleriat avaavat satunnaisia näkymiä pihalle, merelle ja taivaalle.

Untitled
*
Untitled
*

Pariisin Louvren ja Louvre Abu Dhabin yhteistyö

Edes Abu Dhabin valtavat rahavarat eivät mahdollista taideaarteiden suoraa ostamista Arabiemiraatteihin. Toisaalta taas eurooppalaiset museot kärsivät ainaisesta rahapulasta. Arabiemiraattien ja Ranskan valtion yhteistyösopimus toi tähän ongelmaan luovan ratkaisun.

Pariisin Louvre on ollut yksi Euroopan klassisimpia instituutioita siitä lähtien, kun se avattiin vuonna 1793. Sen nimi on ikoninen ja moni käy museossa, ei niinkään taideteosten takia, vaan saadakseen sanoa käyneensä Louvressa.

Abu Dhabi maksoi 525 miljoonaa dollaria käyttöoikeudesta Louvren nimeen, ja lisäksi 750 miljoonaa dollaria taidelainoista, erityisnäyttelyistä ja konsultaatiosta. Sopimuksen myötä Abu Dhabi saa käyttää Louvren museo -nimeä 30 vuoden ajan, ja se saa 300 teosta lainaan 13 johtavalta ranskalaiselta museolta (Louvren lisäksi mm. Pompidou, Musée d’Orsay ja Versaillesin kokoelmat). Näin syntyi Louvre Abu Dhabi.

Louvre Abu Dhabi-18
Louvre Abu Dhabi-16
Louvre Abu Dhabi-14

Louvre Abu Dhabi – See humanity in a new light

Päänäyttely kantaa nimeä See humanity in a new light ja siinä visualisoidaan taiteen, veistosten ja esineiden avulla maailmanhistoriaa varhaisista sivilisaatioista lähtien.

Maalausten kohokohtia ovat mm. Leonardo da Vincin hieno muotokuva tuntemattomasta naisesta – La Belle Ferronnière ja Napoleon Pyhän Bernhardin solassa Jacques-Louis Davidin maalaamassa muotokuvassa.

Viimeisessä kuvassa on roomalaisia mosaiikkeja entisen Karthagon alueelta Tunisiasta vuodelta 200 eaa. Valitsin tämän kuvan tähän siksi, että kävin itse Karthagossa vuonna 2018 ja totesin paikallisen museon mosaiikkitöiden olevan vain kopioita. Ei ole mikään yllätys, että Pariisin Louvren valtaisiin kokoelmiin on päätynyt vuosisatojen saatossa taideaarteita ympäri maailmaa. Silti mielenkiintoista törmätä näihin aitoihin mosaiikkitöihin Arabiemiraateissa.

Untitled
Untitled
Louvre Abu Dhabi-10

Erikoisnäyttelyt vaihtuvat neljä kertaa vuodessa

Neljä kertaa vuodessa vaihtuvat erikoisnäyttelyt tarjoavat päänäyttelyä kevyempää katsottavaa. 10,000 Years of Luxury -näyttely (helmikuuhun 2020 saakka) sisälsi korujen, mattojen, astioiden, huonekalujen ja muiden eri aikakausien luksuksen lisäksi uskomattomia haute couture -luomuksia mm. muotitaloilta Cartier, CHANEL Christian Dior ja Yves Saint Laurent. Tämä näyttely oli yksi parhaimpia koskaan näkemiäni. Tapa ja laajuus, miten eri maanosien ja aikojen luksus esiteltiin, sai rutinoidunkin museonkävijän huokailemaan ihastuksesta. Kyllä ranskalaiset osaavat.

Louvre Abu Dhabi-25
Louvre Abu Dhabi
Louvre Abu Dhabi-23

Louvre Abu Dhabi ei uuvuta kävijää

Louvre Abu Dhabi on helposti lähestyttävä. Museo ei uuvuta kävijäänsä, vaan sieltä poistuu jopa muistaen osan näkemästään. Tavoitteena on ollut puhutella sitä laajaa yleisöä eri puolilta maailmaa, joille valtaosa esillä olevista kulttuureista on täysin vieraita. Vierailijan on mahdollista ilman pikkutarkkaa tietämystä taidehistoriasta ymmärtää keskeisimpien teosten merkitys, ja saada käsitys eri aikakausista.

Ja ei pidä unohtaa itse rakennusta. Moni tulee paikalle vain arkkitehtuurin takia. Jean Nouvelin mestariluomuksen sisällä kulkiessa silmä lepää ja taiteella, esineillä ja kävijällä on tilaa hengittää.

Louvre Abu Dhabi-9
Louvre Abu Dhabi-12

Louvre Abu Dhabi on osa Abu Dhabi Vision 2030 -tulevaisuuden suunnitelmaa

Louvre Abu Dhabi on kunnianhimoisuudessaan hanke, joka hakee vertaistaan. Maailmanluokan museon rakentaminen käytännössä keskelle autiomaata, on yksi osanen Abu Dhabin valtavaa Abu Dhabi Vision 2030 -tulevaisuuden suunnitelmaa. Kulttuurin kohdalla tuossa visiossa esitetään, että Abu Dhabista tehdään Lähi-idän kansainvälinen kulttuurikeskittymä ja osa maailman parhaimpia kulttuurikohteita. Tarkoituksena on rakentaa Louvre Abu Dhabin läheisyyteen myös Guggenheim Abu Dhabi ja Zayed National Museum yhteistyössä British Museumin kanssa.

Alla havainnekuvat tulevista museoista ja viimeisenä Google Mapsin satelliittikuva Saadiyat-saaren tämänhetkisestä tilasta.

Untitled
Untitled
Untitled
Google

Kulttuurihubi Abu Dhabissa kuulostaa matkailijan kannalta erittäin houkuttelevalta

Luultavasti Abu Dhabi tulee onnistumaan visionsa toteuttamisessa, sillä emiraatin omistamat valtavat öljyvarat (lähes 80 % Arabiemiirikuntien öljyvarannoista ja yli 11 % koko maailman öljystä), antavat sille liki rajattomat mahdollisuudet viedä hanketta eteenpäin.

Abu Dhabilla on rahan lisäksi myös monia muita etuja. Sen suunnitelmia eivät rajoita monimutkaiset kulttuurihistorialliset painolastit ja se voi tuottaa museoita ja näyttelyitä kulttuurillisesti todella monimuotoiselle yleisölle, joiden odotukset poikkeavat museoiden perinteisestä ”länsimaalaisesta” yleisöstä.

Abu Dhabin sijainti Euroopan, Aasian ja Afrikan välillä on turisteja ajatellen erinomainen. Matkailijan kannalta kulttuurihubi Abu Dhabissa kuulostaa loistavalta syyltä vierailla emiraatissa. Aasian kulttuurinälkäiset matkustajat kansoittavat jo nyt laajasti Euroopan museoita. Esim. Pariisin Louvressa on pian enemmän vierailijoita Kiinasta, kuin mistään muusta yksittäisestä maasta.

Käytännön tietoa

  • Liput: Aikuiset n. 16 euroa. Opastettu kierros noin 45 euroa.
  • Auki: maanantaisin suljettu, ti-ke ja la-su klo 10-20, to-pe klo 10-22
  • Paikalle ja sieltä pois helpoiten taksilla. Ympäristössä paljon parkkipaikkoja omalla autolla saapujille.
  • Kotisivut https://www.louvreabudhabi.ae/
  • Avattu alkuvuodesta 2018. Abu Dhabin Louvressa on vieraillut jo yli 2 miljoonaa kävijää.

*Arkkitehti Jean Nouvel (artikkeli Britannicassa) on suunnitellut muiden töidensä lisäksi sellaisia museoita kuin Musée du quai Branly:n (Pariisissa sijaitseva alkuperäistaiteen museo), Reina Sofía -museon Madridissa (1900-luvu taidetta) ja New Yorkin Museum of Modern Art:in laajennusosan.

*merkityt kuvat museon press-aineisto


Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

17 comments

Karthagon retki | Totisesti Karthago on tuhottu - TÄMÄ MATKA 31 maaliskuun, 2022 - 2:09 pm

[…] Kaikki mosaiikit museossa ovat kopioita. Aitoja on esillä mm. Louvre Abu Dhabin kokoelmissa. […]

Reply
Katariina 22 helmikuun, 2020 - 2:01 pm

Teillä on todella mielenkiintoinen ja hyvä matkablogi, KIITOS!

Reply
Anna 23 helmikuun, 2020 - 9:37 am

Kiitos Katariina

Et uskokaan, kuinka hyvältä positiivinen palaute tuntuu <3

Reply
Anna-Katri / Adalmina's Adventures 1 helmikuun, 2020 - 9:11 am

Tuo on kyllä huikaisevan upea rakennus, ja kaikissa noissa yksityiskohdissa riittää ihmeteltävää. Abu Dhabiin olisi kyllä kiehtovaa suunnata ja nähdä tämä sekä toki myös Sheikki Zayedin moskeija.

Reply
Anna 1 helmikuun, 2020 - 9:48 am

Kiitos Anna-Katri

Rakennus oli todella kaunis. Nautin siitä ehkäpä enemmän, kuin varsinaisesta perusnäyttelystä. Tauluja ja patsaita ym. kun on kaikkialla, mutta vastavaa arkkitehtuuria vain tuolla.

Reply
INDIVUE 29 tammikuun, 2020 - 6:43 pm

Eih, olisin niin halunnut nähdä tuon 10000 years of luxury -näyttelyn! Minneköhän se mahtaa seuraavaksi matkata? Minulla on muutoinkin mukavia visuaalisia muistoja Abu Dhabin lentokentältä, joten taiteen ystävänä ja tämän artikkelin perusteella luulen, että voisin hyvinkin pitää näkemästäni Abu Dhabi Louvressa. Kiitos kun jaoit vinkin.

Reply
Anna 1 helmikuun, 2020 - 9:50 am

Tuo näyttely oli huikaiseva. Itse perusnäyttely oli toki hieno, mutta tämä luksukseen keskittyvä esitys jotain paljon enemmän. Valitettavasti ei mitään käsitystä mihin näyttely matkaa tämä jälkeen. Vai ovatkohan nämä vain ja ainoastaan Louvre Abu Dhabille tehtyjä näyttelyitä?

Reply
Arja / Elämänmakuisia matkoja 28 tammikuun, 2020 - 11:40 pm

On kyllä upea! Hienoa arkkitehtuuria ja sopii Abu Dhabin kaupunkikuvaan! Muutenkin tykkään Abu Dhabista paljon Dubaita enemmän, joten suunta tuonne, jos / kun sinne päin vielä lähtee.

Reply
Anna 29 tammikuun, 2020 - 9:52 am

Kiitos Arja

Aivan sama minulla, eli siis pidän Abu Dhabista paljon enemmän kuin Dubaista. Varmasti tulen palaamaan sinne.

Reply
Sari /matkalla lähelle tai kauas 28 tammikuun, 2020 - 9:18 pm

Onpa kaunista katseltavaa. Jotenkin ihmetyttää, että Louvre on jossain muualla kuin Pariisissa. Saas nähdä pääsemmekö livenä paikkaa katsomaan mutta vasta jouluna…

Reply
Anna 1 helmikuun, 2020 - 9:55 am

Kiitos Sari

Kun ensimmästä kertaa näin sanan Louvre Abu Dhabin kohdalla, oli itsellänikin vähän ”Mitäh?”-fiilis : D Mutta selvisihän se aika nopeasti, miksi näin on.

Jos minun pitäisi valita mitä Abu Dhabissa katsoisin, niin ehdottomasti tämänä museon. Jos haluaa. niin ehtii sen moskeijankin kurkistaa päivän aikana. Tosin mm. Tepon mielestä se moskeija ei nyt ollut kovinkaan kummoinen kohde.

Reply
Susu | Susu al Mare 27 tammikuun, 2020 - 4:19 pm

Silmiähivelevän kaunista arkkitehtuuria. Kiitos tästä postauksesta, en ollut aiemmin edes kuullut Louvre Abu Dhabista ja nyt tiedän jo paljon.

Reply
Anna 1 helmikuun, 2020 - 9:57 am

Kiitos Susu

Paikka ei ole mikään massakohde, joten siitä ei montaakaan kirjoitusta tai mainosta ole Suomeen saakka löytänyt.

Reply
Pirkko / Meriharakka 27 tammikuun, 2020 - 3:50 pm

Parin Dubain ja Abu Dhabinkin vierailun jälkeen emme oikeastaan ole ajatelleet enää palata tälle suunnalle, mutta täytyy sanoa, että tämä melkein houkuttaisi liittämään Abu Dhabin johonkin tulevaan matkaan! Ihailin Dohassa Islamilaisen museon arkkitehtuuria, mutta tämä taitaa olla vielä upeampi.

Reply
Anna 29 tammikuun, 2020 - 10:00 am

Kiitos Pirkko

Itselleni jäi sellainen tunne, että Abu Dhabiin on palattava, vaikka sen on kertaalleen ”nähnyt”.

Dohan islamiainen museo oli kyllä kaunis, mutta kovin erilainen. Ei oikein osaa verrata. Dohaan on muuten noussut ihan uusi kansallismuseo, joka on tämän saman arkkitehdin suunnittelema. Se on erittäin hieno myös!

Reply
Iina / Iina travels 26 tammikuun, 2020 - 4:17 pm

Rakennuksen arkkitehtuuri näyttää kyllä hienolta! Kauniit nuo kuviot, jotka heijastuvat veteen ja seiniin katosta. Todellakin voisin vain mennä ihailemaan tuota kirkkaan veden ja valkoisen värin kontrastia.

Reply
Anna 1 helmikuun, 2020 - 10:01 am

Kiitos Iina

Paikka oli todella kaunis ja kuvauksellinen. Ei ihme, että siellä pidetään kaikenlaisia muotinäytöksiä ym. myös. Hieno tausta mille tahansa.

Reply

Leave a Comment